8 Юли, 2021 18:41 1 631 42

64% от българите подкрепят машинното гласуване

  • машинно гласуване-
  • служебно правителство-
  • избирателна активност-
  • електорални нагласи

Проучване на агенцията за онлайн маркетингови проучвания JTN

64% от българите подкрепят машинното гласуване - 1

Aгенцията за онлайн маркетингови проучвания JTN проведе национално-представително проучване в периода 01-04 юли за тенденциите в нагласите на българите дни преди изборите и оценката им за работата на служебното правителство.

Ще гласуват ли българите и промениха ли се нагласите им спрямо последните избори?

Декларираната активност (56%) е с 4% по-висока от тази, засечена от проучване на JTN малко преди предишните избори. 35% от анкетираните, които са посочили, че няма да гласуват, изтъкват като причина убеждението си, че изборите няма да променят нищо, а 32% не подкрепят нито една от партиите. 12% със сигурност няма да гласуват, а 10% вероятно няма да упражнят правото си на глас в изборния ден. 67% от запитаните споделят, че вече са направили своя избор за партия или коалиция, 22% се колебаят между два варианта, а 11% не са решили за кого ще гласуват.

Резултатите недвусмислено показват, че анкетираните подкрепят машинното гласуване. 62% са посочили, че гледат на него като на една от мерките, които гарантират честността на вота, а 61% заявяват, че не смятат, че то ще затрудни провеждането на изборите.

Как българите виждат промяната и как оценяват работата на служебното правителство?

Резултатите показват, че 53% дават положителна оценка на дейността и мерките, които служебното правителство предприема. Хората между 18-34 години са по-сдържани с подкрепа от около 45%, докато при по-възрастните над 55 години, тя е над 63%.

От действията на служебното правителство умерено позитивна подкрепа (51%) получават мерките спрямо предполагаеми икономически злоупотреби и разкритията за евентуални злоупотреби в здравната каса (НЗОК). Прави впечатление, че анкетираните до 45-годишна възраст са по-умерени в подкрепата си за отделни инициативи на служебното правителство, тъй като ги виждат като временни и към момента няма яснота как и дали биха се продължили и след изборите от следващото правителство.

По отношение на управлението на мерките, свързани с извънредната епидемиологична обстановка и кампанията по ваксинация за борба с COVID-19, служебното правителство получава слаба подкрепа (39%), около 2/3 от анкетираните по-скоро смятат, че служебното правителство не се е справило. За сравнение, по данни на JTN доверието в Националния Оперативен Щаб бешe трайно межди 60% и 65%.

Проучването е проведено сред 600 мъже и жени на възраст 18-74 години, балансирани, спрямо национална представителна извадка по пол, възраст, местожителство и размер на населеното място и се реализира със собствени средства на агенция JTN. Теренната работа е била в периода 01-04 юли, с онлайн потребителски панел JTN Panel, по методологията CAWI (Computer Assisted Web Interviewing). Всички набрани данни са верифицираци с технологично-аналитичния метод Field Detective, собствена разработка на JTN и водеща система в сферата на CAWI проучванията.

ЗА JTN

От 2007 г. JTN предлага на клиентите си комбинация от персонализирани решения, експертни познания и постоянно усъвършенстващи се процедури за качество на данните, гарантирано от патентовани технологии. През 2020 г. JTN разшири продуктовата си гама като част от цялостната актуализация на идентичността на компанията и отражение на непрекъснатите усилия да предоставя най-доброто в света на технологиите, които активно слушат потребителския глас и предоставят полезни изводи на бизнеса.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаххахаха

    6 9 Отговор
    Не бе,109%
  • 2 ННЕ ПОДКРЕПЯМ

    7 15 Отговор
    Както не ПОДКРЕПЯТ И СТРАНИТЕ ОТ ЕС.ТОВА Е ДИКТАТУРА НА ЗЕЛЕНИТЕ ЧОРАПИ
  • 3 Зелените чорапи

    9 14 Отговор
    Внасят демокрация от Венецуела,Бутан и Индонезия. БРАВО ДАМАДЖАНИ
  • 4 Бойко кърти

    3 11 Отговор
    И във Видин
  • 5 Анонимен

    16 5 Отговор
    А ромеите са против. Да живее Радев.
  • 6 Да се посмеем

    7 7 Отговор
    Онлайн допитване само, пак манипулации.
  • 7 1618

    13 6 Отговор
    Само Борисов и шайката му ГЕРБ са против машинното гласуване и искат да го саботират , защото разчитат на фалшифицирането на изборите и на купения вот!

    Коментиран от #8

  • 8 Цяла Европа

    7 8 Отговор

    До коментар #7 от "1618":

    Е против бе дамаджан.

    Коментиран от #15

  • 9 Машинко

    12 6 Отговор
    Аз не разбирам какво не се харесва на машинното гласуване? Къде е проблема, чисто, бързо, безгрешно, минимум човешки фактор, минимум възможност за купуване на гласове. Кажете един недостатък.

    Коментиран от #10, #11, #12, #13, #14, #36

  • 10 Хакери

    3 9 Отговор

    До коментар #9 от "Машинко":

    Братленце и лишаване хората от право на избор Беше и с машини ,и с бюлетини ,но дамаджано-комунистите внасят модели от страни като Бутан.

    Коментиран от #19

  • 11 Проблема е

    3 9 Отговор

    До коментар #9 от "Машинко":

    Че тия машини могат така да ги хакнат,че да показват каквото на некой му изнася.Никоя цивилизована държава не ги ползва.Или бугарете са по-умни от немците и холандците и всички държави от ЕС?Може,сигурно затова са и най-бедни,щото са много умни и верват на зелени чорапи.

    Коментиран от #16

  • 12 Мислещ

    4 7 Отговор

    До коментар #9 от "Машинко":

    Машината няма как да предотврати купения вот, а освен това щом няма да се броят разпечатките, още повече се увеличава вероятността от манипулации. Макар че така или иначе всички партии са подлоги на запада, така че май на този етап не им се налага да манипулират много, само колкото да не влязат определени партии, които не са част от анти-българския сговор.

    Коментиран от #22

  • 13 Машините

    4 7 Отговор

    До коментар #9 от "Машинко":

    откраднаха победата на Тръмп и докараха демонократите с дъртия байДън на власт. Има ли софтуеър, може да се "пипне". Например с флашката при взимае на данните. Плюс това отказаха да броят талоните и да ги сравнят с броя на тези в машината.

    Коментиран от #17, #27

  • 14 избираТела

    6 4 Отговор

    До коментар #9 от "Машинко":

    "Aз нe рaзбирaм кaквo нe ce хaрecвa нa мaшиннoтo глacувaнe? Къдe e прoблeмa, чиcтo, бързo, бeзгрeшнo, минимум чoвeшки фaктoр, минимум възмoжнocт зa купувaнe нa глacoвe. Кaжeтe eдин нeдocтaтък."

    За чий ой ще разкарват хората да гласуват-направо да обявят резултатите.
  • 15 Приготвил

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Цяла Европа":

    съм ти 2 гербера, на 11 ще ги положа на гроба на ГЕРБ

    Коментиран от #18

  • 16 Най

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "Проблема е":

    Бедни сме заради Боко тиквата, а я кажи сега как се хакват машините явно си хакер... после звънни да ти обясня от къде се пуска компютъра

    Коментиран от #20

  • 17 Мислещ

    3 3 Отговор

    До коментар #13 от "Машините":

    Факт, макар пе там атаката беше хибридна и голяма част от манипулациите беше направена с бюлетини. Но и с машините, които бяха свързани с интернет и беше доказано, че определени машини са отклонявали гласове по зададен алгоритъм. Това, че съдът отказа изобщо да се докосне до случая, не променя фактите.
  • 18 Аз съм ти приготвил

    1 7 Отговор

    До коментар #15 от "Приготвил":

    Една дамаджана.На 11 ще я изпиеш от мъка,че ГЕРБ пак са първи

    Коментиран от #21

  • 19 Машинко

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "Хакери":

    Аз пък искам да гласувам с оная работа, да я извадя и да направя Х с нея ама не ми дават. Защо ми нарушават правата искам да гласувам с достойнството си!!!!
  • 20 Лол

    4 5 Отговор

    До коментар #16 от "Най":

    Има начини.Например чрез заложени предварително файлове,които м8гат да се активират в точно зададено време и да извършат,каквото трябва.Няма нужда да ми казваш нищо ,ти опитай да си включиш мозък.

    Коментиран от #24

  • 21 На 11

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "Аз съм ти приготвил":

    ще пием от дамаджаната да отпразнуваме падането и политическата смърт на групировката ГЕРБ и такива като теб дето се мислят за тегави мутри
  • 22 Машинко

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Мислещ":

    Е как да няма. Вече няма как да заснеме бюлетината. Вземаш 50 лв и гласуваш за когото искаш, супер. Който има пари да дава вземам ги.

    Коментиран от #26

  • 23 Изненада

    3 1 Отговор
    Предния път Славчо изненада социолозите. Този път изненадата ще е още по-голява, защото Герб ще има голяма преднина. Толкова много плюнки против тях, толкова изчегъртване, ама народа е доволен ходи си на Гърция.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Боко аналоговия

    1 2 Отговор
    64% подкрепят, останалите са герберасти и римляни, т.е. добрият матрЯл!
  • 26 Мислещ

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "Машинко":

    Пропускаш бележката от гласуването, така ще е даже още по-лесно да се отчитат.

    Коментиран от #28, #29

  • 27 Машинко

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "Машините":

    С тея флашки не гледате ли ТВ? В началото на изборния ден вадиш протокол пише 0 гласували и за всички партии 0. На края на деня вадиш протокол с резултата. Подписаните протоколи се прикача към документите. Флашка та и бюлетините са ако има съмнение.
  • 28 Машинко

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "Мислещ":

    Бележката се пуска в урната, няма как да я заснемеш щото машината няма да е в стаичка.

    Коментиран от #30

  • 29 Тази

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "Мислещ":

    бележка се пуска в урната, а не остава за теб! 😃
  • 30 Мислещ

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Машинко":

    Заблудил съм се, начи, мислех, че след като няма да се сравняват, бележката си остава за гласувалия. Но въпреки това не е проблем да се заснеме. Машината не е в стаичка, но пак е поставена така, че да не те гледат как гласуваш. Няма да е особен проблем да се снима.

    Коментиран от #32

  • 31 селтак

    2 1 Отговор
    Абе,понеже служебния министър на здравеопазването каза че,ваксините требвало да станат задължителни и който не искал требвало да си понесе негативните последици,да питам не ваксинирани могат ли да влизат и гласуват във изборните секции щото нещо съм смутен!
  • 32 Машинко

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "Мислещ":

    Трябва да си много нахален да го направиш. Сигурно има и нахалници, но чак пък толкова, човека се вижда екрана не се вижда. Само си представи 5 човека комисия чака, другият човек чака да гласува и ти вадиш бележката телефона, пускаш камерата, фокусираш трудна работа. Малцина са толкова нахални пред всеки да го направят.

    Коментиран от #33

  • 33 мислещ

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Машинко":

    Сигурен съм, че от платения електорат, почти всички са достатъчно нахални и лишени от срам да го направят. Аз лично като гласувах на предните избори, доколкото видях (Защото гласувах хартиено), нямаше кой да види какво прави някой пред машината. Имаше допълнително прегради отстрани и разбира се наблюдателите нямаше как да видят какво правиш, а другите чакащи бяха отвън заради коронавируса, пък и с гръб към гласуващия - също едва ли биха видели.

    Коментиран от #34, #35

  • 34 Ти най

    0 2 Отговор

    До коментар #33 от "мислещ":

    вероятно още нямаш 18 и не си виждал как се случва това!
  • 35 Машинко

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "мислещ":

    Е да ама сега е 100 процента с машина. Тоест единият гласува, другият влиза да му обработят документите и чака, срамна работа да вадиш телефона докато гласуваш, то се усеща. При всички случаи е трудно и рисковано да лъжеш. Освен това отпадат недействителните гласове тоест действителните бюлетини ще са повече и купени те гласове още ще се стоят. Също ще е супер срамно на отпечатан протокол да пишеш с химикал и драска както преди. Друго си е машината никой вече не смята с лист и химикал нали използваме калкулатори.
  • 36 АМИ КАТО ВАКСИНИРАНЕТО

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Машинко":

    КАТО СЛИЖИШ КАРТАТА С ЧИП И ВЕЧЕ СИ ЧИПИРАН😬
  • 37 избирател

    1 0 Отговор
    След 2 дни ще гласуваме. Тия спорове трябваше преди 2 медеца да ги водим! Сега няма смисъл! Няма да плащаме заа продадени гласове!
    За това пък, като платим на една шепа точни хора, ще имаме нужния резултат без много шум! Но, както винаги у нас е в сила поговорката- кучетата си лаят, керванът си върви!

    Коментиран от #40

  • 38 Страх и памперс

    1 2 Отговор
    На хартия или машинно ще го тур..и..м на Герб у ду..то.
  • 39 БСП най крадливата партия

    2 0 Отговор
    Машините са МАНИПОЛИРАНИ, защото са произведени във Венецуела, а тя е комунистическа държава послушника на Русия демек Путин. Изборите ще са пълна фалшификация и народа ще бъде излъган.
  • 40 Машинко

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "избирател":

    Еми хайде де направи го. Като за начало може да почнеш да манипулираш сървърите на някоя банка. То така ако ставаше нали ще има и контроли, ще се броят бележките в някои секции, общият брой гласували ще се вижда от листата с подписи и от протокола може да сравниш. Успокоите се и гласувайте по съвест има достатъчни контроли по които може да се засече фалшификация.
  • 41 Каквото и да "изтипосват"

    0 1 Отговор
    Колко са "ЗА" ще се види ката дискретна стойност, след ппесмятяне в проценти, в 20 часа (условно) на 11 юли.
  • 42 Подкрепата за НОЩ е пълна Измислица,!!!

    1 1 Отговор
    Те си Пишеха, колко процента им е Подкрепата!! Цял Народ ги псуваше, че Умишлено Опсихясват Народа по Партийна диктовка, да бъде сплашен народа!! Партийни креатури и партиен Слугинаж!!! НОЩ само Наблюдаваха, и създавах а умишлено Хаус!!! Катранджиев в момента е Партиен агитатор на ГЕРБ в Северозападна!! Нали го назначих а в Столична Община, за какво отиде в Северозападна, Прави Агитация за Изборите за ГЕРБ!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове