Last news in Fakti

26 Май, 2021 09:40 2 181 26

Пеканов: Няма да се стигне до забавяне на влизането ни в еврозоната

  • атанас пеканов-
  • еврозона-
  • реформи

По думите му е важно обвързването на парите с реформите в ЕС

Пеканов: Няма да се стигне до забавяне на влизането ни в еврозоната - 1
Снимка: БГНЕС

Най-голямата чест е да служиш на родината. Приех поканата да стана вицепремиер, защото съм работил на академично ниво и се занимавам точно с тези теми евентуален фискален съюз, евро и т.н. Важно е младите хора да бъдат представени, затова реших да стана част от служебния кабинет. Това заяви служебният вицепремиер по управлението на европейски средства Атанас Пеканов.

В стратегическия съвет той информира президента по теми като еврозоната. Винаги е труден преходът между академичната сфера и политиката според Пеканов.

„Бях негативно изненадан, че планът не е готов. Има доста коментари, по които работим. Планът е под формата на чернова. Има критики по въпроси като енергетиката – че нямаме амбиция към извършването на зеления преход, в социалната сфера, както и в няколко по-малки сфери“, каза вицепремиерът.

По думите му е важно обвързването на парите с реформите в ЕС: „Някои икономисти смятат, че ЕС не трябва да дава пари за реформи, а те да се случват така или иначе. В плана е заложено точно това. Важно е да изпълним критериите, които сме заложили сега. В него има 12 компонентна. Заложени са реформи във висшето образование. Общо има 36 реформи“.

Като лични приоритети, които трябва да се засилят в плана, той посочи науката и образованието. Трябва да се гарантира, че преходът към цифровизация ще достигне до българските ученици. Като друг свой приоритет посочи икономиката.

„Ние се надяваме в рамките на нашия мандат да бъде подаден планът. Доста сложно решение. В момента, в който го подадем, има възможност да получим 13% от 12,6 млрд.“, каза Пеканов.

Той коментира, че планът адресира дългосрочните последици от пандемията и не може да бъде таргетиран конкретен засегнат сектор като туристическия.

„Еврозоната е важна. Все още не сме достигнали до приемане на еврото, но следващата стъпка е да влезем в еврозоната. Това е нормална стъпка и трябва да се случи в следващите години“, категоричен беше вицепремиерът.

Според него сега сме в нова фаза от пандемията и трябва да се предприемат нови мерки за стимулиране на икономиката: „Важно е да се помогне на засегнатите бизнеси, а на другите не. Средствата трябва да достигнат до онези фирми, които до вчера са работили добре, но днес не могат заради кризата“.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    42 12 Отговор
    Искаме референдум за еврото!Да защитим българския ЛЕВ!

    Коментиран от #6, #8, #12, #20

  • 2 лара

    36 4 Отговор
    айде, стари номера с нов глас...от продажни мекерета,
    това влизане ще ни направи още по бедни и без това се изравнихме и сме и след банановите републики, ама те поне имат банани
  • 3 надарена кака

    7 3 Отговор
    Дреме ми на сатененитепрашки!
  • 4 честен ционист

    26 7 Отговор
    "Най-голямата чест е да служиш на родината." като предадеш националната й валута..
  • 5 Мнение

    22 4 Отговор
    На кои от условията отговаряме да сме в ЕЗ? Нито доходи, нито управление. Икономика? Едно розово масло имаме като предимство и то се затрива например. Или да продължаваме да сме ишлеме-, ерзац-, икономика с нищожна добавена стойност?
  • 6 Ох Баня

    29 10 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Това ще е най-глупавото и пагобно нещо за България. Лева трябва да си остане.
  • 7 Местния кореняк

    26 7 Отговор
    И за какво ни е това евро!? Да се покачи стойноста на БГ лева или да Изчезне родното!?. Не бе То Англичаните са глупави. Кипр смени Лирата с Евро и до сега съжаляват народа. Търговия пазари зони Ще стане по зле за БГ със сигорност хляба няма да е 1 лв. Знам от опит.

    Коментиран от #9

  • 8 гост

    6 11 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Пазете си силичките нещастни , че ще ви трябват , хахах !! Скоро ще има референдум , ама за Съединени Европейски Щати !!! Тогава си представям какъв бяс ще ви обхване , хахах !! Ама безсилен , 1000 % !!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 23456

    16 1 Отговор
    Петканов да каже в ефир защо вдигат цените като луди а заплатите немръдват
  • 11 РЕФЕРЕНДУМ

    21 6 Отговор
    Вие питахте ли БЪЛГАРИТЕ дали искат в еврозоната.
    Искаме РЕФЕРЕНДУМ, еднолични диктатори.
    за вас позитивите и субсидиите, за обикновените хора НЕГАТИВИТЕ.
    Васалски слугинаж
  • 12 От къде на къде

    10 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Как референдум-цигани,хора без икономическо образование,полуграмотни ще решават дали трябва Евро или не?!?Това е абсурд.На каква база,не икономисти ще го решават-на база коя партия подкрепяш!?!?Това е тъпотия!
    Все едно да правим референдум трябва ли да се прави присаждане на стволови клетки при някой видове рак питайки за това баба Пена,чичо Митко и Гошо от Люлин.
  • 13 Zaza

    15 4 Отговор
    Влизане в еврозоната в такъв момент е глупост
  • 14 Икономисти

    5 9 Отговор
    Някой помни ли какво се случи с референдума?Гласуваха 2 млн и какво стана-едно нищо!
    Да не говорим че да питаш хора с техникум или даже без за приемане на еврото е пълен абсурд!Не може Сульо и Пульо да решава икономиката на страната,това е работа за Икономисти!Точка!
  • 15 Хей

    6 3 Отговор
    Това в момента не ни интересува.Има по- важни и неотложни задачи за справяне с кризата и бедността.Искаме референдум за влизане в Еврозоната.Живеем доста по- зле, отколкото другите членове на ЕС.

    Коментиран от #18

  • 16 Дарина

    6 4 Отговор
    Един грандоман ,който не знае каки пари получават хората в България и какви са разходите . Неграмотен ,невежа, който ще съсипе България. Но това правителство си е на НОАТО и целта е съсипване на България. Господ да ти покаже, колко си неграмотен
  • 17 Дедо Пене

    2 6 Отговор
    КАКЪВ ЛЕВ ЩЕ СМЕНЯШ, КАТО Е ВЪРЗАН С ВАЛУТНИЯ БОРД ЗА НЕСЪЩЕСТВУВАЩАТА НЕМСКА МАРКА И КОНСТАНТЕН КЪМ ЕВРОТО??
    СТАРИЯТ НЕДОМИНИРАН ЛЕВ Е 1000/1 БЛАГОДАРЕНИЕ НА БКП/БСП!Еврото е бъдещето
  • 18 Дедо Пене

    3 4 Отговор

    До коментар #15 от "Хей":

    РАБОТЕТЕ ВЕ, МЪРЗЕЛИВЦИ, А НЕ САМО ДА ДРАСКАТЕ В НЕТА!!!

    Коментиран от #24

  • 19 Цените

    2 5 Отговор
    ще са същите, но в евро. Няма да казваме левче, а евро. Да не мислия този тъпунгер, че ще заживеем като европейци, нека левчето си седи и като поработиш навън малко, да имаш шанс за някакъв нормален живот тук.
  • 20 I C Phone

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Какъв референдум за еврозоната те гони бе, последния....? Като чета коментарите какви мнения от недоучили хора които гледат само какво да сложат на зъба и на у..? На вас ли да поверя бъдещето на децата си? Прав ще излезе Иво Христов за 80-те %. Ама да ти кажа, ти и повечеро коментатори в рози сайт сте точно от тези 80%
  • 21 Истината

    3 3 Отговор
    Германците Запад и Изток още плачат за "немските марки".
    Гърците още плачат за драхмата.
    Ако не са евтините китайски стоки в САЩ, американецът щеше да плаче с кървави сълзи над етикетите с цени.
    Преди подстригване 20 марки, сега 40 евро.
    Само заради новините, че влизаме чакалнята, едно кофи от 3 лева на другия ден 4 лева.
    Не ми се мисли как спекулантите ще се оправдават с еврото, сегашните цени ще ви се сторят социални.
    Британия, Норвегия,Швеция,Дания, Исландия, Япония, Израел,Южна Корея, Хърватия,Канада,Нова Зенландия, Австралия, да не би да умират глад като не са въвели еврото?

    Всичко е за едни милиарди, които се раздават в еврочакалнята, а после народа и мизерните средни заплати в провинцията от 1200 лв. чисто, кучета го яли.
    Отвра#тителна пропаганда, за да се лапата милиарди от "ненародоизбраните".
    Същата дива пропаганда като НАТО-пазари, БГ бизнес, САЩ визи, накрая опростихме милиарди дългове в БИ, и накрая САЩ си внасят дори минералната вода.
    Да си затриеш националната валута в името на глобалистите, верно си е слугинаж и васалщина.
    След Лъвчето какво ще премахнете-половете, децата, държавите, суверенитета ни отиде Турция ни пази небето.

    Коментиран от #22, #25

  • 22 I C Phone

    0 2 Отговор

    До коментар #21 от "Истината":

    Не си прав бе човек. Наистина.
  • 23 гнус

    2 1 Отговор
    Ние не се натискаме за еврото. Това бе мечтата на едни други хора, за да се докопат до едни милиарди.
  • 24 гнус

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Дедо Пене":

    Да работим 12 часа, 6 дена в седмицата за МРЗ и осигуровки на 4-5 часа? Кой работи в ЕС за 250- 300 € на месец? Знаеш ли какво е в провинцията?
  • 25 Глей ти

    0 2 Отговор

    До коментар #21 от "Истината":

    Да ти кажа, доста си далече от истината.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове