10 Юли, 2021 20:00 5 252 32

Бум на делата срещу маските на закрито

  • маски-
  • носене-
  • закрито-
  • глоби

Почти всеки санкциониран по наредбите на здравния министър обжалва глобите по съдебен ред

Бум на делата срещу маските на закрито - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Вече повече от година има наложена мярка за задължително носене на маска. Напомняме , че доскоро подобно изискване важеше и за откритите обществени места. Оказа се обаче, че нарушителите на тези мерки не са малко , което създаде и много работа на родните съдилища. Почти всеки санкциониран по наредбите на здравния министър обжалва глобите по съдебен ред. Интересно е да се отбележи, че в повечето случаите районните съдилища на първа инстанция, отхвърлят глобите като „маловажен случай”.

Предвидената санкция за неносене на маска е межди 300 и 1000 лв. Органите на реда, които обикновено налагат санкциите са РЗИ и МВР като най-често тя е в минималния размер. Въпреки решенията на Районния съд в различните населени места, представители на РЗИ и МВР обжалват взетите от тях решения пред Административния съд. Той от своя, като по-горна инстанция отменя тази решения, тъй като нарушаването на противоепидемичните мерки не могат да се определят като „маловажен случай”, разказва сайтът Traffic.

Акт за неспазване на противоепидемичните мерки получи пътник в автобус. Действието се развило през миналото лято, по линията Карлово – Пловдив, като нарушителят бил заловен да пътува без маска. Той е бил санкциониран с 300лева. Недоволен от това, мъжът отнесъл глобата до компетенцията на Районен съд Карлово. След заседание магистратите са пожалили пътника и са отменили наложената глоба. В мотивите си те са определили случая като маловажен. След обжалване обаче от страна на РЗИ – Пловдив, решението на пловдивски Административен съд е да отмени постановлението на Карловски Районен съд.

В друг случай, работник в павилион под тепетата е заловен от служители на РЗИ да приготвя и продава палачинки и сандвичи без поставена маска или защитно средство, покриващо носа и устата. Съставен е акт от 300 лева, който е обжалван в законовия срок, но без успех. Претенциите на жалбоподателя са определени като неоснователни и решението на Районен съд – Пловдив е оставено в сила.

В Смолян пък на местен жител е съставен акт за неносене на маска на открити обществена места от органите на МВР. Действието се развило през април миналата година, когато маските на открито бяха задължителни. Санкцията отново е била обжалвана в законовия срок. И пак магистратите от Районен съд са квалифицирали случая като маловажен и са се произнесли в полза на санкционирания.

Административен съд Пловдив отново е сезиран с жалба от страна на МВР, с настояване за потвърждение на глобата. Позовавайки се на закона, висшата инстанция се е съгласила с доводите на Министерството на вътрешните работи и е оставила в сила наказателното постановление спрямо смолянчанина.

„Противоепидемичните мерки са въведени за предотвратяване увреждане на здравето на околните, при това поради непосредствена опасност за живота и здравето им от епидемично разпространение на заразна болест - потенциален риск за живота на гражданите, поради което неизпълнението им не би могло да бъде определено като "маловажен случай" при липсата на каквито и да са обстоятелства, които конкретно да характеризират случая с по-ниска степен на обществена опасност”,се казва в решенията на Административния съд.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоягата

    103 4 Отговор
    Само бой лекува... бой бой бой по РЗИ тия смачакни нещастници
  • 2 Те нека да се пробват да задължат

    71 5 Отговор
    Някой да се ваксинира,или да не вземат нечие дете на детска градина заради неваксинирани родители..
    Ей тогава директорите ще се изпатят яко,и ще бъде ма още повече съдебни дела...

    Коментиран от #4, #9

  • 3 Счупи тъпомера

    83 4 Отговор
    Абе що не си е.ете тутката майна? Маски, каски и противогази, вируса го няма, вижда се. Налагате фашизъм
  • 4 Счупи тъпомера

    70 2 Отговор

    До коментар #2 от "Те нека да се пробват да задължат":

    Аз викам да не разчитаме на дела от корумпирания съд, а да заложим на винкело :)
  • 5 Последния Софиянец

    62 5 Отговор
    Аз в кухнята на ресторанта ми не нося маска.И работниците ми също.В тая жега да не съм луд.
  • 6 Не са попаднали

    67 3 Отговор
    На мен..
    Има един куп научни доказателства ,че маските повече вредят, отколкото помагат..
    Да не кажа че ползата от тях е никаква поради това че размера на вируса е в пъти по малък от дупките на самата маска...
    Освен това тъпа наредба на здравен министър не мога же да отменя закон...
  • 7 1111

    4 34 Отговор
    дпс герб патриотите коалиционна победа

    Коментиран от #11

  • 8 1111

    28 24 Отговор
    Никой да не отива да гласува .. който и да и на власт нищо няма да се промени пак цените на тока ще се вдигат пак водата ще се вдига и храната поскъпва и пак ще ви затварят ковид локдаун който и да дойде ... за нас е пак дървото не се хабете хора

    Коментиран от #13

  • 9 Те директорите

    29 0 Отговор

    До коментар #2 от "Те нека да се пробват да задължат":

    Ня да имат вина, а тези които са измислили закона! Та не директорите ще си изпатят, а тези които са решили закона! Директорите са само посредниците, а посредника е Л..... НО!
  • 10 нннн

    55 0 Отговор
    Долу маските! Не мога да дишам! В разгара на лятото сме, вирусът е на минимални нива, а ходим с намордници...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 6565

    17 12 Отговор
    за когото и да гласуваме пак ще ни затварят без работа заради уж ковид така че няма смисъл да гласувам

    Коментиран от #14

  • 13 Счупи тъпомера

    24 12 Отговор

    До коментар #8 от "1111":

    И като не отидеш, всичко ше си остане по старому ли? Инфлацията е световна, няма значение ти какво мислиш. Гласувайте, за да изринем крадливата шайка.

    Коментиран от #15, #21

  • 14 kkk

    6 39 Отговор

    До коментар #12 от "6565":

    Без работа остават само некадърните, безполезните и малоумните лай-на-ри като теб. Аз при тоя "вирус" повиших продажбите и оборота с 30% и съм наел още 70+ човека на заплата над 2 бона чисто, а ти... Ти си умирай от глад, жалък некадърник

    Коментиран от #30

  • 15 Механик

    28 1 Отговор

    До коментар #13 от "Счупи тъпомера":

    То да изринем тая шайка е повече от нобходимо, ама която и шайка да дойде после, все ще е НАЗНАЧЕНА от херо мустафата. За ковид идиотизмите, няма и да говорим. Те тия, сегашните, служебните, при положение, че в БГ няма почи никакви болни, по цял ден ми воадят шамани да ми обяснявт колко е важно да се ваксинирам и да нося маска, та прави сметка какво ще стане с новите управници- назначените.

    Коментиран от #17

  • 16 chi

    12 4 Отговор
    В таз държава само дърти герберистки глупости!
  • 17 Счупи тъпомера

    13 1 Отговор

    До коментар #15 от "Механик":

    Ако го позволим, ще е така, ако се вземем в ръце, ще ги махнем.
  • 18 Верно ли

    33 1 Отговор
    Значи, Маро, като гледам съдебната практика нещата не стоят точно така, както си ги написала. Повечето актове отпадат в съда! Хич не си мисли да разколебаваш хората да си търсят правата, мисирке!
  • 19 Въпрос

    19 0 Отговор
    За народа глоби, забрани, кой и кога ще каже истината за тази биологична война срещу човечеството? На кого е нужно всичкото това страдание на хората и защо го направиха? От коя лаборатория си направиха този експеримент с нас - китайска или американска?

    Коментиран от #20

  • 20 иван иванов

    12 0 Отговор

    До коментар #19 от "Въпрос":

    Ще се разбере след около 70 години както сега дават за Хитлер и неговите експерименти с хора който е жив ще разбере .
  • 21 Де Ка

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Счупи тъпомера":

    И да си изберем нова.За кого да гласувам за Майя или за Бойко или за Нинова?На чалгата съм алергичен.Слушам класика.
  • 22 Самуил

    3 18 Отговор
    Не ми пука за антиваксърите, ако пукнат от Ковид, сами са си го избрали.

    Коментиран от #24

  • 23 ГЛЕДНА ТОЧКА

    15 2 Отговор
    ПРИНУЖДАВАНЕТО за носене на маски Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!!! ТО Е ПРЕДУМИШЛЕН ОПИТ ЗА БАВНО И МЪЧИТЕЛНО УБИЙСТВО, ПОСРЕДСТВОМ УВРЕЖДАНЕ ЧРЕЗ ЗАДУШАВАНЕ!!!!!!!!!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 дидо

    12 1 Отговор
    ковид фашизма е новия геноцид.....новия трибунал ще наказва виновните.....
  • 26 Уса

    9 2 Отговор
    Тук в сащ не познавам и не съм чул някой да е глобен без маска.България е варварска държава
  • 27 Пиночет

    3 15 Отговор
    Гърция пердашат с глобите и затова всички слушкат. На наш Ганьо му опрощават глобите! И после същия този Ганьо ходи и се вайка че в България нямало ред и закони. Тази страна може да се оправи само с яка диктатура! Демокрацията не е за крави и волове!

    Коментиран от #28

  • 28 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Пиночет":

    Спасението е здрав и силен организъм, който НЕ Е ТРОВЕН ОТ ДОКТОРИТЕ С ВСЕВЪЗМОЖНИ ХАПЧЕТА ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО С ГОДИНИ. Прилагат тези рестриктивни мерки защото друго не могат да измислят, тъй като в случая медицинската и фармацевтична мафия са напълно безпомощни... "Рeчe Бoг: дa cътвoрим чoвeк пo Нaш oбрaз, (и) пo Нaшe пoдoбиe" (Бит. 1:26). Чoвeшкият oргaнизъм e eднa cлoжнa cиcтeмa c гoлeми възмoжнocти зa caмoрeгулирaнe, нo зa бeдa, ниe нeпрeкъcнaтo нaрушaвaмe бaлaнca кaтo бoгoтвoрим дoктoритe и ce ocлaнямe нa фaрмaцeвтичнaтa прoмишлeнocт нa кoятo вcъщнocт cмe крaйнoтo звeнo.
  • 29 Цар Ивайло

    2 0 Отговор
    Не ги жалете тези МАГАЗИНЕРИ от РЗИ! Пари изкарват от продажбите на дезинфектанти на гърба на болниците, на гърба на бърза помощ, на гърба на кръвна банка...А контрола липсва!!!
  • 30 Тоя па

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "kkk":

    Сигурно продаваш маски. Голям бизнесмен се извъди. Тъ.панар.

    Още ли не сте разбрали, че маските ни ги слагат да не приказваме много. На кучето като му сложиш нашийника с повода, тръгва до теб. Същата работа е и с маските. Щели да дават бонуси на ваксинираните. Ами на тези, които са преболедували и имат десетки пъти повече антитела от ваксинираните, бонуси защо няма да дават?
    И изобщо, какъв е този съд, който приема априори, че който не носи маска е заразно болен? Това трябва да се обжалва. Защото законът вменява правото на министъра на здравеопазването да издава заповеди, с които да налага правила и ограничения в личните ни свободи, единствено с предположението, че можем да разнасяме зараза.
    Препоръчвам на всеки, ако му съставят акт за ходене без маска, да отиде в най-близката лаборатория и да си направи тест за установяване наличието на зараза с Ковид. След това да обжалва акта с приложен тест за Ковид. Всеки треторазряден адвокат ще може да обори което и да е решение на който и да било съд за потвърждаване на акта.
    Ми, че те утре могат да измислят пандемия от сифилис (болните от тази болест изобщо не са малко) и да ни накарат да ходим с нахлузени презервативи нон-стоп. Нямаш презерватив, печелиш акт.
    Онзи с оскубаните вежди и плешивият генерал трябва да си понесат заслуженото наказание за всяване на паника с пагубни резултати за психическото здраве на населението и краха на икономиката ни за тази година и половина.
  • 31 Цар Ивайло

    2 0 Отговор
    Не ги жалете тези МАГАЗИНЕРИ от РЗИ! Пари изкарват от продажбите на дезинфектанти на гърба на болниците, на гърба на бърза помощ, на гърба на кръвна банка...А контрола липсва!!!
  • 32 Цццц

    1 0 Отговор
    Всеки вече знае, че глобите са незаконни и падат в съда. Мотивите са подробност,която се изчества и глобите нкрая пак се отменят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове