Last news in Fakti

28 Април, 2021 19:09 4 815 46

Адмирал Ефтимов предупреди за проблеми пред армията

  • адмирал емил евтимов-
  • бвп

След 2024 г. разходите за отбрана да се поддържат на ниво не по-ниско от 2% от БВП

Адмирал Ефтимов предупреди за проблеми пред армията - 1
Снимка: МО

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов предупреди, че пред държавата и пред военните стои най-трудната задача - да се осигури финансиране на отбраната.

„Ние, генералите, трябва да кажем на българското общество, на българските политици, че в скоро време ще имаме проблеми по изпълнение на професионалните си задължения. Ще има проблеми по отношение на баланса на системите за сигурност, на способностите за отбрана“.

На представянето на първата част от книгата за българските генерали и ролята им в българската история военен №1 на България отбеляза, че тези предизвикателства произтичат от записаните ангажименти в Програмата за развитие на армията до 2032 г. и Плана за развитие на Въоръжените сили 2026 г.

През февруари депутатите приеха Програмата за развитие на отбранителните способности до 2032-ра. Там беше записано, че до 2024 г. разходите за отбрана трябва да достигнат 2% от БВП.

След 2024 г. разходите за отбрана да се поддържат на ниво не по-ниско от 2% от БВП. Предвижда се 20% от разходите за отбрана да са за придобиване на ново въоръжение и техника. При приемането обаче депутати обаче изразиха притеснение, че прогнозната финансова рамка до 2032 г. осигурява само 25 процента от необходимия ресурс.

В плана за развитие на Въоръжените сили до 2026 г, който още не е приет, пък се предвижда придобиване на подводници за военноморските сили, нова техника за Сухопътните войски, нови радари за ВВС.

Наскоро приетият Доклад за състоянието на отбраната отчете, че за миналата година разходите за отбрана са били милиард 920 млн. лв., което представлява 1,62% от БВП.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    55 12 Отговор
    Групата на ЕНП в ЕС настоява България да прати военна подкрепа в Украйна.Искат да ни вкарат в чужда война.

    Коментиран от #2, #4, #10

  • 2 Това е много

    55 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    добре.
    Ей го адмиралът, готов да се качи на лодката с рупор и да вика:
    Аййй руп! Аййй руп!
    И двама матроси да гребат до Украйна щото не върви адмирал да гребе.

    Коментиран от #28

  • 3 Радул

    54 5 Отговор
    До къде стигна армията ! Да проси пари за оцеляване !
  • 4 Хахаха..

    52 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Историята вечно се повтаря.Все едно сме 1941 и А.Хитлер е нашият съюзник.Чини ми се че и 9 май е неизбежен..
  • 5 Иван Грозни

    57 1 Отговор
    Вие генералите къде бяхте досега. Защо мълчахте като риби. Сега е лесно. Да му мислят следващите. Ние се налапахме доволно и може да си ходим поживо поздраво. Така е когато няма офицерска чест и достойнство.
  • 6 пешо

    56 3 Отговор
    що не го казахте на шкембе войвода
  • 7 богат гербаджия

    41 1 Отговор
    Да се намалят още и още пенсийте. Много богати са тез бе. Трябват кинти,кинти. Чекмеджетата са празни.
  • 8 Бгг

    47 2 Отговор
    То пък едни генерали имаме ... Те заедно с политиците имат вина за състоянието на БА.
  • 9 Behemoth

    36 4 Отговор
    Мрете кучета мръсни!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 гост

    44 1 Отговор
    Че откога има и България армия? Мислих, че много отдавна всичко се разпродаде и разграби.
  • 12 капрал

    8 28 Отговор
    Комундетата и руските шпиони докараха армията до унизително състояние Генералитетът да се взима в ръце Без силна армия няма България

    Коментиран от #17

  • 13 @#$_&-

    22 6 Отговор
    Заобиколени сме отвсякъде с миролюбиви страни кой ще ни нападне. Защо се харчат толкова много милиарди за ужким отбрана. Последните трийсетина години сме участвали в няколко нападения над други държави. Да не ги изреждам кои са. Всички ги знаем.
    Виждам опасност само откъм Македония. Ако продължаваме да има отказваме преговори току-виж ни атакували. Една силова групировка по границата с тях и няма да имаме никакви проблеми

    Коментиран от #15, #16

  • 14 Мдаа

    23 4 Отговор
    Герберастките пръд льо плаче за кинти ама няма.
    Краденео свърши.
  • 15 не вървиш

    7 3 Отговор

    До коментар #13 от "@#$_&-":

    Ти като седнеш на обща маса с приятели все на гювеч ли я караш и се ослушваш други да ти плащат сметката
  • 16 Последния Софиянец

    4 16 Отговор

    До коментар #13 от "@#$_&-":

    Турция, Украйна, Косово,Русия.Все миролюбиви страни.ха ха ха ха

    Коментиран от #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Българин

    21 5 Отговор
    Последния Софиянец :' Групата на ЕНП в ЕС настоява България да прати военна подкрепа в Украйна.Искат да ни вкарат в чужда война."

    Поредната антибългарска заготовка на брюкселските ортаци щатско-турския режим .
  • 19 ГЕРБ=БСП=ДПС

    30 7 Отговор
    Питайте хората на референдум дали са съгласпи да се харчат 2% от БВП за купуване на самолети, подводници, кораби, бронетранспортьори ... Докато 1 млн. пенсионери и още 1 млн. работещи бедни мизеруват у нас.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Реалист 2

    33 4 Отговор
    Я кажи , натовски служителю , защо "българските" ф16 ще летят само с натовско разрешение ? А когато турските аскери ни провокират ? Ще си събуем гащите ? За това ли да даваме по 2% на турците и краварите ?
  • 22 Германия

    10 4 Отговор
    Германия спешно да започне да строи военни заводи, иначе ЕС отива на кино.
  • 23 оня с коня

    5 3 Отговор
    много чакате!!!! хората преврати правят!!!
  • 24 Контра-адмирал

    24 3 Отговор
    Че кой е казал, че трябва да отделяме тези 2%, краварите ли? Тези, които искат да се превърнем в пушечно месо? Не, благодарим! Ще имате много здраве. По-добре да ги дадем за училища, детски градини и университети.
    Това ще го реши народът! Най-бедната страна в Европа няма нужда от ненужни харчове, за да дрънка смешно оръжие. На нас ни трябва пълен неутралитет, всичко останало е поръчка от кравария и ни обрича на още по-голяма бедност и зависимост
    Трябва да се напусне престъпния ОТАН незабавно!.
  • 25 Давид

    21 2 Отговор
    Е програмата на трапезните милионери вмро не подсигури ли армията с лозунга - стани войник та днес правят митинги с пари откраднати от народа :)
  • 26 Centurion

    23 1 Отговор
    Вие генералите сте излишни,както и БА в този си вид,състав и качество.По добре да ви няма.Вие не сте в състояние да изпълните задачата заради която сте създадени.Разбиранрто ми за армия е да е в състояние да нанесе масира и неотразим атомен удар по всяка точка на планетата!В НАТО при мисиите ви ползват за телляци.Само харчите парите на Държавата,вместо с тях да лекуват болни деца!
  • 27 Нейко Томов

    4 12 Отговор
    Единствената миролюбива държава на света са съединените щати
  • 28 яяяяяя

    28 2 Отговор

    До коментар #2 от "Това е много":

    Тоя келеш, чувал, ли е че половин БГ от една година не работи! Работят паразити и тунеядци: милиционери, адмирали, генерали, администрация и прочие смукачи на ресурси!
  • 29 нннн

    26 0 Отговор
    Ще ги наредим - войник, генерал; матрос, адмирал...
  • 30 Да,бе

    25 0 Отговор
    Тия нямало да могат да си изпълняват задълженията!?!Поне от 30 години не можете да си изпълнявате задълженията,адмирале.Ако чак сега си стоплил водата само нахалост си взимал заплата цял живот.
  • 31 Бибитко

    23 3 Отговор
    За какво изобщо ни е армия? Да пращаме войници в Афганистан или Ирак, за да умират безсмислено или някъде другаде, където заповяда Вашингтон? Вкараха млади момиченца да носят кафенца на офицерите и да се закачат с тях. Всичко смешно и абсурдно от Запада бе копирано папагалски и тук! Харчене на пари за нищо, само за да кажем, че имаме армия, а какво е техническото й състояние и каква е боеспособността й, никой не се вълнува.
  • 32 бойник

    21 1 Отговор
    Вие генералите сте повече от армията, така, че защо ви е бюджет?

    Коментиран от #35

  • 33 Tarnovetz

    18 1 Отговор
    Българската армия няма съвременни военноморски кораби, но ние храним няколко адмирала, армията ни няма модерни танкове, изтребители, пехотни превозни средства, но ние храним куп генерали, по мое мнение един полковник е напълно достатъчно за нашата армия. Преди години Кобурга Паси Стaнишев изпратиха наемници в Афганистан и Ирак и ce отказаха oт 1.5 милиарда щатски долара от дълга на Ирак към Бьлгария.
  • 34 SAAB

    19 0 Отговор
    А...ве кЪв адмирал на 3 надуваеми дюшека ? ......НогУ гИнИрали.......даже и У пожарната ....
    Цялата армия е един багажник....епилирани с оскубани вежди....заплатаджии дет малолетни патладжани ги пребиваят!
  • 35 нннн

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "бойник":

    Точно за това, де !
  • 36 Време оно

    12 0 Отговор
    Тоя тъпунгер да знае и да помни българска армия няма , има заплатаджии и пенсионери които се представят като защитници на Родината!!!9919
  • 37 ДФридман

    10 1 Отговор
    Тепърва ще ядем дървото на американския империализъм.Средата на май в България ще пристигне американски контингент от 28 000 воиника,които ще останат на територията на България за неопределено време и ще бъдат авангарда при започване на война с Русия,която хохлите от Украйна ще предизвикат.Руснаците се изтеглиха от границата на Украйна не от натиск или страх,а за да не ги обвинят че те са предизвикали конфликта.Цялата теория за престоящото учение на НАТО и трите морета е описана от изтеклия доклад на Д.Фридман-главен анализатор на външната политика на САЩ.Всеки грамотен,може да го потърси в Интернет и да го прочете.Тиквата отново прави флиг флаг за да спаси жалкия си живот,като е продал нашата територия и нашия суверенитет на САЩ.Не случчално лакеите от Антлантическия клуб,дават зор да се подпише споразумението за въздушното ни пространство.Да ви е честито НАТО и ЕС(слугите на САЩ).От 30-тат икономика в света станахме 211,а от 4-тата армия в Европа,станахме за смях на цял свят.Служил съм в Чирпан в 96-ти танков полк,в които имаше толова танкове,колкото в момента има в българската армия.........
  • 38 контраадмирал

    3 0 Отговор
    да го беше казал на шкембе войвода преди две седмици!

    Коментиран от #39

  • 39 Капитан от БНА

    4 1 Отговор

    До коментар #38 от "контраадмирал":

    Маллеейй,4-звезден адмирал начело на армия от две дивизии по военновременен щат.
  • 40 бай Даньо

    0 0 Отговор
    Не знам колко са виновни адмиралите , генералите и политиците , но като гледам бойния дух, националната свяст, разбиране за национален интерес и патриотизма на пишещите сме спечелили всяка война, всяка ти казвам, само семки да има да гледаме.
  • 41 ХАН КРУМ

    2 1 Отговор
    АМИ Г–Н АДМИРАЛ,ВИКАЙ ВЕЛИЗАР ШАЛАМАНОВ ОТ ДБ,ГЕН. СЪБИ СЪБЕВ И АТЛАНТИЧЕСКАТА КЛИКА И ДА ДОКАРВАТ ПАРИ,ДА СИ ПЛАТЯТ НАЕМА ЗА БАЗИТЕ, А ШАЛАМАНОВ ГО РАЗСЛЕДВАЙТЕ ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ДЪРЖАВНО ИМУЩЕСТВО И ЛИКВИДИРАНЕ НА ДЪРЖАВНАТА СИГУРНОСТ И СУВЕРИНИТЕТ..... И ИЗПРАВЕТЕ ГРЪБНАКА НА КОЛЕГИТЕ, И НАПРАВЕТЕ АРМИЯТА ФАКТОР С ,КОЙТО ПРОДАЖНИЦИТЕ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ...
  • 42 безпартиен

    2 0 Отговор
    Дали не сме № 1 по брой на генерали и професори?!
  • 43 Урко

    0 0 Отговор
    Каква отбрана каква армия .Всичко унищожихте и разпродадохте техниката тихомълком.Къде ни е ПВО то което имахме до 89 година.Къде са самолетите от летищата Добрич,Балчик Габровница,Синеморец,Колко бойни 25 тици колко 23 ки колко 21 ници СУ та и тренировъчните 17 ски имахме.Помня че почти всеки тези самолети летяха и имаха тренировъчни полети. Къде са господа офицери танковете , БТР рите и гаубиците една част от който г-н Костов подари на Македонците.Пълните погреби с оръжие и боеприпаси.

    Коментиран от #44

  • 44 Урко

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Урко":

    Кaквa oтбрaнa кaквa aрмия .Вcичкo унищoжихтe и рaзпрoдaдoхтe тeхникaтa тихoмълкoм.Къдe ни e ПВO тo кoeтo имaхмe дo 89 гoдинa.Къдe ca caмoлeтитe oт лeтищaтa Дoбрич,Бaлчик Гaбрoвницa,Cинeмoрeц,Кoлкo бoйни 25 тици кoлкo 23 ки кoлкo 21 ници CУ тa и трeнирoвъчнитe 17 cки имaхмe.Пoмня чe пoчти вceки ден тeзи caмoлeти лeтяхa и имaхa трeнирoвъчни пoлeти. Къдe ca гocпoдa oфицeри тaнкoвeтe , БТР ритe и гaубицитe eднa чacт oт кoйтo г-н Кocтoв пoдaри нa Мaкeдoнцитe.Пълнитe пoгрeби c oръжиe и бoeприпacи.
  • 45 До Урко

    1 0 Отговор
    Как къде, бе Урко. Дадоха ги са скрап. На техни фирми. И онези изкараха яко кинти. Що танкове се нарязоха, що самолети...
    А пък армията я съкращаваха няколко пъти, за да се освободят казармени имоти, които после пак се разпродадоха на техни фирми. Ако има как, ще я закрият тази армия, че има още какво да се усвоява. А генералите са виновни, защото не се озъбиха на цивилните министри.
    Турция и Гърция са в НАТО отдавна, но това не им пречи да се сбиват от време на време. Миролюбиви съседи сме имали, няма що.
  • 46 Бухам частно

    0 0 Отговор
    и аз искам в армията. да избухам 8 нарядчета .да се наспа в джипо на гранични . и в края на месеца да ми преведат 1300 лв .Банките да ми дадат безлихвен кредит .да ме песионират на 55г. и да остана на работа след пенсия и да вземам и пенсия и заплата .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове