Last news in Fakti

27 Април, 2021 10:50 2 162 6

Уважаеми депутати, пътната безопасност не е само когато ЕС ни дава пари!

  • пътна безопасност-
  • ипб-
  • институт за пътна безопасност-
  • закон за пътищата

Отворено писмо на Института по пътна безопасност до народните представители в 45-ото Народно събрание

Уважаеми депутати, пътната безопасност не е само когато ЕС ни дава пари! - 1
Снимка: БГНЕС

Експертите от неправителствената организация "Институт за пътна безопасност" са силно обезпокоени от ТРАНСПОНИРАНЕ НА ДИРЕКТИВА (ЕС) 2019/1936 в българското законодателство чрез ЗИД на Закона за пътищата обнародване в ДВ бр.23 от 2021 г. в сила от 19.03.2021 г. и последиците за качеството на контрола на безопасността на пътищата в България.

От ИПБ уведомяват за последиците от измененията на Закона за пътищата: при техен анализ на мотивите за последните промени в закона, а в последствие и на реализираните промени се забелязва една сериозна и значима грешка:

Неправилно и необосновано се изключват от обхвата на пътната безопасност, пътища, които не са финансирани със средства на ЕС. Посоченото в чл.36 Б, ал.(3) и ал.(4) е мотивирано с позоваване на Директива ЕС 2019/1936 по отношение на изключването на пътища, които не са финансирани със средства от ЕС. Това е погрешно, невярно и изключително неправилно, тъй като нормативните документи се четат и анализират в своята цялост, а не в избрани извадки. Посоченото тълкувание на Директивата, което е използвано като аргумент за промяната на Закона и реално е прието е НЕСЪЩЕСТВУВАЩО. Пътната безопасност не е ангажимент и задължение САМО КОГАТО ЕС НИ ДАВА ПАРИ за това, ПЪТНАТА БЕЗОПАСНОСТ Е АНГАЖИМЕНТ И ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ВСЯКА ДЪРЖАВА ЗА НЕЙНИТЕ ГРАЖДАНИ! По този начин се създава възможност за изграждане на пътища, които да не отговарят на изискванията за безопасност, пишат от ИПБ.

ИПБ е уверен и счита, че пътната безопасност е тема, която не може и не трябва да бъде политизирана и която трябва да се отстоява от всички ангажирани в този процес. Защитата и предпазването на човешкият живот е висша отговорност на нашето общество.

Предположения за допуснатата грешка и погрешно тълкуване на горепосочената Директива 2019/1936:

Непознаване на терминологията, погрешно схващане на практики наложени от времето на предприсъединителните фондове, когато България е „отговаряла“ на правилата само по отношение разходването на пари дадени от ЕС.

Умишлено намаляване на административната тежест за инфраструктура, която се финансира на база разходване на национален бюджет (по-добре познато като разходване по ПМС). Скоростни пътища, финансирани с национални средства биха могли да бъдат извадени от обхвата за пътна безопасност!!! Всеки първокласен, второкласен и т.н. път, който бива проектиран, строен, рехабилитиран или ремонтиран също ще бъде извън обхвата на пътната безопасност. От ИПБ обръщат внимание, че СМЪРТНИТЕ случаи по пътищата са в ПЪТИ повече от СМЪРТНИТЕ случаи по магистралите в България.

От ИПБ категорично изразяват своето несъгласие с подобен подход. Начинът на транспониране/интерпретация на Директивите в местното законодателство е право на всяка държава член на ЕС. Именно върху погрешната интерпретация е насочено нашето несъгласие.

Институтът за пътна безопасност настоява категорично за следното:

Да бъдат коригирани засегнатите текстове, защото пътната безопасност трябва да бъде принципно приложима за всички пътища в България;

ИПБ посочва ДА“БДП“ като основен фактор за погрешните действия или бездействия в България по отношение на пътната безопасност.

"Считаме, за изключително притеснително, когато съсредоточаването на лостовете за въздействие се съсредоточават в една структура и в същото време имаме множество свидетелства за липсата на капацитет и поредица от погрешни действия на същата. Проблемът за нас не е във функциите на ДА“БДП“, а именно в кадрите, които определят боравят с тези функции и органиграмата, в която тази агенция оперира и действа", възмутени са от ИПБ.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИНСТИТУТ ПО ТЕРМИНИРАНЕ

    5 0 Отговор
    На Сиииички ЧАСТНИ ИСТИТУТЧЕТА. ТОВА ТРЯА ДА СЕ НАПРАВИ.
  • 2 Депутато

    1 8 Отговор
    Моята безопасност е Ауди Q7. За вашата не ми дреме.
  • 3 Момчилградчанин

    3 0 Отговор
    Елате при нас да видите на лунен пейзаж!!!
    Чудо!!!
  • 4 UYU EU

    1 0 Отговор
    Изключително лайняви и безнадеждни хора вкопчени в пари
  • 5 фофо ф

    2 0 Отговор
    на снимката е бойкова магистрала 1 година след построяването
  • 6 познато

    0 0 Отговор
    Ремонт на ремонта. Магистрали за милиарди и целите в кръпки.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове