Last news in Fakti

15 Юни, 2021 16:35 2 117 10

Адв. Даниел Тунчев: Реформата в съдилищата ще ограничи справедливото правораздаване

  • съдилища-
  • съд-
  • съдебна реформа-
  • даниел тунчев

С предложените промени се ограничава правото на достъп до правосъдие на гражданите, категоричен е кандидатът за народен представител от „БСП за България“ в 23 МИР

Адв. Даниел Тунчев: Реформата в съдилищата ще ограничи справедливото правораздаване - 1
Снимка: БСП

„Модел 4“ не е адекватното решение за реформа в правосъдната система и няма да помогне за балансиране на натовареността на съдилищата. Той ще доведе до ограничаване на правото на правосъдие на гражданите и до липсата на справедливо, ефективно и реално правораздаване по места. Това заяви адв. Даниел Тунчев, който е кандидат за народен представител от „БСП за България“ в 23 МИР.

Моделът предвижда окръжния съд да стане основен първоинстанционен, а в районните съдилища да се гледат по-леки дела. Наред с това се предлага 57 районни съдилища да станат териториални отделения. Вариантът за реформа е разработен в рамките на проект по Оперативна програма „Добро управление“.

„През последните няколко години все по-силно и отчетливо се засяга важната тема за необходимата промяна в правосъдната система. Нагласите в обществото са за острата нужда от обективно и навременно правораздаване. Необходими са реформи за запазване на правовата държава и институционализма. Всичко това може да се случи с балансирана и последователна политика в сферата на правосъдието, а не с предлаганата промяна на съдебната карта“, смята той.

Адв. Тунчев определи реформата като неадекватна и неотговаряща на нуждите на обществото. „Считам, че същата е неприемлива както за професионалните гилдии, така и за обикновените хора“, заяви още юристът.

По думите му с предложените промени се ограничава правото на достъп до правосъдие на гражданите.

Кандидатът за народен представител е категоричен, че е необходима спешна реформа в областта на съдебната власт и правораздаването. „Необходимо е обезпечаване на прозрачност при работата на съдебната власт, като и спазване на принципа на разделение на властите. Това е сложен и продължителен процес, който следва да бъде поставен на дневен ред и на широко обсъждане. Но „Модел 4“ не е адекватното решение за реформа и няма да помогне за балансиране на натовареността на съдилищата“, категоричен е Даниел Тунчев.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 asd

    7 0 Отговор
    "справедливото, ефективно и реално правораздаване"

    Ганьовците за "правораздаване" и "справедливост" ще плямпат???

    ХАХАХАХАХАХААХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХ

    И това след новата ви награда? Номер 1 по корупция в здравеопазването?
    Леле леле ...
  • 2 Гост

    8 0 Отговор
    Братко, къде върза в едно изречение съдилища, справедливост и реалност? Тия три думи не се връзват заедно!

    Коментиран от #7

  • 3 ИСИЯ

    7 1 Отговор
    Адвокате редно ли е в една малко община с около от 2 до 5 000 души население спо 2-3 дела на година да се държи съд в състав от 15-20 души с полиция отгоре и с добри заплати и бонуси. Намалете драстично състава на районните съдилища и ги запазете.Н-р един съдия една операторка и една секретарка - достатъчно е.

    Коментиран от #10

  • 4 2020

    4 3 Отговор
    Ало БСП от членският си внос ли ще плащате на раздутата администрация по районните съдилища. Районен съд в малка община с население 3-4000 души реално живущи, с по неколко дела на година има 2-3 съдии, операторки, секретарки, деловодство, счетоводство ... общо 18-20 души, плюс 2 полицаи за охрана.
  • 5 Чочо

    5 1 Отговор
    По тая логика - тогава открийте съдилища и по селата, за да има справедливост😡

    Коментиран от #6

  • 6 МИНО

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "Чочо":

    БСП е богата ще им плаща нали? Нищо повече от предизборни трикове за привличане на гласове. Това значи, че и БСП ако дойде на власт нищо нема да се промени и дори администрацията мое да се увеличи.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ДОКО

    0 0 Отговор
    АКО В БЪЛГАРИЯ ИМАШЕ ПРАВОСЪДИЕ...СИГУРНО АЗ ЩЯХ ДА СЪМ АНГЕЛ..
  • 10 Бандит

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ИСИЯ":

    Вижте какво, ние ще се погрижим да качим броя на делата, за да им намерим работа, така де, но знаем, че няма да ни осъдят, но щом трябва за народното дело - ще се жертваме.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове