13 Май, 2021 10:55 1 506 23

ЦИК ще прави мащабна кампания за машинния вот

  • цик-
  • машино гласуване

Ще се направи анализ и колко души гласуват за час машинно

ЦИК ще прави мащабна кампания за машинния вот - 1
Снимка: БГНЕС

Новата Централна избирателна комисия (ЦИК) очаква данни от „Информационно обслужване“ в колко секции зад граница са гласували повече от 300 души, за да се изчисли колко машини са нужни за доставка там. Това каза Росица Матева, зам.-председател и говорител на ЦИК. Тя припомни, че машинният вот ще е задължителен за секциите с над 300 избиратели.

Ситуацията около уредите за гласуване все още се изяснява. Ясно е, че има налични от предходния вот, но предстои закупуване и на нови. Матева обаче потвърди, че на доставчика все още не е платено. Договорът за миналите избори е на стойност 43 млн. лв. с ДДС.

Росица Матева очаква много работа за подготовката на вота на 11 юли. Пред бТВ тя каза, че ще има и мащабна кампания в цялата страна, с която ще се демонстрира как се гласува с машините. Ще се направи анализ и колко души гласуват за час машинно, за да се прецени в кои секции трябва да има повече от 1 устройство.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анатолий

    30 7 Отговор
    Бибитко падна, да живее България!
  • 2 НОВО ПЕТ

    13 10 Отговор
    Ще обучава роми и пенсионери как да гласуват.....

    Коментиран от #23

  • 3 Феникс

    13 9 Отговор
    Абе вие ЛУДИ ли сте бе ? Как ще обучаваш сега ЦИ-ГАНИТЕ да гласуват с машина ? Вие нормални ли сте ? Идеята е тъ-паците да не могат да гласуват. Да ва е-Б-а в бо-клуците от ЦИК

    Коментиран от #9

  • 4 машината

    18 6 Отговор
    на банкомата щом се оправят значи могат и с машината , само лилавите гласоподаватели на герб няма да могат да се снимат в тъмната кабинка
  • 5 НОВО ПЕТ

    8 8 Отговор
    Другарката Нейкова ще разнася машини в ромските квартали
  • 6 БСП....СПИТЕ

    4 8 Отговор
    Как ще гласуват вашите избиратели роми и възрастни пенсионери

    Коментиран от #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ааа сиганите

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Феникс":

    твърде добре си боравят с банкоматите, така че не се съмнявай, че ще се оправят и с машините. Тъкмо да натрупат още опит с краденето на карти тези изроди.
  • 10 Българка

    11 4 Отговор
    Защо не акцентирате, че милионите за закупуване на машините, които ги обявиха за разход на изборите от 04.04. не са изплатени от правителството на Борисов? И защо? Защо не изнесете тревожната информация, че десетки машини се намират в МВР? И защо? Тези факти бяха огласени от новата ЦИК
  • 11 не подценявай

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "БСП....СПИТЕ":

    нито едните , нито другите. Кое е по-различното при гласуване с машина от тегленето на пари от банкомат. И става къде-къде по-бързо.
  • 12 ами слагайте

    7 1 Отговор
    по една машина във всяка секция предварително и който е неуверен да отиде да види как става. После ще им бъде интересно даже. То пък голяма философѝя да гласуваш с машина.
  • 13 dfu

    8 3 Отговор
    Добре, но да махнат номерата в списъците, да останат само имената на партиите, и при ново гласуване да се генерира ново подреждане на партиите. Така ще се гарантира, че избирателят може да чете и е избрал това, което е в главата му.

    Коментиран от #14, #15

  • 14 I C Phone

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "dfu":

    Е те тогава че стане една манджа с грозде.....
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 I C Phone

    7 1 Отговор
    Простите българи дори и да могат да четат - не гласуват. Все си намират по важни неща за вършене, я пипер ще садят, я за риба, я нещо за свършване, а бай мангел си ходи да гласува или за някой лев, или щот мешерето така е казало... Така, че оправия няма
  • 18 Редови Гражданин

    3 4 Отговор
    Точно обратното. Никаква разяснителна кампания. Която партия иска ман гали те да гласуват за нея, да си ги обучава.
  • 19 Edin

    6 2 Отговор
    Представете си как се манипулират резултатите при гласуване с машини и с хартия! Машинния вот МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОДМЕНЕН ВЪВ ВСЕКИ ЕДИН УДОБЕН МОМЕНТ - И НИКОЙ НЯМА ДА МОЖЕ ДА РАЗБЕРЕ !
    ТОВА ЛИ ИСКАМЕ ???
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 fen

    1 5 Отговор
    Крайно време беше, на 80+ да се забрани да гласуват за БСП! Сега стана, по елегантен начин - няма дори да се разходят до секцията, за да не се излагат!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ПенЦионер

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "НОВО ПЕТ":

    Аз съм пенсионер. И мене ли ще обучава. Я първо ти се научи как да ползваш и останалите клавиши, освен зелеения и червения.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове