30 Април, 2021 08:46 4 524 29

Подготвят бетонирането и на "Карадере"

  • карадере-
  • застрояване-
  • бетономорие

С нов Общ устройствен план с екологична оценка вадят голяма част от района от "Натура 2000"!?

Подготвят бетонирането и на "Карадере" - 1
Снимка: БГНЕС, архив

Граждани и природолюбители от цялата страна сигнализираха за пореден опит да бъде застроен дивият район около плаж "Карадере" край Бяла. Според тях, за пореден път се прави опит да се узакони урбанизацията на един от последните незастроени плажове по българското Черноморие.

В община Бяла, част от която е местността "Карадере", се намира една от най-дългите плажни ивици по Черноморието. Според Териториално устройствен план, изготвен преди 20 години, в района се предвижда мащабно строителство. Заради промени в законодателството обаче е нужно да бъде изготвен нов Общ устройствен план с екологична оценка, тъй като голяма част от района попада в "Натура 2000". Хората са притеснени, че новият план ще даде зелена светлина за презастрояването на района.

"Целта е - разделя се плажът, казва се, ето, природозащитници, има къде да ходите, обаче една част остава за застрояване. Там се разрешава строителството. Иракли го разделиха на Иракли и на Вая. На Карадере същата процедура се готви”, заяви пред БНТ Валентин Стоянов, който е собственик на имот в Бяла.

Кметът на община Бяла твърди, че това няма да се случи. Идеята е да има "леко курортно застрояване". Щяла бъде изградена и инфраструктура, тъй като сега до плажа "не може да стигне нито линейка, нито пожарна".

"Няма как цяла една такава огромна територия да остане напълно девствена, защото тук има собственици на имоти, някъде 95 процента от територията е частна”, обясни инж. Пеньо Нено пред националната телевизия.

Повечето от живеещите в община Бяла не одобряват инвеститорските намерения.

“Не трябва да има никаква урбанизация. Трябва на 2 километра от плажа да се забрани всякакво строителство, това да остане див плаж, какъвто си е бил досега, защото урбанизацияа ще унищожи местообитанията най-напред”, смята Валентин Стоянов.

“Това си е девствен плаж с природа, която трябва да запазим. Тези, които ще строят, казват, че ще бъде опазена природата. За мен това нарушава естествената природа, има птици, да не говорим за други животни”, коментира Надя Сукова пред БНТ.

Част от бизнеса в общината също е против.

“Урбанизацията ще навреди на местното население. Когато се направят нови хотели, къщите за гости в Бяла и малките хотели ще имат много по-малко клиенти. И фактически това презастрояване води до обедняване на всички, като паднат цените”, допълни Валентин Стоянов.

Други пък настояват районът да се развива, но и да пази природата.

“Трябва да има и природосъобразен туризъм и трябва съответно да има развитие, някакво строителство, за да може да се облагороди, да има достъп дотам, защото дотам няма път, трябва да се изгради инфраструктура. Всяко ново строителство съответно води до нова заетост на хората, колкото и малко хора да са заети в този бизнес, все пак това ще бъде някакъв плюс за живеещите на територията на общината, може да дойдат и други хора да живеят тука”, каза Пенка Карчокова.

Каква ще бъде съдбата на плажа "Карадере" зависи от Министерството на околната среда и водите, обясни кметът на община Бяла. Сега предстои обществено обсъждане да има строителство в района или не.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Никой не иска

    5 39 Отговор
    Пясък да му скърца в джапанките като ходи.
  • 2 Ей лоши хора

    38 2 Отговор
    Не се наядоха! Затова и няма да стъпя никога на нашето море!
  • 3 Хей

    13 2 Отговор
    Нали пембения Борислав Сандов е в парламента, един вид в управлението, бегом при него да го замеряте с яйца. Да не се прави на законотворец и да съсипват изборното законодателство.
  • 4 въпросче

    28 1 Отговор
    Всичко ли ще бетонират? Цяла България -една бетонна площадка.

    Коментиран от #7

  • 5 Българка

    44 2 Отговор
    Мутрите не разбраха ли, не разбраха ли, че вече дори българите бягат от българското черноморие заради бетонирането му. Според мен това се прави повече не в очакване на бъдещи печалби, а по-скоро за изпиране на мръсни пари

    Коментиран от #8

  • 6 Жоро

    4 27 Отговор
    Платените активисти развяха плакатчета срещу някой лев
  • 7 Отговорче

    15 4 Отговор

    До коментар #4 от "въпросче":

    Хайде кажи, кои са тези "бетонирате"? Станишеви, Велчеви, на Бойко ГБС....., по скоро от всички цветове и посоки дружно, така че, пиши БЕТОНИРАМЕ. Стига с това друг ни е виновен!
  • 8 А кажи

    15 4 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Мутрите, които визирате са от вашето любвеобвение, огледайте се и помислете.
  • 9 Бетона

    18 0 Отговор
    Най-доброто решение е всички да ги бетонираме в основите !
  • 10 гоям кеф

    2 4 Отговор
    как можахте да изплзвате този герой наБългария и зад нея да надничат едно зло куче и една мишка,които казват кой ще мести фигурите за напред.Само че след време тя ще си остане герой на България а вие ще се чудите в коя миша дупка да се скриете.РЕЗИЛ.
  • 11 Васил

    20 1 Отговор
    Вече от черноморието не е останало нищо освен бетон и фекалии
  • 12 Стоян

    5 17 Отговор
    Спрете с тези глупости кви 2 километра от плажа нищо. навсякъде е 100 метра от бреговата ивица а заради псевдо еколози лозята и нивите на хората станаха така наречените дюни.Дюнй който искат да ползват за нелегални къмпинги а след сезона са заприличали на катуни и кенефи

    Коментиран от #15

  • 13 Аз и сега вече

    20 2 Отговор
    гледам на картички от едно време, какво беше, когато имаше къмпинги с палатки, зеленина и пясъчни ивици вместо хотели, басейни, бетон ☹️ В скоро време ще търсим в Уикипедия значението на думите "природа", "плаж", "растения", "животни". Черноморието започва да мяза на огромна надгробна плоча. 🤔🤨😉😄😆😂🤣 (Този път смехът ми е горчив.)

    Коментиран от #19

  • 14 убря

    9 3 Отговор
    Назначените за капиталисти дрогаре така го разбират лайфа. Бетонни тикви пълни с петолъчки, сърпове и чукове освен бетон друго не виждат.
  • 15 Хайде стига глупости

    17 2 Отговор

    До коментар #12 от "Стоян":

    Каква брегова ивица, какви 100 м.? Гледаш ли въобще къде бетонират. Не на 100 м. от, а самата брегова ивица. Някои вдигат къщи на плажа, което, ако не се лъжа е АБСОЛЮТНО противозаконно! Лозята и нивите на хората какво общо имат с "псевдоеколозите". Искаш да кажеш, че някой е спрял собственика да си отглежда грозде и плодове и зеленчуци в нивата ли?
  • 16 123

    5 0 Отговор
    Плажа се именува Черен Поток
  • 17 Иво

    2 20 Отговор
    Света се променя а Ганйо още иска като едно време хората ще почват хотел на Марс вие палатките преди 20 години ви
    липсват а реденето на опашки за хляб и
    мляко не липсват ли сега пак има опашки но за съжаление за ваксини
  • 18 Сашо

    5 2 Отговор
    А знаеш ли че къмпинг от къмпинг Каваци смокиня и веселие всичко е било лозя не знаеш и брегова ивица кое се нарича пак
    незнаещ така че гледай си марулите и
    ходи в Гърция но там няма палатки където
    си поискаш
  • 19 Къде Ви е акъла

    10 8 Отговор

    До коментар #13 от "Аз и сега вече":

    На картички добре изглежда, но ако си съвременник на онова време няма да мислиш точно така.
    1. На елитните курорти ходеха чужденци и Другари.
    2. Бохемата ходеше на Созопол, нас само да видим нещо, ни спираха на паркинг при гробищата, и от там пеша 2км.
    3. Раб. класа- бунгала с непоносима жега и външни тоалетни и душове, или квартири с една баня и тоалетна на етажа за 3-4 семейства, или БЕТОННИТЕ блокове например на Кремиковци на Китен 12-13 етажни мисля. Изхранването беше по ресторанти и столове с точно определени часове, като войници, освен това да се вредиш за такава почивка един път на 3-4 години. КОЙ ОТ ВАС Е ГОТОВ ПРИ ТЕЗИ УСЛОВИЯ ДА ПОЧИВА?

    Коментиран от #27

  • 20 Киро

    7 7 Отговор
    За да е удобно иска промени като идеш на
    моренце искаш климатик лична баня кухня и wi fi и кволи още не а преди 20 години русенско легло и общ кенеф

    Коментиран от #21

  • 21 да ама

    10 1 Отговор

    До коментар #20 от "Киро":

    Но преди да струпат бетона трябва да има инфраструктура, канализация, пречиствателна станция. Дрогарете го докарват до бетона а за другото някой друг да дава пари и да го настрои.
  • 22 dfер

    11 0 Отговор
    Мутропитеци със сплескани глави бетонират всичко ! Тези изроди не оценяват красотата на природата ,на тия им дай коли ,само за коли и кокаин мислят !

    Коментиран от #29

  • 23 Баровеца БГ

    10 1 Отговор
    Това е престъпление ,защото: : Кара Дере е символ на спокойствие, прекрасно кътче, което можеш да използваш, за да избягаш от динамиката на ежедневието и да поспиш под описаното със звезди небе. Казват, че времето на Кара Дере не се подчинява на физични закони, че това е специално място, което без съмнения предизвиква неподозирани чувства в хората. И спомени, много спомени. Отминали и бъдещи спомени. Няма друго такова място в България като Кара Дере. Слънчогледовите хълмове обгръщат Кара Дере и го изолират заобикалящия ни свят, като му придават уникална мистичност.
  • 24 Натура 2021

    7 1 Отговор
    Едни тъпи мутряги бяха успели да си купят имот точно на плажа (като "земеделска земя"), обаче района е свлачищен и бреговата ивица се изместила десетина метра навътре и половината им парцел се оказал в в морето. После с това се оправдаваха, че изливат бетон на пясъка.
  • 25 Гост

    3 0 Отговор
    Алчните и подмолните лакомници няма да спрат, да търсят начин, да бетонират и него плаж.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 А бее

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Къде Ви е акъла":

    хубаво си го съчинил,ама истината е малко.Много съмнително да си живял в "онова"време.

    Коментиран от #28

  • 28 Къде Ви е акъла

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "А бее":

    Хайде да видим, за кое излъгах?
  • 29 Някой

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "dfер":

    Тая гора им пречи на погледа да видят красотата
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове