Last news in Fakti

23 Юни, 2021 15:20 7 025 55

Проф. Мурджева каза коя е най-надеждната защита от коронавирус

  • мариана мурджева-
  • ваксини

Според нея една от причините за ниския процент ваксинирани у нас се дължи на прекалено голямото преекспониране на нежеланите реакции от ваксините

Проф. Мурджева каза коя е най-надеждната защита от коронавирус - 1

Изумителен е фактът, че при наличие на четири ваксини в България, и то в достатъчни количества, и при разяснителната кампания много от българите са пасивни за ваксиниране. По природа българите сме подозрителни и скептици, мнозина не повярваха на мненията за колективния имунитет. Това каза пред БНР проф. Мариана Мурджева, клиничен имунолог, ректор на Медицинския университет в Пловдив и член на Националния ваксинационен щаб.

Според нея една от причините за ниския процент ваксинирани у нас се дължи на прекалено голямото преекспониране на нежеланите реакции от ваксините, което е изплашило хората.

"Противоречиви бяха мненията на хора, които се представяха като експерти, и които представяха лично мнение, а не мнение, базирано на доказателства. Отливът към ваксините се дължи и може би на това, че част от хората смятат, че ваксините не са достатъчно изпитани. В момента много намаля и заболеваемостта и хората се поуспокоиха".

Проф. Мурджева допълни: "Няма как никой да даде гаранция, че делта вариантът няма да започне да циркулира и в България. Не съм оптимист, че този вариант ще ни подмине. Това, което може да ни защити най-надеждно, са ваксините. Правени са независими изследвания - две седмици след втората доза ваксина на "Пфайзер" защитата срещу британския вариант е 92%, срещу делта варианта - 80%. При ваксината на "АстраЗенека" защита е 73% при британския вариант, при делта варианта - 60%, което също е добър процент защита. Данните са от Шотландия, която в момента се счита за силно засегната от делта варианта".


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лъжи

    76 12 Отговор
    срещу заплащане.

    Не се нагушиха да пропагандират налагания тотален геноцид!

    Коментиран от #55

  • 2 едем

    4 36 Отговор
    АКО ИСКАТЕ ДА ВИ ДАВАТ ЗАПЛАТИ ПО ПЕТХИЛЯДИ ЛЕВА НЕКА ГЛАСУВАМЕ НА НОМЕР ПЕТ .ТОВА Е ИСТИНАТА,ДРУГИТЕ ЛЪЖАТ РАДЕВ И КОМОНИСТ
  • 3 реалистъ

    74 11 Отговор
    "Изумитeлeн e фaктът, чe при нaличиe нa чeтири вaкcини в Бългaрия, и тo в дocтaтъчни кoличecтвa, и при рaзяcнитeлнaтa кaмпaния мнoгo oт бългaритe ca пacивни зa вaкcинирaнe."

    Българите доказахме че не сме толкова прости, за разлика от роботизираните и наивни западняци, които се избиват за ваксината.

    Коментиран от #9, #53

  • 4 Ахам

    49 5 Отговор
    Набийте си всички вакШити у вас! Да ви е сладко!
  • 5 глоги

    34 6 Отговор
    Госпожо Мурджева,Вие като клинична имуноложка, ректорка на Медицинския университет в Пловдив и членка на Националния ваксинационен щаб,бихте ли ни обяснили,защо онези индивиди от бутилката с ром не желаят да се ваксинират и не са ваксинирани още?!

    Коментиран от #51

  • 6 Кокич

    48 7 Отговор
    Ало, Мурджева,глей си работата...и без кандърми,моля...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 хаберих

    26 12 Отговор
    Докато не внесете "Спутник-V",българите масово няма да се ваксинират,защото нямат вяра на западните ваксини. Дори да са РНК или иРНК .
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Госあ

    0 20 Отговор
    Ваксината открита от турците е най добра. Благодарим ви комшу
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Опа

    44 5 Отговор

    До коментар #9 от "Ваксиниран1403":

    Палячо, под всяка статия си бе хахаха. Вълните са най-силни в момента точно при тея дето се ваксинираха масово - Англия и Израел. И ще става по-зле, само че роботизираните западняци ще продължават да се боцкат като изоглавени и ще търпят още и още мутации.

    Коментиран от #21

  • 14 Бай Шиле

    18 5 Отговор
    Защо много държави одобриха руската Спутник,а България не.За един приятел питам.
  • 15 Истината

    40 2 Отговор
    От "вируса" лесно се пазя - не гледам телевизия от повече от 10 години!

    Но ОТ ПОДИ. ВЕЛИТЕ ЗОМ.БИ ДЕТО ХАПЯТ, УДРЯТ С НО Ж И ПРОЧИЕ, как да се опази Човек?!

    Диктатура на ПРО. СТАКА! Дойдоха страшни времена за ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ И МЪДРИ ХОРА!!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ваксиниран1403

    7 39 Отговор

    До коментар #12 от "Румен":

    Масовия отказ от ваксинация ще се отрази пряко на заплатите и пенсиите на хората, защото той гарантира огромна икономическа криза. Не случайно лидерите във ваксинацията в света са най-развиете страни. Според нас в другите страни са “тъпи” и не разбират “достоверните” теории за ваксините.
    Обаче същите тези които са “тъпи” скоро ще забравят за проблема икономиката им ще се изстреля нагоре. За сметка на това ние и такива като нас “много хитри” ще се редим за спасителни заеми които ще ни отпускат “тъпите” при “перфектните” лихвени условия. Бъдещите поколения ще имат да изплащат много десетилетия тези заеми, но какво да се прави ние сме умните , а другите са тъпите. Това което човек сам си направи никои друг не може да му го направи.

    Коментиран от #20

  • 19 Ха ха ха

    34 2 Отговор
    А на 23 ден от втората игла , след ваксина на Пфайзеррр , медицинско лице се разболя от досега действащия коронавирус в България , та КВИ ги бръщолевиш Мурджева за индийския вариант ???? ....
  • 20 Бронхилда

    19 5 Отговор

    До коментар #18 от "Ваксиниран1403":

    Прав е Румен, а ти като умен и красив, бягай на запад, какво си клекнал тук ...
  • 21 Ваксиниран1403

    4 26 Отговор

    До коментар #13 от "Опа":

    Я кажи точно какви вълни има в Изриел и САЩ в момента. За Англия нещата са по различни, но затова си има причини мислещите хора си правят изводите. В изриел има увеличение на активните случаи от 200 на 480 при положение, че февруари месец активните им случаи достигнаха 85 хиляди. Нека да погледнем и една страна в която ваксинираните са горе долу колкото при нас Русия е там наистина има вълна нищо, че там в момента поставят и температурни рекорди от 120 години наса. Такава вълна на епидемията ни чака и нас за съжаление, защото вярваме на глупости и отказваме да се ваксинираме масово.
  • 22 Кажи Мурджева

    34 2 Отговор
    А бе Мурджева , ЩО не кажеш , че тия дето се ваксинираха преди 3 месеца са вече с нулева защита и пак трябва да се преваксинират .... и така около 4 пъти годишно ще се боцкат с ваксинка за коронавирус и около 2 пъти с противогрипна ваксинка ..... , та да си дойдем на думата - за какви пари става въпрос ??? .... направо и фантазията ти не може да си го представи .

    Коментиран от #24

  • 23 Я кажете бе

    27 3 Отговор
    А бе на тия ваксинирано-зомбираните , за какво са им имунизационни паспорти ??? ,за да могат с официален документ да пренасят и разспространяват коронавируса , защото единственото , което ти гарантира ваксинката е : че МОЖЕ БИ ще прекараш коранавируса по леко , когато се заразиш с него . Туй кога ще го кажете на хората или са ви наредили ,да не се говори много по тази тема , а ????

    Коментиран от #26

  • 24 Ваксиниран1403

    4 26 Отговор

    До коментар #22 от "Кажи Мурджева":

    Защитата е 6 месеца поне, а не 4 месеца. Ваксинация на всеки 6 месеца срещу корона вирус и срещу грип е най-мъдрото нещо което може да направи човек. В това няма нищо лошо или неочаквано. Или се ваксинираш два пъти всяка година или боледуваш по два пъти на година. Въпроса е в това, че не се знае как ще го понесеш боледуването. Някои хора първия път го изкара леко корона вируса, а втори много по-тежко, даже някои и не го проживяха втори път.

    Коментиран от #42

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ваксиниран1403

    3 24 Отговор

    До коментар #23 от "Я кажете бе":

    Ваксинираните да се заразят и да са носители на вируса е много по-малко вероятно от не ваксинираните. Дори и някои ваксиниран да се зарази вероятностна той да предаде на някой вируса е много по-малка от колкото един не ваксиниран човек. Защото ваксинираните дори и да са положителни го карат много по-леко и за много по-кратко време организма им се изчиства от вируса. Тоест те отделят много по-малко вируси и го правят за много по-кратко време. Всичко това води до изключително по-малка вероятност ваксиниран човек да се превърни в източник на инфекция за някои друг.
    Това е доказало с авторитетни научни изследвания вече.

    Коментиран от #43

  • 27 Вакс

    25 2 Отговор
    Докторите преди на умрелите от други болести в смъртния акт им пишеха починали от ковид, а сега на умрелите от ваксина им пишат починали от други болести.

    Коментиран от #32

  • 28 Пчка

    30 2 Отговор
    Изумителен е фактът, че се наричаш лекар, а тласкаш хората като жив0тни да се експериментира с тях с ваксините, които дори не са одобрени.

    Коментиран от #29

  • 29 Ваксиниран1403

    4 25 Отговор

    До коментар #28 от "Пчка":

    Ваксините са одобрени за спешна употреба по всички правила и процедури. Те са минали трите фази на клинични изпитания и оценена е безопасността и ефективността им и съответно затова са допуснати до пазара. Няма никакви експерименти това са единствено спекулативни антиваксърски глупости дето се тиражират масово.

    Коментиран от #31

  • 30 Абееее

    7 2 Отговор
    28 дни след втора доза Пфайзер - сатурация между 84 и 93. Голям кеф е да знаете. Докторите нищо не откриват
  • 31 Още един ваксиниран

    4 19 Отговор

    До коментар #29 от "Ваксиниран1403":

    Брат, остави ги да си бръщолевят глупостите. Тази жена цял живот работи с вируси, ваксини и имунитет. Не знам колко прост трябва да си, че да слушаш простите тролове. Те са 2-ма или 3-ма и бълват хиляди компетентни мнения. Очевидно добре им се плаща за това

    Коментиран от #35, #36

  • 32 Ваксиниран1403

    5 17 Отговор

    До коментар #27 от "Вакс":

    Странно мислене имате първо твърдяхте, че починал с положителен тест за ковид не означавало починал от ковид, а с ковид. Но вече твърдите, че починал ваксинира е обезателно починал от ваксината, а не с ваксина. Защо са тези двойни стандарти? Което ви изнася е така, но което не ви изнася на манипулациите, не е така. Фактите обаче говорят нещо друго огромната смъртност от всичко е концентрирана есента на миналата година и пролетта на тази година, а тогава ваксинация почети нямаше тя стана масова чак след март. Сега след ваксинацията на повече от 10% на населението на България общата смъртност не се увеличава, а напротив спазва. Как са записани умрелите не е толкова важно важното е, че не са живи. А това че пиковете в смъртността съвпадат със пиковите на епидемията, а не на ваксинацията показва каква е причината за тази смъртност.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ваксиниран1403

    4 14 Отговор

    До коментар #31 от "Още един ваксиниран":

    Не знам дали някои им плаща. По скоро съм склонен да мисля, че са достатъчно наивни за да вярват на глупостите които пишат. Аз не ги оставям, не заради тях, а заради другите хора които искам да провокирам да се замислят сами. Именно заради това излагам аргументи на дълго и широко, а не голословни твърдения. Не се заяждам с пишещите “умници”, те започват да се заяждат когато няма как да защитят това в което вярват, но толкова по-добре това показва повече от достатъчно за да си направят извод останалите. Всеки си има глава и мозък в нея и просто трябва да се позамисли малко вместо да вярва наивно на “достоверните” теории от социалните мрежи и пазара.

    Коментиран от #40, #41

  • 36 Да бе да

    17 3 Отговор

    До коментар #31 от "Още един ваксиниран":

    Цял живот тази женичка е драпала до заветния "връх" : от комсомола , през БКП и т.н.
    Работила ила-дрън, дрън.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Начко

    9 2 Отговор
    Мурджо и той тръгнал да агитира за факсинацията. А, това било жена ли? Сигурно от факсината се е видоизменила.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Колко мъка има по света

    15 2 Отговор

    До коментар #35 от "Ваксиниран1403":

    Овчице,я виж в Кьолн как една от най-големите лаборатории е завишила десет пъти бройката на направените тестове,отчели са 900 при направени 90.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Ха ха ха

    7 1 Отговор

    До коментар #24 от "Ваксиниран1403":

    Шест-месечната защита на ваксините е само една недоказана хипотеза , която за сега е в сферата на " надяваме се " , " мислим че " и " може би " ..... а това са цитати от големите светила на медицината , у нас и по света ..... Иначе ти дадох плюсче .

    Коментиран от #45

  • 43 Я кажете бе

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "Ваксиниран1403":

    А други авторитетни издания и специалисти , казват , че е напълно възможно и е установено да се случва , ваксинирани да боледуват и по тежко , и да пренасят и да разпространяват К-19 , така че драги, сладките приказки за теорията на вероятностите не ни върши работа . Важното е , че се случва и ваксинирани могат да заразяват , просто факт ... Всепак имаш плюсче и от мен .

    Коментиран от #46

  • 44 песимист

    10 1 Отговор
    Нека обясни, защо само 10% от лекарите са се ваксинирали

    Коментиран от #47

  • 45 Ваксиниран1403

    1 5 Отговор

    До коментар #42 от "Ха ха ха":

    Напротив недоказана беше в края на миналата година, към днешна дата е доказана. От ваксинацията по време на клиничните изпитания вече са минали повече от 10 месеца. От ваксинацията на първите ваксинирани извън клиничните изпитания вече има изминали 6 месеца. Имунитета от 6 месеца се доказа и в практиката. Не е доказано дали имунитета би достигнал 12 месеца. За сега по-скоро изглежда, че след 6 месеца защитата особено срещу новите по-заразни варианти на вируса започва да спада и не е достатъчна. Точно поради тази причина в Изриел отдавна планират трета доза даже преди месеци съответно сключиха договори за доставка на ваксините.
  • 46 Ваксиниран1403

    2 5 Отговор

    До коментар #43 от "Я кажете бе":

    Кои са авторитетните издания и специалисти сподели за да се запознаем с техните аргументи и доказателства за това което твърдят. По-принцип не всеки ваксиниран изгражда достатъчен имунитет. Всяка ваксина има определена ефективност. Освен това има хора които и след боледуване не могат да изградят имунитет изобщо. Има имунокомпрометирани хора. Изключения винаги има, но въпроса е в това колко са случаите на заразилите се като процент от ваксинираните.
  • 47 Ваксиниран1403

    1 4 Отговор

    До коментар #44 от "песимист":

    Първо това за 10% не знам откъде го вземаш като информация. Аз лично знам, че на определени места ваксинираните са над 90%. В малките гадове няма да се учудя и нито един лекар от някоя болница да не се е ваксинирал. Колко е средния процент аз нямам достоверна информация и не мога да твърдя колко е. Това, че си лекар не значи, че не си податлив на манипулации. Които използват социални мрежи често са много облъчени, но то си е индивидуално до човек. В другите страни обаче има статистика и процента на ваксинация сред лекарите е огромен. Да не говорим, че в някои страни ваксинацията за тях е задължителна. Отказалите и напуснали работа са изключително малко като процент това говори, че няма основателни опасения сред тях.

    Коментиран от #50

  • 48 dfu

    6 3 Отговор
    "защитата срещу британския вариант е 92%, срещу делта варианта - 80%."

    Че то и без ваксини, горе долу толкова процента са и тия които нищо им няма от вируса. :D

    Коментиран от #52

  • 49 прочетете това

    3 1 Отговор
    Не знаем с какво сме ваксинирини срещу КОВИД 19?
    На 20.06 решихме да си направим ваксина срещу КОВИД 19.
    Отидохме към 11.00 часа в подвижния пункт на Терминал1 Аерогара София.

    Подписахме информирано съгласие и посочихме, че желаем ваксина на Модерна.
    Преди поставянето на ваксината медицинското лице ни попита :
    - Поставяме Модерна?
    Отговорихме положително.

    Ваксините ни бяха поставени.
    Получихме картончета с необходимите данни и с надпис
    COVID-19 Vaccine Moderna.
    Направи ни впечатление че на единия от нас имаше един номер от ваксината FC 8796 а на другия - съответно друг номер 3002546.

    Днес съпругата ми е звъннала в РЗИ София телефон 0884889568 и се оказва, че в системата сме регистрирани, че сме ваксинирани с Пфайзер.

    Моля да отговорите, реално с какво сме ваксинирани?
    Как трябва да се процедира нататък?
    Възможно ли е да се смесват различни ваксини?

    Най важното - има ли опасност за здравето ни?
  • 50 Др Мангъров

    2 4 Отговор

    До коментар #47 от "Ваксиниран1403":

    Какво обясняваш на тези антиваксъри. Делта вариантът пристига с Руснаците и може да ги забрули още преди Есента. Ще се радвам да ги редуцира.
  • 51 Уважаема

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "глоги":

    професорке, Вие лично четете ли "Тhe lancet"? Вярвате ли му или смятате, че е пропаганда? Ако вярвате, защо не сте направили НИЩО за легализиране на показалата много по-добри резултати от цитираните от Вас ваксина? Знаете коя е, нали. И?
  • 52 Ваксиниран1403

    1 3 Отговор

    До коментар #48 от "dfu":

    Да толкова са безсимптомните, но те са носители на вируса и го разпространяват. През тях вируса стига мълниеносно до останалите 20% които боледуват. От тези 20% процента 15% го карат не много тежко, но пи оставите 5% нещата хич не са леки, не малко изобщо не го поживяват Защита от 92% или 80% означава, че от ваксинираните само 8% или 20% биха се заразили и биха станали носители и разпространители на вируса. Едно е да имащ 80% вирусоносители съвсем друго е да имаш само 20%. При 20% епидемия никога няма да може да се получи.

    Коментиран от #54

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 АБВ

    3 0 Отговор

    До коментар #52 от "Ваксиниран1403":

    Чета ви постовете и стигам до извода, че за вашата персона има два варианта: 1. По-вероятен- вие сте много добре платен трол!; 2. Човек, който се мисли за много умен и информиран, но който в много близко бъдеще- максимум до две години ще разбере, че всъщност е бил много глупав и със своята глупост е пропилял живота си, а може би и живота на своите близки...
  • 55 vasik atanasova

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Лъжи":

    БРАВО ТОВА Е ИСТИНАТА
    ПРОДАДОХА СИ ДУШИТЕ ЗА ПАРИ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове