Last news in Fakti

5 Юни, 2021 15:49 2 180 36

ЦИК: "Сиела норма" иска 15 млн. лв. за 1500 машини за гласуване

  • цик-
  • машини за глаасуване

Нов казус за изборите

ЦИК: "Сиела норма" иска 15 млн. лв. за 1500 машини за гласуване - 1

ЦИК е изправенa в извънредна ситуация, след като "Сиела норма" изпраща вчера SMS на председателя, че няма да участва в поръчката за нови машини. Това обясни пред бТВ Росица Матева, член на Комисията.

Бяхме изненадани от реакцията, организирана е бърза среща. ЦИК разходва държавни средства и са ръководени от информация по пазарни проучвания за стойността на машините, обясни тя. Надява се, че това не е окончателният отговор, ще бъдат поканени на преговори отново.

Матева обясни, че за 9600 устройства се искат 42 млн. лв., преговаряли за 36 млн.лв., тя иска да преосмислят и да предоговорят и обясни, че 9 600 устройства с базов и приложен софтуер струват 36 млн. лв., 1500 устройства без него - 15 млн. лв.

От "Сиела" споменавали 9 млн. лв., после 15 млн. лв., а няма да има логистика и транспорт от тях за машини в чужбина, уточни Росица Матева.

В момента има възможност само за 1500 машини, за да сме спокойни за начина на гласуване, а тезата на изпълнителният директор Веселин Тодоров била, че колкото повече машини, толкова по-евтино.

Поръчани са 9600 машини, допоръчват се допълнителни количества от този тип, затова единственият изпълнител е "Сиела норма", защото се искат същите машини със същия софтуер, добави Росица Матева.

На въпроса дали има план Б , тя заяви, че ще се търси доставка на устройства по други начини, но законодателят е категоричен - само при невъзможност за машини ще се гласува с бюлетини, каза експертът.

Припомняме, през септември 2020 година от ЦИК заявиха, че са нужни около 10 000 машини за нормално гласуване.

През ноември 2020 г. Комисията обяви, че ще бъдат закупени 9600 машини. Стойността на поръчката е изчислена на 36 млн. лева без ДДС.

На 8 декември стана ясно, че осем кандидати искат да доставят машините за гласуване у нас за редовните парламентарни избори на 4 април. В края на декември ЦИК избра "Сиела Норма" да достави машините за вота през април. "Сиела Норма" достави машините за гласуване и на последните евроизбори през 2019 г. Тогава устройствата бяха 3000, а ЦИК ги нае.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гражданин

    9 21 Отговор
    ЦИК трябвa дa рaзбeрe,чe c eднa мaшинa зa eдин избoрeн дeн мoгaт дa глacувaт нe пoвeчe oт 250 чoвeкa.Тoмoв кaзa,чe вce oщe нe ca cмятaли кoлкo мaшини щe бъдaт нeoбхoдими зa избoритe прeз юли.Тeзи 250 чoвeкa мoгaт дa глacувaт при идeaлнитe уcлoвия,чe избирaтeлят знae кaк ce глacувa c тях и дaдeнaтa мaшинa нe cъздaвa прoблeми прeз цeлият избoрeн дeн.Нa прeднитe избoри избoри 73% oт избирaтeлитe ca глacувaли c хaртиeнa бюлeтинa.Тoвa пoкaзвa,чe нe мoжe дa ни ce oткaзвa Кoнcтитуциoннoтo прaвo нa избoр кaк дa глacувaмe c хaртиeнa бюлeтинa или c мaшинa.Тoвa ЦИК зaдължитeлнo трябвa дa гo рeши!

    Коментиран от #10, #24, #28, #29, #36

  • 2 С новите

    24 1 Отговор
    не щат сделка ? Защо ли ?!
  • 3 Усеща

    37 6 Отговор
    се дългата мафиотска ръка! До последно, ще се прави всичко за съсипване на изборите! Но и това ще мине и ще ви изринем!
  • 4 asd

    13 2 Отговор
    Някой случайно да ви каза, че ви трябва правителство за няколко месеца а?
    Колкото да се измете 20-30% от калинчестите паразити и "паразитните фирми" ... Хайде сега плащайте на ГЕП-аджийската пасмина.

    Коментиран от #11

  • 5 Грозна

    23 0 Отговор
    игра ! Ама много грозна !!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ЦИК, копувай те, наемайте машини, ще ви

    18 4 Отговор
    Извиват ръцете, но осигурете достатъчно машини, това ЩЕЕ последния харч, преди да бъде срутен ГЕРБ, Струва си, направете възможното и Невъзможното!! Като Пенсионер ще се откажа от 50лв за Юли!! Действай те смело!!!
  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    17 0 Отговор
    Кви са тия машини????10000 за една машина!та толкова не струва супер компютър????Да ги правят с машините ,коитоимат за няколко дена и няма да се халчат пари за бо...ци!

    Коментиран от #14, #17

  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 12 Отговор
    Уважаеми Венциславчо-умнико, не приравнявайте гласуването на избори с процедурата с вендинг машината за закуски или с банкомата, но явно сте от умствено изкълчените чалга-почитатели на шебека Слави!!!
    След машинното, следва електронно гласуване, защо пък не и електронно бракосъчетание.........? Тъкмо ще се реши проблемът с ДЖЕНДЪРСКИТЕ сватби, ха-ха-ха!!! Сериозно; гласуването на избори е отговорен граждански акт и личното присъствие, попълването на бюлетината и подписът са израз на уважение към вота. Това не трябва да се заменя с механично натискане на бутони по клавиатурата, защото се умаловажава гласуването! Не е случайно, че дори междуправителствените договори, разните писма, меморандуми и т. н. се подписват собственоръчно на хартия.
    Отделно, че тези "машини" ще се ползват много рядко, а струват милиони и милиони....Публикувано във факти.бг: Между 2000 долара и €3200 струва една машина........... 20 000 машини ще са достатъчни”, КОЙТО МОЖЕ НЕКА ДА ПРЕСМЕТНЕ!!! /близо 128 000 000 ЛЕВА/.....ИМA МНOГOКРAТНO ПO-EВТИНИ НAЧИНИ ДA CE КOНТРOЛИРAТ ИЗБИРAТEЛНИТE КOМИCИИ!!! .....А сега излизат двойно по-скъпи.

    Коментиран от #16

  • 10 Първобитен човек

    17 8 Отговор

    До коментар #1 от "Гражданин":

    Конституционно право било да се гласува с хартиени бюлетини???? В 21 век живееш а не искаш ли да гласуваш с боб и царевица? В 21 век най-малкото хората мислят за природата дори и фактурите се изпращат електронно, стига с тази хартия. И между другото за 100 ци избори досега с хартия има винаги 1-2 процента не действителни така че явно не е толкова лесно, да видим с машини колко ще са не действителните?
    А този саботаж който Герб спретна нямам думи за тях България не значи нищо, висша форма на мутро-егоизъм.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Абе

    22 1 Отговор
    това да не е на пазара , бе хора ? Първо искали 9 милиона , сега 15 ? Договори няма ли ? И коя сериозна фирма чрез SMS предизвестява каквото и да било ?!
  • 13 смерш

    10 10 Отговор
    Както е казал мъдрия Български Народ"бързата работа,срам за майстора"-прибързано приетите изменения в изборния закон от "миш-маш" 45-о НС,без да се вземе предвид,че в територията няма необходимото техническо и ресурсно осигуряване на безалтернативно машинно гласуване,сега се използва от близките до пишмана генерала структури за постигане на целта-опорочаване и непризнаване на предстоящите избори!
  • 14 Идея

    11 2 Отговор

    До коментар #8 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Именно това е изхода като няма машини изборите могат да са в два дена какъв е проблема или най-малкото изборния ден да е 14 часа от 6 сутринта до 8 вечерта.
  • 15 100%

    19 4 Отговор
    Мирише на Тиква. Борисов ще направи всичко възможно да не се гласува само машини!
  • 16 Мунчо

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Оле мале умник Гюро ти колко пъти досега си се подписвал на бюлетината?????? Млъкни че ставаш смешен подписа не е на бюлетина та а на протокола който си остава.

    Коментиран от #18

  • 17 жижу

    7 12 Отговор

    До коментар #8 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Машините се оскъпяват защото трябва първо да се програмират в москве и после вече са готови за избори!

    Коментиран от #25

  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 3 Отговор

    До коментар #16 от "Мунчо":

    Мунчо мамин, пак си се объркал за пореден път...Това, че се подписва бюлетината са си твои фантазии...явно си електорална единица на шебека.

    Коментиран от #20

  • 19 ралф

    10 0 Отговор
    Тия машини златни ли са 10К за бройка и сигурно софтуера ще го поддържат 1-2години и след това пак пари ще искат .като хардуер не повече от 800 лева.и всипко останало си е изнудване

    Коментиран от #23

  • 20 Мунчо

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Я прочети какво си написал в пост 9 и после помисли къде и кога се подписваш и дали нещо се променя.

    Коментиран от #32

  • 21 Аве

    5 3 Отговор
    Нали имахме български машини,защо продължаваме да купуваме от латинска америка?Другия проблем са невалидните хартиени бюлетини при какви случаи са невалидни това трябваше да бъде променено.Ако избора за партия е направен правилно в квадратчето независимо от пръсти,петна,лиги,червило с целувка да не се считат за невалидни.Да бяха забранили и влизането с телефони в секциите
  • 22 оня

    10 1 Отговор
    Тогава да се отложат изборите, докато се уреди всичко. Инак герберасти.те ще продължат да правят сечено:))
  • 23 Монопол

    13 2 Отговор

    До коментар #19 от "ралф":

    Така е като ГЕРБ са сключили договор с една фирма, сега да им извива ръцете. Дремаха години, по точно услушваха се белким машинното гласуване се размине, за да си манипулират по старому.
    Използвайте бухалките на ГЕРБ - НАП, полиция, данъчни и т.н. - всичко да се юрне в Сиела на проверка!
  • 24 А бе ай стига...

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гражданин":

    ...сте плашили хората,колко ,,трудно и бавно" било гласуването с тия изборни...,,машини"...!Баби и дядовци съвсем спокойно пазаруват на електронните везни в ,,Кауфланд" например...!Гласуването с машини,изобщо не е по-сложно и е абсолютно просто и тревиално...!!!Воя е ясен-да се компрометира предварително този тип гласуване...!!!
  • 25 Бая...

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "жижу":

    ...си...- тъпичък...😆😛😂!!!
  • 26 Фаро

    7 2 Отговор
    Има ли някакво значение за някакви си мижави 15 милиона на фона на ограбеното от герб,ако се гарантират честните избори?И да удължат времето за изборите на 2 дена и в една секция да има по няколко машини там където са повече хората и всичко ще е наред.Те гербаджиите ограбиха милиарди и продължават да да ни съсипват живота затова не трябва да се спираме пред нищо.Тая сган трябва да бъде премахната.Това са хора,които вечно заемат място в някоя партия предоставила им задник за лизане в случая 12 години бяха герб а преди тях другите все тая тези хора ги има
  • 27 Антитрол

    8 1 Отговор
    Щом герберопитеците правят такива ку....ски номера да поръчат машини от другаде както си му е реда след конкурс - сигурно ще излязат и по-евтини. Ако се забавят машините да отложат изборите до есента тъкмо ще има време да изчегъртват повече герберски калинки.
  • 28 Абе

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гражданин":

    ти акъл имаш ли? 250 човека ще гласуват за 2 часа максимум, ако е по двама на минута, реално ще са повече. Гласуването с бюлетини е по-бавно. По твоите сметки трябваше да гласуваме досега на избори цяла седмица
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Кака Мара

    5 0 Отговор
    Ало, Спецов , я им изпрати данъчни на тези хитреци
  • 31 Какви са

    4 0 Отговор
    тези изнудвачи.Тук прозира дългата ръка на бандюга,който иска да провали машинното гласуване.
  • 32 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 3 Отговор

    До коментар #20 от "Мунчо":

    Миличък, ти май обичаш да "четеш както дяволът Евангелието". Па напъни си малко мозъчните гънки да разбереш написаното, а не само да спамиш...Накратко: гласуването с машиина е ПРОСТАЩИНА, КАКТО И ЧАЛГА-КУЛТУРАТА проповядвана от шебека Станиславчо...

    Коментиран от #33

  • 33 Мунчо

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Гласуването с хартия е варварство от средновековието. Колко трябва да си ниско образован да не можеш да натиснеш два пъти по екрана, това само герберистите не го могат.
  • 34 нашенец

    2 0 Отговор
    Ами ЦИК да се вдигнат и със специалист в тази област / у нас ги има достатъчно/ да отидат във фирмата производите, и да си свършат работа. "Сиела норма" е ортак с герб и затова сега в последния момент въртят номера.
  • 35 Георги Илиев Митев

    0 0 Отговор
    Епиграма: Пари за - Ц И К и Р И К - за пенсионерите ритник. Автор: Георги Илиев Митев. Трето поколение репресиран. Потърпевш от милицията, военните, военните медици, полицията, медиците, институции и граждани.
  • 36 Това

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гражданин":

    до кога ще му правиш копи пейст? Някой май много се плаши, че няма да може да си купи вот! 😃 Ами и по теб си харчи излишно крадените пари!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове