Last news in Fakti

1 Май, 2021 19:12 1 815 13

Патриарх Неофит и Църквата: Поздравяваме всички чеда с великия празник на Христовото Възкресение

  • бпц-
  • патриаршия-
  • българска православна църква-
  • църква-
  • патриарх неофит

Смущаващо е, че и днес, две хилядолетия след Възкресението на Христа и всички останали спасителни за човеците събития от свещената история, светът, в който живеем, продължава да бъде раздиран от неправди и противоречия, от войни и всевъзможни прояви на омраза и на насилие от човек към човека...

Патриарх Неофит и Църквата: Поздравяваме всички чеда с великия празник на Христовото Възкресение - 1
Снимка: БГНЕС

Патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия отправиха патриаршеско и синодално послание за предстоящия голям християнски празник Възкресение Христово - Великден.

"Възкръсна Христос и живот се въдвори! Възкръсна Христос, и нито един мъртвец няма в гроба, защото Христос, Който възкръсна от мъртвите, за умрелите стана начатък".

"Пребъдвайки в това най-високо достойнство, ние, верните на Христа изповедници на Неговото име пред света, познаваме най-добре и онази най-висока отговорност, която съпътства това човешко достойнство: отговорност, която човекът носи първом към самия себе си като храм и обиталище на Светия Дух, а сетне и към заобикалящата го среда, към цялото творение и всички твари, за които ни е казано, че "с нетърпение ожидат прославянето на синовете Божии" (Рим. 8:19). Tолкова категорично е свидетелството на Божието Откровение за това колко тясно съдбините на нашия свят и на цялото творение са преплетени с живота, с решенията и действията на човека", пишат още от Патриаршията.

"Ето защо толкова смущаващо е, че и днес, две хилядолетия след Възкресението на Христа и всички останали спасителни за човеците събития от свещената история, светът, в който живеем, продължава да бъде раздиран от неправди и противоречия, от войни и всевъзможни прояви на омраза и на насилие от човек към човека; че макар и изкупен от Бога, светът, в който живеем, продължава да бъде болен, паднал в страсти и грехове свят, страдащ поради човешката леност в голямото богочовешко дело на спасението - свят, в който вечните евангелски ценности и небесните съкровища, които Христос ни съветва да събираме, са все повече измествани от невиждан егоизъм и егоцентризъм, от страст към притежаване и консуматорство, които застрашават вече не само нашите морални устои, но и самия живот на земята, която обитаваме", продължава посланието.

"Следователно не трябва да учудва, че днес човечеството все по-трудно живее в мир както само със себе си, така и със заобикалящата го природа. Не трябва да ни учудват отговорите, които то получава от природата заради своята все по-засилваща се алчност и страстна ненаситност, заради все по-видимия отказ от призванието си да бъде добър и разумен стопанин на поверения му от Бога свят", казват в посланието си патриарх Неофит и митрополитите.

Те отбелязват, че особено подходящ за размисъл върху всичко това е тъкмо днешният ден: денят на Христовото Възкресение. Ден, в който животът тържествува, категорично, побеждавайки злото, ада и смъртта. Ден, в който ставаме свидетели на осъществяването на най-висшата хармония между небето и земята, между божественото и тварното, между Бога и човека. Ден, в който Божията свята воля за света и за всекиго от нас е заявена с цялата възможна категоричност, защото "ето, Христос възкръсна от мъртвите и за умрелите стана начатък" (1 Кор. 15:20); защото в този ден за всеки от нас и за цялото човечество е посочен път към спасение и вечен живот. "Нека не се отклоняваме от този път нито наляво, нито надясно, но да го следваме неотклонно, като при всяко колебание сверяваме мислите и действията си с онова, което ни е завещано от нашия Господ в Неговото свето Евангелие, откъдето извират водещите начала, вечните истини и всички непреходни ценности и принципи на християнския ни живот и нашето християнско отношение към света и всичко около нас.

"Поздравяваме с великия празник на Христовото Възкресение всички чеда на светата ни Църква в Родината и извън нея! Благодатта, мирът и любовта на Възкръсналия от мъртвите Господ Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!", пожелават българският патриарх и митрополитите от Светия синод на Българската православна църква.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васил Ботев

    4 2 Отговор
    От верски воини са избивани най-много хора. Много невинни които трябва да станат някакви във някоя вяра. Даваш ли даваш балканджи Йово.

    Коментиран от #4

  • 2 Православен

    4 4 Отговор
    Дедо Неофите короната ти е килната на УВО бре . Събрахте си паричките ?
  • 3 ДОЦЕНТ ТОМА НЕВЕРНИ

    2 2 Отговор
    ...ФЕЯТА НА ЗЪБКИТЕ ЩЕ ЗАНЕСЕ БЛАГОДАТНИЯ ОГЪН НА ДЯДО МРАЗ 😂😂😂ДАВАЙТЕ ЦЪРКВИТЕ ЗА ДИСКО КЛУБОВE😀😀И СЪЛФЕТКИ ОН ИНКЛУЗИВ! LONG LIVE ЧАЛГА😬
  • 4 Православен

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Васил Ботев":

    Не давам Яна -утре отива на кола маска бре . И ще си прави силиконов бюст .
  • 5 Славянин

    4 1 Отговор
    “Славяните са любими на Бога за това, че до края ще съхранят Истинната Вяра в Господа Исуса Христа. Във времето на Антихриста те напълно ще го отхвърлят и няма да го признаят за Месия. И заради това ще се удостоят с великото благодеяние Божие. Ще има всемогъщ език на земята, а друго царство, по-могъщо от руско-славянското, няма да има на земята. С обединените сили на Русия и другите славянски страни, Константинопол и Йерусалим ще бъдат превзети.

    Коментиран от #6, #10

  • 6 Славянин

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Славянин":

    Преподобни Серафим Саровски
  • 7 До Славянин

    1 4 Отговор
    Ти скоро излезе от 4ти км болницата ,е скоро ще отидеш в Курило на усмирителна риза, пий се хапчетата .
  • 8 Максим

    2 2 Отговор
    Неофит е едно седесарче
  • 9 Русе Бг

    2 2 Отговор
    Агента на ДС и подръжник на мутромафията изпълзя (Господ да ме прости)... фалшивия Български патриарх.. И патриарх Максим(Бог да Го прости) беше агент но беше много вярващ и въртеше на малкия си пръст бкп върхушката, а тоя е прос чиновник
  • 10 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Славянин":

    Амин!
  • 11 АТЕИСТ

    3 1 Отговор
    Бъди здрав дядо Неофите и се дръж дълго време, че оня кукундел Николай чака и тогава църквата хептен ще я вапца!
  • 12 баба ти от бг

    1 0 Отговор
    славянин- Екатерина Втора го е измислила! от фр дума esclave! значи роб!!! на англ език слейв! По този начин тя се подигравала с руския народ! Ние сме Българи и сме издържали всичко до сега!
  • 13 гоям кеф

    0 0 Отговор
    Пожелавам на патриарха още дълги години живот. защото след него се гласи за поста Патриарх наБългарската православна църква едно алчно човече олицетворение на САТАНАТА митрополит николай и поп данчо архирей на Асеновград, неговото протеже.тези двамата трябва да бъдат НИЗГВЕРНАТИ за винаги.Носят само негативи и гонятт хората с тяхната
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове