Last news in Fakti

22 Май, 2021 05:51 4 356 59

Стефан Янев: Заварих хаос, трябва да възстановим държавността

  • стефан янев-
  • премиер-
  • държавност-
  • хаос

Справянето с пандемията до момента е било по-скоро на базата на някаква PR стратегия или информационно водене на необосновани и хаотични решения, заяви служебният премиер

Стефан Янев: Заварих хаос, трябва да възстановим държавността - 1
Снимка: БГНЕС

"Проблемът с подслушването е част от един модел на насаждане на страх. Насаждане на контрол, нека да се огледаме около себе си и да преценим колко популярна е фразата - "това не е за по телефон" . Всеки един обикновен човек, ако не нарушава закона, ако работи в рамките на почтеността и законността, няма нужда от тази фраза. Надявам се да не се превръщаме в страна в един бъдещ съдебен спор, така че ще се въздържа от информация, която имам. Когато фактите са неоспорими, когато има доказателства, когато мине съдебна фаза - тогава може да се коментира всичко".

Това заяви служебният премиер Стефан Янев в предаването "Панорама" по БНТ.

"Заварих хаос в държавната администрация, в начина на функционирането ѝ, начина на подготовка и взимане на решение, което, според мен, не отговаря на модела на взимане на решение и прозрачно управление. Това, което заварихме, е едно тежко наследство и ще ни бъде необходимо време, за да бъде подредена в институционален смисъл държавата и нейния държавен апарат", допълни Стефан Янев.

По думите му това е една непосилна задача за служебен кабинет, но този ще направи възможното да постави началото на този ред. Стефан Янев изрази надежда бъдещият парламентарно подкрепен кабинет, който ще дойде след служебното правителство, да припознае тази задача и тя да бъде доведена докрай.

"Обективността идва от ефекта, който виждаме всички: начинът на взимането на решения, тяхното провеждане и начинът на функциониране на държавата и на демокрацията в страната ни. Служебният кабинет ще работи на базата на откритост и прозрачност, в интерес на хората и пред очите на хората", добави Стефан Янев и още веднъж подчерта критериите на служебния кабинет - прозрачност, професионализъм и почтеност.

Стефан Янев коментира казуса около шефовете на ДАНС и на разузнаването.

"Тези хора се дискредитираха пред обществото с волеизявлението си да ползват неплатен отпуск за периода най-малко за действието на служебния кабинет и може би и отвъд. По този начин до голяма степен бих казал, че е нарушено и изискването в техните съответни устройствени закони, където нарушения от рода на уронване престижа на службата води до наказание. Така че въпросът мисля, че е ясен. Въпросът с уволнението не стои. Процедура, разбира се, има. Ще търсим вариант за тяхното отстраняване и съответно поставяне началото на ново ръководство и започване на тези служби да работят в интерес на гражданите, в интерес на държавата, а не в нечий чужди интереси, каквито и да бъдат те. Чужди не на чужда държава, а предпологаемо на политически или други интереси", подчерта Стефан Янев.

Той не отрече да има връзка между ДАНС и историята с подслушването, но заяви, че ще коментира, след като приключи проверката.

Стефан Янев каза още, че не може да има ревизия в рамките на два месеца с основна задача подготовка на изборите.

"Самата подготовка на изборите е един доста интензивен и тежък процес, особено при последните промени на Изборния кодекс, където има много нови елементи. Приоритетите са функционирането на държавата, възстановяването от пандемията, помощта за българския бизнес, така че икономиката да се развива в правилната посока, заздравяването на основните социални системи - здравеопазването, образованието", очерта приоритетите на служебния кабинет Стефан Янев.

Той коментира, че трябва да бъде променен начинът, методът, стратегията за управление на пандемията.

"Резултатите не са задоволителни. Справянето с пандемията до момента е било по-скоро на базата на някаква PR стратегия или информационно водене на необосновани и хаотични решения. Има и постижения, но в много ограничени рамки. Служебното правителство работи по изграждане на нова стратегия, която да управлява пандемията. Здравните мерки да бъдат адекватни, да продължи ваксинационният план с необходимото темпо, така че да се достигне колективен имунитет, да се положат усилия по отношение заздравяването, подпомагането на българския бизнес, с акцент на малките и средни предприятия, които са едни най-големите работодатели и осигуряват прехраната на хиляди български семейства", допълни Стефан Янев и отбеляза, че служебното правителство подготвя и нова икономическа стратегия, с която обществото ще бъде запознато много скоро.

Стефан Янев коментира и българската позиция относно членството на Република Северна Македония в Европейския съюз.

"Категорично не можем да отстъпим от българската позиция, която е оформена с декларация на българския парламент. Служебното правителство, при отсъствие на парламент, не може да промени такава позиция във външнополитически план. Категорично. Но ние сме готови на неформални разговори с Република Северна Македония и нейното ръководство, защото генералната позиция на България е, че България поддържа европейското бъдеще на РСМ и Албания, които са в пакет", каза Стефан Янев.

Той заяви, че не познава Васил Божков и не може да коментира неговото минало.

Служебният премиер подкрепи назначението на Румен Спецов за изпълнителен директор на НАП и отбеляза, че е предложен от министъра на финансите.

"Ако неговата работа, ако неговите резултати не покажат очакванията, които споменах, ще търсим друго решение", подчерта Стефан Янев.

По думите му политиците не бива да си позволяват оценка по отношение на журналист, тъй като оценката я дават зрителите и слушателите, българското общество.

"Непряко това е избор на президента, да поеме риска всеки наш провал да се отрази на неговата кампания за президентските избори, по-скоро не работим за него, но индиректно от нашите действия донякъде зависи неговата кампания. Аз се надявам да нямаме неуспехи, които да му попречат, той си има достатъчно успехи, на които да гради кампанията си", добави служебният премиер.

Стефан Янев каза още, че правителството търси възстановяване на държавността и укрепване на икономиката.

"Защото, ако икономиката работи, нашите български съграждани, които живеят в чужбина, при получаване на възможност за добри работни места, ще изберат сами да се приберат вкъщи и да отглеждат децата и внуците на много българи тук, в България", каза още Стефан Янев.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Превод в Ефир

    33 111 Отговор
    Трябва пак да сложим добре познати комунистически другари на ключови постове за да можем да фалшифицираме изборите и след това да крадем на воля от Евро фондовете.

    Коментиран от #3, #17, #25, #38, #46, #51

  • 2 Факти

    28 100 Отговор
    Искаме Бойко на бял кон!!!

    Коментиран от #57

  • 3 Некой си

    79 11 Отговор

    До коментар #1 от "Превод в Ефир":

    Мислех, че "Троловете" почиват през уикенда.

    Коментиран от #22

  • 4 Хак

    39 3 Отговор
    Долу маските
  • 5 РЕАЛИСТ

    67 28 Отговор
    Историята показва, че преходът от диктатура към демокрация минава най успешно през военно положение. Затова ти имаме доверие генерален, да размажеш едноличната диктатура на Бойко. Нека си квичат герберугите. На теб се осланяме. Видяхме го оня дългия Слави , какъв женски полов орган е. Ристьо и Мая дори не заслужават коментар.

    Коментиран от #6, #12, #26

  • 6 РЕАЛИСТ

    8 28 Отговор

    До коментар #5 от "РЕАЛИСТ":

    Идеята е развита в книгата на Жельо Желев" Фашизмът"

    Коментиран от #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Subaru STO

    78 17 Отговор
    Искаме нормално и кадърно управление, каквото е служебното правителство. А не мафиотската некадърна борисова клика. Искаме затвор за престъпниците.

    Коментиран от #18

  • 9 Хаос

    61 10 Отговор
    е най - меко казано ! Безредие , корупция , грабежи в огромни размери , опоскана държава първа по бедност и смъртност в ЕС , полиция и власт , подвластни на олигарси и ортаци на мафията , лапащи и от тях и , от държавата на воля !
  • 10 Лустрация

    18 62 Отговор
    Скоро ще ви изритаме Бойко се връща по силен от всякога
  • 11 Реалист

    26 11 Отговор

    До коментар #6 от "РЕАЛИСТ":

    Т.н Фашисти върнаха на България южна Добруджа, а Съветите (комунистите), я поробиха!
    А Желю, всички знаем, каква подлога беше.

    Коментиран от #13

  • 12 Здрав разум

    17 16 Отговор

    До коментар #5 от "РЕАЛИСТ":

    Коя история показва, че военната хунта е път към демокрацията? На латиноамериканските държави, Гърция, Турция, Испания или Португалия? На времето Жельо Желев говореше за,, диктатура на младшите чинове,, като преход от тоталитаризъм към демокрация. Чисто теоретически, защото никога като политик не си спомни това. Когато фатмаците вземат властта държавата става казарма. Те друго не умеят.

    Коментиран от #14

  • 13 РЕАЛИСТ

    9 7 Отговор

    До коментар #11 от "Реалист":

    Не разглеждам Жельо, като личност, а като философ и книгата е сериозна.

    Коментиран от #59

  • 14 РЕАЛИСТ

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Здрав разум":

    Не си чел книгата, нали?
  • 15 Така или имаче

    7 21 Отговор
    Не се разбра какъв хаоса защото всички си има критерии за ръководство. Затова се сменяват правителства и има гладуване. Пример 8 милярда
    Единия министър казва ни сме много добре следващия казва в публично пространство във фалит сме. Много от нещата не са ясни. Конституция има дефект.
    Поставя България по време на изборите за Народно Събрание България в Диктатура оглавявана от президента. Неконтролируемо правителство и Президент. Някой неща произлизат от това аколизация на бюджета от НС
    Е НЕ ВЪЖМОЖНА. ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ПЪЛНОМОЩИЯТА НА ПРЕЗИДЕНТА И ПРАВИТЕЛСЪВОТО НЕ Е ВЪЗМОЖНО.
    КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ
    ПОПРАВКА В КОНСТИТУЦИЯ И ИЗБИРАТЕЛНИЯ
    ЗАКОН
    ЧАСТИЧЕН ИЗБОР НА НАРОДНО СЪБРАНИЕ
    25% от целия състав = 60 депутати. През две години
    За срок от 4 години
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ммммммм

    15 4 Отговор

    До коментар #1 от "Превод в Ефир":

    Преводът вие относно един вече бивш министър прецедател нали?
  • 18 Просветен илюминат

    2 14 Отговор

    До коментар #8 от "Subaru STO":

    Казват,че робите си търсят водачи.
    Ти искаш да те води някой явно,слепец води слепеца.
    Като ти казва някой какво и как са правиш чий живот живееш?
    Не,че и без друг пак живееш друг живот,който си мислиш,че е твой.
    Да уточня какво имам предвид.
    Раждаме се и живеем в среда от която попиваме и имитираме родителите си,техния начин на живот ако не е успешен,може ли жертвайки се за нас като деца да имаме да е от полза?
    Не,защото ние също действаме след това като тях и именно това е матрицата и липсата на обич към себе си.
    Все правим нещо за другите,а другите всъщност ги няма за подсъзнанието.
    Като не уважавам себе си другите идват като огледало и ми показват това,а не че те са такива и не ме уважават.
    Уважавай себе си за да те уважават и другите.
    Когато ти крадеш от себе си и даваш на държавата защото така ти е внушено какво става?
    Хайде стига вече сме си търсили водачи и някой друг да носи отговорност,а да действаме като в приказката за Неволята.
    От толкова години едно и също промяна ще има ли ако ти не се промениш?
  • 19 валери иванов

    12 16 Отговор
    гр. МОНТАНА смърди от корупция.Държавна имотна мафия.ТРОВЕНЕ ОПИТИ ЗА УБИСТВО.Да пишали още.ДЪРЖАВАТА НЕ СЪЩЕСТВУВА.ЗАТВОРЕТЕ ГРАНИЦИТЕ.НАРКОТИЦИ СВОБОДНО НАВСЯКЪДЕ.ВИНОВЕН БОЦИ/БУЦИ.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Takera

    14 37 Отговор
    Какво си заварил бе от три дена си на поста а вече знаеш всичко. Глупак
  • 22 Фактология

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Некой си":

    Надявай се..Луд умора няма...За тях няма почивен ден.
  • 23 Анонимен

    27 11 Отговор
    Янев мойте уважения!И незабравяй искаме толупа и калинките в затвора,и то за дълго!

    Коментиран от #27

  • 24 Сланина и Зурла

    10 8 Отговор
    Дадаа..видно е че възстановявате под мъдрия поглед на Кравар Мустафа от Кизяк.жалки твариии
  • 25 Моряка

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Превод в Ефир":

    Е,като досега бяха тъмно сини глисти,назначавани от някой си Пардю или Херо Мустафата,какво стана?Държава не остана,българите намаляха с 2 милиона без война.
  • 26 Офицер от запаса от истинските

    19 4 Отговор

    До коментар #5 от "РЕАЛИСТ":

    Военна диктатура се прави от армия ,братко.Такава отдавна нямаме,РЕДУЦИРАХА Я( т.е. съсипаха я по лошо от Ньойския договор),проспа ли 30 години?
  • 27 Разбирач

    13 7 Отговор

    До коментар #23 от "Анонимен":

    Докато каскета е на власт в прокуратурата, ще си останете само с исканията. А Бойко и айдуците му, ще ви се надсимват и подиграват.
  • 28 Rumen radev

    10 27 Отговор
    Янев е същия руски шпионин като резидента Радев. СЪД и затвор за военната хунта на зеления чорап

    Коментиран от #47

  • 29 Мим33

    21 6 Отговор
    Точно така е.Той говори за това ,което е заварил.Пълен хаос,корупция,подкопаване на икономиката ,междуличностни отношения,назначаване на ,,наши хора и привелегии ,, и тем подобни,след като и служби и институците не работят както трябва.Направо бардак...
  • 30 Такера!!!! Когато влезеш в Кочина не

    16 4 Отговор
    трябва много време, за да разбереш къде се намираш!! Че си Гербер е ясно!!
  • 31 5555

    10 16 Отговор
    ОСТАВКА МАРИОНЕТКЕ‼‼‼‼
  • 32 БиБи Кинг

    6 11 Отговор
    Янев, Чефо, сичко па на твоиата глава баце! Фигаро така е свикнал- некоиа Деса стуиардеса да мо вади йоргованете од оганио деа! Ма и това че одмине слет 11.07, само болката и лошиа спомен че остане од вазе с Пембен!
  • 33 БАЙ Х@Й ‼

    6 10 Отговор
    Скоро другари нашата мечтана ЕВРАЗИЯ УРАААААА🤣
  • 34 овчар

    7 6 Отговор
    С машинното гласуване, България вкара вълка в кошарата си, което ще я колонизира наново!
  • 35 7777

    9 3 Отговор
    Да въстановим Белене ,да затворим границите да отнемем частната собсвеност, да направим петилетка. Пролетарии от всички страни обеденете се🔩🔩🔩🔩🔩
  • 36 патриот

    11 9 Отговор
    Слави Трифонов е Юдата, продал България за нищо!
  • 37 Бна

    14 6 Отговор
    Толкова добре и искрено говори човекът, че си заслужава да се помисли дали вече да имаме само служебни експертни кабинети с ясен мандат и задачи, и никога повече политици за министри и премиери!

    Коментиран от #39

  • 38 де юре

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Превод в Ефир":

    Не другарите са ти проблема а генетичния материал ! Едни и същи политически номади 30 години и какво промениха , освен че нарязаха държавата на скраб . Според тебе защо имаме над 30 партии ? Ами пак по същата причина "всичкото индианец иска да го играе вожд " - службогонство , власт , пари , грабене и рязане на скраб (Командира няма как да го забравя ). На тия географски ширини , с това мислене и НАУЧНА фантастика вместо демокрация да дойде все това ще е . Как се постига ПРОМЯНАТА в мисленето ли ? аз знам само един метод колкото и неприятен да е - с все по строги закони докато започнат да работят (законите).

    Коментиран от #48

  • 39 рада дълбоката

    14 6 Отговор

    До коментар #37 от "Бна":

    Много сте прав(а) . У нас май само служебните правителства са били читави хора . И като се замисля има логика . Едните действително идват за кратко и с каквото могат да помогнат а другите "богоизбраните" с една единствена цел да напълнят джобовете и шкафчетата .
  • 40 Оставка

    8 9 Отговор
    Шапкар-шумкар!Записи чухме само на Бойко,доти и от тоалетната,но тогава не се възмущаваше.

    Коментиран от #43

  • 41 Сър Пичук

    12 10 Отговор
    Айдеее и този ботушар стана специалисъ по епидемиология и вирусология.
    Нека обясни на хилядите лекари и сестри как нищо не са правили и болните са се оправяли само благодарение на ПР и някакви си хаотични действия.
    Поредния гаф на служебните на резидента.
  • 42 Радев зеления чорап

    8 7 Отговор
    Няма вирус,всички след мен на Шипка✊
  • 43 Сър Пичук

    12 6 Отговор

    До коментар #40 от "Оставка":

    Не се възмущаваше и когато бяха публикувани лични раговори на Премиера, а сега опищяват орталъка заради голословни твърдения на един компрометиран политикан.
  • 44 ГЕРБ

    10 10 Отговор
    Айде стига с тези лъжи.Какво толкова е било хаус .Гнусни лъжи на пучове и комунисти.След два месеца ще видят какво е хаус
  • 45 Някоя

    9 10 Отговор
    Вие, г-н Янев сте се движили с гид по коридорите на Правителствената сграда за да не се объркате и загубите и сигурно още така се движите, а камо ли да навлезете в работата на администрацията, че да я определите като ,,хаос".
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #28 от "Rumen radev":

    Що не си завреш главата в кенефа и да ти пусна водата 100 пъти .
  • 48 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #38 от "де юре":

    Днес чета доста смислени коментари, прилича почти на истински форум...
  • 49 !!!?

    8 7 Отговор
    Този бърка Хауса в главата си с този в държавата, а с уволненията наистина установяват постсъветски военен режим, който няма нищо общо с държавност. Добре че се усети, че е назначил един надзирател на концлагер за министър на МВР - Рашков !!!?
  • 50 Вие се лъжата

    8 5 Отговор
    Какъв хаос, бе? Що лъжеш? Иди виж опашките на границата с Гърция. Вие носите и правите хаоса и глада!
  • 51 Уйке

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Превод в Ефир":

    Спирка нямате! Такива банкноти са залепени на очите ви, че нищо не виждате! Един ден тези банкноти ще паднат, но вие ще останете слепи завинаги!
  • 52 Чест и почитания!

    7 7 Отговор
    Чест и почитания генерале! Оказахте се достоен и смел мъж! Този път Президента взе нещата в свои ръце и не се подведе от бсп, които се оказаха жалка патерица на статуквото! България има шанс със смели и достойни хора като вас!
  • 53 ГОСТ 1

    7 5 Отговор
    Подобно твърдение, "Заварих хаос, трябва да възстановим държавността" е долна лъжа. Това може да го каже само човек, който нищо не разбира от държавно управление и гледа да оклевети направеното преди него или се старае да угоди на други тъмни сили. Този измислен "генерал" очевидно съчетава гореспоменатото. Ако възстановяването на държавността минава през пълзящ преврат и опит за подмяна на държавното устройство в България чрез военна хунта, той върви с пълна сила за сега. За съжаление това е избора на недоразумението Радев. Въпроса е докога ще го търпим?

    Коментиран от #56

  • 54 Павел Пенев

    2 2 Отговор
    Г–н Янев, още не си наясно че не става въпрос за хаос а за национална катастрофа.
  • 55 Искаме силно правителство..

    2 1 Отговор
    Като служебното в момента,което да остане на власт поне две години!Да върне в България всички охранени олегарси от Дубай,Белград,Виена и други олегархични скривалища по Карибите.Да има съд и възстановяване на кражбите от банките и средствата за възстановяване и всички банкери и министри които са участвали в разграбването, на екскурзия в страната,качени на ремаркета -платформи да обикалят по всички населени места,та хората да видят лично,кои са ги ОГРАБИЛИ и ЗАГРОБЕЛИ...
  • 56 12 години ще търпите...

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "ГОСТ 1":

    Това ви е съдбата,всичко което сте заграбили ще се върне с лихвите!
  • 57 така така

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Факти":

    на бяло магаре го искаме..
  • 58 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    КОЛКОТО СИ ПО-ТЪП ---ТАЛКОВА ХАОСЪТ ТИ Е ПО- ГОЛЯМ -НО ТОВА ,ЧЕ СИ ВОЕНЕН --ТЕ ОПРАВДАВА НАПЪЛНО !!!!!!!!!!!!!!
  • 59 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "РЕАЛИСТ":

    "Сериозните" книги, в онова време, не се продаваха в книжарниците на Графа (София).
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове