Last news in Fakti

1 Юли, 2021 17:37 4 669 45

Христо Иванов за спора с РСМ: Историята не може да се тика под килима, трябва да се отворят архивите

  • христо иванов-
  • северна македония-
  • рсм

Не може да си част от общото европейско семейство, докато поддържаш идентичност, основаваща се на отрицанието на другия

Христо Иванов за спора с РСМ: Историята не може да се тика под килима, трябва да се отворят архивите - 1
Снимка: БГНЕС

Историята не може да бъде натикана под килима. Присъединяването към Европейския съюз означава България и РС Македония да станат част от общо семейство, но това не може да се случи, докато ти поддържаш идентичност, основаваща се на отрицанието на другия. Македонските власти трябва да убедят българското общество, че могат да изпълняват поетите ангажименти. Трябва да се отворят архивите и да се реабилитират невинно избитите от югославските служби. Това заяви в ексклузивно интервю за БГНЕС Христо Иванов, лидер на „Демократична България“.

Той е категоричен, че България не може да си позволи да остави РС Македония в орбитата на Белград, защото това би било огромен удар върху нашите национални интереси.

Според него е много важно да се каже на правителството в Скопие две неща:

Първото, историята не е нещо, което трябва да бъде натикано под килима.

„Не може да има истинска съвместна принадлежност към общото европейско семейство, защото това е смисълът на членството, без да сме провели честен разговор вътре в обществата и помежду ни затова какво ни свързва и какво ни е разделило. Защото когато говорим за присъединяване към ЕС, ние говорим за това България и РСМ да станат част от един общ дом на едно общо семейство. Не става това да се случи, докато ти поддържаш идентичност основана на отрицанието на другия“, каза лидерът на „Демократична България и подчерта, че това е фундаментално противоположно на самата логика на интеграционния процес.

Второто, има голям проблем с доверието.

„Властите в РС Македония трябва да убедят не само едно или друго българско правителства, а българското общество, че са способни, поемайки определени ангажименти за добросъседски действия, действия на сближаване и действия на демократизация вътре в тях, да ги изпълнят. Защото, за съжаление, изминалите години оставиха известна база за съмнения в добросъвестността на обещанията, които се дават в Скопие“, каза Христо Иванов.

Той посочи, че българското общество не е склонно да се откаже от инструмента да си гарантира определени свои интереси авансово на база на обещания, защото не сме сигурни, че тези обещания ще се изпълнят.

Христо Иванов призова и за отваряне на архивите и публикуване на документите, „за да имаме пълна яснота за миналото, за комунистическия терор в тогавашната югославска република Македония“.

Трябва да се предприемат действия за реабилитацията на хората, които тогава са били подлагани на терор без основание на това. Да се отворят досиетата и да се освети ролята на тайните югославски служби на македонска територия. И ние също трябва да си свършим лустрацията, защото това ще даде много отговори от само себе си“, каза той.

Лидерът на „Демократична България“ също така призова правителствата на двете страни да се откажат да използват спора за трупане на вътрешнополитически дивиденти. Вместо това трябва бързо да се разработи амбициозна програма за общи действия, която да не включва само инфраструктурата, а също така откриване на общ университет, по-голямо взаимно медийно проникване, създаване на фонд за културни проекти, хората от двете страни на границата да познават в оригинал авторите, които пишат за българо-македонските отношения.

„Тогава проблемите ще отпаднат от само себе си и ще открием, че това не е проблем. Нашата близост не е проблем, тя е залог за бъдещо развитие в рамките на ЕС. Ще установим, че това е голям капитал, а не нещо, за което да спорим. Искам да завърша с едно послание на надеждата – заедно можем да сме в ЕС и да реализираме огромни ползи от членството си там, ако започнем да гледаме на това, което ни свързва като на капитал, а не като на нещо, за което трябва да се караме истерично“, каза лидерът на „Демократична България“. /БГНЕС


Бел.ред.
Хората вярват, че новият парламент ще защити мажоритарните избори. Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Охо Бохо

    22 33 Отговор
    Има ли избиратели, които биха гласували за тези подлоги на Козяк. Все едно отново пасито да е външен министър. След Герб, само тези ни липсват,пък и ексклузивно интервю.

    Коментиран от #13

  • 3 Браво Ицо

    18 13 Отговор
    Това тук го пиша от една година. По-добре късно отколкото никога
  • 4 Дрън, дрън, че пляс

    20 17 Отговор
    Общи приказки и никаква конкретика освен отварянето на досиетата на македонските служби. Типично поведение на грантаджиите. Ако дойдат на власт, ще пуснат ли Македония, или не?

    Коментиран от #25

  • 5 Христо

    29 13 Отговор
    Много хлъзгаво изказване. Подозирам в него празноти, в които могат да се вмъкнат"македонските"интереи за сметка на българските

    Коментиран от #29

  • 6 Извадете ги

    30 2 Отговор
    Архивите са не само в Македония, а най-вече в Сърбия , може и копия от нашите архиви да извадим, но насилсвената македонизация на българите се е извършвала в Югославия , също и в Македония от сръбските служби и службата за ремакедонизация!
  • 7 Покажете ги

    16 2 Отговор
    Aрхивитe ca нe caмo в Мaкeдoния, a нaй-вeчe в Cърбия , мoжe и кoпия oт нaшитe aрхиви дa извaдим, нo нacилcтвeнaтa мaкeдoнизaция нa бългaритe ce e извършвaлa в Югocлaвия , cъщo и в Мaкeдoния oт cръбcкитe cлужби и cлужбaтa зa рeмaкeдoнизaция!
    Ако вече не са унищожени тези архиви на Сърбия и по-късно на Югославия!
  • 8 sbs no КОМУНИСТ

    16 1 Отговор
    НАПРАВО ДА НЕ ПОВЯРВАШ ---ЕДНА УМНА ПРИКАЗКА ---МАКАР И НАВЯРНО ЧУЖДА ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ УСТАТА НА ЕДИН ТЪ----П---- У----Н ГЕР
  • 9 Този

    12 10 Отговор
    С тази физиономия иска да ни управлява. Поне акъл да имаше повечко.
  • 10 Искаме повече

    13 7 Отговор
    подробности за Росенец !!!!!????!!! Защо Иванов открадна идеята за Росенец и не беше ли ПРЕДУПРЕДИТЕЛНА акция към тогавашните и сегашни "опоненти" да не кажа СЪДРУЖНИЦИ -АВЕРИ ? Нещо ми намирисва на същата манджа ,вкусът е 30 годишен . Откъснал ми е вече 🤨😏😏🧐
  • 11 Какви архиви бе

    3 18 Отговор
    Иcтинaтa e чe нaрoдa във Вaрдaрcкa Мaкeдoния ,имa мнoгo пo дoбри чувcтвa към cърбитe и тeзи жaлки прoяви нa рeвнocт в Бългaрия трябвa дa прecтaнaт зaщoтo ca унизитeлни зa БЪЛГAРИЯ...!!!
    Във врeмe cлeд ocвoбoждeниeтo, Вaрдaрcкa Мaкeдoния мнoгo зa крaткo e билa чacт oт Бългaрия и тaм българско caмocъзнaниe нa прaктикa пoчти няма и нe ce cъздaвa и прeди ocвoбoждeниeтo oгрoмнaтa чacт oт нaрoдa от сърби,гърци,албанци и българи пoнe 80%-85% e бил нeгрaмoтeн и с официален турски език и нe ca имaли яcнo и cилнo уceщaнe към кoя тoчнo нaция принaдлeжaт(нaциитe нa бaлкaнcкия пoлуocтрoв ce oфoрмят прeз 19в.)т.e рaзни "пaтриoти"кaтo Кaрaкaчaнoв и пoкoйния прoф.Димитрoв cъздaдoхa eднa фaлшивa прeдcтaвa в България, чe eдвa ли нe дядoвцитe и прa-дядoвцитe нa днeшнитe мaкeдoнци ca ce чувcтвaли дo eдин бългaри.! Жaлкoто e чe с нeкaдърнaтa и нa прaктикa aнтибългaрcкa пoлитикa нa Кaрaкaчaнoв и патриотите се прoигрaвaт бългaрcкитe интeрecи и се събужда и създава омраза към България, още повече че след 1919г до 1991г днешна РСМ няма нищо общо с България, а е в границите и изцяло под икономическото, политическото,военно и културно образователно влияние на Сърбия и СФРЮ...!!!

    Коментиран от #16, #22

  • 12 човек от народа

    26 1 Отговор
    ако отворят архивите, всичките им "историчари" трябва да станат безработни и отидат на работа в "Чистота" !
  • 13 Сссс

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Охо Бохо":

    Абе и твоето досие ако отворят кой знае каква мръсотия ще излезе или козяците благоразумено са го прочистили. И да да знам, че е млад, но това не значи, че не е мръсник. Правосъден мин без образование как се става?
  • 14 Мемфис

    3 6 Отговор
    Чудесна статия! Конфронтацията между двата народа от един и същ произход се раздухва и в двете държави по нареждане и в интерес на Москва. Трябва да си много наивен , за да не кажа тъъп, ако не разбираш мотивите. Нашата позиция на обидени също е резултат на проруските аргументи Иван правителството на ГЕРБ и в това на Радев.

    Коментиран от #20

  • 15 Човека Коза

    7 9 Отговор
    Тоз козяшки соросоид да си гледа любимите джендъри, и да не напира за парламент много много. Народе! Внимавай за кого ще гласуваш!

    Коментиран от #27

  • 16 Историк

    16 2 Отговор

    До коментар #11 от "Какви архиви бе":

    Май те разбрахме.Братя Миладинови не са знаели кои са и са завещали 5млн златни лева, за да се построи Софийски Университет.Бря как не ги е срам и не построиха и един из Македонското антично царство

    Коментиран от #18

  • 17 Грогу

    12 1 Отговор
    Времето за разговори със Скопие свърши . Каквото имаше да се казва ,се каза . Повече никакви добронамерени жестове , защото , това надуто племе ги приема за слабост . Като видяха , че могат да си говорят каквото си искат и нямаше никакви последствия за тях , те удвоиха антибълг. пропаганда . Абе , има ли мъже в този парламент , да им ударят един дипломатически шамар и да им затворят врата към България , докато не се осъзнаят къде се намират и сами не почукат , за да влязат ?
  • 18 До Историк

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Историк":

    Братя Миладинови са известни фолклористи и популяризатори на песенен фолклор, наименуван от тях за български, но в никакъв случай не са някакви балкански авторитети по история, за да са завещали 5млн златни лева, за да се построи Софийския Университет...!!!

    Коментиран от #21

  • 19 Този е

    5 5 Отговор
    първия, който ако дойде на власт ще ни продаде.

    Коментиран от #28

  • 20 Опаа

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Мемфис":

    Половин Македония е населена с албанци и втория говорим език е албанския, които не искат да имат нищо общо с българите и се срамуват да чуват за общ произход с българите , за да се раздухва българската комунистическа идея, че двата народа са били от един и същ произход...!!!
  • 21 Историк

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "До Историк":

    Пробам да видя колко са зомбитата.
    Братята са от Карлово Евлоги и Христо Георгиеви.А братя Миладинови от Струга се борят с гръцките фанариоти през османския период били са учители из Македонско
  • 22 Грогу

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "Какви архиви бе":

    България не изпитва ревност към Македония , а огорчение , че част от
    нея се е отродила до такава степен , че даже се срамува да го наричат българин. Избора си е ваш , но историята и езика са наши и няма да ги получите .

    Коментиран от #23

  • 23 СофБелоМорМак

    1 11 Отговор

    До коментар #22 от "Грогу":

    А дали въобще Македония и македонците са бил "сродени" с т.нар. "българи" и изкуствено създадената от Русия държава "България"?! Лъжливите, фалшифицирани и БКП-догматично-"възродитени" обяснения и изкривени тълкувания на пропагандно-идеологическите агит-проп-функционери (тъпанческщи се за "истрици") са си казано по БОКовски "ШМЕНТИ-КАПЕЛИ"!

    Коментиран от #26, #30

  • 24 КомИнтерн

    0 4 Отговор
    Слабо Ристьо, лошо Бойкикев!
  • 25 ...

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Дрън, дрън, че пляс":

    Напротив, доста конкретно е казана позицията на ДБ. Това, че ти не схващаш е друг въпрос.
  • 26 Си удбаш

    8 0 Отговор

    До коментар #23 от "СофБелоМорМак":

    Битолския надпис: " През лето 6523 [1015] от сътворението на света обнови се тази крепост, зидана и правена от Йоан, самодържец български, с помощта и с молитвите на пресветата Владичица, наша Богородица, и чрез застъпничеството на дванадесетте върховни апостоли. Тази крепост бе направена за убежище и за спасение, и за живота на българите. Започната бе крепостта Битоля през месец октомври, в 20-и ден, и се завърши в месец (…) в края. Този самодържец беше българин по род, внук на Никола и на Рипсимия благоверните, син на Арон, който е брат на Самуил, царя самодържавен, и които двамата разбиха в Щипон гръцката войска на цар Василий, където бе взето злато (…), а този (…) цар разбит биде от цар Василий в годината 6522 [1014] от сътворението на света в Ключ и почина в края на лятото." Извод: си удбашко куче краставо.
  • 27 Бюлетина 23

    4 4 Отговор

    До коментар #15 от "Човека Коза":

    Предпочитам коза пред цървул, пардон руски ботуш.
    От 44 год. до сега в България тъпчи руски ботуш и както беше казал Раковски , българите добро не видяха.
    Ушанките пропъдиха хиляди българи на Запад в последните 30 години и започнаха да се настаняват като у бащиния. Време е лизачите на джуджето диктатор да се насочите на изток, та да сте по -близо до слънцето си.
  • 28 Споко

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "Този е":

    Не се пукай толкова, няма какво да ти продават, твърде отдавна си продаден на руснаците и ще си умреш като руски роб.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Грогу

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "СофБелоМорМак":

    Няма ДАЛИ ...това ДАЛИ е само истерично желание на фанатизирани сърбомани .
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Запознат

    0 0 Отговор
    Знаят ли Обикновенните хора какви кражби и грабежи стават на Охридското езеро стават.Вътре в заверата се Президент.....министър прецедател и всички в държавната власт на Македония.Лъжат и през това време крадът от народа си.
  • 34 Петър

    3 1 Отговор
    Общи приказки както винаги, защото не я разбира и външната политика, точно както и правото. Христо Иванов не е месия, а е поредната мисирка.
  • 35 Андрей

    0 1 Отговор
    Отново празни приказки от Христо! Много лизгав!
  • 36 много смях

    0 1 Отговор
    Дам, храните Христо Иванов и ДБ, обаче те ще бъдат част от следващият парламент и от управляващото мнозинство, докато вие ще си останете същите дон кихоти в коментарите под някакъв си сайт и това нищо, никога да не зависи от вас ще продължи с пълна сила :)
  • 37 куци

    0 0 Отговор
    Христо Иванов казва "България не може да си позволи да остави РС Македония в орбитата на Белград", русоробите си дърпат косите както само истински предатели, за които чужда държава е по-важноа от БГ, правят. Елементарно очевидни.
  • 38 коко

    2 1 Отговор
    Нека и твоите архиви да отворим за провалите ти на някогашен министър на правосъдието. Помним, помним!
  • 39 Шердан Българов

    1 0 Отговор
    КАТО ВИДЯ РИСТО БОЙКИКИЕВ И ИИИИ МИ СПАДА ....................ТРЪБАТА БЕ ВИЕ ДА НЕ СИ МИСЛИТЕ НЕЩО ДРУГО?
  • 40 Без Негри в БГ

    1 0 Отговор
    Този е рожба на Американски фондации, но тука е прав.
    Христо Иванов, кажи на шефовете си във Вашингтон горното.
  • 41 Сиси

    0 0 Отговор
    Ицо разбра толкова от история колкото и от менструални болки
  • 42 Крис

    0 1 Отговор
    Тоя смешко по-добре да не се появява публично повече
  • 43 Скопие лъжат че са бедни!

    0 0 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят?! Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други!За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube
  • 44 дияна

    0 1 Отговор
    Тия от Демократична България видяха малко власт и сега почнаха на всичко да са контра, за да избиват някакви комплекси. Реално какво са свършили за последните години в общината? Нищо. Нито идеи, нито действия. Сега като наближиха изборите и почнаха да използват и общината като платформа за пр акции.
  • 45 Филип

    0 1 Отговор
    Христо Иванов се провали веднъж като министър на правосъдието. Не може да очаква да му гласуваме доверието си.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове