2 Юли, 2021 09:06 3 214 13

Васил Велев: 250 ВЕЦ-а могат да затворят тази година заради промяна в изискванията

  • васил велев-
  • вец-ове-
  • вец

Според него това е пример докъде може да доведе липсата на правна сигурност у нас

Васил Велев: 250 ВЕЦ-а могат да затворят тази година заради промяна в изискванията - 1
Снимка: БГНЕС

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) предупреждават, че 250 ВЕЦ-а могат да затворят тази година заради промяна в изискванията към тях.

„Ако това се случи, електроенергията ще поскъпне“, заяви в студиото на „Тази сутрин“ председателят на АИКБ Васил Велев.

Според него това е пример докъде може да доведе липсата на правна сигурност у нас.

„До 2017 г. при изграждането на ВЕЦ-ове и при водоползване за други обекти е нямало изискване за учредяване на право на строеж за самото водохващане в русото на реката. През 2017 г. се решава, че учредяване на такова право трябва да се иска при началото на строежа. От тогава насам тези, които вече са построени и са пуснати в експлоатация, са във „висящо положение“. На 23 март тази година се приема изменение в Наредбата за ползване на повърхностните води и проблемът се задълбочава. Там се казва, че за да се удължи разрешението за водоползване, трябва да се представи документ за учредено право за водовземането. Такъв документ може да се издаде постфактум“, обясни Велев.

По думите му служебният кабинет може да стопира разпоредбата в наредбата, така че да не спрат работа ВЕЦ-овете, на които им изтичат разрешенията за водоползване, но това трябва трайно да се уреди чрез промени в законодателството за подобни заварени случаи.

От вчера пък вече са в сила нови по-високи тарифи на парното, природния газ и тока. Увеличенията са по-големи от първоначално обявените.

„На пазара на електроенергия това поскъпване е факт от доста време. Цените за електроенергия не само в България, но и в цяла Европа са необичайно високи. Основната причина за това е поскъпването на емисиите на въглероден двуокис“, коментира председателят на АИКБ.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Луков

    22 4 Отговор
    То тея ВЕЦове се правят масово навсякъде в България. Реките изсъхват и рибите умират, цели места стават необитаеми заради гъста мъгла почти всяка сутрин. И защо това се прави?

    Коментиран от #2

  • 2 123

    10 7 Отговор

    До коментар #1 от "Луков":

    Спират се тецовете, спираме вецовете, след някоя година ще спрем и АЕЦ. Очертава се прекрасно бъдеще на бедната ни откъм ресурси страна.Територията да стане резерват а населението ще го играе индианци, включително и ти човече, Ще се изхранваме с диворастящи, ще се опитваме да хванем някоя рибка или с лъка да уцелим глиган. Много умно!
  • 3 русенец

    21 5 Отговор
    В България 25% от инсталираните мощности за производство са от ВЕЦ. Те произвеждат 7% от ел енергията. Просто НЯМАМЕ РЕКИ за ВЕЦ. Построените няколко стотин ВЕЦ са от категорията микро ВЕЦ и единственото, което правят е поражения върху околната среда.

    Коментиран от #6

  • 4 Българка

    14 2 Отговор
    А кои са собствениците на ВЕЦ-овете? Стига лобизъм и заигравки с цените на тока! Ако са построени по закона - да работят, ако не са спазили изискванията, няма какво да се реве. Много от ВЕЦ нанасят повече щети, отколкото ползи
  • 5 Рошко

    7 1 Отговор
    Дааа и тоз не си пил хапчетата, така става като ти кажат нвма да строи аец и вместо да изнасяш ток, и ако затворят неговата къща сарай ли ще остане без ток и на такива като него,
  • 6 замислен

    0 11 Отговор

    До коментар #3 от "русенец":

    Стига с тези мантри "няма реки за вец" - кога са писани по учебниците е било преди 40 години кога АЕЦ е работил на пълна мощност, имало е много и евтини въглища и не са се плащали въглеродни емисии и тока е бил много евтин. Тогава просто е било икономически неизгодно да се построи ВЕЦ, да ама сега когато е скочил тока вече сметките са съвсем различни.

    Коментиран от #8

  • 7 пешо

    10 0 Отговор
    ми.шок ми.зе.рен!
    водните кризи са предизвикани именно от такива "борци за ниски цени на електроенергията"!
    и територията е на това дередже, заради такива като теб.
    айде у лево, на.глец такъв!
  • 8 Премислил

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "замислен":

    Сега си задам въпроса. Кой реши да се плаща за вредни газове. А европейският съюз. Кой е най голям производител на електричество в съюза Франция. Германия е няколко обиколки пред нас Със вятърните паркове..В Австрия вече не разрешават на господин Х да кажем да построи мини соларен парк в ливадата си и да дари произведеният ток. Да кажем за публично осветление. Та като мислиш , задай си въпроса кой притежава в България да кажем големите ветро паркове , жокер един вече бивш министър председател, един бивш осъден енергиен министър и т.н. Точно малките вецове са направени по програми оъ местните феодалчета, които сменят партиитр носители само за своя изгода.А за цените се увеличават, точно защото се плаща двойно и тройни цени за кВч на такива микро вицове, соларни и вятърни производители на.
    електричество.
    Та хубаво е като мислиш да видиш кой има изгода от това първо.
    П.С. Нямам нищо против зелената енергия, но там инвестицията е еднократна а разходите за подръжка са минимални. Рака че не пазарни условия определят цените. А интереси извън нашата държава, и естествено на някои ганьовци закачили се на хранилищата.
  • 9 Противник

    7 0 Отговор
    Водата е по-важна от енергията. Енергия можем да произведем и в домашни условия, а вода в нужното количество, не. Този алчният, да се скрие някъде с предупрежденията си!
  • 10 лудия

    2 1 Отговор
    Крайно време да се спрат всички вецове и слънчевите източници ,които подават ток посред нощ и то през зимата от тях само печелят собствениците им.А националната енергетика се срина и после щяло да поскъпне тока. Сигурността на страната не е защитена.Видяха ,че има вода и сега хайде да трупаме пари на гърба на народа.Видяха ,че няма зима давай да товарим народа като родопски катър. До кога ние да не сме идиоти?
  • 11 лудия

    1 0 Отговор
    Ако работят на пълна мощност държавния ТЕЦ и АЕЦ ще се плащат отровните емисии .Стига сте лъгали народа.Пълно с демагози.Тогава няма да поскъпне тока.
  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор
    Това е върхът...Да се разреши направа на деривация за МВЕЦ без да се изисква "Право на строеж".
  • 13 колориметър

    0 0 Отговор
    250 ВЕЦ-а могат да затворят тази година. И 4-5 ТЕЦ-а. Догодина АЕЦ-а. И край с България заради АИКБ. Айде Към Босфора! Баце вече отиде.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове