Last news in Fakti

26 Май, 2021 10:45 2 076 6

Борис Бонев се срещна с кмета на Клуж, ще си сътрудничат със София

  • борис бонев-
  • клуж-
  • софия

С очите си видях как проблемите, които задушават София могат да бъдат решени бързо, качествено и с малко средства, каза Бонев

Борис Бонев се срещна с кмета на Клуж, ще си сътрудничат със София - 1
Снимка: Спаси София

В рамките на конференцията за умни градове Jump to smart 2021, независимият общински съветник Борис Бонев се срещна с кмета на Клуж, г-н Емил Бок и експерти от неговия екип. По време на срещите бе разменен взаимен опит в решаването на проблемите на София и Клуж, особено в сферите на паркирането, преобразяването на улиците и осигуряването на качествена и красива градска среда.

„Определено имаме какво да научим от Клуж, защото управлението там е амбициозно и всичките реализирани проекти са на световно ниво, както по отношение на качеството, така и по отношение на градския дизайн“ – отбеляза Борис Бонев. Освен кмет на втория по големина румънски град, г-н Емил Бок е бивш премиер на Румъния и сегашен председател на сдружението на румънските общини. Заради успехите в трансформацията на Клуж в модерен, подреден и зелен град, той е най-успешният и популярен кмет в Румъния.

„Тъй като градът планира изграждане на леко метро, с удоволствие му подарих книгата за строителството на третата линия на метрото на София, чийто автор е инж. Стоян Братоев. Румънските колеги пък споделиха богат опит по отношение на изграждането на многоетажни паркинги в кварталите и трансформация на булевардите, площадите и междублоковите пространства в красиви пространства за всички ползватели.“ – казва независимият общински съветник. Борис Бонев и екипът му са провели целодневна работна среща и със градския мениджър, отговарящ за големите инфраструктурни обекти в Клуж, г-н Овидиу Къмпеан.

В рамките на обиколката бяха посетени редица реализирани проекти - нови етажни гаражи и паркове в кварталите, ремонтирани и трансформирани улици и булеварди, площади и спортни комплекси както в центъра, така и в кварталите.

„С очите си видях как проблемите, които задушават София могат да бъдат решени бързо, качествено и с малко средства. В най-големия панелен квартал на Клуж са построени седем етажни паркинга с над 3000 места и кварталните улици, тротоари и междублокови пространства са напълно свободни от коли.

Паркингите са интегрирани в средата, а в близост или върху тях са изградени зелени площи, детски и спортни игрища и места за общуване на съседите. Тези етажни паркинги изцяло подобряват градската среда и качеството на живот в кварталите. Точно такива паркинги предлагаме да бъдат построени и в софийските квартали, като още преди година идентифицирахме общински терени за изграждането им. За огромно съжаление, Фандъкова и ГЕРБ не допускат моя доклад за разглеждане повече от година и държат софиянци като заложници.

Тяхната цел е да отмъщават, не да решават проблемите, от което страдат всички в София.“ – категоричен е общинският съветник. По думите на градските активисти от Спаси София, в Клуж имат отличен напредък и по отношение на трансформирането на булевардите в пространства за всички участници в движението. „Ремонтираните булеварди имат широки тротоари с равни гранитни настилки, ново озеленяване с пораснали дървета и прекрасна градска мебел. Общината в Клуж е взела решение всички обновени артерии да имат и БУС лента и широки велосипедни алеи, с което искат да насърчат използването на градски транспорт и велосипеди, за да намалят задръстванията и замърсяването на въздуха.

Подобни трансформации има във всички европейски градове и точно такова подобрение целяхме и ние с проекта за трансформация на бул. „Патриарх Евтимий“. Там готовият проект предвижда БУС лента, велоалеи и повече пешеходни пътеки, но Фандъкова се уплаши и изостави и тази инициатива.“ – припомня Борис Бонев. Общинският съветник Бонев казва, че всяко излизане извън България доказва колко неадекватно и безидейно е управлението на Фандъкова и ГЕРБ в София.

„Сериозно изоставаме даже и от Клуж, който има само 300 млн. евро годишен бюджет. Всичко, което се прави там, е направено с добро качество и безупречен дизайн и по нищо не отстъпва с проектите в която и да е друга европейска столица. С колегите ми от Клуж се разбрахме те да ни изпратят всички проекти, референтни цени за материали и контакти с проектанти и урбанисти, с цел най-накрая и в София да се изгради качествена, достъпна и красива градска среда. Благодарен съм на кмета на Клуж, г-н Бок и заместниците му, колеги от общинския съвет на Клуж и хора от администрацията за срещите, полезната информация и желанието да споделят своя ценен опит с мен и София. Време е и София да стане красив европейски град!“ – категоричен е Борис Бонев.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 choko

    12 1 Отговор
    Борис Бонев и екипът на Спаси София на работно посещение в румънския град Клуж. Вижте как изглеждат улиците в центъра, ремонтирани за по-малко пари от Графа:

  • 2 мда

    13 5 Отговор
    Това момче ще е добър кмет на София ако "хиените" позволят да го изберем!

    Коментиран от #3

  • 3 То тъй, ама...

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "мда":

    С тия инициали ... .
  • 4 Густо Майна

    6 0 Отговор
    Хайде по-сериозно. Можеш да сравняваш Клуж с Пловдив - еднотипни, като структура и площ градове, но София е в по - горна категория. Иначе градът наистина е уникален за стандартите на Румъния. Преди всичко, като уреденост. За всеки румънец е привилегия да живее и работи в Клуж - Напока! Общо взето средно голям областен град, но с център проектиран и изпълнен, като за столица - все пак е такъв на Трансилвания, с изключително еднопосочно движение вкл. цели булеварди. В същото време обаче градския транспорт се движи обратно на трафика!!! Това не пречи обаче задръстванията да са, като в Пловдив! За архитектурната група на Cluj Arena + Zala Polivalenta можем много да си помечтаем в България, а Румъния вече има 5 стадиона на сериозно съвременно ниво и текат реконструкциите на още 2 в момента! 1/3 от работещите жители на Клуж са в IT сектора, а също така е града с най-много млади хора и студенти(от всякъде) в Румъния - нещо обичайно там е да чуваш реч различна от румънски. Също така е и най-скъпият град за живеене в страната!
  • 5 До късе ни докара тиквата

    4 0 Отговор
    Да гледаме и цъкаме с езици на румънски град.
  • 6 Розовелия

    1 1 Отговор
    Тия двамата от нашите ли са?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове