9 Юли, 2021 13:49 2 078 27

Зам.-здравният министър: Купувани са респиратори от Китай на тройни цени

  • респиратори-
  • китай-
  • кирил ананиев

Те са доставени неокомплектовани

Зам.-здравният министър: Купувани са респиратори от Китай на тройни цени - 1
Снимка: Shutterstock

Заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров обясни на брифинг в петък, че бившият здравен министър Кирил Ананиев и неговият заместник Жени Начева са провели поръчките за лични предпазни средства, за респиратори и за хидроксихлорохин в нарушение на всякакви нормативни актове. Това съобщи Нова ТВ.

„Всичко е правено еднолично. Подготвяни са докладни записки, проекти за решения, решения на Министерския съвет - връщане, подготовка на договори, на фактури и плащания. Това е правено в рамките на 1-2 календарни дни. Единствено с нейно участие и внасяне от страна на министър Ананиев”, допълни той.

Петров каза още, че са се купували респиратори от Китай на двойно и дори тройно по-високи цени.

„Това са конкретни договори по оферти на китайски фирми, сключвани веднага и без да е ясно кой ги е подписал. В тях няма никакви клаузи за неустойки. Всички са много просрочени с месеци. Доставките са дошли месеци, след като стоките са били договорени”, допълни той.

„Не може да се сключва международен договор, без да се съгласува с правна и международна дирекция, когато става въпрос за лекарствата. Говорим за елементарно съгласуване. Самият факт, че само двама души са знаели какво се прави - говори, че има съмнения защо е правено. Вероятно става въпрос за прокорупционни схеми”, коментира още той.

Петров отхвърли цените да са били по-високи заради особеностите в началото на пандемията, защото „не можело китайски респиратори да са три пъти по-скъпи от фирмени европейски”.

„При това са дошли неокомплектовани. Те практически не са се ползвали до края на 2020 г. Стигнали са до болниците и след това са правени допълнително процедури и разходи за окомплектоването им”, уточни той.

Зам.-министърът обясни още, че е купен хидроксихлорохин в много големи количества, „при положение, че в момента е имало дарения, които не са потърсени от министерството след това”.

Той допълни още, че са купени маски, които не са били медицински, но са раздадени на болниците.

Петров обяви, че лично е виждал имейли, написани от Жени Начева, към НЗОК, с които се разпорежда да се вдигат бюджети на лечебни заведения.

Вчера стана ясно, че здравното министерство е предоставило на КПКОНПИ изискани документи, свързани със сигнал за оказан натиск от страна на Жени Начева спрямо бивш управител на „Бул Био-НЦЗПБ”.

Начева е поискала от него да сключи договор с конкретна адвокатска кантора за съдействие по прекратяване на международен договор на стойност 350 000 евро, въпреки че към този момент дружеството има сключен договор с друго адвокатско дружество, чиято стойност е 40 000 лв.

Петров обясни, че това било кантора, наемана преди време за съдебното дело, свързано с реакторите на АЕЦ „Белене”, водено с Русия, което „е било загубено”.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    29 3 Отговор
    Оная грозната зам. министърката.
  • 2 Малинов

    34 4 Отговор
    В Истанбул се появи транспарант на ГЕРБ на турски език с лицата на двама кандидати – Илтер Бейзатов (втори в листата в Шумен) и Гюнай Хюсмен (втори в листата в Разград). Различни източници публикуваха снимка с агитационния материал. Текстът на транспаранта е на турски език, като освен лицата на кандидат-депутатите присъстват турското и българското знаме. Според Изборния кодекс предизборна кампания може да се води само на български език.
  • 3 били купувани

    6 29 Отговор
    По това време нямаше никакви бе, многознайко заместващ.

    Коментиран от #6

  • 4 Андро

    21 2 Отговор
    какви безобразия! И тези същите наглеци искат пак властта??? На изборите да им се отблагодарим.
  • 5 ЪРП

    18 2 Отговор
    ЧEКМEДЖEE*ГEРБEРACO*ПИТEКA, Е ЗA ДИРEКТEН ТРИБУНAЛ ЗA ПРECТЪПЛEНИЯ ПРOТИВ БЪЛГAРCКOТO ЧOВEЧECТВO!!!!!

    В CЛEДCТВИE НA ЛИШAВAНEТO НA МИЛИOНИ БЪЛГAРИ OТ НAЙ-ИЗКOННOТO ИМ ЧOВEШКO И КOНCТИТУЦИOННO ПРВO ,ДA БЪДAТ ЛEКУВAНИ В БOЛНИЧНИ OТДEЛEНИЯ И OПEРAТИВНA ПOМOЩ...., C МECEЦИ, ТO ЗAЗЛЯХA ХИЛЯДИ ТEЖКO БOЛНИ БЪЛГAРИ И УМРЯХA КAТO КУЧEТA ПO ДOМOВEТE CИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ТOВA БЯХA ИЗКЛЮЧИТEЛНO УМИШЛEНИ И БРУТAЛНO ПРECТЪПНИ ДEЙCТВИЯ!!!!!!!!!!!! ФAКТ!!!!!
  • 6 кака

    19 2 Отговор

    До коментар #3 от "били купувани":

    а бе момче не се прави на улав. Далаверата е прозрачна. Къде е била прокуратурата?

    Коментиран от #11, #13

  • 7 А ТОВА

    13 2 Отговор
    СЕ ЗНАЕШЕ ОТ НАРОДА ПРЕДИ
    ГОДИНА. ВСИЧКО Е ЗА ЕДНИ ПАРИ.
    И ВИРУСА Е ОТ БОКЛУЦИ СЪЗДАДЕН
    И БОКЛУЦИТЕ СЕ ВКЛЮЧИХА АКТИВНО ЗА ПАРИ, ПЕЧАЛБА.
  • 8 onq s konq

    8 2 Отговор
    отговорът в чекмеджето е заключен
  • 9 Две

    6 2 Отговор
    трети в джоба за Ганьова сметка !
  • 10 ПСД

    9 1 Отговор
    То, аз купувах маски на петорни цени. Дали ще ме дадат на прокурор?
  • 11 от Перник

    2 5 Отговор

    До коментар #6 от "кака":

    Хайде, како да гласуваме за гоемата кратуна !
  • 12 Българка

    14 2 Отговор
    Всички министри , зам. министри от бойковото управление по списък и в ареста. Трябва тези бандюги с бели якички да бъдат в затвори, а не в НС и на свобода ,за да си харчат ограбеното/комисионните от българите!

    Коментиран от #14

  • 13 Бате

    3 9 Отговор

    До коментар #6 от "кака":

    Кагато всички бяха уплашени, хората искаха и купуваха на десеторни цени, важно беше да ги има. Ти се правиш на улава или не помниш.

    Коментиран от #15

  • 14 После Софиянец

    4 5 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    Да, да ама не. Мая Галева , защо не е в затвора. Оня съветника на фърчилото, защо не е в затвора. Бабикяни, Хаджиментаци, Черепи, Копейкин, защо не са в затвора. Кога ще зададеш този въпрос?

    Коментиран от #16

  • 15 психиатър

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Бате":

    Не е улава, а е за преглед при мен !
  • 16 Българка

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "После Софиянец":

    Не си прави труда, тоя е менте.
    Петров отхвърли цените да са били по-високи заради особеностите в началото на пандемията, защото „не можело китайски респиратори да са три пъти по-скъпи от фирмени европейски”.
    Може, може да са по-скъпи, когато от другите няма, китайски и скъпи. До скоро пеехте друга песен, защо Израел получавал ваксини, а ние не. Отговора беше елементарен, защото плащаха по-скъпо. Това е същото , искаш нещо дефицитно, плащаш повече от останалите. Елементарно
  • 17 мисирка

    3 0 Отговор
    Тази жени много отдавна Намирисва на ....септична яма.
  • 18 123

    1 0 Отговор
    Ревизия няма да направи никое следващо правителство на предходното щото всички са слуги на Глобалистите.
  • 19 Василева

    3 0 Отговор
    Миналата есен си купих еднократна маска за 60 стотинки,а днес я купих от същата аптека за 25 стотинки.В началото на пандемията маските бяха още по скъпи.
  • 20 Centurion

    1 0 Отговор
    Защо се учудвате ,краде се от всякъде и на всички нива! Това е утвърден стил в управлението и е неизменна част от живота в България.Схемата е една и съща,само мащабите са различни.Всъщност това е едно от неписаните правила по които се осъществява живота.
  • 21 Герб на подсъдимата скамейка

    2 0 Отговор
    Тази "партия" трябва да бъде извън закона,забранена и унищожена тотално.И без туй е бъкана с комуняги,процентно най-много от другите партии,Тиквата е дърто БКП. Убий Герб,спаси каквото е останало!
  • 22 Костов

    2 0 Отговор
    и бюлетините ще са на турски.Да каже Надежда Михайлова.
  • 23 Такива отпадъци ни управляват по....

    0 0 Отговор
    Времето на герберското робство,че е срамно за всички ,че сме търпели и търпим,бавно развиващите се индивиди да ни яхат и да се подиграват.Вижте тези Ананиев,Горанов ,Дончев , Кралев и другите човекоподобни плевели.....

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Иванов

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Такива отпадъци ни управляват по....":

    Ти ,като си толкова отворен и умен- само стой тук в България и гледай следващите дето ще дойдат. Гледай кви кражби ще бъдат . ГЕРБ ще ти се струват като рай. Що ти вдигат сега цената на тока и парното? Нали служебно правителство? То си е комунистическо де, ама както и да е. И ще видиш , от тук на там , какъе ръст ще има на цените . И сигурно Бойко ще продължава да ви е виновен. Не се и съмнявам. АЗ съм последния ,дето ще защитава ГЕРБ , но другите са абсолютно същите. Без разлика. А , глупаците в България се надяват , че сега ще цъфнем и ще вържем. А , глупаци в България - дал Бог!

    Коментиран от #27

  • 26 Помак от микре

    0 0 Отговор
    Абе оланколу ами купувани са на тройни цени факт иначе ,,шефо,, на срзи как ще си купи къща в банкя
  • 27 Браво

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Иванов":

    Ха Иванов, много точен коментар
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове