6 Май, 2021 09:00 4 947 37

Огнян Стефанов: Страхът, че ще изгубиш работата си стига до патологични измерения

  • огнян стефанов-
  • фрог нюз-
  • 7/8 тв

Спецпрокуратурата се хвали с телефонни измамници, а се губят следите на милиарди, заяви журналистът

Огнян Стефанов: Страхът, че ще изгубиш работата си стига до патологични измерения - 1
Снимка: 7/8 TV

Някакви хора, чиито мозъци са блокирани от непрекъснато угодничество и стремеж да се впишат по-близо до властта, да успеят да ощипят нещо, още не са разбрали, че тази система се разпада, че този модел, който дълго време наричахме #Кой?, си отива. Корабът потъва бе, хора! Капитанът дава някакви указания с извънредни пресконференции и брифинги, а кораба го няма!

Това каза журналистът и създател на сайта Фрог нюз Огнян Стефанов в предаването "Студио Хъ" по 7/8 ТВ.

Той коментира и модела „Страх“, който ни управлява. „Страхът е съвсем реално състояние за всеки човек, а при нас е за цялото общество. От години в България се проектира модел на диктатура. У нас от няколко години управлението е структурирано така, че върху страха то успява да приложи всички свои идеи“, обясни журналистът.

„Като при всяка диктатура, първите задължителни неща тя да укрепне, да се развива и в крайна сметка да се наложи като модел в една държава, е да бъдат овладени институциите, медиите, силовите структури – полиция, тайни служби, и в крайна сметка да се наложи един страх у всички граждани. Това може и да звучи някак отвлечено и теоретично, но примерите са с хора, които познаваме и се срещаме. Страхът, че ще изгубиш работата си, е един от водещите, тъй като работата е начинът на препитание за почти всеки човек и неговото семейство. Този страх стига до патологични измерения в нашето общество. Получава се така: много хора се страхуват от прокуратура, МВР, полиция, служби, НАП, проверки и т.н. И не толкова, че тези служби биха изпълнили задълженията си, а от начина, по който те изпълняват своите задължения. Страхът идва от там, че тези институции силово налагат и поръчково изпълняват дадени разпореждания. Немалка част от гражданите се превръщат в жертви. Те не се срещат с институциите като равни с равни“, обясни Стефанов.

„Страхът у гражданите не изключва страха в самите структури и тези институции, защото там са назначени хора, т.нар. калинки, заемащи постове не заради знания и опит, а заради вярност и лоялност към управлението и властта. Те се страхуват за местата си. Протестите на прокурори и следователи, писмата до ЕК и посолства, са плод на техния панически страх, че може да загубят местата си. Те не взимат кой знае какви големи пари, освен онези от тях, които са корумпирани. Страх ги е, защото не вярват в собствените си възможности. Те знаят, че не са конвертируеми на свободния пазар. В тях е залегнало убеждението, че босът дава, а това е големият, силният“, допълни Огнян Стефанов.

„В нашия случай е някакъв триумвират или четирима души, които са овладели властта. Всеки ги знае поименно. Този страх върви отгоре до долу по пирамидата. Така треперят някакви чиновници по общински служби и къде ли не. Този страх става повсеместен. Това демотивира хората, защото те не са свободни“, обясни журналистът.

„Сега плачат с крокодилски сълзи, че имало предложение да бъдат закрити специализираният съд и прокуратура. Ей, Богу, чух сутринта представителя на спецсъда и прокуратурата да споменават някакви цифри колко били осъдени. Трябва да кажете това на коя инстанция е. Освен това, вие не давате нито един пример за осъден министър, за висш чиновник, за проверяване на обществени поръчки. Губят се следите на десетки милиарди. Хвалят се за някакви телефонни измами. Чуват ли се какво говорят? Спецсъдът се занимава с телефонни измамници? С това трябва да се занимават районните МВР и полицията по градове и села. Къде е превантивната работа?“, попита Стефанов. „Превърнало се е в някакво социално ведомство, което властта поддържа, за да печели някакви свои лоялни хора. Друг е въпросът доколко ги печели. Освен това подборът в МВР е сведен до страхотно дъно“, коментира още той.

Стефанов отбеляза, че дори и бизнесът се страхува. „Когато един или двама души са овладели цялата държава, тогава и най-коравият бизнесмен, който се опита да се противопостави, бива размазан“, отбеляза журналистът.

По думите му отговорът на прокурорите за собствените им действия винаги бил един и същ – това било наредено „от горе“. „Това не е ли страх?“, пита Стефанов. Според него това не е завръщане, а продължение на „тази традиция“, която винаги сме считали, че е „привилегия“ на латиноамериканските страни.

„Изходът от създалата се ситуация е абсолютна нетърпимост“, смята той.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    67 7 Отговор
    Всички в частния бизнес сме подложени на рекет от Хунтата.Гласувайте за партиите на протеста и ще има на кого да се оплачем.Нещата ще излязат.
  • 2 Ставри

    48 4 Отговор
    На Бойко сме му подготвили звуково изтезание !
  • 3 Маргинал

    39 7 Отговор
    Шоуто започна. Взел съм пуканки. Може и някакви залагания да направим. Мисля, че Гешев ще арестува Тиквата тези дни. Залагаите с + и _

    Коментиран от #27

  • 4 Проблемът

    49 2 Отговор
    Един от тях е, че: когато работник или служител изтегли кредит, банките дават инфо на работодателите, след което последните започват да репресират хората като слуги! Това трябва да спре!
  • 5 Бойко шкафа

    33 1 Отговор
    Ъъъъъ,аз искам пак да съм министър председател.. Обещавам повече шкафчета да не пълня..

    Коментиран от #8

  • 6 Българка

    52 0 Отговор
    България е подчинена от мафиотите чрез насилие, рекет и повсеместен страх, който "майсторски" се управлява от бойковчета и свита. Спец.съда и спец. прокуратурата са бухалките на мутрите, с които се саморазправят с неудобните им!
    Респект към статичта и автора й!
  • 7 Евро реалист

    5 15 Отговор
    Тоя и Баце се надпреварват кой по рано ще замяза на Джаба хатянина.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Васил

    21 9 Отговор
    У нас важи максимата за кокошка няма прошка а за милиони няма закони къде беше тази прокуратора за Цветан Василев Божков или Братя Галеви
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Райшкафенбанк

    20 0 Отговор
    Райшкафенбанк
  • 12 Шумерийска любов

    39 3 Отговор
    Честит празник генерал Радев! Най достойния президент на РБългария!!
  • 13 Пучо Капучо

    28 0 Отговор
    Общо взето е така, както казва г-н Стефанов. Пропуснал е пръскането с химикали на разни самолетчета.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Следствието ГЕРБ

    23 2 Отговор
    РАБОТА, РАБОТА, РАБОТА ! СМЕШНИЦИ !
  • 16 Бибитко

    19 0 Отговор
    Може да бъде разследван не само от гешов
  • 17 Адмирации на

    38 2 Отговор
    Огнян Стефанов за точния анализ. Да изчистим България от мутрите завинаги и да си получат ЗАСЛУЖЕНОТО след гаврата с Българския народ. ИСКАМЕ ги всички престъпници в затвора на топло доживотно.

    Коментиран от #30

  • 18 гнус

    33 0 Отговор
    Хората се страхуват от службите, защото службите не изпълняват закона, а целят психическо и физическо унищожаване на човека, за кого се закачат. Тормозът продължава цял живот. Закачат се към човека и насъскват цялата общественост срещу него- работодател, приятели, роднини, съседи, ровят се в личния живот- започват клевети, лъжи, насъскване, подли номера, а българинът обича тези неща и с радост сътрудничи на службите за смазване на нарочения. За всички тези подлости службите получават заплати.
  • 19 Телефонните

    29 0 Отговор
    измамници си живеят в палатите , а милиардите , отишли в криминални субекти с власт , никой не ги търси ! Както виден политик от ЕП директно го каза , че парите от ЕС отиват в ръцете на мафията !

    Коментиран от #21

  • 20 Behemoth

    20 0 Отговор
    Така е ....българите са страхливци ....ако някой не се страхува като тях се почва с едно отровно :Тоя на какъв се прай?...живеят в параноя и непрекъснато се оглеждат това псевдо мъжкарско басово тъпанарско мучене е от страх
  • 21 тт45

    20 0 Отговор

    До коментар #19 от "Телефонните":

    ЕП ли? А Вебер и Туск бяха много снизходителни към шкафчето. За Вебер и Туск е нормално да се пълнят шкафчета чрез рекет, така ли?
  • 22 тт45

    23 0 Отговор
    За 50 хил. лв. рекет- оправдателна присъда. Нищо, че рекетът е продължил с години. То продължителните деяния се натрупват само за простосмъртните.
    А за 50 лв. кражба- затвор.
    Днес няма ли да има статия за някоя каруца с дърва, казан за ракия или дреха от магазин?
    Някой търговец няма ли да изкара видео за кражба на шоколади?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 арлингтън

    15 0 Отговор
    Корабът потъва бе, хора! "Тайтеник" също е потънал. Капитанът е разпоредил корабният оркестър да свири маршове ,докато хората се качват по спасителните лодки..
  • 26 аууууу

    2 20 Отговор
    Оги,нали те знаем колко струваш ,бе калъф !
  • 27 дим благоев

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Маргинал":

    Гешев по скоро себе си ше самоарестува,най висшата форма на арест!
  • 28 Мемфис

    5 3 Отговор
    В България мафията е структурирана по модел на Русия!
    Няма нормален човек, който да не е наясно, че Борисов беше поставен на това място с АКТИВНОТО УЧАСТИЕ НА ПУТИН, който държи мутрата с множество компромати!
  • 29 Мемфис

    15 1 Отговор
    Едно голямо БРАВО и от мен за доблестната позиция на Огнян Стефанов! Такива журналисти трябват на това робско племе!
  • 30 Кольо

    9 0 Отговор

    До коментар #17 от "Адмирации на":

    Докато не се разследват имоти и пари на кметовете ,роднините и децата им от последните 12 години , това няма да стане. Феодализма на ГРоб по малките населени места е равен единствено на този в населените места с преобладаващо ДПС население. Само дето е към всички етноси . Как забогатяха толкова много с къщи ,земя ,автомобили ,бизнеси от казана на село ,през магазини ,кафе автомати техни , кооперации земеделски , автосервизи ,бензиностанции ,заведенията по центъра на всяко село и малък град ? От циганските сватби в дворовете им организирани всяка седмица без нито един сключен граждански брак -малолетни и без никакъв документ финансов за това ,че са ресторант или каквото и да е ? Защо новопоставен асвалт във всяко село завършва или започва задължително от двора на кмета пък после до където стигне и когато наближат следващите избори. Пълна проверка на роднинските назначения във всяко село и малка община. Стига с тези кралски селски династии със синя кръв защото съвсем скоро ще си получат по места заслуженото . Пламък и олово има достатъчно. И без това сме на самоуправление докато си гледат частното . Проверка на всички евро селски проекти за села в които вече даже хора не останаха защото не искат да работят младите без пари на изедници като през Турско ,а милионите си вървят за кметските милионери.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 мдааа

    7 1 Отговор
    точен изстрел е мнението на Огнян Стефанов!
  • 33 Стефанов

    1 9 Отговор
    Такива като теб прецакаха промяната.Ти си с агентурно име, не ли?,😂 Стига само бля, бля Борисов, бля, бля, ГЕРБ, бля, бля Гешев! Писнахте и на себе си с тези опорки! Жалко, защото когато те пребиха, всички те жалехме и смятахме, че си против лошите. Какво се оказа? Стана говорител на един крадец, обрал държавата. Сега защитаваш другия крупен дубайски разбойник. А защо съдебната система е такава, попитай Костов и Нинова. Бъди здрав и преосмисли поведението си, защото така си жалък!
  • 34 1111

    7 1 Отговор
    Поздравления за статията...Да си пожелаем повече такива журналисти..
  • 35 офицер

    5 0 Отговор
    Перефразирам" Българино, можеш да ЗАГУБИШ САМО ОКОВИТЕ си".
    БЪЛГАРИНО, ти не си СВОБОДЕН. Ти си СМАЧКАН.
  • 36 Мисля, че

    2 0 Отговор
    се досещате, но Западните общества също се крепят на страха, медиийна и от страна на службите угодливост. Богатите приятелчета на Джонсън в Англия получиха огромни поръчки покрай ”Ковид”, в същото време част от хората са държани в скотски условия. Ограбените са сведени до животинско състояние и дори не могат да си дадат сметка, че са грабени и срещу тях се води жестока класова война.
  • 37 КаленДАР

    0 0 Отговор
    Всички знаемЕ много добре , кой си избира главния прокурор , кой спи с пищоф , че да пази кюлчетата си , кой ползва миск по за над 5 000 лева , НАЛИ ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове