Last news in Fakti

5 Юни, 2021 20:04 3 058 49

Вили Лилков: Терминът "бивши хора" идва от Съветския съюз

  • вили лилков-
  • комунизъм-
  • бивши хора

Според учредителят на ДСБ Бойко Рашков трябва да се извини за думите си

Вили Лилков: Терминът "бивши хора" идва от Съветския съюз - 1
Снимка: Нова ТВ

"Терминът "бивши хора", използван от Бойко Рашков, идва от Съветския съюз. Това са всички хора, които трябва да бъдат изметени от властта след революцията, това са капиталисти, дворяни и всички противници на комунизма, това се прехвърля и в България".

Това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS Вили Лилков, съавтор на книгата, която разбулва тайните на репресиите след 1944 година.

Той допълни, че такива хора са били преследвани и следени и в България, като това е продължавало и след 1989 година. ДС квалифицира тези хора като класов враг и възможност заплаха за властта.

Вили Лилков информира, че хиляди хора са били и погубени от властта, а след като вражеският контингент е поставен под контрол, започват преследвания, изселвания, тормоз, погубване на цели фамилии.

След всичко това в досиетата на ДС има поколение на "бивши хора", наследници на преследваните, които биват подложени на подслушване, ограничения.

Лилков сподели, че не е почувствал тези действия на ДС, а е разбрал всичко, след като е прочел досието си.

Според него Бойко Рашков трябва да се извини за термина "бивши хора", който е употребил, а за него липсата на закон за лустрацията води до това такъв език да е възможен, както и липсата на усещане, че комунистическият режим е вършил сериозни престъпления.

Вили Лилков разказа и за съдбата на съратниците на Димитър Пешев след 1944 г., които са търпели преследвания, изселвания, отнемане на имоти, побои - това е съдбата на 43 души, спомогнали за спасяването на българските евреи.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оффф и тоя гербаджия да се обади

    16 19 Отговор
    Умен, еродиран човек, но от страната на боклуците. Въпрос на достойнство и на личен избор, когато опре дотам дали да краде народа или не.
  • 2 Майна

    28 15 Отговор
    Да бе, Бойко Рашков наред ще ви се извинява..,я се скрийте, бее

    Коментиран от #48

  • 3 Иван

    27 2 Отговор
    Единствена промяна беше свалянето на Тодор Живков и разпределението на властта и парите между ДС. Затова във всички партии са членове на БКП и ДС. Ти чакай България да се отлепи от дъното. Една Румъния отдавна ни задмина
  • 4 винаги

    23 7 Отговор
    когато се извадят тези вмирисани досиета става нещо в държавата и искат да ни отвлекат вниманието с тях. Кажи, бе, Вили, кажи, бе, Лилков, какво става че ни заглавиквате. Май не трябва да питаме кой е високопоставения политик в закона Магнитски. Е ще питаме, ще питаме!
  • 5 въпрос

    32 12 Отговор
    В 50-те години на най- тежката комунистическа диктатура се раждат 186 000 българчета . В най-светлите години на Вили-Лилковската демокрация 48 000, повече от половината от тях не са българчета. Как ще го коментира този факт Вили Лилков?

    Коментиран от #8, #14, #49

  • 6 Кръчмар

    13 8 Отговор
    1. По въпроса за Пешев и съратниците му: Пешев един от създателите на Закона за защита на нацията приет през декември 1940 г. Повечето от 43 народни представители се отказват в последствие от подписите си под натиск.
    2. Вили защо не казваш нищо за избитите без съд и присъда включително и деца до 9.9.1944 г. За изгорените къщи и изселването на цели фамилии в другия край на България или за действията на българската армия в Драма или Сърбия?
    3. Достатъчно си възрастен, тизи неща защо не ги изтъкна до 1989 г. Сена на умряла котка нож нсеки може да вади!

    Коментиран от #12, #18

  • 7 розово

    10 6 Отговор
    ДС бившите зловещи комунистически служби трябва да влезнат в учебниците ида се изучават от децата . Трябва да се говори за нейното израждане след 1989г. и днешните събития.
  • 8 отговор

    8 6 Отговор

    До коментар #5 от "въпрос":

    Това е инерционен процес, който спира след като комунягите открадват земята на българите. Няма земя, няма нужда от работна ръка, няма нужда от деца. И не ми разправяй за 9те милиона тогава и седемте милиона сега. Имаме около осем млн. емигранти.

    Коментиран от #26, #30, #45

  • 9 Софиянец

    10 5 Отговор
    Лилков, ти да не си по-различен?!
  • 10 Не на нас тия

    13 13 Отговор
    Рашков е завършено комунистическо ченге (тази квалификация да не се бърка с обикновения социалистически милиционер) още от епохата на Тодор Живков и цял живот включително и днес продължава да действа единствено като такъв – кога явно, кога под прикритие.
    Кой е дотолкова наивен да повярва, че цялата му противоправна диверсантско–саботьорска дейност срещу съвременната българска демократична държавност може да бъде оневинена с едно негово извинение ?
    И кой е дотолкова наивен да повярва, че такъв човек изобщо е в състояние да изпитва вина и да иска извинение за деянията си ?
  • 11 този къде

    19 2 Отговор
    отиде и къде се върна - 44-та моля ви се! Не надигай кокалите на починалите, ами пиши за корупцията на всички нива. И като се връщаш толкова назад, върни се в 90-те и искай да се отворят досиетата на кредитните милионери.
  • 12 Наблюдател

    5 5 Отговор

    До коментар #6 от "Кръчмар":

    Ами той човекът си го каза цитирам

    "
    Вили Лилков информира, че хиляди хора са били и погубени от властта ПРЕДИ 1944 г.,"

    Коментиран от #13

  • 13 ##_&--

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Наблюдател":

    Той без да иска казвал истината толкова ли не можеш да разбереш
  • 14 Гост

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "въпрос":

    В моето село, което близо до Ст, Загора , възрастни съседи са ми казвали че преди 9ти септември в село е имало 8 къщи с роми. След 50те години започнало масовото им роене за да има кой да работи във свинарника и краварника на ТКЗС-то. В момента те са мнозинство! Ха сега да видим кой е виновен? И не забравяйте програмата на БКП за висока "раждаемост" от която са се облагодетелствали основно шведи! А също и след 89та с помощите, за да гласуват за две партии!

    Коментиран от #24

  • 15 chi

    7 2 Отговор
    Къв е тоз марамунгел и за какво се бори?
  • 16 Вили Лилков, като Седесар ли се показваш

    7 1 Отговор
    Колко замени ти и твой хора направиха в СОС?? По системата Кон за кокошка, а прекаляваш и с Алкохола!!
  • 17 Behemoth

    5 3 Отговор
    На такива им викали полезни идиоти...
  • 18 123

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "Кръчмар":

    Комунистите започват да унищожават своите политически противници веднага след преврата през 9 Септември 1944 г. Българската комунистическа политика на терор и сплашване е изпълнена в цялата страна. Масовите убийства, организирани от българските власти, са най-жестоки сред всички сателитни страни на СССР. През есента на 1944 ,40 000 души са убити без никакъв съдебен процес. Те са представители и членове на местните власти, видни личности, учители, православни свещеници и търговци.
  • 19 123

    8 3 Отговор
    Длъжностните лица от всички нива са изгонени от работа с оправдания, вариращи от възмездие за минали престъпления и „борба срещу фашизма“. Някои от държавните служителите, свързани с предишното правителство, са арестувани веднага на 9 септември 1944 г. и депортирани в СССР. От декември 1944 г. до юни 1945 г. в „Народните трибунали“ са организирани около 130 демонстрационни процеса. „Съдиите“ често са хора без юридическо образование. Обвинени са около 10 000 души, сред които членовете на управляващата династия, кралски съветници, повечето министри от кабинета на правителството от 1941 г., членове на парламента, офицери, полицаи, кметове на градове, бизнесмени, адвокати, съдии, журналисти и т.н. Около 2700 от тях са осъдени на смърт, над 1200 на доживотен затвор и около 1600 на дългосрочен затвор.
  • 20 ТОЧКАТА

    3 6 Отговор
    то америте ни оправят и без това ,,злокобно минало,,,,тъй ни ,,оправят,, та сме на к. г. ...даже и по-навътре!!!!...И хоп нещо любопитно...ВСИЧКИ знаем ЖАН ВИДЕНОВата зима!!!!!!Протести!!!!палене на сгради,на ръба на гражданска война!!!!!!и КОЙ мислите ни ,,насади,, на тези пачи яйца??????Точно америте,защото ЖАН ОТКАЗА КОРИДОР ЗА НАПАДЕНИЕ НАД Сърбия!!!!!!Костов ГО ДАДЕ!!!!!!! Да не забравяме че първо отиде в усата,пък после поведе,,протеста,,!!!!на СДС.
  • 21 123

    6 3 Отговор
    Друг инструмент, използван за елиминиране на политическите опоненти от БКП, е апаратът за сигурност. Той се основава на съветския модел и се подкрепя от подразделенията на НКВД и съветското военно контраразузнаване. Когато комунистите укрепяват властта си, те смазат дейноста на анти- и некомунистическите политически партии. Членовете им са фалшиво обвинени в сътрудничество с „фашисткото нелегално движение“ или „измисляне на заговор в армията“ и осъдени по време на показни процеси след което са убити. Чистката засяга и някой членове на комунистическата партия.
  • 22 Дедо ви

    4 1 Отговор
    Размножавали са се, но забележи - работили са и то работа, която ние българите не сме искали да работим.

    Коментиран от #28

  • 23 123

    8 2 Отговор
    България е една от първите източноевропейски държави, които организират трудови-концентрационни лагери. През декември 1944 г. със специална наредба се разрешава създаването на официално наречени центрове за трудово образование. Това е наказателна система от около 90 лагера и трудови „пансиони“. Онези, които са считани за „политически опасни хора“, са интернирани там за неопределено време без съд. Както в СССР, политическите затворници са държани заедно с престъпници. Преминалите през системата на концентрационните лагери в България в периода на 1944-1962 г. са 184 000 български граждани.
  • 24 абсолютно

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    И като вземем и вносните шведи от гърция и сърбия внесени от правешкия каскет става ясно защо нещата сега стоят така и що за раждаемост е имало и какви 9млн. българи са.
  • 25 123

    5 3 Отговор
    През 1953-1956 г. имаше известно облекчаване на политиката на терор в България. През 60-те години на миналия век репресиите вече не са масови, но всяка форма на съпротива срещу комунистическата власт е незабавно унищожавана. 478 души са осъдени на смърт в България като „ врагове на народа“ през 1952–1985. Комунистическата тайна полиция (Държавна Сигурност) преследва и убива български дисиденти както в страната, така и в чужбина. В допълнение на сустемнити и мащабни нарушения на правата на човека, турското малцинство в страната посстрадва от терористични мерки, близки до етническото прочистване. През втората половина на 80-те години, принудителната асимилационна кампания на България срещу български мюсюлмани се превръща в етническа чистка. За няколко месеца близо 400 000 хиляди души са силово принудени да емигрират, 160 души българи мюсулмани са убити и 5000 са затворен в затвори и концентрационни лагери.
  • 26 финиш

    5 5 Отговор

    До коментар #8 от "отговор":

    И тази земя комунягите в къщи ли си я взеха , или си я писаха в натуралните актове , или я разпродадоха на турци гърци словаци и разни холдинги с неясен произход , от къде идват парите . Или сечаха гори , или застрояваха дюните и пясъците . Пазиха я , за да могат такива като вас да си я вземат отново след време . Сега кой я пази ?

    Коментиран от #31

  • 27 123

    3 2 Отговор
    България не е толкова опустошена от войната, колкото другите балкански държави. Най-тежката следвоенна тежест са разходите, свързани със съветските окупационни войски войски в България и възстановяването на столицата. България е задължена да плати на Гърция репарации, достигащи 45 милиона долара и 25 милиона на Югославия.До 1944 г. България е аграрна страна, състояща се от много малки частни земевладелци, които обработват земя по традиционни методи. След вземането на власта, комунистите имат за цел да поставят цялата икономика под пълен държавен контрол и да въведат централно планиране по съветски модел. Насилственната национализация и колективизация на земеделието, както и бързата индустриализация, електрификация и урбанизация донасят основни промени в икономическата структура на България като цяло.
  • 28 деменцио

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Дедо ви":

    Нали тогава всички имаха работа, какво значи "работа която никой не иска да работи", там бяха на социална помощ наречена заплата и да се бият дрогарете, че в социализЪма безработни няма и всеки си обича работата.
  • 29 123

    4 0 Отговор
    През 1947 г. само 3,8% от обработваемата земя е била колективизирана. През 1949 г. 11,3% принадлежи на колективни държавни ферми; това нарасна до 43% през 1950 г. и 90% през 1958 г.Политиката за национализация е официално обявена през 1947 г., но промишлеността, банковото дело и търговията са извзети постепенно още по-рано и без никакво обезщетение. Към края на 1948 г. около 85% от промишленото производство е в ръцете на държавата, а други 7% са контролирани от кооперативни организации. Към 1952 г. частният сектор практически изчезва. Повечето магазини са или държавна собственост, или се управлявани от контролирани от държавата кооперации.
  • 30 Доуточнение

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "отговор":

    Ами този инерционен процес продължава много до късно чак до 1988г. , след което направо се блъска в стена , и се връща на обратно, за сега до там където сме били до 1944г. и графиката показва свободно падане .

    Коментиран от #33

  • 31 я ааа

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "финиш":

    Не този път я откраднаха завинаги! Нямайки възможност да я обработват на тези на които я върнаха я продадоха на безценица на новите комундер земевладелци. А за 45години експлоатация на тази земя, къде е рентата на собстениците, пазили я!
  • 32 123

    4 2 Отговор
    Индустриализацията в България започва през 1947 г. с въвеждането на петгодишни планове. То се сблъсква с основни проблеми, като липсата на местни суровини и висококвалифицирана работна сила. За борба с това са организирани „доброволни“ бригади от млади хора,които не са неефективни. Въпреки трудностите производството в сектора на тежката и добивната промишленост се увеличават значително. Това става възможно с принудителна безплатна работна сила,включитваща политическите затворници,и малдежите и значителна помощ от Съветския съюз и СИВ. Масивната индустриализация довежда до забавяне на производството на потребителски стоки, като цената за инустрализацията и оскъдицата на стоки и храни за населението са поети от Българския народ..
  • 33 да ти светне

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Доуточнение":

    Не, блъска се в бетонни тикви пълни със сърпове, чукове и петолъчки.
  • 34 123

    3 1 Отговор
    В края на 70-те и 80-те години България обявява нова икономическа политика; това обаче не е достатъчно, за да се предотврати влошаването на икономическата криза. България има недостиг на природни ресурси и външни инвестиции, но също така се бори да поддържа икономически сектори, които носят загуби. Ситуацията се влошава от природни бедствия като тежки зими и суши. Подобряването на ситуацията с доставките е само временно (1980-1981 г.). Годишният ръст на БВП е спаднал от 5-6,5% (през 70-те години) на 3% (през 80-те години). Външният дълг нараства бързо от 700 милиона щатски долара през 1979 г. до 10 милиарда през 1989 г. България също е била в опасност от екологична катастрофа, която държавата е държала в тайна.
  • 35 123

    2 1 Отговор
    След завземането на властта Българската комунистическата партия е доста популярна в обществото, особено сред градската интелигенция. Само за една година, започвайки през октомври 1944 г., членството в Българската Комунистическа партия нараства от 15 000 на 250 000. Сред причините са: традиционната българска русофилия, комунистическата пропаганда с фалшиви лозунги за демократизация и социална справедливост, но също така и кариеризъм и опортюнизъм от страна на новите членове.
  • 36 123

    3 0 Отговор
    Насилствената индустриализация и колективизация довеждат до промени в социалната структура и етиката, причинявайки големи миграционни потоци от селските към градските райони.Всички области на социалния живот, включително науката, са поставени под комунистически контрол и подчинени на идеологическата марксистко-ленински пропаганда. Културните събития и образователната система са превърнати в инструменти на комунистическата пропаганда. Учители не споделящи комунизма от университетите и училищата са уволнени. Записването в университети е строго контролирано и всички чуждестранни училища са затворени. Религиозното образование е изключено от всички образователни етапи.Изучаването на руски език стават задължително.
  • 37 123

    3 0 Отговор
    Цялото издателство на книги и преса се контролира от комунистите; дори самите фабрики за хартия са национализирани. Въведена е цензура и комунистическия репресивен апарат се ангажира с пренаписването и фалшифицирането на историческите факти. Всеки контакт със свободния свят е забранен, въпреки че достъпът до западната култура е възможен по време на краткия период на либерализация, въведен от НРБ.
  • 38 123

    3 0 Отговор
    Към 1948 г. ОФ се трансформира в масова политическа и социална организация, изцяло подчинена на БКП, както всички останали. През 80-те години броят на членовете и достига 4 милиона - това е близо половината от населението на България. Членството в ОФ се счита за минимална декларация за лоялност към комунистическия режим. Задачата на организацията е да превъзпита обществото, за да следва съветския начин на живот.
  • 39 123

    3 0 Отговор
    През 16 септември 1944 г. всички български сили, около 700 000 войници, са поставени под контрола на Червената армия и мобилизирани за операцията срещу Германия. На 8 октомври българската армия започва първата си офанзивна акция срещу германците.
  • 40 123

    4 0 Отговор
    Две от основните цели на Българските комунисти са ликвидирането на Националната армия и изграждането на нови сили по съветски стил. Веднага след преврата през 1944 г. започва комунистическо проникване и индоктринация на българската армия. Във войските са назначени политически комисари, които контролират комуникацията, и започват с чистки на Българските офицери.
    Поддръжниците на предишния режим са считат за политически ненадеждни и скоро са заменени с бивши партизани или новобранци, често никакъв команден опит или военно обучение. Последвалите чистки позволяват на комунистите да уволнят голям брой офицери, но също така да завземат Министерството на отбраната през 1946 г .; това засилва политическото им влияние
    в армейските дела. Към 1948 г. 59,7% от офицерите са членове на партията, а 16,3% принадлежат към комунистическото младежко движение. Процесът на съветнизация засяга и военната доктрина, организация, въоръжение, униформи и чинове.
  • 41 123

    3 0 Отговор
    През 1947 г. СССР решава да изтегли войските си от българска територия. Смята се, че българската армия (преименувана на Българска народна армия ) може да гарантира стабилност на Комунистическия режима в България. Военната служба е задължителна и изпълнява допълнителната цел за упражняване на контрол върху общественото развитие. През 50-те години БНА ефективно се използва за потушаване и физическото унищожаване на антикомунистическото нелегално съпротивително движение. Армията също така участва в потушаването на вълненията на мюсюлманското малцинство по време на асимилационните кампании през 60-те, 70-те и 80-те години. Умиротворяването на етническите турски села в областа Кърджали в средата на 80-те години се счита за най-голямата българска военна операция от края на Втората световна война.
  • 42 123

    3 0 Отговор
    През 40-те години България подкрепя комунистическите сили в гръцката гражданска война. Около 10 000 Гръцки комунистически бунтовници получават военни,хранителни и медицински доставки, подслон и обучение. През май 1955 г. България се присъединява към Варшавския договор. Режимът на Живков категорично подкрепя инвазията в Чехословакия през 1968 г., но изпраща само два артилерийски полка (12-ти и 22-и, общо около 2000 души). България също изнася оръжия и обучава терористи, подкрепя Северен Виетнам и изпраща военни съветници на мисии в Алжир, Йемен, Либия, Ирак и Сирия.
  • 43 123

    2 0 Отговор
    Парижкият мирен договор от 1947 г. налага някои ограничения на българските въоръжени сили. Той определя максималния брой войници на (56 800 за армията; 3500 за флота; 5200 за военновъздушните сили), така и видовете и количеството оръжие. По време на Студената война обаче всички тези ограничения не са изпълнени със съгласието на СССР. Режимът на Живков усилено развива индустрията за боеприпаси със значителна техническа и финансова помощ от Съветския съюз. През 80-те години разходите за отбрана достигат 7 до 8 процента от БВП. Според официалната статистика БНА (едва шестата по големина във Варшавския договор) достига следното число през 1989 г.: 118 000 войници, 2200 танкове (главно Т-55), 2400 БМП, 70 системи за противовъздушна отбрана и 230 самолети (предимно стари модели въоръжение)

    Коментиран от #46

  • 44 Бесен Язовец

    2 0 Отговор
    Обаче бивш сиганин няма и през социализма такъв израз нямаше малцинството Вили трябва да го знае!
  • 45 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "отговор":

    Трън4о, нямаш си представа колко хора работеха по полята през комунизма. Не говори за неща, които са с 30 години по-стари от тебе.
  • 46 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "123":

    Не видах да си написал нещо за прайдовете по него време? Къде ги правеха тогава? Нещо за дзендърите и за многоп0ловите? Имаше ли тогава новини на турски език по националната телевизия?

    Коментиран от #47

  • 47 123

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Гост":

    На Прайдовете, джендърите, политическите противници и Българските турци, БКП заедно с Комитета за Държавна Сигурност им организира всекидневни представления на убийства на членове на прайдове,джендъри и политически агитации. И представянето за последащо представление на убитите от БКП, мъртвите и разчленени тела на джендърите, политическите затворници и бълграските турци в копаните за храна на прасетата в концентрационните лагери в Белене и Лом.Тези организирани представления от Българските комунисти с любезнатите им заповед и помощ за за всекидневното нахранване и духовно удовлетворение на свинската публика в концентрационните лагери в България.
  • 48 Напразно

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Се ядостваш коя държава е виляла хубаво от комутистите Когато да ги утрепеш все е късно Спомни си за Белене /хвърлят живи хора на свине/ само изверг може така да постъпи Да но да ни е последно лято под тяхна власт Бог е добър Да се полим
  • 49 Да Следва ме

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "въпрос":

    Станите// от трития свят където насилението се е увеличило няколко пъти / пакистан Индия китаи турция египет и много други /от един месец следва ме веницуела и сев корея на там ни води партия любима
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове