Last news in Fakti

30 Май, 2021 22:04 5 851 34

Любомир Каримански: Не е търсена ефективност в работата на ББР

  • любомир каримански-
  • има такъв народ-
  • ббр

Няма бъдеще за децата, липсва върховенство на закона, твърди представителят на "Има такъв народ"

Любомир Каримански: Не е търсена ефективност в работата на ББР - 1
Снимка: Фейсбук

"Включих се в Има такъв народ /ИТН/ поради факта, че положението в България става нетърпимо от гледна точка на корупционните практики. Няма бъдеще за децата, липсва върховенство на закона. Става така, че не може да се осигури спокоен живот за бъдещото поколение.

Това каза по bTV Любомир Каримански от ИТН, цитиран от Епицентър.бг.

"На страницата на нашата партия има пет основни стълба с мерки. Те ще бъдат още по-развити при настоящата кампания. Избирателят чете, запознава се и слуша.

ББР се подчинява на два основни закона -за ББР и за кредитните институции. От закони на ББР не са изпълнени изискванията – тя трябва да работи за малки и средни предприятие. Определението се взима от една директива в Европа. Тя не е адаптирана на българско нивото", заяви Каримански.

"Трудно може да се сравни бизнеса тук и в Европа. Пример за средна фирма е такава с оборот до 100 млн. лева.

20-те фирми надхвърлят тези изисквания. Две фирми формират към 2019 г- около 25 % от капитала на банката. Проблемът е, че те имат голяма експозиция, не отговарят за малък и среден бизнес. Има свързаност. Залогът за кредита на двете обвързани фирми са концесии. Към ББР има отдел, подчинен към УС, който се занимава с концесии.

Честно казано търговска банка би се обезпечила много по-добре. Защо тези фирми не отиват в търговска банка, а в ББР. Важно е да се сравни средният лихвен процент. За ББР той е в пъти по-нисък. Не е търсена ефективност в работата на банката.

Големите експозиции би трябвало да са под специално око на надзорния съвет на банката. Убеден съм, че колегите от Банков надзор са отбелязали всички тези неща. Имам информация и тя гласи, че вероятно някои от сделките в ББР е имало конфликт на интерес.

ББР отпуска лимит на едно от дъщерните дружества през 2016 г. Председател на УС на ББР е гласувал да се отпусне кредит на дъщерно дружество, където той е изпълнителен директор. Този кредит не е колосален. Но самата практика показва, че има нарушения на законовите разпоредби. Не бих казал, че става въпрос за изолиран случай.

Има и етичен проблем, който се нарушава. НС е имал много полезни ходове да изисква от одитни комитет на банката да проверява всичко.

Имам повече от 20 години опит в банковия сектор. Изцяло съм отдал времето си на иновативните банкови услуги. Отдадох време и на преподавателска дейност в УНСС", допълни представителят на "Има такъв народ".


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шишко

    9 33 Отговор
    Поредният жаден за лесни пари....
  • 2 нямали

    29 7 Отговор
    специалисти ИТН. Няма, ама друг път. Тепърва ще се срещаме с тях.

    Коментиран от #25

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Майна

    32 0 Отговор
    Защо сте толкова меки в изказа..Та тази банка е станала финансова къща на гербаджийски фирми, ясно е кой се е облагодетелствал от това...Има ли голяма фирма, от получилите кредит, която не е от приближените на БОРИСОВ?

    Коментиран от #28, #33

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Браво

    25 4 Отговор
    Личи, когато в главата на някой има материал! Компетентни хора трябват на България! Браво!

    Коментиран от #8, #34

  • 7 Ерачка

    5 24 Отговор
    Този тип на какъв инструмент свири в чалга оркестъра?
  • 8 Пъдпъдък

    5 22 Отговор

    До коментар #6 от "Браво":

    Копач на криптовалута.Софчо Учиндолски къта имането в офшорки.

    Коментиран от #11, #13

  • 9 Поглед от близкото минало

    2 14 Отговор
    Младите юпита винаги така правят.Харесват нещо приказки срив на акциите покупка от правилните хора пълен личен джоб.Братя Велчево разни младежи от коалициите така 30 години.Затова не им вярвам като кажат млад голям специалист.Да специалист как се гепи и на Бойко такива бяха ама Лиляна е забравиха а други перат пешкира.Ами тате нали е от правилната партия
  • 10 да питам

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "кукуууу":

    Чувал ли си израза - Език мой - враг мой ?! Начетений ..

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Някой

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "Пъдпъдък":

    да ти е искал да ни цитираш опорките за глупаци от жълтата преса, че иначе нямат мнение! А "умнико"?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 АМОН

    18 0 Отговор
    НЕДОПУСТИМО Е 20 ФИРМИ ДА ДЪРЖАТ 90% ОТ КРЕДИТНИЯТ ПОРТФЕЙЛ НА ББР!!

    ПОМНИТЕ ЛИ КАК ПО СЪЩАТА СХЕМА ИЗГОРЯ КТБ ПРЕВЪРНАЛА СЕ ТОГАВА В ДЪРЖАВНА БАНКА С АКТИВИ ИЗКУПЕНИ НА БЕЗЦЕНИЦА ОТ КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛИТЕ??

    УЧУДВАЩО Е , ЧЕ В ББР СА ПРАВЕНИ ОСОБЕНИ ЗАЛОЗИ НА БЪДЕЩИ ВЗЕМАНИЯ НА ДЛЪЖНИЦИТЕ.
    Пример за това е колекторската фирма с отпуснати 75 мил. лв. лоши кредити на ПИБ!!!

    ББР е зачената в грях и така ще си отиде като КТБ със сметки платени от българския данъкоплатец.

    Коментиран от #26

  • 16 Кольоо

    17 2 Отговор
    Г-н Каримански ми е водил упражненията по финанси в УНСС. Останах с добро впечатление от него и научих доста. Пари си имаше още тогава, караше чисто нов Лексус. Така че, не го прави за пари, надявам се да помогне на държавата респективно и на хората в сектора.
  • 17 на простака

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Кукич":

    по просташки, селски!

    Коментиран от #20

  • 18 така така

    5 11 Отговор
    Пак селянин... то това е запазена марка на тази измислена партия ИТН.

    Коментиран от #19, #24

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 да питам

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "на простака":

    И ти ли решаваш , кой е простак , селски ?!
  • 21 нашия

    3 3 Отговор
    младежа е объркал партията иначе говори смислени неща...при Славчо няма да стане приятелю...отиваъ във възраждане ,ако наистина искаш нещо да се получи

    Коментиран от #22

  • 22 😂😂😂

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "нашия":

    По голяма хумореска не можа да кажеш! Човека изглежда достоен! Каква работа има при подлец!
  • 23 Човекът

    3 1 Отговор
    е експерт няма значение от коя партия е,за да плюете.Писнало му е от беззаконията и е решил да промени нещата.Май няма нормални хора в тая държава,които да коментират нормално???????Всичкия боклук ,облъчен от бандита банкянски само коментира.-
  • 24 Северозападнал

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "така така":

    Затова ли съсипахте селата гербери мръсни ще дойде време и ще излизате само по тъмно иначе ще ви колим.Мразим ви повече от комунистите
  • 25 Гост

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "нямали":

    Да, този е такъв специалист, че не прави разлика между капитал и активи! И нещо друго да му кажа на изтънчения специалист- капиталът на банката не се формира само от данъци на хората, банката действа като търговска и има и други начини да набира капитал. Съвсем друг е въпроса, че към днешна дата няма смисъл от такава банката..
  • 26 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "АМОН":

    Да те поправя- тези 20 фирми държат портфейл от 1 млрд, като общият портфейл на банката е 4 млрд. Тоест държат около 25 процента от портфейла- това много лесно може да го провериш в отчетите на банката..
  • 27 Jacques Yves Moineau

    2 1 Отговор
    Махнете Гешев!
  • 28 леле

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    Има, на Гергов от БСП или поне така каза министъра
  • 29 Ралчев

    0 0 Отговор
    Ху ху тия форумци така и не разбраха, че НАШАТА държавата се грижи само за нас .
  • 30 Шампиони

    0 0 Отговор
    Всичко е подготвено предварително - ще краднат!!!
  • 31 Иванов

    1 2 Отговор
    Не знам какъв експерт е този Карамански, но като му гледам снимката - повече прилича на безработна мутра, отколкото на грамотен човек с икономическо образование! Ако това им е водещата фигура на ИТН в икономическия екип, направо не ми се мисли за бъдещето на България!

    Коментиран от #32

  • 32 Ти по добре

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Иванов":

    помисли, как го съсипваш бъдещето, като го продаваш за някой бонбон! Итн не ги мисли! Там където са те, подлеци като тия дето ви плащат, никога няма да са!
  • 33 Маиничка

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    Жалко когато инономист говори като политик и обратно Кажи на загуби ли е банката Ще се върнат ли кредитите Това са пари Ане морал / не може да се дават пари и прехвърлят фирми с задължения на неграмотни и безимотни нещастни хора / да се използват /
  • 34 От лондон

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Браво":

    Аз съм икономист от 10 год в английская банка Получавам достаточно пари да живея нормално Какво кара тези толкова умни икономисти и адвокати да си зарежат постигнатото в професията и да станат депутати Не знам заплатата не е
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове