Last news in Fakti

14 Февруари, 2013 18:32 557 2

За либерализация и за по-строг контрол в енергийния сектор

  • либерализация-
  • по-строг-
  • контрол-
  • енергийния сектор
За либерализация и за по-строг контрол в енергийния сектор - 1
Снимка: БГНЕС

Пълна подкрепа за необходимостта от либерализация на енергийния сектор в България и за изработването на нов Закон за средното професионално образование изрази днес пред президента Росен Плевнелиев ръководството на Движението за права и свободи.

Срещата е третата в рамките на инициирания от държавния глава „месец на политическите консултации” с парламентарно представените партии.   

Сред основните обсъдени теми бяха гаранциите за честността на изборния процес, необходимостта от консенсус по промените в Изборния кодекс, както и нуждата от последователна работа по дългосрочните национални приоритети до 2020 година.

Движението за права и свободи напълно подкрепя идеята за нов Закон за средното професионално образование, който е и един от приоритетите на президентската институция, обяви президентът Плевнелиев след срещата. Идеята за изработването на нов закон, който да осигури ефективна връзка между образованието и нуждите на реалната икономика, обаче подлежи на доработка, тъй като все още не е налице консенсус по нея.

По отношение на предстоящите през лятото парламентарни избори от Движението за права и свободи констатираха, че е налице изостряне на политическата среда в страната и призоваха за подкрепа за мерки, които да осигурят честност на изборния процес. От ДПС изразиха очакване държавният глава да бъде „един от сериозните гаранти” за произвеждането на честни избори, като Движението ще търси подкрепа за идеята да бъдат поканени наблюдатели на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) и на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

От ДПС считат, че при възможност мисията на наблюдателите би могла да бъде постоянна. Президентът Росен Плевнелиев и ръководството на ДПС бяха единодушни, че е необходимо строго разграничение от политическото и административното равнище в публичната администрация и припомниха, че трябва да се избягват формите на намеса на държавните институции в изборния процес.
 
В хода на консултациите с политическите сили президентът заяви, че ще се ангажира с обсъждането на идеята ръководството на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, като независим регулаторен орган, да се определя от Народното събрание.

Единна беше позицията за необходимостта от либерализация в енергийния сектор и за строг контрол върху дейността на „монополите, независимо дали са държавни или частни”. „Гражданите имат право на избор на доставчик, а европейските правила по отношение на либерализацията трябва да се прилагат и в България”, подчерта президентът.

Президентът отново осъди „опитите за героизиране на постъпката на Октай Енимехмедов”, който извърши опит за покушение срещу почетния председател на ДПС Ахмед Доган на 19 януари т.г. „Провокациите към толерантността на българските граждани са абсолютно недопустими. Това е едно престъпно деяние, което по никакъв начин и под никаква форма не може и не бива да бъде поощрявано и толерирано”, категоричен беше държавният глава.

За балансирано развитие на българското земеделие, като стратегически за България отрасъл се обявиха още президентът и ръководството на ДПС. Ще се търсят политики в рамките на 2013 г. в подкрепа на разнообразието в земеделския сектор, като беше подчертано, че в момента основна част от европейските средства за сектора са насочени към зърнопроизводството. 

Ръководството на Движението за права и свободи даде висока оценка на формулираните от държавния глава 15 приоритетни области от национално значение, като по всяка от тях експертите на ДПС ще изпратят становищата си на държавния глава. Беше подчертана и необходимостта от мерки за стимулирането на малките и на средните предприятия, реализацията на електронното правителство, както и нуждата от дългосрочен консенсус и приемственост по приоритетите в програмата „България 2020”.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    0 0 Отговор
    Каква по голяма либерализация от това сами да си определят цените. Тия какво искат повече. Комсомолци и депесари народа трябва да ви измете от властта и у кауша.
  • 2 Human

    0 0 Отговор
    ....идват избори, досега този проблем да беше заметен под килима. Но сега ще протакат и ще измият очите на хората с някакво псевдорешение на проблема.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове