Last news in Fakti

1 Юли, 2021 16:36 2 449 40

Храните ще поскъпнат заради увеличението в цените на тока и горивата

  • асоциация за защита на потребителите-
  • пейо майорски-
  • храни-
  • храна-
  • инфлация

Най-драстично е поскъпването на олиото

Храните ще поскъпнат заради увеличението в цените на тока и горивата - 1

Основните хранителни стоки ще поскъпнат заради увеличените цени на електрическата енергия от днес, природния газ и петрол. Това е мнението на председателя на Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) Пейо Майорски. Става въпрос за хляб, месни и млечни продукти.

"В организацията получаваме сигнали за производители и преработватели, които предвиждат ново увеличение на цените", подчерта Майорски.

Цената на енергията за производство на хляб е скочила двойно със 100%. При транспортните разходи на храни увеличението е между 30 и 40 на сто. Природният газ е поскъпнал със 70% на европейските борси от началото на годината. Увеличението в цените на петрола е с 50 на сто на световните пазари.

Така, че по-високите цени на суровините няма как да не доведат до поскъпването на хляба, млечните и месните продукти, коментира Пейо Майорски. От Асоциацията за защита на потребителите вече отчитат увеличение в стойностите на някои храни. Най-драстично е поскъпването на олиото. Само за две седмици цената му се вдига с между 0,8% и 8,5%, като най-голямо е увеличението в София и Перник. В резултат, средната цена за страната в големите супермаркети нараства с 1,6%, до 3,70 лв./литър. Само за сравнение в началото на годината бутилка олио е струвала на едро 2,50 лева, при 3,23 лв. през юни. В малките магазинчета цената му вече надхвърля 4,15 лева за литър.

Повече плащаме и за килограм охладено пиле. През юни цената му се е повишила в почти цялата страна от 4,2% до 12,5%, като отново най-голямо поскъпване има в Перник и София. Така килограм се продава от 4,99 лв./кг (Разград и Силистра) до 5,39 лв./кг (Перник и София).

Същото се случва и с цената на захарта - в магазините в почти всички области тя се продава с 3,6% - 5,3% по-скъпо. Най-много продуктът поскъпва във Видин, Враца и Монтана. Това води до увеличение на средната за страната цена в големите супермаркети с 4,3%, до 1,44 лв./кг.

Магазините в София и Перник са вдигнали най-много и цените на брашното с 8,5 на сто в двата града. В търговските вериги килограм от него се продава от 1,15 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 1,39 лв./кг (Бургас, Сливен и Ямбол).

Млечните продукти също не отстъпват по ръст на цените. Най-голямо увеличение има при цените на едро на прясното и киселото мляко - с 2 на сто, както и при сиренето, като на едро то вече се продава за над 7 лева за килограм.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    21 4 Отговор
    Всичко послкъпва, защото валутата е куха. Заминавате в спиралата на хиперинфлацията.

    Коментиран от #21

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Христо Иванов в Кърджали: ❗️Управлениет

    5 9 Отговор
    Христо Иванов в Кърджали:

    ❗️Управлението на Борисов приключи. Много хора имат повече усещане за свобода и кураж. Трябва да се погрижим тази промяната да пусне дълбок корен и да не се превърне в подмяна.

    ✅Демократична България е единствената, която поставя ребром въпроса. Трябва да променим Конституцията и правосъдието, да отвоюваме регулаторите и службите, да си върнем суверенитета, да имаме много по-ускорено икономическо развитие и по-висока амбиция.

    👉Корупционният модел е започнал много преди Борисов. Хората, които стоят зад този модел, имат намерение да продължат. Борисов беше само изпълнител.

    👉Може би ще избутат Бойко на една страна, Делянчо на друга, за да продължи моделът по старому с нови имена, нови физиономии, малко обновяване на фасадата. Делян вече нито ДПС, нито майка му го познават.

    ❗️Трябва да бъде разчупен старият режим на грамадни бюджетни чудовища, пред които непрозрачно се преточваха пари към фирми от близките кръгове на Делян и на Борисов. Икономическата конкуренция и правилата трябва да се върнат.

    ❗️Обещаваме на българския бизнес няколко прости неща: Да започне съдебна реформа, българският предприемач да е спокоен, че държавата няма да дойде да му краде бизнеса. Законът да се прилага еднакво към всеки.

    👉С електронното управление за 3 г. можем да намалим със 70% административното бреме – мотане, бележки, чакане, неизвестност.

    ✅Само Демократична България може да озапти корупцията – тя да престане да бъде плаши
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Анонимен

    24 2 Отговор
    Имаме най-големи кражби на ток от цяла Европа. Енерго дружествата да си гонят ромите с кражби, а не ние да им покриваме разликата в загуте. Трябва да се смени и ръководството в КЕВР, не защитават правата на потребителите.
  • 6 Българка

    27 1 Отговор
    Всички ,които ограбиха България след изборите под строй в ареста. Бърза съдебна реформа, повдигане на обвинения - съд, затвор и пълна конфискация. Ако съдебната система успее да върне 1/3 от ограбеното, държавата ще разполага с пари да обере луфтовете от поскъпване на горивата за години напред!
  • 7 един от село

    30 1 Отговор
    После ще поскъпнат заради сушата, после заради борсата, после заради еврото, после заради ..........и така всяка година

    Коментиран от #36

  • 8 адаша

    26 4 Отговор
    А сега скъпи пенсионери, разбрахте ли в колко стотинки се превърнаха тези 50лв. с които ви замазваше очичките "обичаната" мутра Борисов? Хайде! Отново се кланяйте на тоя изрод !

    Коментиран от #37

  • 9 плащайте овце

    23 3 Отговор
    Ако АЕЦ Белене беше построена,нещата щяха да са други.Но централата противоречи на евроатлантическите ценности и евроатлантическата солидарност,каквото и да значат тези две изпразнени от всякакво съдържание понятия.
  • 10 Пич

    11 20 Отговор
    Не само храните , всичко ще поскъпне... Но заради некадърното Радево правителство... Ето ви сега протестъри... Гласувайте пак за тях , и си гладувайте... И ходете да копате картофите на англичаните... Като ви е толкова акъла... Държавата вървеше добре , Бойко вдигаше доходите , започна да се живее чудесно... И няколко идиоти започнаха да лаят , други да им подражават , и прецакаха всичко... Но най много прецакаха себе си , защото дори утре ГЕРБ да дойдат на власт , няма да може да оправят простотията на протестърите до края на годината... А Тея и един план не се оказаха кадърни да внесат , за да вземем парите от Европа. Но... може да помогнеш на всеки , освен на глупака... Трошете си главите...

    Коментиран от #16

  • 11 ПИТОМЦИТЕ НА РАДЕВ

    9 5 Отговор
    ПОЧВАТ ФА НИ ОПРАВЯТ.....

    Коментиран от #18

  • 12 маргинал

    4 7 Отговор
    Няма страшно ооо....Нали всички обещават ,че ще ни вдигат доходите ...Тиквона ...че и Курнелата и тя ... Нали са от една боя ...дай им само да лъжат ,като дръти цигани и копанари ...
  • 13 Иван Грозни

    8 2 Отговор
    Ние през годините сме яли всичко от простотиите на Боко. Сега ще изядем самия Боко и няма нищо да остане за неговото обкръжение. Хора, гласувайте масово за да не се самоизяждаме едн друг както иска Тиквуний. Правителство трябва да има на всяка цена. Ножът е опрял дълбоко до кокала.
  • 14 РАДЕВ СТИГА ВДИГА ЦЕНИТЕ

    7 7 Отговор
    ИСКАТЕ БЪРЗО ДА НАПЪЛНИТЕ ШКАФЧЕТАТА....ВРЕМЕТО Е МАЛКО
  • 15 РАДЕВ, ДОКОГА ЦЕНИТЕ ЩЕ РАСТАТ

    6 5 Отговор
    ПРАВИТЕЛСТВОТО СПИ....А ТИ
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 РАДЕВ, ВИЖ ЦЕНИТЕ

    8 3 Отговор
    НА ОСНОВНИ ХРАНИТЕЛНИ СТОКИ....НАРОДА ОБЕДНЯВА, УПРАВЛЯВАЩИТЕ ТРУПАТ ПАЧКИ
  • 18 Охо Бохо

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "ПИТОМЦИТЕ НА РАДЕВ":

    Лично тебе ли ще оправят.?
  • 19 РАДЕВ, НЕ МОЖЕШ ИЗЛЪГА ХОРАТА

    7 3 Отговор
    ЦЕНИТЕ СА ЯКО НАГОРЕ, А ЗАПЛАТИТЕ КОГА......И БСП СЕ ОСЛУШВАТ КАТО ГЪРМЕНИ ЗАЙЦИ......И ТЕ СА В СЕ...ИГРАТА
  • 20 РАДЕВ, ИЗЛЪГА ХОРАТА

    9 1 Отговор
    БЕДНИ РАБОТЕЩИ.....БОГАТИ УПРАВЛЯВАЩИ
  • 21 Хахаха

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Така ви лъжат за всяко увеличение на цените, че даже плюсове си събрал. А заплатите как са, не растат ли, нали е хиперинфлация? Всеки народ си заслужава съдбата...
  • 22 Бъдещето на България

    6 6 Отговор
    Щом дойде червената хунта на власт и започва мизерията за народа и великото крадене на властимащите😂😂.С една пенсия ще си купувате 2-3 хляба, със 1 заплата ще си плащате тока. Свърши вече Гърция, Турция и други дестинации за отпускарите!Само на Бетономорието и то само тези които слушкат😂😂😂 Кауфланд, Лидъл, Била ще се изнесат с 200 от Бегето😂 Да не говорим и за други чужди работодатели, ще затворят пак границата и който е в Англия, Германия и други бели държави, по добре да си стои там😂😂😂Това е много малка част от живота който ни чака,затова всички дето са зинали за изчегъртване добре да помислят, ако има с какво😂😂😂
  • 23 РАДЕВ НЕ ВСИЧКИ

    4 4 Отговор
    ВЗИМАТ КАТО ТЕБ 30 000 ЛВ ЗАПЛАТА, ЗА ДА НЕ ИМ ПУКА ЗА....ЦЕНИТЕ....ПАК С БСП ИЗЛЪГАХТЕ ХОРАТА....

    Коментиран от #28

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 БСП И РАДЕВ

    5 2 Отговор
    АРХИТЕКТИТЕ НА НОВИТЕ ЦЕНИ....ЩЕ ТЪРПИМ ЛИ...
  • 26 Реалиста

    4 2 Отговор
    Всичко поскъпва и скача на горе.Пенсийката ми обаче не.Депутати и вещи експерти ми обясняват, че единствената за това вина е моя, защото на времето не съм станал депутат и вещ експерт като тях.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Охо Бохо

    3 3 Отговор

    До коментар #23 от "РАДЕВ НЕ ВСИЧКИ":

    В грешка си не Радев е с 30 хиляди, а банкянско то говедо.
  • 29 Нека, няма лошо

    1 3 Отговор
    Буда ще яде мас
    Бокова е яде
    Всичко пак на нас ...
  • 30 Руменее

    5 3 Отговор
    Чорап зелен, моли се на зима да си в Сибир. Моли сааааааа
  • 31 ха ха ха

    2 2 Отговор
    Тъй ли, а досега защо поскъпваха?
  • 32 Оппа

    3 2 Отговор
    B eврoпa поскъпването на въпрocните продукти e вече фakт.Мa катo сравнениш цените на същитe продукти тyк и там.......xyбaва работa aма бългapcka
  • 33 Ташо

    6 5 Отговор
    Браво на другарите.За един месец вдигнаха цените, толкова колкото Боко не успя за 10 години.Хвала им.Сега остана другаря Радев да назначи и Гумен Гечев за финансист на държавата и ето ни милионери.Мечтата на всеки комундрел.
  • 34 РАДЕВ, КВО СТАВА

    8 1 Отговор
    КОЙ ЩЕ ПОМОГНЕ НА ОБЕДНЯВАЩИТЕ БЪЛГАРИ.......ЗА КАКВО СТЕ НА ВЛАСТ, КАТО С ЕДНИ ЦЕНИ НЕ МОЖЕТЕ ДА СЕ СПРАВИТЕ, А НИ ЗАНИМАВАТЕ С НЕДОКАЗАНИ ПОДСЛУШВАНИЯ, КОРУПЦИЯ И КВО ЛИ НЕ....
  • 35 РАДЕВ ЩО МЪЛЧИШ И СЕ СПОТАЙВАШ

    5 2 Отговор
    ЦЯЛАТА ВЛАСТ Е В РЪЦЕТЕ ТИ....БЪРЗО НИ ОПРАВЯТ ТВОЙТЕ ПИТОМЦИ...ЩЕ НИ ДОКАРАТ ДО ПРОСЕШКА ТОЯГА
  • 36 ЧОБИ

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "един от село":

    ПОСКЪПВАТ ЗАЩОТО ЕВРОПА НЕ ИСКА ТЪПИ КОМУНИСТИ НА ВЛАСТ
    /КАПИШЧЕ СПРАВКА ЖАН ВИДЕНОВ /
  • 37 припомнете си

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "адаша":

    А след 11 скъпи пенсионери, се пригответе да си припомните сбутани до изключения радиатор за лукановата и виденовата зима.
    Припомнете си 2013/4 кой управляваше и какво събитие се случи и трябваше да хвърлим едни 3 млрд компенсации от гаранционния фонд.

    Мислете като гласувате
  • 38 кво ви пука

    2 1 Отговор
    за цените бе, нали Слави и ИТН след няколко дни ще спечелят изборите и ще намалят цените. Хаха...имам весел спомен как преди да състави първото си правителство, Бойко юнашки заявяваше пред "обнадеждения народ", че веднага, още първа работа ще му бъде да "върне на държавата" ЕНЕРГОТО, само че стана нещо друго.
  • 39 Шаран БГ

    4 0 Отговор
    Да, да ние знаем. А цената на тока и гориватаа се покачва , поради увеличение цената на олиото и смазочните материали !!
  • 40 cpv

    0 1 Отговор
    Наистина поскъпва тока и газа,а това измислено правителство нехае,а само търси някой да уволни!Затова много хора ще се сетят за Бойко Борисов,който не допускаше такова драстично увеличение!Не трябва да се забравя,дойдат ли комунистите на власт това ни очаква!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове