Last news in Fakti

31 Май, 2021 12:15 4 456 37

Да продължаваме ли да носим маски?

  • маски-
  • зараза-
  • разпространение

Според д-р Антония Петрова маските не са добре за хора с астма или белодробни заболявания

Да продължаваме ли да носим маски? - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Маските единствено действат, когато има масово разпространение на дадено заболяване, т.е. сега вече, когато пикът на заболяването е минал, маските нямат такова значение. Това заяви д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

Според него маската не може да се носи от всеки, защото има заболявания, при които е противопоказно.

"Всички останали пък, които са здрави, би трябвало да проявят толерантност и те да носят маски", каза специалистът пред бТВ.

И напомни, че коронавирусът се предава по въздушно-капков път.

Според д-р Антония Петрова маските не са добре за хора с астма или белодробни заболявания. Тя не смята че маските са довели до намаляване на смъртността.

Тя смята, че хигиената по време на пандемията у нас се е завишила.

"Има и данни, че заболеваемостта от хепатит А рязко е паднала. Сапунът и водата си изиграха своята роля", отбеляза тя.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ковид тм

    7 19 Отговор
    Септември 4 та вълна и затваряне на бизнеси

    Да си знаете задавайте пари
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Аз от БЕХ

    16 2 Отговор
    Този над мен, от коя лудница са го изпуснали?
  • 5 dfu

    27 2 Отговор
    Права е, но с "малка" забележка - маските не прдедпазват от разпространението на вируси. Вирусите са и в издишания въздух, не само в слюнката.

    Коментиран от #14, #17

  • 6 Аз от БЕХ

    11 1 Отговор
    Става въпрос за"честния ционист".
  • 7 Сингапур

    3 36 Отговор
    В Сингапур, хората винаги се движат с маски открай време! При сегашната пандемия от Ковид-19, най-малко са пораженията в Сингапур!

    Коментиран от #33

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Кочо

    12 0 Отговор
    От карлуковската лудница. Вие щото много умни и не луди, защо докарахте народа сами по укиците да си говори. Препоръчително е да прочетете Полет над кукувуче гнездо, кен киси.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бау

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "111":

    Ко речи , кооо ?

    Коментиран от #24

  • 12 Маскарад

    11 3 Отговор
    Носете двойна маска, противогаз, мокро одеяло и решетка на Фарадей.
    Ваксинирайте се! Само за пример, вчера един северомакедонски турист се е ваксинирал в България и с четирите одобрени ваксини, при това се е реваксинирал 4 пъти в рамките на четири месеца.
    Може да изглежда странно, но е прпноръчително от СЗО и Щаба.
  • 13 и кому

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    е необходимо хората да носят маски на открито вече?
  • 14 никой

    7 8 Отговор

    До коментар #5 от "dfu":

    Маската пречи на издишания въздух. Издишваш много по-малко ,а оттам и концентрацията на вирусни частици е по-ниска,ако си заразен и болен.

    Коментиран от #27, #32

  • 15 Гост

    30 2 Отговор
    В САЩ отмениха носенето на маски навсякъде, защото разследване установи, че маските не предпазват от коронавируса въобще.
    Но тук в България, разни недоносени и развратни престъпници в бели престилки продължават да карат хората да се заразяват от собствените си бактерии в устната кухина, което после обявяват за ковид и успешно ги оставят да умрат, за да поддържат психозата и маскения бал на БЕЛИТЕ САТРАПИ.
  • 16 СЗО

    14 0 Отговор
    Носете маска особено когато сте сами, когато се къпете и повръщате.
    При орална любов, също носете маски, при плуване в басейн-също.
    На закрито, ако има много хора, може и да не носите.
  • 17 TRex

    3 10 Отговор

    До коментар #5 от "dfu":

    Текстилните маски наистина не предпазват, но хайде да не генерализираме- маските FFP2 намаляват риска от заразяване 20 пъти, FFP3 50 до 100 пъти, понеже филтрират и аерозолите. Ако FFP2/3 не предпазваха всички работещи в ковид отделенията щяха да са се заразили, пък значителна част от тях така и не се заразиха. Друг е въпроса, че срещам в метрото хора с маски висок клас ... сложени с носа навън, което е потресаваща глупост.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ПиПи

    9 2 Отговор
    В Синапур въздухът е мръсен от многото автомобили и почти липсата на вятър. Затова хората винаги носят маски. Някой ден ще носиме и каски.

    Коментиран от #20, #21, #23

  • 20 СингапурЧаст2

    4 7 Отговор

    До коментар #19 от "ПиПи":

    Въпреки мръсния въздух, най-малко в Сингапур са пострадали от вируса!
  • 21 СингапурЧаст3

    3 11 Отговор

    До коментар #19 от "ПиПи":

    Няма значение поради каква причина хората в Сингапур винаги носят маски! Важното е, че маските са ги защитили от вируса!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ПиПи

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "ПиПи":

    Ще носиме и ще мякаме защото сме расли с козите.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Афера

    4 0 Отговор
    Маската помага и за забременяване
  • 26 Размисли и страсти

    7 3 Отговор
    Ковид-идЕотите/тролове тук пак са в акция за промиване на мозъци ))) маски,ваксини и прочие относно фалшивото грипче...Надявам се да сте с две ваксинации вече стерилизирани и програмирани да умрете от сърдечно заболяване в близко бъдеще...
  • 27 dfu

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "никой":

    В твоя пример има два варианта - вдишваш по-малко и затова издишваш по-малко (влошаваш си притока на кислород и припадаш) или - вдишваш повече отклокото издишваш, надуваше се като балон и се пръсваш. :) Кой е верният? Не си мисли, че вируса се носи само в това, което е видимо за очите ти. Нямаш си представа колко е малък тоя вирус.

    Коментиран от #31

  • 28 БиологОръжие

    6 0 Отговор
    Разработени са всевъзможни вируси за биологично оръжие. Просто не се знае кога ще пуснат в употреба следващия вирусен щам.
  • 29 Доктора

    1 16 Отговор
    Маските трябва да са задължителни навсякъде ! На улицата ,в магазина ..навсякъде !!!!!
  • 30 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор
    Никой не знае как се заразява човек!Смята се ,че прониква в клетката чрез шипчетата-спайк протеина си,но не е доказано!Ако ще се пазите да сложим противогази,защото може да проникне през очите,а не само през носът,или устата.Ако тази женица не ви каже то вие сте малоумни и не може да навържете нещата!Добре,че не ви карат да сложите нас....ни гащи вместо маски....За Туберкулозата и за гъбичните инфекции нито дума предизвикани от маските!В момента имам наченка на гъбична инфекция ,над устната и дясно устата и я изгорих със силен ябълков оцет!И да изчезне пак,но ако не изчезне ви проклинам да ходите до края на животът си с противогази,тези дето накараха цялото човечество да се прави на......!
  • 31 никой

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "dfu":

    В моя пример е точно така. Говорим за издишан въздух и концентрация на вирусни частици в него.С такива разсъждения, как се надуваш и се пръсваш, как си влошаваш притока на кислород и припадаш,тезите ти издишат. Идея си нямаш от какво имам представа и едва ли ще имаш желание ( и някакви други качества) да работиш това което работя. Нищо лично. Ако искаш носи маска,ако искаш недей.
  • 32 Я пак

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "никой":

    След като според тебе маската пречи на издишания въздух, значи си го вдишваме пак тоя издишан въздух. Честито на печелившите!
  • 33 Защо цитираш

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "Сингапур":

    държава, в която има ред, хората спазват всичко и са сигурни, че държавата прави най-доброто за тях. Коя от точките отговаря за БГ. Нито една. Не са сравними. Те са взаимно изключващи се. Едното е бяла, другото черно.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 миро

    2 1 Отговор
    махнет маските роби.
  • 37 Директно:

    4 1 Отговор
    Не нося маска, а гледам все повече такива като мен(за в магазини става на въпрос) В много редки случаи едногодишната ми маска е демонстративно на брадата, не под носа, НА БРАДАТА!!! Те(маските) са за да ви обезличат и да мълчите, чиста психология.....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове