Last news in Fakti

24 Април, 2021 20:14 2 194 17

Станислав Младенов: Планът за възстановяване разкрива нови възможности за облагодетелстване на властта

  • станислав младенов-
  • бсп-
  • възстановяване-
  • план

Планът е направен така, че да продължи и надгради добре установените методи, чрез които до момента властта се облагодетелства

Станислав Младенов: Планът за възстановяване разкрива нови възможности за облагодетелстване на властта - 1

Третият вариант на Плана за възстановяване и устойчивост разкрива още възможности за облагодетелстване на властта. Това каза Станислав Младенов, който е част от Съвета по икономика към Софийската градска организация на БСП.

Експертите се събраха вчера на първото си заседание след парламентарните избори, за да обсъдят Плана и да предложат мнение и решения на народните представители от групата на "БСП за България". Програмният документ предстои да бъде разглеждан в парламента идната седмица, а до 30-ти април трябва да бъде внесен в Европейската комисия.

"Планът е направен така, че да продължи и надгради добре установените методи, чрез които до момента властта се облагодетелства. Имам предвид санирането, строежите и изграждането на инфраструктура, коментира Станислав Младенов. - Добавен е и нов надграждащ елемент – дигитализацията и създаването на софтуер. За дигитална трансформация и развитие на информационните системи и системите в реално време на Електроенергийния системен оператор в условията на нисковъглеродна икономика са планирани общо 511 милиона лева. Тази сума не е ли прекалено висока за създаването, ъпдейта на няколко сайта и една онлайн борса?!".

Младенов отбеляза, че в Плана липсват мерки за намаляване на административната тежест. "Точно обратното - ще бъдат необходими нови административни звена, които да обслужват предвидените в Плана дейности", обясни той.

Станислав Младенов добави, че всички експерти от Съвета по икономика към Градската организация на БСП - София приветстват включените Фондове в Програмата за икономическа трансформация, но отчитат, че бюджетът от 900 млн. лв. е крайно недостатъчен за постигане на заложените цели и не е в съответствие с мащабите на Плана и очакваните от него ефекти за икономиката и инвестициите в страната.

"Затова моето предложение беше бюджетът за бизнеса да бъде увеличен от 900 млн. лв. на поне 2 милиарда, каза той. - Предложих също Фонд 1 "Технологична трансформация" с настоящ планиран бюджет от 400 млн. лв., да бъде удвоен. А като допълнение да бъде увеличен и интензитетът на безвъзмездната финансова помощ за технологична модернизация, от предложените в Плана 40% на 60%-70%. Мотивите за това увеличение се коренят във факта, че българските малки и средни предприятия пострадаха от кризата, а не забогатяха. Ако бъдат приети заложените към днешна дата стойности на безвъзмездната помощ, само финансово стабилните компании ще могат да си позволят да участват в процедурата, а най-пострадалите от кризата ще бъдат в неизгодна позиция, защото нямат да имат свободни финансови ресурси".

Станислав Младенов предложи също във Фонд 2 "Зелен преход" бюджетът от 250 млн. лв. да бъде увеличен на 940 млн. лв.

"Направление 1 - "Декарбонизация", което е с настоящ планиран бюджет от 20 млн. лв., трябва да бъде структурирано като процедура за подпомагане на значителен брой предприятия с бюджет от поне 700 млн. лв., обясни той. - Това е пилотната схема, подпомагаща малките и средни предприятия за едновременно изграждане на нови ВЕИ за собствени нужди и локални съоръжения за съхранение на електрическа енергия. А в Направление 2 - "Кръгова и нисковъглеродна икономика" настоящият бюджет от 240 млн. лв. да бъде запазен. За Фонд 3 - "Дигитализация" - да бъдат отделени 250 млн. лв. в Направление 1 - "Подкрепа за дигитализация и киберсигурност" и Направление 2 - "Създаване на дигитални иновационни хъбове".

Според Младенов, това са най-важните промени, които трябва да бъдат направени още преди Планът за възстановяване и устойчивост да бъде внесен в Европейската комисия.

"За мен беше много смущаващо, че всички парламентарни партии се занимаваха в четвъртък със заплатите си и по тази причина отложиха заседанието на Комисията по бюджет и финанси, на която трябваше да бъде обсъждан Планът, каза той. - А уж всички декларират, че Планът за възстановяване и устойчивост им е приоритет".


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    7 1 Отговор
    ДА СЕ ПРЕДВИДЯТ И 50 МИЛИОНА ЛЕВА ЗА ЗАТВОРИ И
    10 МИЛИОНА ЛЕВА ЗА КОМИСИЯ ПО НАЦИОАНЛИЗАЦИЯТА :)))
  • 2 розово

    9 1 Отговор
    Парите никога не до стигат до народа с помощта на гласоподавателите.
  • 3 Иван Грозни

    13 1 Отговор
    Този план показва колко са били уверени от ГРОБ, че ще са на власт след изборите. Каква политическа недалновидност е проявена заслепени от голямото желание за облагодетелстване чрез далавери /крадене/.Какви долнопробни помиари са ни управлявали.
  • 4 ЛАЗАРКИ

    0 2 Отговор
    Фeлдшeритe трябвaшe дa изрeжaт рaмкa oт тaзи врaтa, зa дa извaдят пeниca ми зaeднo c нeя.
    "Дoри нe мoгa дa cи cпoмня кaк ce чувcтвaх, кoгaтo нaй-нaкрaя ce oткaчих oт врaтaтa."

    Cлeд тoвa бил oткaрaн в бoлницaтa, къдeтo лeкaрят уcпял дa ocвoбoди мъжecтвeнocттa му oт дървoтo
  • 5 Бездарници

    5 3 Отговор
    Ама Направете си друг бе хора Кой ви спира

    Коментиран от #7

  • 6 Бездарници

    4 4 Отговор
    Аман от мрънкачи че имате достатъчно време направете друг нали властта е във вас.
  • 7 ИКОНОМИСТ

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Бездарници":

    НИКАКЪВ ПЛАН НИКАКВО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НИКАКВИ ПАРИ НИКАКВО КРАДЕНЕ /КВО ЩЕ ЯДЕМ/ЩЕ ЯДЕТЕ БАНАНА
  • 8 НЯМАЩ

    2 1 Отговор
    ИСКАМЕ ДА НИ НАПРАВЯТ ПЛАН ДА НИ ОСТАВЯТ МНОГО ПАРИ В БЮДЖЕТА ДА ПОСТРОЯТ МАГИСТРАЛА ХЕМУС И ДА МОЖЕМ ДА ИСКАМЕ КОГАТО СИ ПОИСКАМЕ
  • 9 Радев

    3 1 Отговор
    Сулю и Пулю специалисти по нещо което не разбират! Хайде стига с партийни клишета
  • 10 Република

    1 1 Отговор
    Младенов къде е вашия план.
  • 11 Малко май се изхвърлят

    2 1 Отговор
    Бесепето нали знае, че има условие да се заложат такива програми, които ЩЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗПЪЛНЕНИ В ОПРЕДЕЛЕНИ СРОКОВЕ????

    Още не сме забравили, че благодарение на тяхното Правителство бяха спряно всичките ни Европейски програми преди няколко години, че така бяха оплескали всичко, че Европа не искаше да чува за нас???
  • 12 Анонимен

    0 1 Отговор
    ББ е най стабилния, дано не го убиете. Историята знае какво е станало. Те се врътнаха. Децата им са данс, на държавна и си искат бкпбсп.
  • 13 Анонимен

    0 1 Отговор
    Запада подкрепя Борисов.
  • 14 Хлъц

    1 0 Отговор
    Почти милиард да подарят на Едрия бизнес да си създаде независима електродобивна система.Перки,панелки,волтаци.Да му смъкнат разходите с 20-до 30% минимум.Но ако някой си мисли,че през икономисаното,ще се вдигнат доходите,явно не е работил за български чорбаджия.Краен извод: И тези,като онези! Всичко единствено и само към богатия! В това направление са като свит юмрук.До един!
  • 15 Питай Патил

    0 0 Отговор
    Крадинье, крадинье и пак герберско крадинье до насиранье !
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гост

    0 0 Отговор
    Декарбонизация???? Ами моля пускайте хора, които говорят български. Клъстери и тем подобни думи трябва незабавно да се забранят за употреба! Българският език е свещен!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове