Last news in Fakti

13 Май, 2021 08:37 1 448 38

Цветозар Томов: Хората трябва да преодолеят страха си от машинното гласуване

  • цветозар томов-
  • машинно гласуван

Няма никакво извинение, ако ЦИК не изпълни закона, какъвто е

Цветозар Томов: Хората трябва да преодолеят страха си от машинното гласуване - 1
Снимка: БГНЕС

Няма никакво извинение, ако ЦИК не изпълни закона, какъвто е. Трябва да осигурим честни избори. Ще са нужни още около 400 – 500 машини за гласуване. Това заяви Цветозар Томов, избран за говорител на ЦИК в студиото на сутрешния блок на Novа.

Той съобщи, че машините са на фирма, дял от която има венецуелското правителство. Според него те могат да бъдат обект на кибератаки, но има и предпазни средства за това. Като такова предпазно средство посочи факта, че машините не са свързани с интернет и това предотвратява хакването им.

Томов посъветва гражданите да проверят разписката, която получават след гласуване с машина и да видят дали има съответствие с подадения глас.

„Може да се правят проверки и да се следи дали има пълна идентичност между подадения глас и резултата“, каза той. Допълни още: „Хората трябва да преодолеят страха си и да видят, че не е нещо по-страшно от хартиеното гласуване. Искаме всеки да опита да гласува пробно преди изборите. Ако човек два пъти е гласувал с машинка, не виждам проблем да го направи и трети път. Не сме имали още време да обсъждаме тези идеи. Хората трябва да могат да преодолеят страха си от машинното гласуване“.

Според него няма да е нарушение, ако член на ЦИК помогне на гражданин да намери партията, за която желае да гласува.

„Машината е едно куфарче, което не е много по-тежко от комплекта бюлетини, които се изпращат до секцията. Не е проблем самото осигуряване“, посочи Томов. Все още не е обсъждан въпросът с видеонаблюдението в ЦИК: „Моето лично мнение е за максимална либерализация на възможността за наблюдение на броенето“.

„Комисията може да се справи с всички нововъзникнали проблеми. Политизацията би бил най-големият риск за ЦИК. Това не трябва да влияе на решенията. Трябва да ги взема на базата на личната отговорност на членовете, а не на базата на партийни давления“, завърши говорителят на ЦИК.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НОВО ПЕТ

    14 6 Отговор
    Да му мислят БСП........ с ромите и пенсионерите
  • 2 провинциалист

    6 10 Отговор
    "Като такова предпазно средство посочи факта, че машините не са свързани с интернет и това предотвратява хакването им."
    Ох, успокоих се. Флашките от машините са недосегаеми, нали.

    Коментиран от #22

  • 3 Българка

    21 10 Отговор
    Машинното гласуване е бързо и лесно. Правилата са елементарни. Трябва да знаеш да четеш на български и да следваш какво изписва машината. Гробарите реват, защото с отпадане на хартиената бюлетина в големите секции , им се ограничава възможността да контролират корпоративния и купен вот, както и да създават невалидни бюлетини от протестен срещу тях вот

    Коментиран от #9

  • 4 мародер

    9 9 Отговор
    Българите в чужбина да нямат право да гласуват! Това е гавра с местното население! Не съм съгласен те да "си живеят живота" а на нас да ми налагат кой да ни управлява. Който желае да гласува - добре дошъл но да гласува в България.

    Коментиран от #7, #11, #26, #35

  • 5 мъкаааа

    2 6 Отговор
    Цветозар Томов: Хората трябва да преодолеят страха си от машинното гласуване,могат за тренировка да си купят надуваема сехкукла. За бюлетините няма кибератаки.
  • 6 Здрасти

    2 8 Отговор
    В Америка фалшифицираха изборите чрез машинно гласуване.Не се подвеждайте те вИна ги имат връзка с Интернет.

    Коментиран от #27

  • 7 провинциалист

    3 10 Отговор

    До коментар #4 от "мародер":

    По-добре да гласуват циганите в България, отколкото българите в чужбина???
  • 8 волан

    3 6 Отговор
    Съгласен съм с мнението на 4-тия по ред. Много е прав човекът. България не е на 4 континента,а е в югоизтока на Европа. Разположена е на 111 000 квадратни километра и не се дава под наем!

    Коментиран от #13

  • 9 БСП...ИЗБОРНИЯТ РАЗГРОМ

    4 5 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Точно в големите градове не могат да се купуват гласове.....а там болшевиките губят тотално
  • 10 ПЕНСИОНЕР

    9 4 Отговор
    ПРОТЕСТНИЯТ ВОТ ИЗТЕЧЕ В КАНАЛА!
  • 11 ами

    5 6 Отговор

    До коментар #4 от "мародер":

    като сте некадърни да си изберете правилните управници ако трябва и българите от чужбина ще помогнат или наложат ! вие в България избирате управляващите егоистично...срещу 50 лева към пенсията или еднократно плащане. или срещу държавна службица. тези в чужбина избират като цяло по-правилно защото не могат да бъдат купени или притиснати.та нали вие избирате боко вече 10 години!!

    Коментиран от #14, #16

  • 12 Последния Софиянец

    1 7 Отговор
    Те членовете на комисията от ГЕРБ, БСП и ДПС ловяха хората си още от вратата и гласуваха на машината вместо тях.Тотален контрол.
  • 13 какво

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "волан":

    под наем бе...ами то вие месните я ПРОДАВАТЕ на корумпираните политици само да изкарате ден за ден....като шведите сте....днес да си получа държавната заплатка а ,че управляващите закопават държавата не ме интересува !!
  • 14 мародер

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "ами":

    Явно съдиш по себе си.

    Коментиран от #21

  • 15 !!!?

    3 2 Отговор
    Този не е добре, щом не е разбрал, че не начина на гласуване е причина повече от половината Народ да не гласува а политиците, които вече си говорят на някакви "граждани", т.е. - обрачите на собствените им интереси !!!?
  • 16 Цветомир Попов

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "ами":

    Вие счупихте тъпомера!!!
  • 17 Един

    5 2 Отговор
    Най-удобно се "манипулира" вота от машините !!!
  • 18 Пенчо Питанката

    5 0 Отговор
    Никъде до сега никой не каза коя фирма ги произвежда тези машини за гласуване. Български фирми постоянно бълват апарати за транспорта, а едни елементарни машини за гласуване да са некадърни да измислят - това не мога да го повярвам! И защо фирма с участието на Венецуела?

    Коментиран от #20

  • 19 pbdan

    4 2 Отговор
    Що за глупости? Хората си купуват стоки, получават помощи, управляват банкови сметки онлайн, а сега да преодоляват страха от машинно гласуване. Скоро не съм виждал млад суганин който не е забил поглед в скъп телефон и щъка като луд. Тегленето на пари от банкомат също е по-трудно от гласуването. Не случихме на говорител на ЦИК. Този поне е младеж в сравнение със стария.
  • 20 pbdan

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Пенчо Питанката":

    Защото от Северна Корея и Куба са отказали;). Между другото имаше и българска разработка, но не са били наши хора предполагам.
  • 21 по себе

    1 4 Отговор

    До коментар #14 от "мародер":

    си съдя естествено. нито съм държавен служител,учител,полицай ,военен или прокурор или съдия. работя на запад и работодателя ми не ми нарежда за кого да гласувам ,така че гласувам безпристрастно.

    Коментиран от #29

  • 22 И ОТНОВО

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "провинциалист":

    флашки и копютри се чистят Ограмоти се!

    Коментиран от #23

  • 23 провинциалист

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "И ОТНОВО":

    "флашки и копютри се чистят Ограмоти се!"
    Я сега кажи нещо и за липсващите главна буква и точка, ама гледай да е по-смислено този път.
  • 24 23456

    1 0 Отговор
    И ка се иде тва.
  • 25 I C Phone

    0 1 Отговор
    Сина ми, който е 8-ми клас ми обясни как се прави програмка която на дисплея натискаш ДА, а компа разбира НЕ. Или пишиш си името, четеш го правилно на екрана и при записа генерира други имена..
  • 26 И ОТНОВО

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "мародер":

    призоваваш открито към нарушаване на конституционни права,а знаеш ли в една нормална държава какво може да ти се случи за това
  • 27 Българка

    1 4 Отговор

    До коментар #6 от "Здрасти":

    Не подвеждай хората с гробарски опорки и инсинуации. В америка ЕДИНСТВЕНО СЕ ОСПОРВАШЕ ГЛАСУВАНЕТО ПО ПОЩАТА, А НЕ МАШИННИЯ ВОТ!

    Коментиран от #31, #32

  • 28 Крис51

    0 2 Отговор
    Непонятно е за мен защо някой би се страхувал. По-лесно е от теглене на пари от банкомат, а повечето пенсионери го правят, нали? Ромите на трудов договор също трябва да са наясно с тази елементарна операция, едва ли им плащат заплатите кеш. Освен това на последните избори поне две села гласуваха стопроцентово машинно, дори май бяха в Родопите, така че очевидно е напълно по силите на всеки българин. Все пак ЦИК може да проведе мащабна кампания за запознаване с машинното гласуване, за да успокои най-притеснените.
  • 29 Бар

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "по себе":

    Какво искаш да кажеш, Отворко, че на мен някой ми казва ли? Работодателя ти, който сигурно е хигиенист на кухнята не му пука за тебе, ама ти си мислиш, че си станал велик англичанин.
  • 30 Народът БГ

    4 1 Отговор
    ЦИК трябва да разбере,че с една машина за един изборен ден могат да гласуват не повече от 250 човека.Томов каза,че все още не са смятали колко машини ще бъдат необходими за изборите през юли.Тези 250 човека могат да гласуват при идеалните условия,че избирателят знае как се гласува с тях и дадената машина не създава проблеми през целият изборен ден.На предните избори избори 73% от избирателите са гласували с хартиена бюлетина.Това показва,че не може да ни се отказва Конституционното право на избор как да гласуваме с хартиена бюлетина или с машина.Това ЦИК задължително трябва да го реши!
  • 31 Лизач русовил

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Българка":

    българке, не машинно гласуване трябваше да въведат твоите чалгаро-русофило-поклоници, а да задължат гласоподавателите заедно с личната карта да си показват и дипломата за средно образование (което е задължително в РБ)
  • 32 Българин

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Българка":

    Каква Българка си ти ма Менте Ходи да Бибиткаш на ушанките
  • 33 Избирател

    2 2 Отговор
    Машините на „Смартматик“ са опасност за България!Те могат да се манипулират през интернет.Стандартната конфигурация на машините САЕС е с налична интернет връзка.Никой в България не знае каква е конфигурацията на останалите близо 10 хиляди машини. Поне част от тях може да имат инсталиран интернет, в пряко противоречие с изискванията на ЦИК.



    Да се открият машинациите на Смартматик е много трудно, ако не си запознат.

    Сега, нашата система обхваща над 30 партии и е много по-трудно да се засече измама отколкото в САЩ, където има 2 основни субекта. Секциите ни също са по-малки, 300 до 800 души, и манипулациите се забелязват по-трудно. Какви могат да са манипулациите? Например всеки 5-ти или 10-ти глас на една партия да се брои за глас на друга партия. В процентно съотношение, това никак не е малко, имайки в предвид, че обикновено 5-6% променен вот е достатъчен да промени крайния резултат от изборите. А те си имат специални алгоритми, отработвани с десетилетия.
  • 34 Бонговец

    1 1 Отговор
    На всяка машина трябва да има надпис/ Но Индианиш
  • 35 Бонговец

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "мародер":

    Ако не са Българите в чужбина, много такива ,като теб няма да имат пари за ляб. Така ,че ручай и трай да те оправят българските политици
  • 36 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    Уважаеми Цветозарчо-умнико, не приравнявайте гласуването на избори с процедурата с вендинг машината за закуски или с банкомата, но
    явно сте от умствено изкълчените чалга-почитатели на шебека Слави!!!
    След машинното, следва електронно гласуване, защо пък не и електронно бракосъчетание.........? Тъкмо ще се реши проблемът с ДЖЕНДЪРСКИТЕ сватби, ха-ха-ха!!! Сериозно; гласуването на избори е отговорен граждански акт и личното присъствие, попълването на бюлетината и подписът са израз на уважение към вота. Това не трябва да се заменя с механично натискане на бутони по клавиатурата, защото се умаловажава гласуването! Не е случайно, че дори междуправителствените договори, разните писма, меморандуми и т. н. се подписват собственоръчно на хартия.
    Отделно, че тези "машини" ще се ползват много рядко, а струват милиони и милиони....Публикувано във факти.бг: Между 2000 долара и €3200 струва една машина........... 20 000 машини ще са достатъчни”, КОЙТО МОЖЕ НЕКА ДА ПРЕСМЕТНЕ!!! /близо 128 000 000 ЛЕВА/.....ИМA МНOГOКРAТНO ПO-EВТИНИ НAЧИНИ ДA CE КOНТРOЛИРAТ ИЗБИРAТEЛНИТE КOМИCИИ!!!
  • 37 Пежо

    0 0 Отговор
    Когато чакаш на опашка за гласуване,а пред теб има 10 незнаещи какво да правят баби,колко ще чакаш?Някой може да си цени времето,и да не желае да го губи в безсмислено висене...И накрая времето няма да стигне да гласуват всички желаещи
  • 38 Соломунчо

    0 0 Отговор
    Всеки дава акъл, но повечето люде не щат акъл , а пари.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове