Last news in Fakti

1 Май, 2021 18:04 1 917 31

Вицепрезидентът: Днес битката отново е за държавност и за свободата да избираш бъдещето си

  • илияна йотова-
  • клисура-
  • априлско въстание

Традициите на бунтовна Клисура ни събират нас, днешните българи, за безценния урок по родолюбие, памет и достойнство, заяви Илияна Йотова, която наблюдава традиционната възстановка на паметни моменти от Априлската епопея

Вицепрезидентът: Днес битката отново е за държавност и за свободата да избираш бъдещето си - 1
Снимка: Прессекретариат на президента

„Априлската епопея не е само текст от историята, а послание за бъдещето. Преди 145 години борбата беше срещу робството, оковало свободата. От пепелищата на Клисура, Батак, Перущица, Панагюрище и редица български селища възкръсна нашата национална идентичност, назовахме се народ с история и бъдеще. Днес отново битката е за държавност, за силни и работещи в интерес на българския народ институции.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства жителите и гостите на град Клисура на тържественото отбелязване на 145 години от Априлското въстание.

„Битката днес е за справедливост и равноправие, за свободата на духа и на мисълта, за свободата да избираш бъдещето си, да градиш държава с правила и законност и да пазиш нейната чест“, изтъкна Илияна Йотова.

„Традициите на бунтовна Клисура ни събират нас, днешните българи, за безценния урок по родолюбие, памет и достойнство“, заяви вицепрезидентът, която наблюдава традиционната възстановка на паметни моменти от Априлската епопея. Илияна Йотова благодари на клисурци за това, че пазят българската памет, че възпитават младите българи да знаят героичната българска история и да растат с изконните български добродетели. „Тези добродетели не са отживелица, защото както апостоли и народ жадуваха свободна, независима и модерна България, така и днес българският народ се пробуди, пребори апатията и нихилизма, повярва в силата на своя глас – най-важният глас, който решава бъднините“, изтъкна вицепрезидентът.

В приветствието си Илияна Йотова заяви, че Клисура се превърна в пепелище, но не загина, защото пепелта не може да покрие идеала на един народ, тръгнал към своята свобода. „Удавена в кръв, Априлската епопея отекна в цяла Европа и освети пътя към Освобождението“, посочи вицепрезидентът.

„Днес е Велика събота – най-благословеният ден от Страстната седмица. В очакване сме на възкресението, на спасението. Сигурна съм, че утрешният ден ще бъде по-добър за България, защото всички заедно ще го съградим“, уверена е Илияна Йотова.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    8 6 Отговор
    БСП все пак проявиха малко морал и решиха да върнат мандата веднага.

    Коментиран от #5

  • 2 така така

    7 6 Отговор
    Битката е да изгоним вашия пингвин от власт!
    Битка за държавността!

    Коментиран от #15

  • 3 NeXu s

    10 3 Отговор
    Поредните соц популизми. Да избираш бъдеще? Че кой ти пречи? Ако имаш мозък и качествено образование, се реализираш. Ама да си селски общак с празна глава и да чакаш някой да те оправи?!

    Коментиран от #14

  • 4 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    2 2 Отговор
    КАКВО ЗНАЧЕ ОТНОВО???ТЯ ТАЗИ БИТКА Е ВСЕКИ ДЕН ОТ КАК ИМА КОМУНИСТИ,АГЕНТИ БУДА СЪЗДАДЕНИ ОТ КОМУНИСТИ,ТУРСКО РОБСТВО,РУСКО ТУРСКА ОСВОВОДИТЕЛНА ВОЙНА,АМЕРИКАНСКО КОЛОНИЗАТОРИ И ТН....
  • 5 мислещ

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    По-скоро малко мозък. Надяват се да спасят някой и друг процент от срутващия се рейтинг. Морал у комуняги няма как да има.
  • 6 нннн

    4 4 Отговор
    По- морално ми се струва правителство с кратък мандат да поизрине кочината, а служебното да продължи в тази насока и да имаме честни избори най- после

    Коментиран от #7, #10

  • 7 Последния Софиянец

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "нннн":

    Статуквото в парламента има мнозинство и ще блокират всякакви реформи.
  • 8 Джипко-Бибитков

    0 7 Отговор
    Сякаш някой васиниран слушам
  • 9 БиБи Кинг

    3 2 Отговор
    Верно е това каде и сега борбата е срешто ропството дее! И тогава и сеги роптаештите си мислат каде като дойде друг измекяр че им е по леко, ма не е! И онеа бойковинци дрътите си мислели каде амужите кога ги не кундиат че се видат с некой лев у жоба, ма не! Кога се обевили новите данаци се е оказало,че од целио списак липсва само девшермето,другите биле одново в обраштени! И така од девет кожи си спестили едната, ма и неа намерили начин да им земат новите,родните изедници! затова кога дойдат избори вместо "свободата" изберете Бацо!Обештавам едната кожа да ви а оставиме за "тамазлък" ка казва народо! Вниатен ли сам или да викнеме Пембен Решетников да превежда?
  • 10 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    1 4 Отговор

    До коментар #6 от "нннн":

    СЛУЖЕБНОТО ЩЕ РИНЕ!!

    Коментиран от #20

  • 11 гост

    4 2 Отговор
    Клиширани комунистически фрази. .избираш бъдеще,държавност, институции...бля-бля-бля. Нищо незначещи фрази лищени от всякакъв смисъл.
  • 12 Васил Ботев

    3 1 Отговор
    И сега е така. Ние бием престъпниците а политиците ги пазят и те вкарват теб в затвора. Българите винаги са били на два фронта, срещу крадци и политици.
  • 13 питам

    2 5 Отговор
    БЪЛГАРСКИ НАРОДЕ, ДА СИ ВИДЯЛ НА ПОНЕ ЕДНО НАЦИОНАЛНО ЧЕСТВАНЕ БАШ ПАТРИОТА БОЪКО БОРИСОВ? НА 3МАРТ ОБИКАЛЯ КАТО УЛАВ С ЖИПКАТА,, А СЕГА ДОРИ С ЖИПКАТА НЕ Е!
  • 14 Евала

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "NeXu s":

    И в допълнение, освен това, което казваш, ако имаш и хъс и амбиция и си готов да работиш, а не да симулираш работа, то успехът няма как да те подмине. И е време хората да се събудят и да осъзнаят, че техният живот е тяхна лична отговорност!
  • 15 Чичо Гошо

    0 8 Отговор

    До коментар #2 от "така така":

    Радев президент отново. Долу ГЕРБ
  • 16 Васил Ботев

    2 1 Отговор
    Измекярска фалшива българска история. Потъпкването на българското самосъзнание продължава. Българите са единствените които сами си отвоюват държавата. Има ко писано в много документи ама как да ги покажат я като трябва да се пише за братята росси. И че Левски е хванат от ПОЛИЦИЯТА - история 5-ти клас.
  • 17 СЛ. ПРАВИТЕЛСТВО КОШМАРА НА ТИКВИТЕ

    0 5 Отговор
    Ей как искам Банкянския Питек ей така да излезе сред народа а не да се крие в Банкя .
  • 18 Не Вярвай на това и ЕДИ път !

    1 4 Отговор
    Защото като членове на Евросъюза , нашето правителство има ЕДНОА ЗАДАЧА - да разруши устоите на държавата и я доведе до РАЗРУХА ! Затова нто съда в Страсбург, нито в Брюксел следят за Криминалните БЕЗЧИНСТВА на нашите управници ! Как се руши държавата: без инвистиране в Икономиката, без съзнателна Финансова политика, без създаване на работни места, без отговорна Социална политика /образование, лечение, пенсионно осигуряване/, без Идейно насочена Култура и Изкуство , без Идейна целенасоченост КАКВА ДЪРЖАВНА СИСТЕМА ще градим - ашите Политици до ЕДИН са КУКЕРИ ! ЧУЧЕЛА с дрехи но без душа ! Никой няма ИДЕОЛОГИЯ как да устроим живота на ХОРАТА ! Но имат ПЛАН как да устроят Партийната групировка ! Това е ПОДРИВНА - АНТИНАРОДНА ДЕЙНОСТ ! Това убива живота на трудовияг товек в страната !

    Коментиран от #19

  • 19 Споко

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Не Вярвай на това и ЕДИ път !":

    Имам мозък и не ти вЕрвам

    Коментиран от #21, #24

  • 20 нннн

    1 3 Отговор

    До коментар #10 от "БУДЕН ГРАЖДАНИН":

    Ха дано ! Ами ако служебното е ала-Герджиков? Пък и да не е, два месеца е кратко време.

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "нннн":

    СТИГА СЕ ЛЪГАХТЕ С ТЕЗ ДВА МЕСЕЦА!!НОВИ ИЗБОРИ НАЙ РАНО СЕПТЕМВРИ!!
  • 23 Не подценявайте

    4 1 Отговор
    Не подценявайте никого и не надценявайте никого!
    Времето ще покаже кой кой е,но пак вие ще ревете,защото бедния ще си остане беден!
  • 24 Няма значение кой ще кара " Влака "

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "Споко":

    Щом той пътува в една и съща посока ! На ЗАПАД ! В света на Сатаната, Безбожието и Дявола ! За 30- сет години членство в Евросъюза на нашите управници е ПОЗВОЛЕНО ВСИЧКО което е в интерес на ИЗХВЪРЛЯНЕТО ни от световният ПАЗАР и освобождаване сергиите за западните икономики ! От къде пазаруваме днес - от дойче Lidl , Kaufman, Metro и т. н. - а парите отиват директно на Дойче ! Колко мило и красиво ! Режем клона на собственото производство и поддържаме Запада ! Кой определя Обществените Отношения ? Знае ли байното с патурите ? Но той е толкова щастлив , чак до седмото небе ! Кажи му господине или Аго та да му стане драго ! Мамул и половина ! Знае ли байното с царвулите , каква Идеология ще се заложи в Държавната и Социалната политика на новото правителство ? Знае байното със шкембето - на " Върба " в Сряда ! Колкото един човек е по-завързан и лимитиран в главата , толкоз самочувствието му расте , когато му запеят песничката на лисицата към " Гаргата със Сиренцето в човката ". Народа е просто едни опърпани гарги , на които човките трябва да се държат празни ! Нашите държавници вършат всичко в угода на Запада за да не сме КОНКУРЕНТИ а да сме със Заеми и за винаги КЛИЕНТИ ! Народа е ужасно невеж и заслужава СЪДБАТА си - аз го съжалявам и НЕ ГЛАСУВАМ ! Не желая да съм част от " Овчата маса " за каквато политика нас ни смята ! А ти гласувай - запей като Гаргата , с глас чудесен .
  • 25 Всеки път когато сме гледали на Запад

    0 3 Отговор
    Сме стигали до Национални Катастрофи със смърт, мизерия, загуба на територия и участие във Войни ! Тежко е да си свиня и да няма кой да ти забърка ! Съжалявам обикновенния човек - труженик , но той е тъй заклещен с тази пропагандна антинародна криминална машина у нас , че той просто никакъв шанс за проумяване няма ! Изтреблението ни върви планирано и целенасочено по график ! ИЗХОДА за СПАСЕНИЕ е по-близо кък РОССИЯ ! Както нашите прадеди са се спасявали ПРЕДИ ! На Изток е Вярата в силата Господна и за Православни и за Правоверни и за Юдеи и за Будисти ! Господ БОГ е едиствено и само в близостта ни със РОССИЯ !
  • 26 Матей

    0 1 Отговор
    Така се преиначава историята,как може датата да се измести с 11 дена.Никаква битка не се води сега,това са политически еквилибристики,народа е масовка ,статисти.Във Влашко няма хъшове,в Белград няма легия,няма Левски с неговите тайни комитети.Ккава борба за свобода,начело с пРЕЗИДЕНТИ,КОИТО НЕ СМЕЯТ ДА ОТМЕНЯТ ДАЖЕ ПЪН-демията,т.е. развъждането на пънове с маски,тъпи,недодялани.
  • 27 Всички Световни Войни тръгват

    0 1 Отговор
    От ЗАПАД ! Кога ? Когато икономиката им ЗАЦИКЛИ ! А днес не е ли КРИЗА ? А кога започнаха да флиртуват лицемерно с нас ? А днес не ни ли направиха без суетня - членове в ЕС и обезателно НЕЗАБАВНО в НАТО ? За Шенген , пълна тишина но срещу Русия и за война - само " Зелена светлина " ! Формулата една и съща , но в шикалката на байното с патурите мисълта за преживяният романсите ни със САТАНАТА и ДЯВОЛА на ЗАПАДА , ни как не му се явява ! Простотията ни е голяма и лек за нея няма !
  • 28 Замислил ли се е байното с патурите

    0 1 Отговор
    Кои държави са на предния Фронт при евентуална война с Руссия ? А кой е на Заден План в тила ! Ние ще Горим а ЗАПАДА ще води Преговорите а нас пак няма да ни има , но затуй ще сме РАЗОРЕНИ и то как ! Защо не четем Берлинският, Нйойският мирен договор , там е дръвника където на нас Западе реже главата през кръста ! Не четем , но пък ракия пием и не остарямаме, рано си заминаваме ! Ха " На Здраве " , ако още го има !
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ПРАВ СИ

    1 0 Отговор
    ТАКА Е ПЪРВОТО КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ Е ДА СЕ ПРТЯТ ПИНГВИНИТЕ В АНТАРКТИКА
  • 31 Ти уби ротния и рибата в околията с

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "123":

    Твоят род Дуло ! Моляте не яж повече боядисани яйца с чорупките - не е прилично ! Ти налиташ , тъй ми се чини и доматите с коловите да консервираш - отдайсе на грежа кам окопаване на пролетниците .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове