19 Юни, 2021 10:51 1 474 13

Филип Попов: Няма визия за политика на управление на съдебната система

  • филип попов-
  • бсп-
  • съдебна система

Искаме институцията главен прокурор на Републиката в едни демократични стандарти, важащи за всяка държавна институция, а именно – легитимност при избора, контрол на правомощията, отчетност и отговорност за дейността, каза социалистът

Филип Попов: Няма визия за политика на управление на съдебната система - 1
Снимка: БСП

„Според Българската социалистическа партия една система трябва да функционира именно като система, защото тя е жив организъм, става въпрос за системата на съдебната власт. За да функционира нормално тази система е необходимо всички звена и подсистеми да са в изправност. Вместо това какво ни се предлага досега – работа “на парче”. Аз очаквам от ВСС да видя предложение за реформа, обхващаща съд, прокуратура и следствия, която да гарантира предвидимост на съда, решаващ делата си в срок и спрямо закона и вътрешните си убеждения, а не след години; прокуратура, която да осъществява конституционните си функции като търси доказателства не само за вина, а и за невинност. Прокуратура, за която оправдателната присъда да е сигнал за проверка на съответния прокурор за корупционни практики или служебно несъответствие.“ Това заяви водачът на листата на Коалиция “БСП за България“ във Видин Филип Попов по време на предизборен дебат в ефира на БТВ-радио.

По думите му, за да стане това факт е необходимо в центъра на реформата да са правата на гражданите и стопанските субекти. „По отношение на това, което ние предлагаме и сме предложили, обхваща цялата система – главен прокурор, съдилища, антикорупционен орган, Министерство на правосъдието, изпълнителна власт, разбира се и законодателството. Всичко това в центъра трябва да ефективната защита на правата на човека“, обясни той.

По отношение на главния прокурор социалистът коментира: „Искаме институцията главен прокурор на Републиката в едни демократични стандарти, важащи за всяка държавна институция, а именно – легитимност при избора, контрол на правомощията, отчетност и отговорност за дейността.“

„Трябва да се организира протест, благоприятстващ качествено законодателство и недопускащ лобистки и корупционни текстове. Именно в последните години бяхме свидетели на множество такива. В центъра на всичко това трябва да се гарантира търсенето на личностна и имуществена отговорност на нарушителите на правата на човека“, каза още той.

„Няма визия за политика на управление на съдебната система“, категоричен бе Попов, като допълни: „Работи се на парче, без цел, без стратегия и без разбиране. В крайна сметка какъв продукт ще предоставим на гражданите? Дали след хилядите реформи на реформите ще получат желаната справедливост или отново ще бъдат попарени от усещането за корупция и безнадеждност.“

По отношение на Иван Гешев социалистът заяви, че няма българин, който да не е чувал името му и уточни: „Той нахлу в Президентството, медийно и грубо правеше политика, но не свързана с прокуратурата, а политика, която подкрепя правителството, което си отиде. Ние, лично от БСП, сме поискали оставката на Гешев, както хиляди български граждани, които протестираха на жълтите павета.“

На въпроса защо избирателите трябва да гласуват за “БСП за България“, Филип Попов отговори: „БСП не е партия на статуквото, а сме доказали, че се борим срещу този порочен модел на управление. Имаме ясна програма, визия и цел да осигурим сигурност на гражданите, сигурност в повишаване на доходите, сигурен достъп до образование, до здравеопазване, а и до правосъдие. Ние сме предвидими, последователни и можем да донесем така нужната за България стабилност, с грижа за всеки един български гражданин.“


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    5 0 Отговор
    Гешеф е позор! Оставка и ЗАТВОР!
  • 2 Маргинал

    6 0 Отговор
    Това от днес ли го искате? Защото аз от 30 години искам да го видя, но когато сте на власт не ви се гледа май.

    Коментиран от #7

  • 3 Българка

    2 0 Отговор
    Трябва спешна реформа на съдебната система- отстраняването на гешев и дори премахване позицията главен прокурор, изцяло преосноваване на ВСС с изваждане от там на прокурорската гилдия, закриване на спец.съда и прокуратура, закриване частната гвардия на Гешев- бюрото за охрана на свидетели, закриване на ДАНС. Само когато има работещо правосъдие , еднакво за всички, ще има законност и справедливост, работеща икономика, здравеопазване социални грижи. Ако изчистим съдебните органи, останалите ще прочистят държавата.
    Очаквам огласяване имената на висшите магистрати и политици , които явно са корумпирани и това е причината да не си декларират милионите и имотите в чужбина. Тези списъци са в прокуратурата. Има един от списъка във ВСС сега. Моля ви влезте на "петиция.ком" и подпишете петицията за огласяване имената на корумпетата!
  • 4 ученик

    2 0 Отговор
    сега ли се сетихте, дрогаре, ми нали с вашите гласове се реализира този съдебен съвет, смешен плач, дрогарете винаги са последни в съжденията, последни се сещат да направят очевадните изводи, и вие искате с това ви мислене, и с тези забавени реакции, да управлявате държавата, не ми се струва че някой би ви дал доверие за това

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 1618

    2 0 Отговор
    БСП са въжеиграчи! Никой вече не им вярва, както и да се коалират!ГЕРБ са като отрова за България! Диктатора Борисов заедно с неговата шайка довели до мащабна корупция си отиват също завинаги!
  • 7 Затова

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Маргинал":

    Корнелка ги вади все такива за пред медиите, млади, неопетнени, за да си помисли човек че ето вече са се преустроили, реформирали и сега са изцяло положителни.
  • 8 tomito

    0 2 Отговор
    Партиите от статуквото да не се изказват за съдебаната реформа . Цинично е!

    Коментиран от #10

  • 9 Просто е

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "ученик":

    В нормалните държави няма главен прокурор, а такъв е Министърът на правосъдието. За да бъде под контрола на Парламента!
    В САЩ дори Министър на правосъдието и Главен прокурор на Джон Кенеди беше брат му Робърт Кенеди! Но под контрола на Конгреса!
    А не под контрола на Борисов и Пеевски!
    Както у нас преди беше Цацаров, а сега Гешев!
  • 10 Изказване

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "tomito":

    Такъв социалистически динозавър, като ВСС,
    има само в Русия, Сърбия и България!
  • 11 Ами

    2 0 Отговор
    Разпуснете парламента, доказано е че файда няма. Препишете законите от Германия, Франция или друга що годе нормална държава. Направете съд, прокуратура и държавна администрация по техния модел. Тогава има шанс нещо да се получи. Българина сам не може да се оправи, това е положението.
  • 12 оня с коня

    0 0 Отговор
    ВСС е Върховен Законод. Орган,който се избира за 5г.В него участват Избраници от 2 Колегии:1/На Съдиите - 6 члена.2/На Прокурорите- 4 члена.3/На Следователите - 1чл.Има и Парламентарна квота от 11 члена ,избирани от НС.Председателите на ВАС,ВКС и Гл.Прокурор са също членове по Конституция.Та НИ В КЛИН НИ В РЪКАВ някакъв си Ф.Попов от някакво си БСП тръгва да критикува тоя ВСС съставен от Представители от Всички Висши Правови Институции че работел "на Парче" и нямал Визия за бъдещето?И как да се обясни на тоя Червен Тулуп че нито БСП,нито Протестиращите по ж.Павета могат да искат оставката на Гешев,,защото това може да го направи ЕДИНСТВЕНО ВСС?По -точно Могат да я искат,но ...БЕЗРЕЗУЛТАТНО.Накрая заявява гордо Бесепара,че Партията му имали Програми за Визия и Цел за осигуряване Сигурност на Гражданите,достъп до Здравеопазване,Правосъдие и Образование и т.н.,но не споменава,че НАРОДЪТ ИМ НЯМА ДОВЕРИЕ и НЯМА да им даде Властта/видно от Бюлетинките в Урните и трайно Нисходящият им Тренд/,т.е. Програмите им ще стават единствено за Тапети на Централата им.
  • 13 баце

    0 0 Отговор
    И вие ли ше опрайте работата? Мазен б.....к!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове