Last news in Fakti

25 Април, 2021 16:58 4 047 56

Ректорът на УНСС: Твърденията на доц. Осиковски са неверни, предизборна агитация в университета нямаше

  • унсс-
  • проф. димитър димитров-
  • доц. мартин осиковски

Публично призовавам доц. Осиковски да представи доказателства за своите твърдения (аудиовизуален материал или решения на компетентен държавен орган) – но не колажи, и не снимки от 2019 г., а истинските факти от 2 април 2021 г., пише проф. Димитър Димитров

Ректорът на УНСС: Твърденията на доц. Осиковски са неверни, предизборна агитация в университета нямаше - 1

Ректорът на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) проф. д-р Димитър Димитров заяви, че е уволнил преподавателя доц. Мартин Осиковски заради "неверни твърдения", че на територията на висшето учебно заведение е била провеждана политическа агитация непосредствено преди парламентарните избори у нас.

Припомняме, че доц. Осиковски беше възмутен как УНСС се е превърнал в "снимачна площадка за #ЖипкаTV" и как Бойко Борисов е използвал ситуацията за личен PR. Районната избирателна комисия, до която беше подаден сигнал, реши, че няма нарушение.

Ето и мнението на ректора проф. Димитров, публикувано без редакторска намеса:

Уважаеми преподаватели, докторанти, студенти и служители на УНСС,

Във връзка с медийни публикации, отнасящи се до дисциплинарното уволнение на доц. Мартин Осиковски, искам да заявя следното: Дисциплинарното уволнение на доц. Мартин Осиковски е по повод негови неверни твърдения за политическа агитация в УНСС или агитация, организирана от УНСС. Неверните твърдения са, че на централния вход на УНСС са използвани партийни символи на политическа партия, както и че при посещението на министър-председателя на 2 април 2021 г. е извършван, по думите на доц. Осиковски, "политически агитпроп". На базата на тези неверни твърдения доц. Осиковски инициира медийна кампания срещу УНСС, като крайният резултат бяха десетки негативни публикации за нашия Университет.

За мен тези обвинения са много сериозни и аз не мога да остана безучастен – както и доц. Осиковски казва: „законите на Съвестта не ми позволяват да подмина това с невнимание – другояче не мога“. Съгласно процедурите по Кодекса на труда поисках писмено обяснение от доц. Осиковски, с искане да представи доказателства за своите твърдения. Такива доказателства не бяха представени. На базата на тези обяснения и след преценка на всички обстоятелства по този казус, свързани с доброто име на Университета и лоялност към работодателя, на 21 април 2021 г. взех решение за дисциплинарно уволнение съгласно Кодекса на труда.

До момента съм дал десетина интервюта по темата за различни медии, включително и няколко телевизии. Не се крия и не отбягвам темата. За разлика от доц. Осиковски, своевременно съм информирал за решението си академичната общност в лицето на Ректорския съвет, Ректорско-деканския съвет и Академичния съвет на УНСС. Взимам решенията си сам и не се крия зад колективни решения. Решението ми не е емоционално, не използвам обидни квалификации и манипулативни намеци. Не се влияя от политически пристрастия или изборни резултати. Решението ми се основава на истината, фактите и закона.

Уважавам професионалните и човешките качества на доц. Осиковски и затова искам ясно да заявя – неговото уволнение по никакъв начин не е свързано с изразяване на политически възгледи или ограничаване на свободата на словото. Свързано е единствено с неговите неверни твърдения за политическа предизборна агитация на територията на Университета. В нашия Университет при всяка изборна кампания има десетки кандидати от различни политически партии, действащи политици и заемащи държавни постове. Това никога не е било и няма да бъде проблем в академичната колегия, където цари дух на толерантност и разбиране към възгледите на другите. Никога политическите пристрастия не са пренасяни на територията на университета. Аз и моят екип сме доказали, че насърчаваме публичния диалог, откритостта и прозрачността при вземането на решения и в академичния живот на УНСС.

Уважавам всички, които изразиха мнение по този наистина сериозен казус, въпреки наличието на обидни квалификации, които далеч надхвърлят добрия тон. Давам си сметка за отзвука. Но когато говорим за истината, морала и съвестта, трябва да отидем докрай. Моята съвест и морални принципи не ми позволяват да отмина с лека ръка тежките неверни твърдения и обвинения за политическа агитация на територията на Университета, отправени от доц. Осиковски. Публично призовавам доц. Осиковски да представи доказателства за своите твърдения (аудиовизуален материал или решения на компетентен държавен орган) – но не колажи, и не снимки от 2019 г., а истинските факти от 2 април 2021 г.

Ще преразгледам решението си за уволнението само при едно-единствено условие – когато доц. Осиковски представи и най-малкото доказателство за осъществяване на предизборна агитация, съгласно законите и Конституцията на Република България.

В края на това изявление искам да информирам всички, че съгласно решение № 211-НС, София 23 ИР, 03.04.2021 на компетентния орган по изборите, а именно Районната избирателна комисия, по повод сигнал от г-жа Мария Илийчова Георгиева, пълномощник на КП „ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН“, предизборна агитация в УНСС няма и сигналът е оставен без уважение.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1618

    102 7 Отговор
    Единствено твърдият подход към Борисовото управление ще освободи целият български народ от задушаващата хватка на Борисов. Властта дълбоко се е сраснала с мафията, корупция се шири във всички институции, медиите се задушават да обслужват политическите интереси на Борисов. Лъжите, манипулациите, заплахите , капаните на Борисов не спират всеки ден! Той е уплашен от проверките , разплитането на истината за сделките, похарчените милиони,къщата в Барселона , разследването за „Булгартабак” и още много, които комисията на протестиращите партии ще открие! Трябва и да се включат все повече български журналисти , които не се страхуват от заплахите на Борисов !
  • 2 Лъжец

    106 4 Отговор
    Същия толуп си.
  • 3 Хич

    107 5 Отговор
    не ти вярвам , Мазников ! Ама хич !
  • 4 сила

    98 6 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ НЯМА ПО КОРУМПИРАНО УЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ ОТ УНСС....и по безмислено,бълващо некадърници с купени дипломи

    Коментиран от #31

  • 5 Някой си

    98 5 Отговор
    ОСТАВКА ве!
    Всички видяхме, че ИМАШЕ!
    И ПЛАКАТИ НА ТРИНОГИ ИМАШЕ, И ХВАЛБИ НА БИБИТКО СЪЩО!

    Коментиран от #43

  • 6 хъхъ

    92 5 Отговор
    Този ли е сега ректора на Утре Носи Съответната Сума?

    Ченгето Стати, с хотел в Гърция, какво прави?
  • 7 Клюкарка

    77 4 Отговор
    Същият този тип от снимката си построи две къщи на Ръкавите в Гърция с пари отпуснати за ремонт на УНСС.Така говорят на Кирков и Слатина.Всепак имат дипломи с подписа на тоя .....
  • 8 tost

    63 5 Отговор
    Вярваме ти.......... В България корупция няма, това е западна пропаганда, безплатната реклама за Боки, не се брои....... Той е от "нашите"
  • 9 с 200

    82 4 Отговор
    В нормална държава колегите на преподавателя щяха да поискат оставката на ректора и да не стъпят в университета, докато той не я подаде. Но тук е Боколандия.

    Коментиран от #46

  • 10 333

    68 5 Отговор
    Всички виждаме, че властта на Борисов е агонизираща и му позволяваме да сипе дори заплахи към новите партии с”изпращане на яки момчета”. Лъжите, манипулациите, заплахите , капаните на Борисов не спират всеки ден!По същия начин той упражнява натиск върху медиите , администрацията и всички институции! Уволняват се хора несъгласни с политиката на Борисов, бият се журналисти ,медиите са под ежедневен политически натиск и рекет . Те са употребени от страна на Борисов!

    Коментиран от #22

  • 11 НОВОТО ВРЕМЕ

    56 4 Отговор
    Доктор Борисов - ректор на УНСС!

    ПКП и агент Николай - хабилитирани преподаватели!
  • 12 гадно

    52 3 Отговор
    Не само в медиите е пълно с мисирки, навсякъде има наведени пудели готови да квичат от възторг когато им се каже .
  • 13 Чекмеджето е магнит

    49 4 Отговор
    Бая народ придърпа с него цезарят Бокий Тиквуций,поповете ръка му целуват,даскалите също,абе целото чиновническо войнство му е в краката.А народът? Ее,айде сега - народа..
  • 14 Ти си

    45 4 Отговор
    за затвора , бе другарьо алчен , но мошениците ненавиждат честните и достойни хора ! В тях виждат врагове , опасни за тях !
  • 15 СтОдент

    58 4 Отговор
    Ректоре, Устафкаааааааааааааа!
  • 16 Митре Митрев

    49 4 Отговор
    От време оно, който не можеше да влезе никъде, го приемаха с тройка в "Карл Маркс". Преди институт, сега университет!?Професорче Митре, това го излъчиха по телевизията!
    Къде са 12-те милиона? Похарчени ли са, как е новият корпус? Спиш ли спокойно, Бойчето си отива. И ти ли в Гърция?
  • 17 Да,бе

    46 4 Отговор
    Нямаше предизборна кампания ,а пълно медийно отразяване на посещението на бай Тулуп,придружено с хвалби,което случайно беше преди изборите.Тоя как си намира студенти?
  • 18 лустрация

    44 3 Отговор
    Слабият учен не може да има силна, обективна позиция. Не е известно какви трудове е публикувал този ректор, а и би трябвало да разбира, че старият режим никога няма да се върне, ще има чистка, лустрация, включително и във висшето образование, нов закон за научните степени и звания , който ще отмени стария закон "Игнатов" на името на гербераста псевдоучен Игнатов, по който професори и доценти се създават на килограм. Свърши се с тая....
  • 19 Някой

    9 41 Отговор
    Уволнението е правилно!За лъжите на този има и наказания по НК.
  • 20 Професора

    45 3 Отговор
    Ректора на УНСС е мошенник слуга подлизурко
  • 21 ТаУмВзе

    38 4 Отговор
    Абе шебек! Значи мутропитека е влезнал в Университета на обучение и калибровка! БЕЛЕНЕ!
  • 22 Борисов съм

    36 4 Отговор

    До коментар #10 от "333":

    Абе Момчурляк, нали ви дадох 12 милиона, корпусче да си достроите, па и да пооткраднете още малко? Аз с Самоковеца се оправих, а вие един Осиковец не можете гътна? Язък за 12-те милиона.
  • 23 Кой те е

    34 3 Отговор
    поставил на това място? От отговорът ще стане ясно и защо е последвало уволнението!
  • 24 Срам

    38 4 Отговор
    Оставка на ректора!!!!Срам!
  • 25 Всички агитационни мотериали са

    30 4 Отговор
    Изчезнали, какво да приложи, да приложи Бойко, като веществено доказателство!! Ректора да подава уставака!!!?
  • 26 Не можеш

    24 4 Отговор
    да управляваш, взимаш неясни, стихийни, необмислени решения, емоционално продиктувани,машинационно зависими. И сега това до какво доведе-до обяснителен режим. Първо се мисли, после не се налага да се обясняваш.Виждаш ли как новите времена и събития те завариха неподготвени? Ти нокога не си можел да управляваш! Да върнеш човека на работа и да му се извиниш, че си овца.
  • 27 YUI

    23 3 Отговор
    Управлението на УНСС е срам за образователна институция. Не съм вярвал, че тиквите могат да се множат толкова бързо.
  • 28 Тиква

    17 2 Отговор
    Да да. Както и в моето село на 3 км от Банкя - всичко беше наред. Наредили се младоци с черни якета и бройкат всичко. На полицая пред кметството не му дреме. Видяхме достатъчно. Има и записи.
  • 29 Шуши

    19 2 Отговор
    А бацо що щеше там, аз и за шкафа щях да го питам, аря ся ректора оставка
  • 30 Ректора

    11 2 Отговор
    На утре носете съответната сума, Оставка
  • 31 Корупция

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "сила":

    Има Юзу - Благоевград
  • 32 пешо

    21 2 Отговор
    тази "почтена" особа на ударена с мокър парцал ли се прави? самото провеждане на "мероприятието" на територията на учебно заведение е вече пропаганда и агитация в стил късна ге.рб.ераст.ия!
  • 33 Я професоре

    21 2 Отговор
    да обясните, след като сте толкова принципен, как Цветан Цветанов ,който е завършил Национална Спортна Академия-профил учител по физкултура е получил 2000г. следдипломна квалификация в УНСС по право? Това нещо не може да се получи никога,по правилник! Но богопомазаният по това време ЦЦ е получил нещо,недостижимо от никой друг-спазвайки наредбите! Редно е да отговорите! Защото това означава, че УНСС си е в списъка на зависимите с дълбок поклон
  • 34 Пит

    24 2 Отговор
    Тиквеника посети УНСС на 2 април,бе никакъв повод
    Единствено искаше да покаже колко е щедър и като него втори няма
    Това е скрита агитация професоре
  • 35 Минетчийскииии

    15 2 Отговор
    Плвечв няма да бъде Ректор дори чистачка в детска занималня няма са може да работи . Всички които са лизали гъзъъ на тиквата да бъдат преследвани до дупка

    Коментиран от #52

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Фактолог

    9 2 Отговор
    Ректорът, който уволнява дисциплинарно, скоро ще го назначат дисциплинаро за мечат в института, за поука на младите икономически кадри, как науката не трябва да слугува на простия ум!!!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 демократ

    11 0 Отговор
    ФАКТИ ме цензурират без да пиша простоти, идиотизми и цинизми от езика на Примата от Банкя - догодина не 112, предпоследна ака вече не сте на него.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Ехаа

    13 1 Отговор
    Този Ректор е Подлога на Бойко! Ако се разходим ще е интересно КАК Е СТАНАЛ ПРОФЕСОР И КАКВИ ПАРИ ПЕРЕ!
  • 43 АМИ ТИ МОЖЕ

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "Някой си":

    и да си видял / и аз видях, впрочем/ - но това не бяха агитационни материали, а плаката, с които се изразяваше благодарността към нашия /вашия,де/ любим Вожд... Някога един самозабравил се цар на България уволни цялото ръководство на Софийския университет... нещо ново в тъжната история на България? Интересно обаче как и откъде е взела повод госпожа Мария Георгиева и защо точно УНСС е посочен в нейната жалба, както и кой назначава "компетентния орган по изборите...". Странно ми е и как един професор се е поставил в услуга на един неособено интелигентен човечец, който не знае език и няма право на титлата д-р, но я носи - да не би комисията ,удостоверяващо владеенето на език, да е била от вашия институт?
  • 44 С позор

    8 1 Отговор
    Акп не беше лигач няма кой да те тури ректор ПОЖЕЛАВАМ ТИ И С ТЕБ ТАКА ДА СЕ ДЪЖАТ КОГАТО БЛАГОДЕТРЛВ СИ ЗАМИМЕО ТВОЕТО СЕМЕЙСТВО ДА БЪДЕ ИЗИЪАНО ЩЕ ТИ СПОМЕНЯ ДУМИ НА ТВОЯТ ЛЮБИМ КОЙТОНОЖ ВАДИ ОТ НОЖ УМИРА ПОЖЕЛАВАМ ТИ ГО ОТ СЪРЦЕ НАГАЖДАЧО
  • 45 Извинете, обаче...

    14 1 Отговор
    Реакторът на УНСС изобщо, категорично не е прав. Показаха го много сайтове -посещението на Борисов в УНСС на 2.04.2021 г. Имаше агитация, това е безспорно!!!!Прав е уволнения, че не може университет да става трибуна за агитация на никоя партия. Нямам думи отново, чудя се в кой век и в коя демократична страна живеем???
  • 46 Абсолютно!

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "с 200":

    Цялата академична общност в България предизвиква у мен само и единствено срам! Как е възможно? Колега ваш уволняват, категорично без основателна причина, само, за да не се обиди бившият премиер! А вие сте навели послушни главици и си траете. Страх ви е сигурно. Ама те на това разчитат, бе милички! Утре обаче, може да е някой от вас на мястото на уволнения! Давате ли си сметка??????????

    Коментиран от #48

  • 47 Позор си

    11 1 Отговор
    Най голямата калинка от ректорите
  • 48 Бацев

    10 1 Отговор

    До коментар #46 от "Абсолютно!":

    Няма защо да си траят преподавателите. И да ги уволнят- ще вземат на босия цървулите. Ще отидат в чужбина или в частния бизнес. И без това Бойко Борисов увеличи двойно заплатите на даскалите и сега един даскал има заплата по-голяма от тази на доцента. Егати държавата! Държава, управлявана от простаци.
  • 49 :D:D:D

    8 1 Отговор
    Е то нали го даваха по телевизията доказателството.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Стига

    3 3 Отговор
    Хора научете се,в Англия има една приказка ,"Ако не е записано не се е слупило'
    Ми записвайте всичко бе,особено ако искате да изкарате дивиденти.Не може с рекли-казали!
    Ако доцентпето не докаже думите си редно е да бъде уволнен,ако ги докаже ректора ще се насади на пачи яйца.
    Вземете да мислите като европейци и изисквайте всяко нещо да е написано,снимано или видео.
    И стига вече с една жена каза!

    Коментиран от #53

  • 52 Шумкарин

    1 2 Отговор

    До коментар #35 от "Минетчийскииии":

    Точно както шумкартите гадни,това ли искате-лов на вещици?!Къде е демокрацията?!
    Де гиди червен боклук!
  • 53 Уфффф

    4 1 Отговор

    До коментар #51 от "Стига":

    Извинете, обаче изобщо не сте информиран. Има телевизионни предавания, сайтове, проверете и ще видите. На 2.04.2021 г. какво се е случило в и пред УНСС го предваха и по новините. Никаква жена, която нещо да е казала няма
  • 54 chi

    3 1 Отговор
    Професоре, и ти си от токсичните, не ти вярвам!
  • 55 лъжа и измама

    3 1 Отговор
    Прочетете какво е обещал този човек, именувал се "ректор" през септември и ноември 2020г. Че щели да повишат заплатите във ВУЗа с между 30% и 50% . Лъжа и измама, дали са по сто лева на човек.
  • 56 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 2 Отговор
    Доцентчето се престара и профилактично го шкартираха...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове