ФАКТИ.БГ

Дефицит от 173 млн. лева в държавния бюджет в края на май

Разрешеният от Народното събрание лимит в дефицита в хазната за 2021 г. е 4,9 млрд. лева

Публикувана: 31 Май, 2021 21:58
24 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2090
Дефицит от 173 млн. лева в държавния бюджет в края на май
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.

От Министерството на финансите отчитат, че дефицитът в държавната хазна към края на май 2021 година е 173 милиона лева. "На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към май 2021 г. да бъде отрицателно в размер на 173 млн. лв. (0,1 % от прогнозния БВП)", пишат от ведомството.

Основни параметри по КФП на база предварителни данни и оценки:

Приходите, помощите и даренията по КФП към май 2021 г. се очаква да бъдат в размер на 20 452,8 млн. лв. (43,0 % от годишния разчет), като спрямо първите пет месеца на 2020 г. се отбелязва ръст от близо 2,8 млрд. лева., за което допринасят по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват с 3,1 млрд. лв., докато постъпленията от помощи намаляват с 0,3 млрд. лева. Значителният ръст през месец май в частта на данъчните приходи се дължи основно на базов ефект в месеците април и май 2020 г., когато бе периода на най-строги противоепидемични мерки и ограничения. Продължава тенденцията от предходните месеци за постепенно възстановяване при основните данъци. Значителен ръст на месечна база спрямо същия месец на предходната година се отчита при приходите от ДДС, ДДФЛ, осигурителни вноски и други. При постъпленията от акцизи вече е преодоляно забавянето от първите месеци на годината, като постъпленията в групата превишават отчетените за първите пет месеца на 2020 г.

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към май 2021 г. се очаква да бъдат в размер на 20 625,8 млн. лв., което е 39,3 % от годишния разчет. За сравнение, разходите по КФП за същия период на 2020 г. бяха в размер на 16 323,4 млн. лева. Значителният ръст на разходите през първите пет месеца на 2021 г. спрямо същия период на предходната година е свързан от една страна с по-ниската база през 2020 г., когато има отчетени значително по-малки по размер разходи за борба с пандемията от COVID-19, докато към май 2021 г. тези разходи са съществени, и от друга страна – на политиката по доходите, политиките в социалната сфера и по-високите разходи за администрацията, заложени в ЗДБРБ за 2021 година.

Разгледани по икономически елементи най-значително нарастване се отчита при социалните и здравноосигурителните разходи. В частта на разходите за пенсии са изразходени близо 526 млн. лв. за добавки в размер на 50 лева към пенсиите на всички пенсионери за месеците от януари до май. Наред с това влияние върху разходите за пенсии оказва и увеличението на размера на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст и на максималния размер на пенсията от началото на годината, както и базов ефект от увеличението на пенсиите през юли 2020 година. В частта на здравноосигурителните разходи се отчита нарастване, свързано с по-високите разходи за борба с пандемията и въведените механизми за финансиране на здравните заведения по време на действието на извънредна епидемична обстановка, вкл. разходи за медикаменти, тестове, консумативи и предпазни средства, средства за подкрепа на персонала на първа линия в борбата с COVID-19 (допълнително месечно възнаграждение в размер на 1 000 лв.), заплащане на изпълнителите на медицинска помощ за поставяне на ваксини срещу COVID-19, месечна добавка към възнагражденията на лекарите в размер на 600 лв., на специалисти от професионално направление „Здравни грижи“ в размер на 360 лв. и на санитари в размер на 120 лв. и други. Принос за нарастване на разходите за субсидии за нефинансови предприятия имат плащанията по мярката „60/40“, мярката „80/20“, мярката „Запази ме“, мярката „Подкрепа чрез оборотен капитал за малки и средни предприятия, засегнати от временните противоепидемични мерки“, администрирана от НАП, и други. В частта на капиталовите разходи също се отчита ръст спрямо същия период на предходната година, който се дължи на извършени плащания по инвестиционни проекти на Българската армия, пътни инфраструктурни обекти и други.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към май 2021 г. от централния бюджет, възлиза на 683,2 млн. лв., което е в изпълнение на действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.

Статистическите данни и Информационният бюлетин за изпълнението на държавния бюджет и основните показатели на консолидираната фискална програма, на база на данни от месечните отчети за касовото изпълнение на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет към май 2021 г. ще бъдат публикувани на интернет страницата на Министерството на финансите в края на месец юни 2021 година.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.8 от 5 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Мангаал
1 Отговор
Я някой да напише тук ко е тУй дефицит 174млн!

Коментиран от #14


Оценка:
-0 +9

!!!?
2 Отговор
Колко бързо новата власт забърса 173 милиона !!!?

Коментиран от #13, #21


Оценка:
-29 +10

Мда
3 Отговор
Работа, работа, работа...и...дефицит, дефицит, дефицит.

Оценка:
-4 +25

!!!?
4 Отговор
Генералите яко подпукаха бюджета... "почтено" и "достойно" !!! Да му мислят тези които ще ги наследят !!!?

Коментиран от #6, #8


Оценка:
-23 +10

Факти
5 Отговор
Наследство от Бойко!!!

Оценка:
-8 +29

небрежнев
6 Отговор

До коментар #4 от "!!!?":


Да му мислим ние. Само народа плаща, а политиците харчат (крадат). Затова не трябва да се гласува емоционално.

Оценка:
-2 +14

Ананиев
7 Отговор
Едно шкафче ще покрие дефицита.

Оценка:
-4 +15

Да бе
8 Отговор

До коментар #4 от "!!!?":


Бомбата, заложена от твоя вожд за увеличение на заплатите за раздутата държавна администрация, която предизборно получи увеличение работи. Става дума за 20% увеличение, заложено от герб в бюджета за 2021 г.

Публикувано във факти.бг: по-високите разходи за администрацията, заложени в ЗДБРБ за 2021 година.

Оценка:
-5 +16

654345
9 Отговор
С документи беше показан излишък с подобна цифра от истински финансоф министър н истинско правителство а сега говорите за дефицит с такъв размер. Покажете документи или просто си вървете там от където сте дошли. Не забравяйте да вземете и зеления дълъг чорап, който ви учи на магариите. Вървете си с добро.

Коментиран от #11


Оценка:
-19 +7

ДЕГАМ
10 Отговор
Като бюджета още от кега е на дефицит защо ще пращате учениците и учителите да пълнят хотелите по морето за още 15 милиона народна пара?. Който си има хотелче и ресторантче да си му мисли. Намалете заплатите на държавните фирми и служители. Дайте малко и на народа както направиха гърците на всеки гражданин по 1000 лв. н-р. Да се завъртят парите.

Оценка:
-0 +20

11
Този коментар е премахнат от модератор.
Баце
12 Отговор
Семки и бонбонки е тоз мижав дълг.Ся ша ги извадя от гардероба да ви ги услужа,ама трябва да ми се помолите,и най-важното-ръка да ми целувате!

Оценка:
-1 +3

Баце
13 Отговор

До коментар #2 от "!!!?":


Забърсах ги аз,ама дорде ти увре мозъка,аз може и да съм умрял

Оценка:
-1 +3

бл.134 в Зап. парк
14 Отговор

До коментар #1 от "Мангаал":


Не ме интересува . До политиците и бизнесмените : СТИГА СТЕ КРАЛИ!
5000 лева минимална заплата и пенсия .Или никъде парламент!

Оценка:
-1 +7

15
Този коментар е премахнат от модератор.
стига бе
16 Отговор
Пак ни излъгаха. Пенсията щяха да правят 500 евро, сега нямало пари. Защо всеки път като дойдат комунистите на власт все няма пари?
Кака Корни всеки петък крещеше в Народното Събрание че месечно се крадат 1-2 милиарда. Да спират кражбите и да плащат с тях.

Оценка:
-1 +5

анти Деси
17 Отговор
Ами да отваря Деси гардероба и да даде пари на хората. Стига е харчила за бели панталонки, парцалки и т.н. Народа изнемогва при криза, а тя ходи на разхока до Ватикана да ни излага пред хората. Кой знае колко народна пара е отишла и там.

Оценка:
-2 +3

18
Този коментар е премахнат от модератор.
НОВИТЕ ДЕМОКРАТИ
19 Отговор
ТИЯ ЗА ДВАЙСЕТ ДЕНА 170 000 000 ЛЕВА НАРОДНА ПАРА ДЕФИЦИТ....ПОВЕЧЕ ИЗХАРЧИЛИ, ОТКОЛКОТО ПОЛУЧИЛИ.....ЗА ТОВА ЛИ СКАЧАХМЕ ПО ПЛОЩАДИТЕ

Оценка:
-1 +2

РАДЕВ, КВО СТАВА...
20 Отговор
ТВОЙТЕ ПИТОМЦИ ЯКО ПЪЛНЯТ ШКАФЧЕТАТА

Оценка:
-1 +2

mi6osp
21 Отговор

До коментар #2 от "!!!?":


Припомням, според съобщение н м-во на финансите от 22.04.2021г., за първото тримесечие на 2021, при правителството на Борисов, дефицитът е 619.4 милиона, 206, 5 милиона средно за месец, нови заеми за тримесечието два броя 200+300 =500 милиона.

Оценка:
-1 +2

Пенсионер
22 Отговор
При лошия комунизъм ходехме по два пъти на море,всеки имаше поне по две деца,никой не ровеше по кофите,храните бяха много качествени и евтини,не като сега.Работил съм много години в Кремиковци,оттам взех апартамент и висока пенсия.Пенсионирах се на 52. Обаче сега е демокрация, и най важното е ,че има БАНАНИ целогодишно.Затова ще работите по 12-15ч. сега за едното ядене и да си платите тока.Много хора не могат и на море да отидат,защото едвам оцеляват. Важното е ,че има БАНАНИ.

Оценка:
-0 +3

Пенсионер
23 Отговор
И не са скъпи жилищата,просто заплатите са малки и смешни.Мойта пенсия е по голяма от на много работещи ЗАПЛАТАТА...Ама който не скача е червен,нали така беше.

Оценка:
-1 +2

селтак
24 Отговор
Както Орешарски § Со. фалираха КТБ само за 3 месеца,така и тия ще фалират ББР! Озверели са от глад!

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове


Ловци на бисери
Елица Янкова
Елица Янкова след спечеления бронзов медал в кат. до 48 кг от турнира по борба на Олимпиадата в Рио 2016 г.
Показах, че не съм турист"

Още бисери
ТОП 5