Last news in Fakti

18 Юни, 2021 13:31 6 799 34

Миню Стайков иска да говори пред ЕК в открито заседание

  • еспч-
  • миню стайков-
  • ек-
  • изслушване

Той сезира и президента, вътрешния министър, министъра на правосъдието, алармира три посолства

Миню Стайков иска да говори пред ЕК в открито заседание - 1
Снимка: БГНЕС

След като Миню Стайков осъди България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за прекомерното му задържане, той е поискал безпрецедентно да бъде изслушан от Европейската комисия (ЕК). Стайков бе арестуван през септември 2018 г. Той бе с мярка „задържане под стража“ до февруари 2021 г. Оттогава до момента пък е в домашен арест.

Завчера е депозирано искане до президента на Република България с копия до министъра на правосъдието Янаки Стоилов, министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и до посолствата на САЩ, ФРГ и Нидерландия, съобщава "Флагман".

То е за изслушване на Миню Стайков от Европейската комисия и проверка на наказателните производства срещу него, респективно, за мониторинг на случаите му.

Аргументите на бизнесмена са описани в 6-7 страници, съобщи адвокатът му Анна Попова.

„Обръщам вниманието Ви на случващото се с дълбоко безпокойство от системното нарушаване на човешките права и върховенството на закона, както и незачитането на наднационалните съдебни актове, с които се установява нарушаването на човешките права. Чрез използване на лостовете на закона и магистратския имунитет се прилагат практики за вероятното обслужване на частни икономически и политически интереси.

С оглед изложеното, моля да вземете отношение, като упражните правомощието си за иницииране на проверка на законността на образуваните наказателни производства срещу мен, принципа на разпределението на делата, както и законосъобразността на наложените ми мерки, като моля да бъде извършен мониторинг на случая от експерти на Европейската комисия, Министерство на правосъдието и неправителствени организации. Моля да бъда изслушан в открито заседание на Европейската комисия по повод описаното в настоящото искане - съществуващите порочни практики, упражняваните репресии, нарушенията на правата ми като човек, бизнесмен и кандидат-политик, както и правата на членовете на семейството ми“, пише Стайков.

Адв. Анна Попова напомня, че още през юни 2019 г. са изпратили сигнал до върховния комисар за защита на човешките права към ООН с копие до ЕК. Тя се надява, че експертите, които се очакват у нас през октомври, да включат и случая с Миню Стайков.

„Но сега сезираме и тези институции, като прилагаме решението на Европейския съд по правата на човека, което излезе на 8 юни“, казва адв. Попова.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шкаф ЕК

    14 27 Отговор
    Може, но ще ни говори на глухото ухо!

    Коментиран от #28

  • 2 мечо

    5 64 Отговор
    престапншк вав дзатвора сас бошко щте лежиш щте посрамва даржавата тос и тои срещу боико пари иска влас

    Коментиран от #3, #31

  • 3 Активист на БКП

    55 2 Отговор

    До коментар #2 от "мечо":

    НЕГРАМОТНИК

    Коментиран от #5

  • 4 Българка

    81 6 Отговор
    Гешев, нещо по въпроса? Колко още шамари ще изядем българите, осъдителни присъди за нарушени човешки права, от некадърните и мутренски действия на Гешев и прокуратурата? Защо Борисов, Горанов, Доган, Пеевски са на свобода и си харчат ограбените от нас пари, а други с години гният в арестите, а делата им боксуват?

    Коментиран от #15

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Иван

    12 36 Отговор
    След Миню – да отиде да поговори и онзи измамник Цецо Василев, който отново да се изкара жертва!
  • 7 Радев

    10 33 Отговор
    Да говори от централния софийски затвор тоя
  • 8 324

    39 4 Отговор
    Има една картина не съм сигурна на Репин мисля, казва се "Казаци пишат писмо до султана", та и българите заприличаха на казаците. И какво толкова очаквате от тези там? ~решение на казуса ви, че нали те ги подкрепят. Направо ми става жал за нас си. То не е САЩ не е Кьовеши, не е ЕК. Егати държавата.
  • 9 Фершел

    23 2 Отговор
    Дано да не са снимали филм за възрастни хора с бай миню
  • 10 мечо кух

    18 1 Отговор

    До коментар #5 от "мечо":

    мечо ти не си добър още по-малко пък човек! Само кълнеш, заплашваш, обиждаш... лош си ти мечо за ралика от мъжа ти, който е добър, че те търпи!
  • 11 ванко

    31 4 Отговор
    Очаквам след няколко дни към искането да се присъединят и Арабаджиеви.
    Добре избран момент - точно преди новите избори.
    На Тиквата и ГешеФФ им е спукана работата.
  • 12 Пловдив

    7 17 Отговор
    Не си спомням, да е изявявал желание, за изслушване пред разни комисии, в годините, през които краде, безнаказано...!!! "Бизнесмени"...!!! Писна ми, от такива палячовци, като този селски ерген...!!!

    Коментиран от #14

  • 13 гост

    31 3 Отговор
    Народе, спим. Ужасно е. Прокуратурата се занимава с кокошварски дела, а този човек, и Денков, и много други, са били жертвени агнета на тулупа. Докога ще търпим?! Срам ме е. Ние не сме държава. Трябва нещо да се промени веднага. На какво сме се превърнали. Докога тези говеда - Борисов, Гешев и придворните им, ще ни правят на маймуни?!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ограбени

    7 11 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Пари от теб😂😂😂😂ти какви данъци плащаш?????????? Данъци от тролене във факти. Ей простотия до шия.
  • 16 Тоя, същия

    6 13 Отговор
    Като, Божков, Бобоков, Василев, Узунов,, Спецоф и мн др далаверажии.
  • 17 Пипи Чорапчето

    23 5 Отговор
    Няма как и не ми идва отвътре да го ожалвам тоя и подобните му - те се наиграха достатъчно дълго и напечелиха на наш гръб, докато разни политикани им опъваха чадъра - заради взятките, не за друго!
    НО се вбесявам от некадърниците в каскетурата - заради нескопосните им обвинения и превишаване на правата си Миню, Ветко и Ко ни съдят в ЕСПЧ и ни осъждат - нас, като данъкоплатци -за добри пари!
    Крайно време е тези пари да се удържат от заплатите и бонусите на ангажираните с дадено дело следователи и прокурори! Същото важи и за съдиите - какво е това връткане на 180 градуса на различните инстанции?! - едната вика виновен, другата - напълно невинен?!
  • 18 Въпрос от редакция Фрогнюз

    26 2 Отговор
    Не става ясно, защо Стъки не е задържан заради хулиганската проява и защо се ползва с привилегии, каквито не са достъпни за другите граждани
  • 19 Матей

    13 2 Отговор
    аМИ СЕГА?Няма врррреммме!Разобличенията срещу разбойничаската власт на герб валят едно след друго.Забелязва се системност в провеждания далаверо-моделизъм,зловеща злоупотреба с властта за натрупване на колосални за страната капитали.ЕС не реагира подобаващо,прати Кьовеши колкото да си умие ръцете,А ДАЛАВЕРИТЕ СИ ВЪРВЯТ НЕОБЕЗПОКОЯВАНО,САНИРОВКИТЕ вървят усилено,градинки и интериор се оправят ,все едно само това ни остана кусурът.Яки пари се изръсват,с лека ръка,народа български чезне,подготвя се сградния фонд за своите нови обитатели от далечни страни,трябва да им бъде разкошно на душите,за да не издухат назапад и те.
  • 20 petar petrov

    15 2 Отговор
    Дано да разкаже за какво говореше Илчовски, да забие пореден пирон в ковчега на бойчо.
  • 21 Запознат

    22 3 Отговор
    То цяла Европа и Северна Америка знаят какво правят Борисов и Гешев но си мълчат!
  • 22 дали

    9 13 Отговор
    Малко странно искане, защото като продаваш фалшив алкохол с бидони, в Слънчев бряг и страната, не те прави честен гражданин, а престъпник. Аз ако съм някой в ЕУ, ще го питам, затворихте ли кранчето, платихте ли си данъците, крадете ли от бг и от нас. Всенародна тайна е, че тоя залива Сънито с фалшив алкохол

    Коментиран от #32

  • 23 Неделко

    19 3 Отговор
    МУТРАТА ОТ СИК И ПРОКУРОРА МАФИОТ ОТЛИТАТ С ДВЕСТА ! СБОГОМ БОКЛУЦИ !
  • 24 Курнелия

    8 6 Отговор
    Съсипаха я тази държава, престъпници да се оплакват от България.
  • 25 Лудия

    4 0 Отговор
    Този и другарите му прибрани в оня съд така оскубаха държавата ни с десетилетия и то с милиарди. Със сигурност бюджета спечели стотици милиони от неоткраднато ДДС и другите далавери... Сега като ги изкарат в добавка с новите митничари и шефове на НАП ситуацита на с бюджета след година ще е много сложна...
  • 26 Ще ти мине

    7 1 Отговор
    Болката на дупето, само малко срам ще ти остане.
  • 27 Северноатлантик

    4 2 Отговор
    В ЕС и Натото такива неща не се случват. Особено в балканска колония с назначен от Вашингтон главен прокурор.
  • 28 Въй въй

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Шкаф ЕК":

    Мутрите-комунисти Гешев и Борисов пак нагазиха лука...въй...
  • 29 ПулеФ

    3 4 Отговор
    Миню.......глупав селяк ....по добре бягай докато е време

    Коментиран от #33

  • 30 Бгг

    4 4 Отговор
    Миньо ти си за лагер не за затвора . Как забогатя бе боклук ?

    Коментиран от #34

  • 31 11 юли

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "мечо":

    Правилният избор на 11 юли е Бюлетина №23!

    И обяснявам защо.

    Не забравяй, че Христо Иванов
    заби българското знаме
    на плажа на Доган сарай!
    В руския анклав Росенец!

    ДС/КГБ агент Сава Доган е най-охраняваният
    руски диверсант в България!
    Христо Иванов прояви безразсъдна смелост!

    Лично аз ще гласувам с Бюлетина №23.
    И ще дам преференцията си за Петър Славов.

    И обяснявам защо.

    Петър Славов и Мартин Димитров първи предложиха
    машинното гласуване.
    При него са невъзможни "мъртвите души" и "коригираните протоколи".

    Ти гласувай за кагато си щеш.
    Само припомням, че ГЕРБ и комунистът Борисов
    са от най долната некадърна и крадлива утайка на БКП.

    Не само заради пачките и кюлчетата в спалнята на Борисов.
    Но и заради ужасяващото здравеопазване, безобразната администрация, милиционерщината в полицията,
    източените язовири,пропадналите метро и магистрали!
    И заради пропадналите плочки на тротоарите,
    и заради дупките по всички улици!

    След три мандата на Борисов,
    българите са най-бедните в ЕС,
    вече далече от Румъния!
    С продължаваща руска енергийна примка на шията.

    А Борисов подари на Путин руско турски газопровод за Сърбия
    построен с български милиарди!

    Ако нещо греша, поправете ме!
    Но не с "минуси".
    А с думи прости,
    разбираеми за всички.
  • 32 бнймкл;ь

    6 2 Отговор

    До коментар #22 от "дали":

    Истината де, че стоката му е много качествена. Брашното на Топаз Мел е много, много по-добро от това на София Мел например, въпреки че точно София Мел са с най-големите претенции.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Миииииииии

    7 3 Отговор

    До коментар #30 от "Бгг":

    Ми незнам как забогатя Минюя.
    Но знам, че цяла България знае как забогатя Борисов.
    Само от Божков е взел 40 милиона.
    А кой знае още колко други е рекетирал.
    Пачките в спалнята са само върхът на айсберга.
    В офшорки е имал над 15 милиарда.
    Министър Петкова е унищожила документацията за милиардите
    дадени за руско турския газопровод за Сърбия!
    Тези престъпници спирачка нямат!
    Дори Гешев, над който е уж само Бог,
    публично казва на Борисов "шефе".
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове