Last news in Fakti

14 Май, 2021 09:27 2 084 27

Проф. Александър Маринов: Няма масови чистки в министерствата

  • александър маринов-
  • правителство-
  • служебно правителство

Мнозина ще си отидат и това е разбираемо, тъй като е ясно, че става въпрос за съвършено различен стил на политика, обясни председателят на Стратегическия съвет при президента

Проф. Александър Маринов: Няма масови чистки в министерствата - 1

„В българските министерства масови чистки няма. Има хора от бившето управление – бивш зам.-министър беше назначен за министър, зам.-министри остават. Мнозина ще си отидат и това е разбираемо, тъй като е ясно, че става въпрос за съвършено различен стил на политика, модел, цели”, заяви председателят на Стратегическия съвет при президента проф. Александър Маринов в ефира на „Здравей, България”.

Относно уволнението на шефката на Агенцията по инвестициите Маринов заяви, че не знае дали то е било показно и грубо, но моментът не бил подходящ за излишна куртоазия.

„Нека да ви дам пример какво според мен значи чистка – преди години в Грузия за 24 часа беше уволнен и преназначен частично целия състав на МВР. Разбира се, тогава имаше причини и препоръки заради огромната корупция. В България масови чистки няма. Има хора от бившето управление – бивш зам.-министър беше назначен за министър, зам.-министри остават. Мнозина ще си отидат и това е разбираемо, тъй като е ясно, че става въпрос за съвършено различен стил на политика, модел, цели. На повечето места, когато става въпрос за ръководни позиции, се изхожда от конкретни професионални аргументи, свързани с постиганите резултати. Така е в МВР, така е и на други места, въпреки, че се търсят разни измислени обяснения защо е отстранен този и онзи”, каза Маринов.

Според него има достатъчно данни за нередности в МВР и на тази база има основание за задаване на въпроси към бившия директор на Инспектората. Той подчерта, че двете смени във вътрешното министерство са на хора, които са в пенсионна възраст.

„Когато става въпрос за администрация, понятието „лична лоялност” е неправилно. Единственият критерии е професионализъм и постигнати резултати. Знаем много добре, че на много места в страната са допускани много сериозни пропуски и трябва да се носи сериозна отговорност”, смята Маринов.

Той сподели, че са получавани много сигнали за осигуряван чадър от полицията. Маринов добави, че има примери, но не може да ги изнесе в медийното пространство.

"Президентът не е любител на демонстрациите и ефектните жестове. Вярно е, че от гледна точка на професионалния бекграунд има голямо многообразие. Но не това е било водещото съображение. Изначало идеята беше да бъдат поставени ясни цели и да се разчита на качествата и опита да се постигнат. Оказа се, че когато се формулират такива ясни и конкретни цели, те могат да бъдат осъществявани от хора с различни политически или идейни възгледи, но способни да се обединят. Тук можем да търсим знак или поука, че това не е невъзможно и в един редовен парламент", смята Маринов относно служебния кабинет, назначен от президента.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБ ВЪН

    32 5 Отговор
    КАЛИНКИТЕ ВЪН!
  • 2 хах

    23 5 Отговор
    А трябва!!!
  • 3 КОТарАК

    28 4 Отговор
    бе направо ги разкарвайте с тояги калинките. завъртете се и около националните телевизии , нищо че смениха стъпката последните дни
  • 4 А трябва

    30 5 Отговор
    да има ! С голямата метла от горе надолу !
  • 5 Българин

    27 5 Отговор
    " Няма масови чистки в министерствата"
    А трябва да има!

    В една страна която стигнала последните места във всяка област Трябва да играе яка метла !
  • 6 Шуши

    15 2 Отговор
    А ония дето биха студенти коха ще ги пенсионираме
  • 7 Българка

    20 3 Отговор
    Всички на пенсионна възраст от МВР да си ходят и да си гледат пенсията. И без това търкащите бюра с високи заплати и нищоправеши против престъпността са прекалено мноого. Трябва да се освободят всички на ръководни длъжности, част от тях да бъдат разследвани. Да останат са професионалисти, които не действат като политици.
  • 8 Реалист 2

    4 14 Отговор
    Същият главен прокурор, същото правораздаване, същите сини калинки назначени от щатско-турската власт..

    Някой да очаква положителни промени ? 😜
  • 9 Хахаха

    5 8 Отговор
    И този започна да чете морал. А ние или не си знаем историята, или услужливо я забравяме, и не се намирай никой, който да ни я припомни.
  • 10 Лъжите

    5 10 Отговор
    На комунистите започват.Винаги едно говорят,но друго си вършат.
    Но в България шарани има винаги, без значение на възраст и образованост, така че с един и същ номер вече 30 години си поменува БКПто.
  • 11 ТаУмВзе

    8 5 Отговор
    Ще изперат мутропитека и всичко е точно! Кое не е ясно?
  • 12 Безпартиен

    6 10 Отговор
    Комунистчето Маринов, взе да се извинява....
  • 13 гост от село

    11 3 Отговор
    а е редно да има чистка , с голямата метла , защото ятаците продължават да помагат на Мутрите
  • 14 отстранявайте

    8 3 Отговор
    Проблемът не е в това има ли , няма ли нещо , проблемът е в терминологията , как всъщност го наричаме. Почистване от герберски буболечки е термин съвсем на място и съвсем уместен , ако искаме да се получат нещата . Тези паразити са предни както с некомпетентността си , а така също и с отявлено вредителската си дейност.
  • 15 Последния Софиянец

    10 3 Отговор
    А трябва!Наред!
  • 16 Тъпчо

    7 3 Отговор
    До коментар#1
    Такива като теб е пълно в БГ. А вие знаете ли кой назначи в министерството на земеделието първата калинка и кога Това беше при Станишев, а при Борисов бе преместена в същото министерство, та кой е трябвало да и провери дипломата. Вие комунягите сте коне с капаци
  • 17 българин

    5 1 Отговор
    Какво ли ще кажеш, като ти бият шута и на тебе някой ден?
    Иначе тоя рано, рано прави изявления - нямало чистки!
    Чакай бе ! Няма много в първите два дни!
    Боко Рашков тия две уволнения ги е планирал поне месец по-рано!
  • 18 някой

    5 1 Отговор
    То не е късно да го направите, като в Грузия.
    Какво чакате- Румен да вдигне юмрук?
  • 19 Деймос

    4 1 Отговор
    А, трябва....
  • 20 Висшия Ешалон Чиновници задължително се

    2 0 Отговор
    Се сменя навсякъде по света, когато идва ново правителство!! Така е навсякъде!! Даже, чиновниците сами си подават Оставки те!!! Принципно поведение!! Никой нов Министър неможе да работи с бившите заместници и Началници!! Те ще му саботират работата, това е пределно Ясно!! Ще бъдат 5та Колона в даденото министерство, агенция или нещо подобно!! Всички такива са Политически назначения, и си Отиват заедно с партията, която е отстранена от ВЛАСТА!! Обикновения чиновник, си остава на работното място!!

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Куку

    2 3 Отговор
    Сашко,когато комунистите вземете власта винаги следва фалит,администрацията спира да работи и спиране на европрограми.ВСЕКИ ПЪТ!
  • 23 Георги И

    2 0 Отговор
    Нa 11 юли ce рeшaвa cъдбaтa нa Бългaрия, Глacувaйтe брaтя и cecтри в имeтo нa дeцaтa и внуцитe ни.
    Cтaтуквo 30г. гeнoцид -БCП, Гeрб, ДПC, Вoля, Пaтриoти.
  • 24 Аз Негодника

    1 2 Отговор
    Различен стил на политика...Колко пък да е различен.То заради тоя стил на политика БСП и Костов не са във власта
  • 25 Караколю

    2 1 Отговор
    Ами може и да няма, но болшинството граждани на републиката искат да има! Щото по друг начин герберащината, която се е окопала във властта, не може да се очисти! Ще трябва време, и аз съм съгласен да го дадем на тези, които се захванат да чистят авгиевите обори, щото вече не се трае...
  • 26 Павел Пенев

    0 1 Отговор
    Ако не изчистите тези гадове,те ще ви го върнат. Разпоредете на СЕМ да изчисти всички герберски подлоги в медиите, отделно съд прокуратура,МВР,митници.С това трябва да се започне,иначе сте обречени.
  • 27 Сандо

    1 0 Отговор
    Нямо чистки? Тоя или живее в друга страна или е на тежки наркотици!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове