8 Юли, 2021 18:24 1 489 11

Калоян Паргов: Най-големият проблем на София е презастрояването

  • бсп софия-
  • калоян паргов-
  • архитекти

Трябват законодателни промени, за да се запазят зелените площи в София, смята общинският съветник от "БСП за България" Диана Тонова

Калоян Паргов: Най-големият проблем на София е презастрояването - 1
Снимка: БСП София

Меморандумът за общи намерения между БСП и Камарата на архитектите в България е добра основа, но трябва да се конкретизира. Ние сме системна партия, не партия на статуквото. Отворени сме за разговори с оглед подобряване на ситуацията и решаване на определени проблеми, стига те да не противоречат на нашата програма. Това заяви председателят на БСП – София Калоян Паргов по време на среща със зам.-председателите на Камарата на архитектите в България (КАБ) арх. Константин Пеев и проф. арх. Борислав Борисов. На нея присъстваха и общинските съветници от „БСП за България“ Диана Тонова и Милка Христова, както и юрисконсултът на КАБ Емилия Ушакова.

„В София има много проблеми с градоустройство и в тази връзка се изисква нов подход. Трафикът, задръстванията и мръсния въздух вече не са сред водещите проблеми на столицата. В момента на преден план излиза проблемът с презастрояването на града“, изтъкна председателят на групата на „БСП за България“ в Столичния общински съвет.

Паргов обясни, че в политиката на БСП е записано, че инвестициите, които се реализират в София, трябва да са в унисон и баланс с исканията и вижданията на столичани.

„Обръщаме се към вас, за да стартираме конструктивен диалог и да работим заедно за подобряването на строително-инвестиционния процес и постигането на качествена архитектурна среда. Камарата на архитектите в България вече предприе редица стъпки в тази посока, като една от тях е внасянето в МРРБ на предложения за изменения и допълнения в Закона за устройство на територията (ЗУТ) и в някои важни наредби. Инициативата е във връзка с промените в ЗУТ, приети от парламента в началото на годината, за които сезирахме президента, омбудсмана и Висшия адвокатски съвет относно тяхната противоконституционност. В резултат Конституционният съд образува дело по искане на омбудсмана за установяване на противоконституционност на част от новоприетите разпоредби в закона“, заяви зам.-председателят на КАБ проф. арх. Борислав Борисов.

Диана Тонова, която е член на Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика, заяви, че в ЗУТ трябва да се направят промени, така че да се запазят зелените площи в София.

„След решението на Конституционния съд, до приемане на нов Общ устройствен план (ОУП) на София, е необходимо спешно да се направят поправки в ЗУТ за спиране на действието на нормата на чл. 208, ал. 1, относно имотите, попадащи в зелената система. С посоченото решение отпадна 15-годишният срок за провеждане на отчуждителни процедури от общината за такива имоти и към настоящия момент собствениците им имат право да поискат изменение на ПУП и преотреждане на същите за строителство. За целта, до приемане на новия ОУП на София, предлагаме нормата да се измени, като след изтичане на законовоустановения срок за провеждане на отчуждителни процедури, в случай, че се разработва нов ОУП, до влизането му в сила, собствениците им да нямат право да реализират правата си по чл.134, ал.2, т.1 от ЗУТ, т.е. да поискат изменение на плана и тези имоти да се използват за жилищно или друго строителство. Така считаме, че ще се защити обществения интерес и ще се запазят малкото останали зелени площи за общо ползване от населението. А собствениците им ще имат възможност да бъдат обезщетени в едно бъдещо отчуждително производство“, обясни Тонова.

„Междувременно по инициатива на КАБ и други професионални организации бе създаден Координационен съвет с цел обединяването на бранша по ключовите теми и проблеми, касаещи развитието на сектора. През следващите шест месеца КАБ ще координира съвместните консултации между браншовите организации, като основен приоритет ще бъде прецизирането и оптимизирането на законодателството и цялата нормативна база в строително-инвестиционния процес. Амбицията ни е да превърнем Координационният съвет в авторитетен фактор, с който МРРБ, правителството и Народното събрание да се съобразяват при решаването на важни въпроси, свързани с бранша“, коментира арх. Борисов. Според него актуализацията на Общия устройствен план на София е друг важен проблем, който изисква спешни действия.

Арх. Константин Пеев обърна внимание на необходимостта от по-ефективна политика за опазване и реставриране на сгради - паметници на културата, както и за съхраняване на природните богатства на Столична община. Според него северната част на София притежава сериозен потенциал за развитие и с прилагането на далновидна устройствена политика през следващите години СО може да стимулира инвестициите в тази посока. Целта е да се преодолеят проблемите, свързани с интензивното застрояване на южните квартали, които водят до липса на качествена инфраструктура, детски градини и училища.

„Необходими са предварителни изследвания на броя жители, които дадена инфраструктура може да поеме и едва тогава трябва да се определя коефициента на интензивност на застрояване на конкретната територия“, смята арх. Пеев.

Според него трябва да се възстанови средносрочното планиране в управлението на страната. Целта е периодите да съвпадат със седемгодишните цикли на планиране в ЕС, независимо от мандата на текущото правителство в България.

Камарата на архитектите в България е подписала споразумения за сътрудничество с няколко парламентарно представени политически сили, в които са представени професионалните виждания на организацията за възможни законодателни реформи в бъдеще.


Бел.ред.
Хората вярват, че новият парламент ще защити мажоритарните избори. Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалист

    6 0 Отговор
    Проблема е, че столичаните са в повече. Айде обратно по селата.
  • 2 Сър Уинстън Спенсър Чърчил

    1 0 Отговор
    Зная ви проблема на картофената софийска нива,но ънкъл Джо ме спря,ма..... ви потури с гъдулките..
  • 3 Брикета

    6 0 Отговор
    Обадете се на Софиянски и на другите кметове от 1990
  • 4 Да беше само това

    7 0 Отговор
    А циг.ните... мутрите... битовата престъпност... обирите и изнасилванията по паркове и не на последно място емигрантите - новите циг.ни
  • 5 Българин

    3 0 Отговор
    Улиците на София са почистени... до дупка.🙂
  • 6 КОЛЬО НАЗДРАВЕ

    1 2 Отговор
    ЕЛАТЕ В ДРУЖБА 1 МЕЖДУ БЛ. 17 И БЛ. 8.ПОСЛЕДНАТА ПОЛЯНА ВЕЧЕ СЕ СТРОЙ ВЪРХУ НЕЯ. Г. А.. О.. ВЕЕЕ!
  • 7 БСП на Бунището

    3 6 Отговор
    Комунисти неадекватни - Строителството в България консумира Производството на заводи и предприятия генериращи 40% от БВП на България....Това са заводи за цимент,бетон,тухли,керемиди,хидроизолации,електрооборудване пвц дограми,интериорни врати и ,бои ,тапети,мебели и квото се сетиш за Дома...Хиляди Работни места....Десетки хиляди Деца,оцеляващи от професиите на родителите им.....Вие сте Вредни за България и Лустрация ще е единствения дезинфектант от Комунистическата Зараза,която Бълвате....Лустрация!!!!

    Коментиран от #9

  • 8 Ами като

    1 2 Отговор
    Всеко сака у София, как да е? Страдаме най-вече Софиянци...

    Коментиран от #10

  • 9 1212

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "БСП на Бунището":

    И кво, изкара, че София е България и спре ли строителството в София фалират всички цехове и заводи. По акъл си колкото Боко тиквата.
  • 10 като ти

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ами като":

    гледам правописа баш софиянец си! Софиянец не се пише с главна буква. За предходното изречение въобще не искам да говоря.
  • 11 Последния Софиянец

    1 1 Отговор
    Всички от село се преместиха в София, не може да се диша от селяни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове