Last news in Fakti

2 Юли, 2021 15:17 2 087 16

Политическото кадруване в горските стопанства трябва да спре

  • за да остане природа-
  • гори-
  • гора-
  • горски стопанства-
  • ловни стопанства

Коалиция “За да остане природа в България” настоява за публичен контрол върху дейността в горите, което може да се постигне единствено в условия на пълна прозрачност и достъпност на информацията за горския сектор

Политическото кадруване в горските стопанства трябва да спре - 1

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи “За да остане природа в България” настоява за прекратяване на политическите и немотивирани уволнения и назначения в системата на управление на горите. „Смяната на директори и служители в държавните горски и ловни стопанства трябва да се провежда само след проверки от отговорните институции и при констатирани нарушения. А за назначаването на нови директори да се организира конкурс.”, заявява Нели Дончева, главен експерт “Опазване на горите” във WWF България.

Поводът за позицията е уволнението на директорите на ДГС Белица, ДГС Благоевград и ДГС Гърмен, както и множество размествания в няколко държавни горски стопанства в Югозападно държавно предприятие без публичност за причините, довели до промените.

Само от понеделник (28 юни) насам са уволнени директорите на ДГС Белица и ДГС Благоевград, които се ползват с име на добри лесовъди и ръководители. Към момента те са извън държавната горска система, което намеква за политическа намеса. Останалите държавни горски стопанства, в които са направени размествания и „рокади“, са Петрич, Струмяни, Симитли, Добринище, Елешница и Пирдоп.

Подобни смени в горската система се наблюдават всеки път при промени в политическия живот и нови избори. Професионализмът и личните качества на хората биват пренебрегвани за сметка на политически интереси и зависимости. Отделен е въпросът, че такива уволнения променят човешки съдби, сриват здрави семейства, хората дълго време остават без работа, а в отдалечени и изолирани населени места последствията са още по-сериозни.

Коалиция “За да остане природа в България” настоява за публичен контрол върху дейността в горите, което може да се постигне единствено в условия на пълна прозрачност и достъпност на информацията за горския сектор. А на работещите в горите да се осигурят възможности за професионално израстване (специализирани обучения, курсове). В същото време Коалицията “За да остане природа в България” приветства предприетите от Изпълнителна агенция по горите и нейните териториални поделения масови проверки в горските и ловните стопанства за нарушения при стопанисване на горите.

Обществото все по-настоятелно изисква от горските стопани да полагат добри грижи за българската гора. За да може това да се случи, обаче, е необходимо политическият натиск върху горските служители да спре и те да бъдат оставени да си вършат работата без страх от политическо вмешателство и репресии.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уволнените

    16 3 Отговор
    Може да са професионалистите но не опазват горите. Следователно правилно са уволнени
  • 2 Защото

    18 3 Отговор
    Има голяма корупция, на джипко бибитков колата е от югозападното горско, само това да беше, колко луксозни горски стопанства има само за богопомазани от гербавите и дпс....
  • 3 нннн

    14 1 Отговор
    Не е само в горските стопанства. В държавните и общински предприятия и служби е пълно с партийни калинки - повечето със съмнително образование от Долно нанагорнище.
  • 4 Румен

    13 0 Отговор
    Това е най голямата мафия в БГ. Не само да ги уволнят, но и да ги съдят. Всичките са на политически чадър. Досега сечеха и пълнеха гушите, сега тех трябва да сечем. Гонене со дупка.
  • 5 ХОДЖА

    11 0 Отговор
    Некои от директорите на ДГС прелитаха от цвет на цвет - беха със всички партии на прехода СДС, БСП, ДПС, ГЕРБ и си директорстваха необезпокоявани цели 12-15 - 20 годинки.Даваха на партиите имаше и за тех, раздаваха дръвца за огрев и валки за партията ГЕРБ.
  • 6 jbrv

    8 0 Отговор
    директор кандидат за депутат от листата на герб, председател на общинското герб и дошъл на власт без конкурс по времето на герб уволнен не от новодошъл регионален началник след служебното правителство, било ПОЛИТИЧЕСКО УВОЛНЕНИЕ, алоооо госпожо дай малко по сериозно. ДА ЗА ГЪРМЕН става въпрос
  • 7 Чичо от село

    7 0 Отговор
    От много години гората е дадена за,, стопанисване"на ДПС! Има ГС където директорите традиционно са кадри на ДПС! Това трябва да спре! Има два злокачествени тумура в държавата, които трябва да бъдат изрязани дълбоко-ГЕРБ и ДПС!

    Коментиран от #12

  • 8 Рошко

    1 0 Отговор
    Само там ли?
  • 9 мъка мъка

    7 0 Отговор
    Горските шефове са най-корумпирани. Всички са за уволнение и нека този път да не излизаме с номера за опазване на природата. Именно за да бъде опазена , трябва всички тези корумпета да си тръгнат.
    И да спрат да реват за семейства , деца и т.н., защото точно заради тях изгониха читави хора също със семейства и деца, но никой не е оревал мястото като уволнените гербаджии - голям рев , голямо чудо.
    Аз също напуснах 23 годишна служба заради гербаджийски корумпета, но не ревах, а даже доброволно си пуснах молбата още в деня , когато разбрах че при тях виреят само корумпирани и за честни шарани живот няма.
  • 10 stan4o stan4ev

    2 0 Отговор
    Няма стопанство в което ползвателите да не крадат дървесина. Ако си служител и се противопоставиш си отлъчен от системата. Съпричастен съм! Не вярвам в промяната и мисля, че ще има само подмяна
  • 11 ЪРП

    3 0 Отговор
    ЧЕКМЕДЖЕЕГЕРБЕРАСКАТААА ПАСМИНА, ПРЕВЪРНА ПОЧТИ ВСИЧКИ ГОРСКИ СЛУЖИТЕЛИ В ТОТАААААЛНИ БРАКОНИЕРИ, ЧИЯТО ЕДИНСТВЕНА ЦЕЛ Е ДА СЪБЛЮДАВАТ И КОНТРОЛИРАТ ДА СЕ ИЗВЪРШВА ПОГОЛОВНА И БРУТАЛНА СЕЧ, С ЦЕЛ ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНЕ НА ЧЕКМЕДЖЕТО С МИЛИАРДИ БЕЗОТЧЕТНИ ЕВРА!!!!!!!!!!!!!

    ИЗЧЕГЪРКВАНЕ ДО КРАК!!!!!!!!........И ДА ЗАПОЧВАТ МАСОВО ДА ЗАЛЕСЯВАТ НОВИ ГОРИ
  • 12 stan40

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Чичо от село":

    и БСП
  • 13 Тишо

    3 1 Отговор
    ДПС властва в горите и дърводобива!!! Криейки се зад ГЕРБ!! Те решават и правят всичко! ДПС унищожи българската гора, въпреки че "родината им е Анадола"!
  • 14 UYU EU

    0 0 Отговор
    Изслушали сме безброй добри предложения , но не се прилагат , щото с тях изчезва келепира насущний
  • 15 От такива

    2 0 Отговор
    професионалисти не остана гора и всичко е мафиотизирано. Правилно действа министър Бозуков и НУГ.
  • 16 волен сидеров

    1 0 Отговор
    ЕЙ НЕ СЕ НАЯДОХА ЕЙ-ЗА ОНЯ СВЯТ РЕМАРКЕ НЯМА-ВИЖТЕ СЕ КАКВО ОСТАВЯТЕ ЗА ДЕЦАТА СИ -АЛЧНИ КОПЕ...ЛЕ..ТА СТЕ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове