24 Юни, 2021 15:30 949 13

Нинова: 1% от БВП трябва да се отдели за култура

  • корнелия нинова-
  • бсп-
  • култура

Хората на изкуството и на културата са съвременните будители, каза тя

Нинова: 1% от БВП трябва да се отдели за култура - 1
Снимка: БСП

Хората на изкуството и на културата сте будители. Имаме изключителна потребност от такива срещи - да се потопим в красотата на картини, в смисъла на хубава книги, да поговорим за изкуство и за поезия. Мисля, че в тези трудни времена всички имаме нужда от това.

Знаем, че годините на прехода ви огорчиха. Тревожи ни, това че хората на духа и на културата, интелектуалците, огорчени може би от нас политиците някак си през годините се отдръпнаха от активност. А ние като народ, не само политиците имаме нужда точно от обратното. Имаме нужда от вас. Не случайно ви нарекох будители. Да будим народа си, защото може би бедността, може би разделението и омразата доведоха до една бездуховност, до едно отдалечаване на младите и на децата ни от същността на българската култура, традиции и ценности.

Много добре знаем, че не можем едни без други. Дори понякога да сме ви разочаровали, за да се развива българската култура и духовност има нужда от разумни, смели решения, които се взимат от политици.

Сигурно много пъти са се изправяли пред вас такива хора и са обещавали различни неща. Ние имаме предимство - да сме ги правили. И затова много честно, и със самочувствие днес можем да ви кажем, че когато беше например Стефан Данаилов министър на културата ние постигнахме 1.3% от брутния вътрешен продукт за култура. Нашата цел днес е, в следващия парламент да постигнем 1% от БВП за култура.

Сами си давате сметка, че без политически решения и без финанси няма как да се развива духовната сфера. Тази година брутният вътрешен продукт на България тази година е 117 милиарда. Един процент е 1 милиард и 100 милиона за култура. С такова финансиране и такава държавна грижа може не само да се съживи българската култура и духовност, а тя да стигне до повече хора. Знаете ли колко е отделено от предишното правителство за култура - 245 милиона - една четвърт от това, към което се стремим ние, българските социалисти. И което ви гарантирам, че участвайки в управление ще се борим докрай да се случи. Нека тръгнем от това да осигурим държавна политика и финанси.

Но да ви кажем и какво още искаме да направим. Трябва да започнем от децата. Там е началото. Ние искаме един учебник за един клас по един предмет в цялата държава, но в този учебник преди Робинзон Крузо да измести Иван Вазов, да бъдат български писатели, художници, автори и творци. Те трябва да бъдат заложени в учебниците, защото там е началото на възпитанието на децата.

Алармираме от години, че българската история, култура и духовност се подменят. Истината се променя и децата ни растат с тази лъжа. Искаме всеки младеж на 18 години да получи културен чек. Това е практика, която в Европа вече съществува. Това е чек с определена сума, която децата и младежите могат да ползват само за културни мероприятия – да си купят книга, да отидат на концерт, да си купят картина. Нека започнем от тях, от тяхното възпитание в читалища и библиотеки, които искаме не само да запазим и съхраним, но да ги развием в модерния свят, да получат дигитализация, за да могат децата ни по съвременен начин да имат достъп до това образование и култура.

Ще споделя и с вас нещо изключително позитивно. Обикалям цялата страна, не само в тази кампания, а от 5 години не спирам да обикалям България.

Прави ми впечатление едно сериозно възраждане на народното творчество. Почти няма село, в което да няма самодеен състав на възрастни хора, деца, облечени в национални носии, учат национални танци, пеят истинските български песни. Ето това, което тръгва отдолу трябва да ни стимулира да продължим да го развиваме.

Искаме да намалим ДДС на книгите и на 9% и бяхме част от този процес в парламента, за да станат те по-достъпни. Да може всеки човек, дори с малката заплата или пенсия, да си купи книга.

Искаме в българското радио да има квота, в която влиза излъчване на българска музика.

Предвиждаме да стимулираме със специални фондове в бюджета съвременните изкуства. Това е Фонд „Съвременна българска литература“, Фонд „Българско кино“, Фонд „Българска музика“, Фонд „Опазване на културното наследство“. Това са целеви програми в бюджета, които залагаме за финансиране на тези сфери.

Смяната на досегашния модел на управление включва и промяна към културата, духовността и българските традиции. Дори това е най-съществената част от промяната. Трудно се вдига духовността на един народ, вярата му в неговите стойности и ценности и уважението към неговите духовни водачи, които сте вие – културните дейци.

Бих искала да ви предам тази вяра. Вярвайте, че нещата ще бъдат по-добри и вие ще сте хората, които ще стоите на пиедестала в България като нейни духовни водачи.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 в кратце

    5 1 Отговор
    Ако е култура,да е,но не Стъкевата. Онова е кОлтура и халтура.
  • 2 Маргинал

    13 1 Отговор
    Ставате вече смешни. Резултата ви на 11 ще е по слаб от предните избори.
  • 3 Булгар

    9 1 Отговор
    Късно е либе за китка стадото необратимо опростя.
  • 4 !!!?

    5 3 Отговор
    Ако1% за "култура" се даде на Минеков и ще имаме мини'култура !!!?
  • 5 Мишо

    13 1 Отговор
    Ей мошеници, пак искате да раздавате, а първо ги изкарайте!
    Кажете от кде ще ги вземете!
    Лъжете и мамите общество!
    Нищо после не помните!
    Писна ми!
  • 6 Иванов

    12 1 Отговор
    А , колко трябва да се отдели за сина ти, който учи в Америка и живее под наем , в Манхатън, където наемите са най-високите на планетата?
    Кой нормален българин може да си позволи да изпрати там детето си?
    И защо комунистите , през цялата си история , ги е теглела толква силно Америка и западна Европа- да пращат там децата си да учат , а не рая на земята - Москва?
    От 30 години чакам отговор на този въпрос.
  • 7 !!!?

    4 2 Отговор
    Колко ковчези може да купи културтрегера Минеков с този 1% !!!?

    Коментиран от #10

  • 8 пешо

    3 0 Отговор
    то хубу... но да не вземем да спонсорираме едни творци с по-така... ориентация... че те, като гледам, са доста чевръсти.
  • 9 ДРИС

    2 1 Отговор
    ЕДНИ СЪЩИ ОПОРКИ С ГЕРБ
  • 10 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "!!!?":

    То първо въпроса е колко трябва да се дадат за ограмотяване на прости комундета !!! Щото от БВП не може да отделяш нищо , можеш да отделяш от бюджета на правителството , който е максимум 40% от БВП и даже това е прекалено много за раздаване от чиновници !! 1% от БВП е над 2,5 % от бюджета , което вече е повече от разходите за отбрана , при положение , че културата си има достатъчно собствени източници на доходи и в повечето страни е на самоиздръжка !! Ама добре звучи предизборно , белким "културните дейци" , повечето също чиновници се преориентират !!
  • 11 LOSHIA

    4 0 Отговор
    Е СТИГА ВЕЧЕ С ТОЗИ БАЙГАНЬОВСКИ ПОПОЛИЗЪМ!!?!!
  • 12 русенец

    2 0 Отговор
    Тая изобщо разбира ли за какви пари иде реч? НАТО искат да отделяме 2% от БВП за отбрана. И не можем да си го позволим. Другарката Нинова защо не отдели 50% от партийната субсидия за култура?
  • 13 Нинова за премиер ли се цаниш ?

    0 1 Отговор
    Тоя път може да ти се отвори парашута. Нали Радко е ваш човек
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове