Last news in Fakti

14 Юли, 2021 12:51 1 971 45

Илияна Йотова: България има нужда от много стабилно правителство, дано надделее разумът

  • илияна йотова-
  • вицепрезидент

Ако партиите отново се затворят в себе си и решат да отидат на още едни избори през тази година, няма да бъдат разбрани от българския народ, посочи вицепрезидентът

Илияна Йотова: България има нужда от много стабилно правителство, дано надделее разумът - 1
Снимка: БГНЕС

Надявам се, че в следващите дни ще надделее разумът. България в момента има нужда от много стабилно правителство, каза вицепрезидентът Илияна Йотова в отговор на въпрос дали ще бъде сформиран кабинет след предсрочните парламентарни избори.

Вицепрезидентът Йотова каза още, че страната има нужда от стабилно правителство, което трябва да продължи линията на служебния кабинет за връщане на държавността, за законност и за правила, за икономическо развитие, за това България да депозира своя план за възстановяване и да успее да го защити в ЕК - предизвикателства, които, по думите ѝ, далеч надхвърлят партийния егоизъм.

Вицепрезидентът отново изрази надежда, че в следващите дни разумът ще надделее и ще започнат преговори за тези най-важни приоритети.

Илияна Йотова е оптимист и допълни, че това очакват и българските граждани. Ако партиите отново се затворят в себе си и решат да отидат на още едни избори през тази година, няма да бъдат разбрани от българския народ, посочи вицепрезидентът.

Попитана за ниската избирателна активност на изборите на 11 юли, Йотова каза, че това трябва да е предмет на сериозен анализ от всяка политическа формация и от обществото. По думите ѝ трябва да се разгледа секция по секция, да се види кои са хората, които не са отишли до урните. Тя посочи още, че не вярва, че машините и ваканцията са спрели хората да отидат да гласуват и допълни,че се задава друг голям въпрос- дали пък хората не са намерили за кого да гласуват.

На въпрос за тезата на ГЕРБ, че целта е да не се съставя правителство и да продължи да управлява служебният кабинет, Илияна Йотова коментира, че "това остава на г-н Борисов - да пуска фалшиви новини в публичното пространство". Очевидно, важното и реалистичното е само едно - никой не иска да си има работа с ГЕРБ и да участва в следващо правителство с тях, а оттам - нататък какво е мнението на бившия министър-председател, това си остава преди всичко важно за неговите избиратели, посочи Илияна Йотова.

Попитана за идеята служебният кабинет да стане редовен, лансирана от председателя на коалицията "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова, вицепрезидентът Йотова я определи като друго екзотично предложение и заяви, че всяка политическа формация, когато е тръгнала към избори, трябва да си поеме отговорността и да бъде готова да състави кабинет със своите експерти и виждания. Иначе, дайте да си променим конституцията- да си имаме един служебен кабинет и да приключим, коментира Илияна Йотова.

Вицепрезидентът отговори на журналистически въпроси преди участието си в Международен научен семинар "Да преосмислим средата ни в един пост-ковид свят" в Софийския университет "Св. Климент Охридски"."Не е достатъчна солидарността помежду ни само по време на криза. Трябва да изградим солидарност и във възстановяването от ковид пандемията. Отново най-уязвимите не са във фокуса на вниманието на обществените дискусии и политиките. Трябва да осъзнаем собствената си отговорност - ако не проявим солидарност, ако не се погрижим за слабите, безработните, жените, децата, пандемията ще продължава да отнема от цялото общество." Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването в Софийския университет "Св.Климент Охридски" на Международния научен семинар "Да преосмислим средата ни в един постковид свят", съобщават от прессекретариата на държавния глава.

"Ако няма международна отговорност и помощ, всички ще страдат, защото вирусът показа, че не е подвластен на "ние" и "те", на млади и стари, бедност или богатство, на свои и чужди, на граници. Не можем да пазим националните си интереси, ако не се грижим за тези около нас", посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът направи паралел между начина, по който само чрез рестриктивни мерки ЕС опита да овладее финансовата и икономическата криза от 2008 г., и решението от м.г. за безпрецедентно големия финансов пакет от 750 млрд. евро за справяне с последствията от пандемията и възстановяване на икономиките.

Вицепрезидентът очерта няколко основни теми, които да бъдат предмет на последващи дискусии - достъпността до образование, медицинска и социална грижа, отношението глобализация - икономически суверенитет в контекста на зависимостта от една държава за снабдяването с медицински консумативи, трансформацията в обществените отношения и последствията от дългата изолация. "Едно е сигурно - не страхът и апокалиптичните прогнози решават многобройните проблеми", изтъкна Илияна Йотова.

Семинарът, който ще продължи до 16 юли, се организира от Специализирания институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт (СИФАМ) в сътрудничество със СУ "Климент Охридски", Нов български университет, Техническия университет и френските университети "Париж 1 Пантеон-Сорбона" и "Париж 2 Пантеон-Ассас".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цървулан

    8 12 Отговор
    Илианке,май ти се услади стола на вице президент.Ноооо стигт ви 5 години.Нали казвате че никой не трябва да се заседява дълго време в политиката че се уяжда?Айде в пенсия.
  • 2 ПЕЕВ

    10 14 Отговор
    БЪЛГАРИЯ ИМА НУЖДА ОТ БОЙКО БОРИСОВ,А НЕ ОТ ПОСРЕДСТВЕНИ ПОЛИТИЦИ.
  • 3 анонимен

    8 8 Отговор
    на боеко му приложиха операция„шведска тройка”-на където и да мръдне все е с 200.

    Коментиран от #8

  • 4 Дядо Пройко

    7 16 Отговор
    Браво на Слави.Комунягите квичат на умряло.Какво по хубаво от това?

    Коментиран от #10, #17

  • 5 Aнти мафия

    7 1 Отговор
    наслушахме се на думи и изказвания последните месеци , а дела никакви ...повечето политици са на държавна работа , електората на герп и мвро също,заплатите им вървят ...а ние ,другите какво да правим при неработеща държава? кога ще се размърдате гжи и господа политици и ще свършите някое полезно дело и за нас другите
  • 6 Дай Боже

    4 3 Отговор
    Да живее България.
  • 7 Аз Негодника

    3 8 Отговор
    ...НОВИЯ ПРЕЗИДЕНТ...Николай Младенова

    Коментиран от #30

  • 8 Боеко

    5 5 Отговор

    До коментар #3 от "анонимен":

    Не го мисли.А мисли с какво ще си платиш парното и какво ще ядеш.Да не се окаже,че ще ядеш само на Боеко шланга.

    Коментиран от #11, #13, #36

  • 9 dfu

    4 4 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Илияна Йотова: България има нужда от много стабилно правителство,"

    Значи от досегашното служебно, с малки корекции.
  • 10 Пхахахаха

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Дядо Пройко":

    Тука май само ти квичиш под различни никове. Откак вашата Тиква се сгромоляса, квичиш като побъркан.

    Коментиран от #12

  • 11 Боецо

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "Боеко":

    Споко, бе! Никой не го мисли твоя Боеко. Само ти го мислиш. Явно си тайно влюбен в него.

    Коментиран от #14

  • 12 Дядо Пройко

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Пхахахаха":

    Още по радостен съм ,че забеляза.Твоята Курнела е пътник.
  • 13 анонимен

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Боеко":

    Хич и не го мисля,ама той много мрънка и ме занимава със себе си.За моята храна и парно не бери грижа,мисли си за тебе,че хранилката ви свърши.

    Коментиран от #15

  • 14 Щом го

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Боецо":

    Споменаваш, май ти си влюбения.Също ,като Галева и Импекса.С него.Това и с него лягат.

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Боецо

    4 3 Отговор

    До коментар #14 от "Щом го":

    Не се измъквай, боколюбецо. А него целия народ го споменава и то не с хубаво. Искаш май да си Мата Хари, а? Тиквопитек.
  • 17 мислещ

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Дядо Пройко":

    А соросоидите като тая са много доволни.
  • 18 Хахахаха

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Само да":

    Ти на махалата "Австрия" ли казваш? Горкия, мечтите са безплатни.

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ще ще ще

    3 3 Отговор
    Разбира се, че ще надделее разумът, щом изкукалата Тиква я няма в политиката вече.

    Коментиран от #22

  • 21 Щом така

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Хахахаха":

    Мислиш ,твоя воля другарю.Но власт червенушковците ,няма да видите.
  • 22 5783

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "Ще ще ще":

    Правилно.Народа се произнесе.Категорично каза ,че не иска крадливи червенушковците да управляват.

    Коментиран от #25

  • 23 Бай Шиле

    3 1 Отговор
    "...България се нуждае от силно правителство..." Каква грандиозна и величава мисъл! Колко години трябват за да натрупаш знания да го кажеш това?! Браво г-жо Йотова!
  • 24 Хахахаха

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "анонимен":

    Стига бе, човек! Каква Австрия, какви 5 лева? Тоя е някой селтак, дето в София още не е ходил. Пише, че живее в Австрия и си мисли, че хората му вярват.

    Коментиран от #26

  • 25 Хахахаха

    1 4 Отговор

    До коментар #22 от "5783":

    Интерпретираш неправилно, както обикновено. Писах, че твоя мокър сън Тиквака вече не е фактор. Ако го припознаваш като червенотиквеник, за това си прав.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Илхан

    4 3 Отговор
    Oт тук нaтaтък кoйтo и дa e пoлитик или пaртия cгaфи вeднaгa щe бъдe пoмeтeн oт буднитe грaждaни. Тoзи път щe имa oщe пo ярocтни прoтecти, хoрaтa ca гнeвни и aкo тoзи път бъдaт прeдaдeни щe ce лee кръв.
  • 28 Хахахаха

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "анонимен":

    Признаваш си наклонностите. Досега криеше, че си "обратна стъпка".

    Коментиран от #39

  • 29 Йотова

    1 1 Отговор
    на тебе какво ти пречи служебния кабинет?! А, да! Очакваш мандата да отиде в БСП и да съставят "стабилно" правителство! Хайде, стига вицове за днес. От три дни само вицове в тази държава.

    Коментиран от #32

  • 30 Прав си

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Аз Негодника":

    за /вероятно/ неволната грешка. Младенова е, да!
  • 31 5682

    1 3 Отговор
    Много от драскачите са от контингента осемдесет процентови на Иво Христов. А иначе всичко е много просто и ясно.При последните демократични избори народа си каза думата ,кой да управлява.На ,който не му харесва резултата да си направи партия ,да се яви на избори и като спечели да управлява.Това е положението ,другари.
  • 32 Служебния

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Йотова":

    Кабинет е назначен а не избран от народа.Там е разликата.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 И как

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "анонимен":

    коментираш като статията излезе преди малко , а Австрия е два часа назад?!

    Коментиран от #35, #37, #41, #43

  • 35 анонимен

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "И как":

    Нещо си объркал,австриеца е друг.
  • 36 Не,не,

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Боеко":

    на Радев и Рашков шланговете ще яде,че изтърваха цените и инфлацията расте с часове.
  • 37 Психo от Курило

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "И как":

    Брат, ти си от твърдите 80% щом задаваш този въпрос на човека. Аз ако прочета статия в 2 през нощта, а при теб е 9 сутринта ще те питам как си я прочел ли? Идвай в Курило имам хапчета.
  • 38 На Демократична България

    0 2 Отговор
    Успех, успехи
  • 39 анонимен

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Хахахаха":

    Внимание ли си търсиш?
  • 40 Питам защо

    3 0 Отговор
    Зaщo Бългaрия e eдинcтвeнaтa пaрлaмeнтaрнa рeпубликa в Eврoпa кoятo имa длъжнocттa вицe прeзидeнт?!В цeлия cвят eдинcтвeнитe пaрлaмeнтaрни рeпублики c длъжнocт вицe прeзидeнт ca Индия и Бългaрия.
  • 41 От кога

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "И как":

    Австрия стана 2 часа назад спрямо българското време!?Или само в кухата ти кратуна е така?
  • 42 Watchdog

    2 1 Отговор
    България има стабилно правителство. Казва се ''европейска комисия'' и се намира в Брюксел. На правителството в Брюксел му трябва ''стабилна'' местна колониална администрация за да провежда неговите политики. Началниците щедро са отредили туземното население само да излъчва местните изпълнители чрез демократични изботи.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Светлослав

    1 0 Отговор
    Дано Слави да състави правителство и всички комунисти ,турци и ченгета на ДСго подкрепят
    Така ще има много стабилно правителство за 8 години за напред!Ура Елена Кончева първа го каза от Европата
  • 45 waterwet

    1 1 Отговор
    Права е!
    Сега ни предлагат правителство с мошениците от царските конюшни.
    Най-порочната сделка в новата ни история е направена от проекто министър-председателя!
    Това не мога да го възприема, а имам голямо въображение.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове