Last news in Fakti

28 Май, 2021 08:32 2 504 18

Аталай: Закъснели сме с 11 години за развитието на енергетиката

  • рамадан аталай-
  • тец марица изток 2-
  • енергетика

Според него изход от създалата се ситуация може да се намери единствено в излизането на свободния пазар на всички

Аталай: Закъснели сме с 11 години за развитието на енергетиката - 1
Снимка: БГНЕС

Задълженията на Националната електрическа компания и задълженията на Българския енергиен холдинг не са нещо ново. Те са видни, както и притеснителното задължение на "ТЕЦ Марица изток 2." Това заяви в ефира на "Още от деня" по БНТ Рамадан Аталай, член на Централното оперативно бюро на ДПС с ресор Зелен пакт – Енергетика, Енергийна ефективност.

По думите му, изход от създалата се ситуация може да се намери единствено в излизането на свободния пазар на всички - ТЕЦ-ове, фотоволтаиците, АЕЦ.

"Така, както от името на ДПС аз бях предложил изменение в закона декември месец, решавахме въпроса с "ТЕЦ Марица изток 2". Щяхме да получим от ЕС съответното разрешение за капацитет и ТЕЦ-ът щеше да получи онази държавна помощ, която щеше да е достатъчна за производството на електроенергия", обясни Аталай.

По думите му, с този законопроект се дава разрешение и визия за развитие на енергетиката.

На първо място частните и държавните производители на електроенергия излизат на свободния пазар. На второ място се разрешават проблемите с американските централи, като преговорите с тях щяха да са приключили, да са разплатени задълженията към тях, а НЕК нямаше да е с такива тежки дългове.

Рамадан Аталай отбеляза, че задълженията на Националната електрическа компания са за плащане на добавките на зелената енергия, включително и за плащането на емисиите на американските централи.

"Бих помолил г-жа Теменужка Петкова да ни даде яснота по въпроса за преговорите с американските централи", посочи той.

Аталай беше категоричен, че вече "втора година развитието на Зеления пакт ни дава достатъчно средства и справедливият преход ни дава достатъчно да направим подготовката как и по какъв начин ще се развиват топлоелектрическите централи в Мариците".

Рамадан Аталай очерта необходимите действия за оздравяване на енергетиката.

"Почваме реконструкция на топлоелектрическите централи на "Марица изток 2". Първо минаваме на парогазови централи в рамките на 2030 г. Вървим към по-новите технологии, които вървят в момента, докато стигнем до 2050 г. до водорода".

Според него, България е закъсняла с 11 години за развитието на енергетиката си. Затова винаги спорим колко е задължението на НЕК към американските централи и какво трябва да се направи с нашата енергетика.

Рамадан Аталай коментира, че когато домакинствата излязат на свободния пазар, те ще плащат различни цени, но ще платят това, което са получили. Производителите ще продават електроенергията на себестойност плюс печалба, като така ще могат да инвестират в модернизация.

Аталай подчерта, че в енергетиката в момента са останали твърде малко експерти и призова онези, които биха били сменени, първо да бъдат оценени добре по отношение на квалификацията им.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рамадане

    26 1 Отговор
    Питай почетния председател как стават тия неща? 11 години сме били закъснели? А дали не се върнахме 50 години назад? А извинявай не бързай да го безпокоиш, че днес има прпдължителна среща с Димитър Георгиев.
  • 2 лют пипер

    21 3 Отговор
    Аталай: Закъснели сме с 11 години за развитието на енергетиката. НЕ Е САМО ЕНЕРГЕТИКАТА. ТИЯ 11 ГОДИНИ ГИ НЯМА,ПРОПУСНАТИ СА ВЪВ ВСЯКО ЕДНО ОТНОШЕНИЕ,ОСВЕН ЗА ШКАФЧЕТАТА,АПАРТАМЕНТИ,АСАНСЬОРИ,БАРСЕЛОНИ И Т Н.
  • 3 дерас

    23 2 Отговор
    Да под ваша власт е така, нали Доган е главен енергетик! България ще се оправи когато вие бъдете забранена партия, далеч от власта!
  • 4 бушприт

    3 1 Отговор
    Снощи комшийката идвА в къщи и пита жена ми за тайната на нейния тиквеник, а жена ми й отговори :
    - Ние с моят мъж тайни нямаме!
  • 5 Бимбо

    14 1 Отговор
    Финансистът на ДпС...без коментар!!
  • 6 chi

    7 4 Отговор
    Много алчни тез гербаджий, всичко окрадоха!
  • 7 Гост

    14 0 Отговор
    Значи аталаЪй, иска да ПРИВАТИЗИРА енергетиката,защото има ИНТЕРЕС!
  • 8 А та лай

    13 2 Отговор
    С такива "специалисти", сме по-скоро сто години назад.
  • 9 Българка

    13 1 Отговор
    Върхушката на ДПС винаги са имали корпоративни интереси в сектор енергетика. Какво се случва със студения резерв, за който Доган получи за нищоправене чрез ТЕЦ? Уж го отмениха, но сега Доган получава пари по друга линия. Очакваме яснота и какво е състоянието в НЕК и Булгартранс газ, през който бяхме ощавени с над 3 милиарда
  • 10 Свинско

    14 1 Отговор
    ДПС е проклятието и злото за България.

    Коментиран от #13

  • 11 Госあ

    7 0 Отговор
    Наглост за пример ! Или вече подигравка?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 8883

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Свинско":

    Лошото е, че и сегашните дума не обелват срещу тях .... не виждам вече какво трябва да стане за да се отървем от тази чума
  • 14 XYZ

    5 2 Отговор
    Г-жа Теменужка не може да внесе яснота - или и на нея не и е ясно или умира от страх, защото и е ясно къде са загробени парите! Защо избяга от НС? Защо се държа арогантно? Това поведение е продиктуване от едно - страх от търсене на отговорност! Защото майсторът на лъжите и стръхливец ще се отрече и от майка си, но ще прехвърля вината на бившите си сътрудници! Нали помните как се отнесе с Цветето - просто те са му за употреба, както някои други неща при необходимост!
  • 15 Павел пенев

    6 0 Отговор
    Закъснели сме с 30 години заради хидроинженера Сава.
  • 16 Хаха

    5 0 Отговор
    Казано е , прос народ слаба държава.Тези си правят каквото си искат, и няма кой да им потърси отговорност, и да ги вкара където им е мястото.Ще ми говорят за рестарт.Много нагли ей...
  • 17 Редови Гражданин

    6 0 Отговор
    Някой да му припомни бушона Хр. Бисеров.
  • 18 Нане

    3 2 Отговор
    11 години изметта от Герб съсипваха и крадоха държавата. За това БЕХ е потънал в дългове. Точно тези престъпници и уроди дето опустошиха всичка в тази държава и успоредно се гавриха психически с народа са за затвора без милост!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове