Last news in Fakti

14 Юли, 2021 14:09 13 803 112

Диспечерски грешки убили майор Валентин Терзиев?

  • майор валентин терзиев-
  • миг

Нови подробности за трагедията

Диспечерски грешки убили майор Валентин Терзиев? - 1
Снимка: БГНЕС

Грешки на диспечерите по команда на полета са една от причините за трагедията, довела до катастрофата на нашия МиГ-29 и смъртта на пилота майор Валентин Терзиев, твърди източник от Министерството на отбраната, цитиран от "Лупа".

Докладът за катастрофата от 9 юни, почернила международното учение „Шабла 2021“, трябва да бъде оповестен днес. Твърди се, че пред медиите ще бъде представен, обаче, съкратен вариант заради наложената конфиденциалност на част от текста.

Все още върви кореспонденцията между България и Русия за транспортиране на черната кутия на МиГ-а за анализ. Тя все още не е изпратена поради административни спънки. Има неуредици по транспортирането ѝ, иначе самото отваряне на черната кутия и проверка на записа в нея ще стане буквално за часове. Забавянето е заради влошените отношения с Русия и изискването на Москва за визи на придружаващите я български експерти от ДАНС, от военното министерство и т.н. Проблемът не е в Министерството на отбраната, твърди още източникът на изданието.

От доклада днес ще научим няколко важни неща – намесата на US ракета в трагедията с майор Валентин Терзиев, каквато версия тръгна след ужаса, е пълна спекулация. Твърди се, че няколко технически грешки от диспечерския пулт и объркване на пилота са истинската причина за катастрофата. При полета край Шабла, започнал в 00,05 ч. с излитане от летището в Граф Игнатиево след полунощ на 9 юни и завършил по трагичен начин в 0,40 ч., в един момент пред майор Терзиев хоризонтът и морето буквално са се „събрали“.

Причината е, че не е имало луна, бил е пълен мрак и самолетът се забил косо под ъгъл във водата, което е равносилно на сблъсък с бетонна стена. При удара самолетът буквално се е раздробил на парчета, не е имало взрив, пише в секретната част от доклада, която няма да бъде оповестена пред медиите. Съпътстващите грешки от управлението в диспечерския пункт ще надделеят като причина за ужасния инцидент, добавя източникът.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Red Dead RII

    68 229 Отговор
    Радев, защо убихте пилота, от както сте на власт само простотии.

    Коментиран от #7, #21, #38

  • 2 БАЙ Х@Й ‼️

    112 6 Отговор
    Мдааа, " самолетът е изчезнал от радарите на 1'200 метра височина и скорост 900км/ч " - това не е моя измислица !

    Коментиран от #9, #31, #88, #103

  • 3 Тъпчо

    102 3 Отговор
    ри удара самолетът буквално се е раздробил на парчета, не е имало взрив, пише в секретната част от доклада, която няма да бъде оповестена пред медиите. ####################'##$$##
    Като е секретна ,как я съобщиха на вас.Много интересно.

    Коментиран от #62

  • 4 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    115 35 Отговор
    Всичко ще измислят, само и само
    да не признаят истината -
    свален от "приятелски" (краварски) огън...

    Коментиран от #26, #27, #50

  • 5 Рто

    115 3 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Причината е, че не е имало луна, бил е пълен мрак и самолетът се забил косо под ъгъл във водата, което е равносилно на сблъсък с бетонна стена".
    Пилота разполага с прибори за летене нощем, като например радиовисотомер и изкуствен хоризонт.
    Не ги ли е наблюдавал по време на полета?

    Коментиран от #11

  • 6 Centurion

    152 6 Отговор
    Пълни глупости! Пилота си следи авиохоризонта в кабината а не гледа през стъклото за да се ориентира къде се намита спрямо кота нула.Тука се тиражират неща за наивници и абсолютни лъжи.Катастрофа НЯМА!
  • 7 Човек

    30 8 Отговор

    До коментар #1 от "Red Dead RII":

    Ехаааа аа, браво ! Какви директни обвинения!
    Не прекаляваш ли малко?
  • 8 !!!?

    24 54 Отговор
    Военната хунта - символ на разрухата в армията и държавата, на раздора между институциите и в обществото, на международната изолация за блокиране на Северна Македония към ЕС в интерес на Кремъл !!!?

    Коментиран от #36

  • 9 БАЙ Х@Й ‼️

    70 4 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Те едни други самолети пробиха стоманобетонна конструкция и въпреки че се врязаха на 98-ми етаж срутиха кулите до основи ! /всеки може да вярва в каквото иска /
  • 10 Румен

    64 2 Отговор
    В диспечерския пункт ако има чистачка, то тя е виновна
  • 11 Centurion

    77 0 Отговор

    До коментар #5 от "Рто":

    Абе какво ги слушаш,чудят се как да отърват кожите и бълват глупости.Има разбира се.Нощем се лети по уреди.

    Коментиран от #14

  • 12 Кумчо Вълчо

    68 9 Отговор
    Май май наистина ще излезе че е свален от "приятелска ракета".
  • 13 ХМ хм

    53 0 Отговор
    'Колкото и да искаш да свършиш някоя работа наистина добре, винаги ще се намери некадърник/продажник или връзкар да те прецака, а с теб да прецака и работата.' Българска поговорка, родила се през 1944г. и валидна до днес! Светъл път, пилоте! Сила за близките!
  • 14 Рто

    40 3 Отговор

    До коментар #11 от "Centurion":

    Абсолютно вярно!
    Ама те явно разчитат,че повечето хора, не са запознати с авиониката на самолетите!!!

    Коментиран от #80

  • 15 В е л и к и я

    75 3 Отговор
    Няма как тези изгъзици да са вярни , това е пилот с огромен стаж и знае всички възможности на самолета а и своите , и 2 години да не е летял няма никъкво знаечние , той ще направи със самолета точно толкова колкото знае и в което е сигурен .. ако види че е ниско няма да стреля за да не изложи себе си на риск и ще вдигне самолета нагоре , има достатъчно уреди да гледа колко е ниско ако ще навън да е тъмно като в гъ.овете на тия къде се чудят как да лъжат сега ..Това е пряко попадение от ракета в момент в който той се е издигал нагоре след като е поразил целта и не е имал време да избегне удара тъй като е бил неочакван за него ..!
  • 16 Суванджиев

    62 10 Отговор
    Прикрива се американската ракета...явно погрешно е ударила самолета, но нали янките не плащат...ще плаща нашето МО..

    Коментиран от #25

  • 17 SAAB

    60 1 Отговор
    Ама ние сме амсалаци ! Луната виновна .......палячовци ! Всеки уред е дублиран .......в тренажор полет по уреди е с черно перде ...........изобщо няма нужда пилот да гледа навън.....само уредите
    Няма как......да го объркат и от земята.......машината казва ,кога си на прага и предупреждава ако правиш грешка !

    Коментиран от #92

  • 18 Дядо Гъдю

    62 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Причината е, че не е имало луна, бил е пълен мрак и самолетът се забил косо под ъгъл във водата
    Остава да добавите,че мишената е светила на дълги,не е сменила на къси и е заслепила пилота.Бла,бла или както казваме на село:дрън, дрън,ярина.
  • 19 Watchdog

    25 4 Отговор
    Сравнението с ''бетонната стена'' е лош пи ар. Все пак става на въпрос за различни плътности...На водата е една, на бетона съвсем друга.
  • 20 Умен Адев с ерцееса

    7 12 Отговор
    Иска инвестиции от Германия а не купи Юрофайтъри в бойна готовност от Италия за 1 млрд левро

    Коментиран от #40

  • 21 Радев,Радев,

    26 7 Отговор

    До коментар #1 от "Red Dead RII":

    защо досега лъгахте и мазахте ? Това е недостойно! Още неща ще излязат. Подлеци и мижитурки правят, като вас.
  • 22 Перо

    41 1 Отговор
    Явно някой неграмотник с лампази се е натегнал за облаги и слугинаж. Пилотът не е лаик и полета му се извършва,само по уреди,които не са били повредени,а проверени,преди полета! Сегашните висши военни се размазват от сервилност пред чужденци. Търсете вината в ръководителите в КП и програмата на учението!
  • 23 big

    41 0 Отговор
    На мястото на този пилот, всеки друг също щеше да загине, ако виждайки проблемите не беше се отказал. Говорят за сливане на небе и море, но тези самолети са годни за летене във всякакви условия, а имат устройство, което мери височината. Да не забравяме, че има и диспечери на сушата, които контролират полета и винаги могат да прекратят мисията, но нали трябва да се покажем велики?
  • 24 Воисил Граматик

    19 0 Отговор
    Диспечерски грешки ли са убили майор Валентин Терзиев?

    Коментиран от #30

  • 25 SAAB

    22 2 Отговор

    До коментар #16 от "Суванджиев":

    Няма грешка.......при падане на мишената под праг на стрелба ракетата е прихванала самолета.....затова и той рязко се снишава да го загуби като цел......но времето не стига......тия ракети се насочват от топлината ......но имат праг под който се деактивират
  • 26 нНЯКОЙ СИ

    23 35 Отговор

    До коментар #4 от "ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ":

    ГЕРБ НЕ СА НА ВЛАСТ, КАТО ПАДНА САМОЛЕТА....... РАДЕВ КАТО ГЛАВНОКОМАНДВАЩ ДА СИ ПОДАВА ОСТАВКАТА. И ДО СЕГА НЕ Е НАПРАВИЛ ИЗЯВЛЕНИЕ СЛЕД ПРЕДЛОЖЕНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ОТ ЧАЛГАДЖИЯТА. СКРИ СЕ В МИША ДУПКА.

    Коментиран от #45

  • 27 Само,че

    18 26 Отговор

    До коментар #4 от "ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ":

    Служебното правителство и служебният министър на отбраната са отговорни за случилото се. Те са убийците,. лъгали ни толкова време, явно заради изборите.
  • 28 Лего

    16 0 Отговор
    диспечерите по команда на полета...Диспечерите-ръководители на полетите,бе,алооу!
  • 29 chi

    39 4 Отговор
    "Забавянето е заради влошените отношения с Русия" кой ги влоши отношенията? Дайте отговор, персонално?
  • 30 Или грешки

    14 8 Отговор

    До коментар #24 от "Воисил Граматик":

    на командването ? Радев, как пак изкарахте кака Мара чистачката виновна?
  • 31 Сега

    9 4 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    На 1200м има още едно море наречено „Черно Море 2“ те това са имали предвид!
  • 32 Додо

    31 2 Отговор
    Ако са верни глупостите,с които се оправдавате,щяхте да извадите отломките на самолета от водата и да докажете,че се е разбил,но няма да го направите,защото истината е вредна за вашите пагони.
  • 33 габровница

    15 6 Отговор
    Аз на кого да разправям,че се касае за човешка грешка!Щурман насочвачите или диспечерите са подчинени на ръководителя на полетите,а той на Командира!Като ви казвам,че тези двамата трябва да бъдат разжалвани и позорно да им скъсат пагоните пред строя,няма кой да слуша!!!До следващия еъркраш.

    Коментиран от #58

  • 34 Бибитко

    19 15 Отговор
    Ето до това доведе управлението на верния слуга на САЩ и Брюксел Борисов. Визи за руснаци и реципрочно за българи, които имат намерение да пътуват до Русия. Да не говорим за огромните загуби от ограничения достъп на руснаци по черноморското ни крайбрежие.

    Коментиран от #39, #70

  • 35 газов инжекцион

    23 5 Отговор
    нaмecaтa нa US рaкeтa в трaгeдиятa c мaйoр Вaлeнтин Тeрзиeв, кaквaтo вeрcия тръгнa cлeд ужaca, e пълнa cпeкулaция. Твърди ce, чe някoлкo тeхничecки грeшки oт диcпeчeрcкия пулт и oбърквaнe нa пилoтa ca иcтинcкaтa причинa зa кaтacтрoфaтa. ТОВА НЕ Е НАМЕСА,А ВЗРИВ. РАКЕТАТА И САМОЛЕТЪТ НЕ СА УЧЕНИЦИ,КОИТО СПОРЯТ ПО ЛИТЕРАТУРЕН ВЪПРОС! ИЗТРЕБИТЕЛЯТ Е БИЛ ВЗРИВЕН. АКО РЪКОВОДИТЕЛ ПОЛЕТИ Е ВИНОВЕН,ТО ТОЙ ТРЯБВА ДА БЪДЕ УВОЛНЕН ОТ РЕДИЦИТЕ НА АРМИЯТА,ОСЪДЕН И ВКАРАН В ЗАТВОРА. ТОВА СА ФАКТИТЕ.ДРУГОТО СА ГЛУПОСТИ.
  • 36 Престани

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "!!!?":

    с твойте глупости,моля! Каква Македония,какъв Кремъл, хептен изперкахте вече.
  • 37 Домати с лук

    26 3 Отговор
    Как да вярваме, като и сега искат да ни натрапят една лъжа: "При удара самолетът ..............., пише в секретната част на доклада, която няма да бъде оповестена в медиите."
    Секретна част от доклада?!?
    Няма да бъде оповестена?!?
    А ето, че тук е оповестено ... щото е секретно!!!
    Боже, боже, боже.
    А в секретната част пише ли причината за пръскането на самолета на малки парчета и разпиляването му на площ десетина кв.км.?
  • 38 Тъпук

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Red Dead RII":

    Поредният ибрикчия.
  • 39 Не,не е.

    9 16 Отговор

    До коментар #34 от "Бибитко":

    Радев докара нещата във ВВС дотук, а и колко време мълчи за истината.
  • 40 Диоген

    13 1 Отговор

    До коментар #20 от "Умен Адев с ерцееса":

    Абсолютно вярно.Не инвестираш в европейската икономика ,а чакаш подкрепа.Рани или късно ще те прецакат.
    Тази прегръдка с Мусака и снимка на салмолетоносач (с ръце в джобовете)ще ни излязат много,много скъпи.
  • 41 Какви диспечери..има радари със записи

    20 1 Отговор
    На радарите трябва да се вижда какво лети и трябва да има записи от радарите дали ракета е уцелила самолета или е паднал в водата от пилотска грешка ако радарите нямат записващи устройства на полетите които са локализирали в техния обхват както черните кутии на самолетите за какво говорим
  • 42 ЕВРИКА

    16 2 Отговор
    НАЛИ ЖЕНА МУ ТОВА ПОВТОРЯ ОЩЕ ОТ СМЪРТТА МУ? ДО СЕГО СЕ ОПИТВАХА ДА ПОТУЛЯТ НЕЩАТА.
  • 43 666666

    14 5 Отговор
    Тия почнаха с лъжите за да покрият САЩ
  • 44 Библиотекари и военни в България..

    5 0 Отговор
    Са все продукт на машини произведени извън България и са кибер маймуни защото номенклатурата ги използва за свои пропагандни цели
  • 45 В.Г.З.

    5 6 Отговор

    До коментар #26 от "нНЯКОЙ СИ":

    Какво искаш да коментира Президентът бе,
    че той още не им е връчил мандат?!?

    Коментиран от #49

  • 46 Скачачите във вода що не се разпиляват

    7 2 Отговор
    На много части из целия басейн и след скока във вода да им събират частите на тялото БМФ даже нямаха подводен апарат със сонар
  • 47 Рейс

    9 0 Отговор
    Както бях написал преди-куче влачи рейс.Смятате ли,че някога ще разберем истината?Много хора са се наредили по редичката и ще се увърта до край.Дано да не съм прав и се разбере всичко.Дължат го на семейството на Човека.Да почива в мир.
  • 48 ТИР

    6 2 Отговор
    И нещо визите ставали бавно,,,Преди в МВР печата Слагаха за Час,,, Или се чудите дали Да ги Разчитат,,,,
  • 49 нНЯКОЙ СИ

    9 6 Отговор

    До коментар #45 от "В.Г.З.":

    А КОМЕНТАРИТЕ МУ С ВДИГНАТО ЮМРУЧЕ....... НЯМА ДА КОМЕНТИРА ЗАЩОТО ТОВА ПРЕДЛОЖЕНО ПРАВИТЕЛСТВО Е В НЕГОВА ПОЛЗА, ЦЕЛТА МУ Е ДА ОСТАНЕ НЕГОВОТО СЛУЖ. ПРАВИТЕЛСТВО. БОЙКО АКО Е ПИЧ ЩЕ ДАДЕ НА СЛАВИ НЕОБХОДИМИТЕ ДЕПУТАТИ, ТА ДА МУ ГЛЕДАМЕ САИРА НА СЛАВИ, А НА ЕСЕН " ОРЕШАРСИ - 2 "
  • 50 Aлфа Вълкът

    1 5 Отговор

    До коментар #4 от "ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ":

    Кой знае как ти се иска да вдигнеш два черни краварски самолета и после да ги свалиш? Ахахахахахахаха

    Коментиран от #57

  • 51 Гост

    10 1 Отговор
    Не е имало луна?! Wow за полет с изтрбител от втората световна ли става дума в статията?

    Коментиран от #60

  • 52 НЯКОЙ

    7 2 Отговор
    Няма какво да коментираме и едва ли ще научим истината!
  • 53 12 години

    11 9 Отговор
    Гербаджиите съсипваха армията. Как да няма такива инциденти.
  • 54 Го4о

    12 8 Отговор
    Главнокомандващия да излезе и да каже каква е истината и веднага да си подаде оставката! Илияна Йотова да го замества до президентските избори! Бг. няма нужда от нощоправеца!

    Коментиран от #66

  • 55 АНОНИМЕН

    14 4 Отговор
    Най-големия проблем на замазването е факта, че руснаците също са видели какво става с техните радари от Крим и не само от Крим! И ще изкарат кирливите парцали когато искат! А може и да са пратили "снимки" от случката където трябва и затова не "тръгва" черната кутия към Русия за снемане на тия прословути последни секунди! Ще видим!
  • 56 Едни са казали

    4 1 Отговор
    Каква е истинската истина моге да каже само загиналият. А той няма да насочи машината с 900 км/ч в морето, но е станало и то ако е така.
  • 57 Да знаеш

    3 1 Отговор

    До коментар #50 от "Aлфа Вълкът":

    Алфа мишок си ти, с лява ориентация!
  • 58 Последния софиянец

    2 2 Отговор

    До коментар #33 от "габровница":

    Много знаеш английски, чак забрави Българския а ?
  • 59 небрежнев

    14 1 Отговор
    Виза за Русия се вади за ден. Или не са искали, или руснаците умишлено не дават. А и това не е нужно. Повреден лентов кабел е несериозен проблем и лесно може да се прочете информацията. Странно е поведението на държавата и на президента в частност, защото загубихме добър пилот и боен другар на президента, а не се полагат никакви усилия за намиране на истината. Мечките в Белица имат по-активни защитници от нашите пилоти!
  • 60 Приятел

    1 1 Отговор

    До коментар #51 от "Гост":

    Май английския ти е по добър от Българския ?
  • 61 hmm

    1 0 Отговор
    който не вярва да ходи да провери!
  • 62 глупаво питане

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Тъпчо":

    Запознали са се с информацията и после устно са я съобщили на медиите, трудно ли е според тебе?
  • 63 Косьо

    11 4 Отговор
    Ако не са отворили кутията наши е под зоркото око на американски представител, в Русия ще разберат причината... Но въртенетотза визи е повод да не занесат кутията, защото ще стане ясен ударът от американска ракета откъм румънско - батареите на летище "Михай Когълничану" до Констанца... Оттам тази ракета лети 2 мин..
  • 64 Девоатин

    12 2 Отговор
    Тези съвместни учения са опасни! Няма как да командваш чужденци, още повече американци! Ако не варвате за Шабла - ето ви Чешнигирово! И ония френски командоси в Плевенско, да им е честит нац. празник!
  • 65 ССсс

    16 1 Отговор
    Пак се опитват да ни лъжат.Явено в черната кутия,която изглеждаше като нова,има информация за истинската причина,която трябва да се скрие.Това със затруднения при нейното изпращане го разправяйте на накой от Столипиново.Другия момент е че е абсолютна лъжа,че при удар във водата ефекта е като удар в бетонна стена.Да,ама друг път.При удар на самолета с 800км,ч във водата,пилотът ако е вътре ще загине но самолета няма да стане на парченца,както ни описват а на няколко части.Само при експлозия може да стане на парчета,при мястото на експлозията,което явно не е било в близост с черната кутия,която изглеждаше непокътната.Третия и най комичния,като обяснение момент е,че нямало луна и било тъмно,което било причина за катастрофата.Всеки упавляем военен уред,дали ще е танк или самолет има уреди за нощно виждане или летене и радари за отчитане на близоста на земята или различни препядствия,.Никога няма да разберем каква е била причината,но определени хора я знаят още в момента на случката.Цялата операция е наблюдавана от няколко радара и всичко се е знаело минути след инцидента.Жалко за пилота.

    Коментиран от #67

  • 66 БАЙ Х@Й ‼️

    14 4 Отговор

    До коментар #54 от "Го4о":

    "Самолетът е изчезнал от радарите на 1200 м. над морската повърхност. " - това са думи точно на министъра. Какво повече очакваш ! Да каже полигона в Румъния и модела на ракетата ли ????
  • 67 АНОНИМЕН

    3 2 Отговор

    До коментар #65 от "ССсс":

    Как няма да лъжат! Вeрoятнo щe кaжaт, чe пилoтa e дръпнaл и cкъcaл тoя прocлoвут лeнтoв кaбeл, заради който не "точат" тия прословути последни 13 секунди изпaдaйки в дeлириум трeмeнc пoд въздeйcтвиeтo нa внушeниятa нaпрaвeни му oт Кaшпирoвcки диcтaнциoннo oщe в дeтcкитe гoдини кaтo гo e глeдaл нa чeрнo-бял тeлeвизoр! Дa пoяcня : дeлириум трeмeнc e нeщo кaтo лудocт вcлeдcтвиe нa прoдължитeлнa злoупoтрeбa c твърд aлкoхoл - хoрaтa виждaт мишки, хлeбaрки...и изпaдaт в пaничecки cтрaх! A Кaшпирoвcки e зaбрaвeн руcки мoшeник oтпрeди oкoлo 30 гoдини, кoйтo лeкувaшe вcякaкви зaбoлявaния включитeлнo рaк c внушeниe пo тeлeвизиятa и мнoгo гo глeдaхa, чe и вярвaхa!
  • 68 Напушен

    1 1 Отговор
    рейнджър: А, ние си ги мятаме ракетите, като игра на бейзбол - кой я хване да му мисли...
  • 69 Кой

    2 3 Отговор
    Не се дрънкайте излишно. Всички версии са възможни. Има доста примери за катастрофи в гражданската авиация при загуба на ориентация на пилотите. Разбира се вiнаги в комбинация и сдруги грешки: човешки или на уредите. Има случаи когато единият авиохоризонт се повреди и пилота не знае кой от 2-та (пред капитана и пред втория пилот) е верен, макар че има и трети (резервен), който се ползва именно за да свериш кой работи правилно. Тоест ако единия от трите има различни показания значи той е повредения и трябва да се пренебрегнат показанията му. Рядко, но понякога множество дребнни грешки (на пилота, техниката и/или диспечера, лошо време, липса на видимост и др.) водят до фатални комбинации и катастрофа. Всички изтъквани версии са се случвали с други самолети (Разследване на самолетни катастрофи по National Geographic Chanel). Въпросът е коя от всички е валидна - истинската в този случай.

    Коментиран от #72

  • 70 някой

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "Бибитко":

    Ами ти (и такива като теб) защо не си потърсите щастието в русия . Няма да ни липсвате .
  • 71 ???

    6 1 Отговор
    Никъде не се споменава за версия с неизправен или умишлено повреден боеприпас. Аз мисля, че се е случило точно това. При това положение просто в един миг изчезва от радарите. Иначе ако го порази ракета ще има много свидетели, тъй като ще се види на радара.

    Коментиран от #78

  • 72 АНОНИМЕН

    3 1 Отговор

    До коментар #69 от "Кой":

    Истинската причина най-прилича да е на писаното от БАЙ Х@Й ‼️ Другото е тупкане на топката!
  • 73 ДА АМА ДА

    5 2 Отговор
    Ако е имало взрив от ракета (на няколко километра от брега ,дали пък нямаше да бъде забелязан ? Мда ние явно сме идиоти или така поне си мислят русофилите .

    Коментиран от #82

  • 74 Версия

    9 3 Отговор
    Радара на самолета е регистрирал летяща ракета срещу него и пилота преди да бъде ударен е имал време да го каже.Поради това,черната кутия е още в България а толупите от НАТО ни разправят шарени лъжи,за да не се нанетява напрежение срещу афроамериканските бандити.
  • 75 Шкембе Воевода

    1 1 Отговор
    Аз съм невинен.
  • 76 ТИР

    2 1 Отговор
    Все Пак Ако е изчезнал на 1200 метра Височина от Радарите или се е Раздробил на Парчета или е Отишъл в Друго Измерение,,,
  • 77 Кой

    1 0 Отговор
    Не се дрънкайте излишно. Всички версии са възможни. Има доста примери за катастрофи в гражданската авиация при загуба на ориентация на пилотите. Разбира се вiнаги в комбинация и сдруги грешки: човешки или на уредите. Има случаи когато единият авиохоризонт се повреди и пилота не знае кой от 2-та (пред капитана и пред втория пилот) е верен, макар че има и трети (резервен), който се ползва именно за да свериш кой работи правилно. Тоест ако единия от трите има различни показания значи той е повредения и трябва да се пренебрегнат показанията му. Рядко, но понякога множество дребнни грешки (на пилота, техниката и/или диспечера, лошо време, липса на видимост и др.) водят до фатални комбинации и катастрофа. Всички изтъквани версии са се случвали с други самолети (Разследване на самолетни катастрофи по National Geographic Chanel). Въпросът е коя от всички е валидна - истинската в този случай.
  • 78 АНОНИМЕН

    8 1 Отговор

    До коментар #71 от "???":

    И ти ли искаш и чакаш да ти дадат данни от НАТОвски румънски или български радар!?!? А вярваш ли във вещици!? Ако всичко по самолета е било проверено и изправно на летищото в Граф Игнатиево - тогава как ще изчезне "яко дим" от радарите на височина 1200 метра! СТЕЛТ-а дето го няма ли се е включил автоматично!? Извънземните ли са отвлекли пилота!? И как така частите на самолета са пръснати на 10 километра?! Не ти трябва висок 10 за да наредиш пъзела даже и с тази мъгла, която пускат!
  • 79 Йййй

    1 4 Отговор
    Ако не са отворили черната кутия, диспечерите немогат да ги обвинят! Грешката се приписва на пилота!
  • 80 Петър

    6 2 Отговор

    До коментар #14 от "Рто":

    Какво има толкова да се знае .Съществуват полет в СМУ (сложни метеорологични условия ) и ПМУ (Прости метеорологични условия).През ноща се водят СМУ независимо дали грее луна,вали или евн има авария.Пилота управлява винаги посредством приборите, а те са дублирани та даже и някой триплирани .Сега пък щурмана бил виновен .Я търсете някъде другаде причината .Свтла му памет на Героя - Валентин Терзиев.
  • 81 България

    4 0 Отговор
    държава на най големите експерти-разбиращи дори и от авиокатастрофи. А иначе ги управлява славчо тр.
  • 82 АНОНИМЕН

    0 0 Отговор

    До коментар #73 от "ДА АМА ДА":

    Не съм русофил, но за другото с идиотите си прав! Винаги съм уважавал самокритиката!
  • 83 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    3 0 Отговор
    Интересно е, показа ли ни Русия среден пръст? Не, че не си го заслужаваме. Щом до визите се опря, май има нещо! Все пак, за да се постъпи отговорно, трябва Русия да разчете черната кутия. И дано стане това!

    Коментиран от #85, #89

  • 84 Пурко

    7 0 Отговор
    Не е имало луна ....било тъмно ....левия му фар изгорял...отделно досадни мушици му се налепили по стъклото и му свършила водата за чистачките!Чакайте сега за МИГ-29 ли става въпрос или за москвич 408???
  • 85 БАЙ Х@Й ‼️

    3 1 Отговор

    До коментар #83 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Само да ти напомня , че дори Русия скри истината за разстрела на "Курск" ! / там става дума за над 100 техни военни, тук за 1 чужденец /
  • 86 Айде бе

    2 1 Отговор
    Малко страничен въпрос: Колко действащи генерали в авиацията имаме? И колко самолета? По на колко годинки са? Летят ли (заради премиални ), с което лишават младите от летателно време?
  • 87 Ивaн Cтoянoв

    4 0 Отговор
    Краварите видят ли руски самолет стрелят и после мислят какво ще правят. Те са по презумция невиновни и правилни. А ние всме овчици, както исторически е било. Жалко за пилота ни. Жалко.
  • 88 Любител

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    нещо да се съберат хоризонта и морето ми е като в Карибски пирати. Дори на самолети от втората световна, няма как да стане - има авиохоризонт, има висотомери, варио - сигурно е имало грешка, но обяснението е нелепо. По-добре да кажат, че маневрата е била невъзможна и се е ударил във повърхността.
  • 89 Рософоб

    0 1 Отговор

    До коментар #83 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    В интерес на Русия е да я разчете, защото така ще изчезне съмнението за повреда в самолета. Но те имат много сифилистични мозъци, та не се знае колко мислят.

    Коментиран от #112

  • 90 Някой на вътре в нещата

    11 0 Отговор
    Ако не си боен пилот и не си гонил светеща въздушна цел СПМ-100 е трудно да ти обясни защо не си си гледал уредите в кабината и тнт. Отделно през последните 10 години определен кръг хора се мъчеха да призимят бойната ни авиация с цел друг да ни охранява, като бойкотираха договорите за поддръжка и режеха от ресурсно осигуряване. С това те допринесоха за гибелта на подп. Терзиев. Казват, че ръководителите били виновни, защо да са виновни, те са си спазили всичко по конец,това че радарите им са от 80те години те ли са виновни? През годините са пускани много доклади за състоянието на всичката ни техника в армията и за жалост правителството понякога даже й не ги е чело. Всичките ни бойни пилоти са с под 10ч нальот от началото на годината, не защото не им се лети или няма кой, просто няма изправна техника. И спрете да спекулирате, няма приятелски огън, нама руски ракети да са го ударили. Единствения "враг" на една армия е самото правителство, затова ако трябва да се търси главния виновник за всичко което се случи до сега и до гибелта на подп. Терзиев са продажниците в държавата ни.

    П.п.: Казваха ни, че нямало пари за поддръжка на миг29. Въпроса ми е как ще поддържаме f16 като неговата поддръжка е в пъти повече от тази на Миг29? Да не би изведнъж да се намерят пари от някъде? Ейй като дойде Ф16 тези които ще са на власт ще реват, защото тогава ще се осъзнаят каква касичка сме станали. Живи и здрави да са ни децата и дано те ни вкарат малко акъл когато порасна
  • 91 МИХАЙЛОВ

    4 0 Отговор
    ...ТИЯ НАЩЕ НАТОВСКИ
    И БАШ САЩ - ИСАНИ
    ПУЯЦИ
    СЧУПИХА ГЛУПОМЕРА...
    ...КАТО ТВЪРДЯТ,
    ЧЕ НАШИЯ МИГ - 29
    СЕ БЛЪСНАЛ В МОРСКАТА ПОВЪРХНОСТ...
    ...И СЕ Е РАЗПИЛЯЛ НА ХИЛЯДИ
    ДРЕБНИ ПАРЧЕНЦА
    НА НАД ДЕСЕТ КИЛОМЕТРА...
    ...АМА БИЛ ИЗЧЕЗНАЛ ВНЕЗАПНО
    НА ВИСОЧИНА 1200 МЕТРА
    НАД МОРСКАТА ПОВЪРХНОСТ...
    ...АМА ПИЛОТА СИ БИЛ
    ЖИВ И ЗДРАВ ОЩЕ 13 СЕКУНДИ,
    АМА СИ МЪЛЧАЛ
    И ТАКА ЦЕЛИ 13 СЕКУНДИ
    СЕ СПУСКАЛ НАЙ - СПОКОЙНО
    КЪМ МОРСКАТА ПОВЪРХНОСТ
    ДОКАТО СЕ РАЗБИЛ...
    ...И ДОРИ В ПОСЛЕДНИТЕ
    НЯКОЛКО СЕКУНДИ
    ПРЕДИ СБЛЪСЪКА
    НЕ ИЗДАЛ НИТО ЗВУК...
    ....А ПЪК ЧЕРНАТА КУТИЯ
    СЛУЧАЙНО И ТЯ СПРЯЛА ДА ЗАПИСВА ТОЧНО КОГАТО
    САМОЛЕТА Е БИЛ
    НА ВИСОЧИНА 1200 МЕТРА
    И ТОЧНО ТИЯ 13 СЕКУНДИ
    ПРЕДИ "СБЛЪСЪКА" В МОРЕТО...
    ...МЪЛЧАТ ЗЕЛЕНИТЕ ЧОРАПЧЕТА
    ПО ВЪПРОСА ДАЛИ САЩ
    СА СИ ИЗПРОБВАЛИ НОВА СИСТЕМА
    ЗА РАДИОЕЛЕКТРОННА БОРБА -
    РЕБ СРЕЩУ НАШИЯ МИГ - 29...
    ЗА СМУЩЕНИЯ И БЛОКИРАНЕ
    НА НАВИГАЦИОННИТЕ,
    КОМУНИКАЦИОННИТЕ,
    ОРЪЖЕЙНИТЕ СИСТЕМИ
    И СИСТЕМИТЕ МУ ЗА УПРАВЛЕНИЕ...
    ...И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕТО НА
    НОВИ СЕКРЕТНИ
    РЕБ И ЗРК И ЛАЗЕРНИ ОРЪЖИЯ НА САЩ
    СРЕЩУ ИСТИНСКИ РУСКИ МИГ - 29...
    ...И ДО КОГА
    ЩЕ КРИЕТЕ ОСТАНКИТЕ
    БЕ ПУЯЦИ НАТОВСКИ...
    ...ХА ПОКАЖЕТЕ ДВИГАТЕЛЯ -
    - ТОЙ СИ Е ПОЧТИ ЦЯЛ,
    ОСТАТЪЦИТЕ ОТ КОЛЕСНИКА,
    КАБИНАТА, КРИЛАТА...
    ...ТА ДА ВИДИМ
    СТОТИЦИТЕ ДУПКИ
    ОТ ШРАПНЕЛИТЕ
    НА ЗРК НА САЩ...
    ...И ПОРАЖЕНИЯТА ОТ ЛАЗЕРА...
  • 92 SAAB

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "SAAB":

    ТоА с минуса е явно торбята БИЛА ......или пасито с трабанта !
  • 93 SAAB

    1 1 Отговор
    Самият компютър на самолета предупреждава когато правиш грешка и си на опасна за полета височина.......И ГО ПРАВИ С ЖЕНСКИ ГЛАС за да е различен от комуникацията и да му обърнеш внимание !!!!!!!

    Коментиран от #96

  • 94 За овце

    2 0 Отговор
    Ще кажа само, че въпросният самолет има система, която при дезориентация на пилота връща самолета в хоризонтален полет само с пускането на "щурвала". Сега си правете сами изводи.
  • 95 До коментар 94

    3 0 Отговор
    Системата се казва "ПРИВЕДЕНИЕ АВИО ГОРИЗОНТА" и ако пуснеш не лоста а РУС се казва, ще се забиеш в земята или ще изкачиш височина в зависимост как си тримувал самолета. Ако искаш да активираш системата има копче на РУС, след активиране, системата предприема действие за извеждане на самолета в хоризонтален полет с претоварване до 5 единици. Но с 900км скорост, и само 5g претоварване в стръмно пикиране ще трябват повече от 2000м за да те изведе хоризонтално. Сега ти си прави изводи дали ще ти помогне в тази ситуация системата.
  • 96 един от стадото

    0 0 Отговор

    До коментар #93 от "SAAB":

    ама ти сериозно ли. И тоя нежен женски глас би трябвало никога да не позволи на пилота да се приземи дори на пистата. Или да направи бръснещ полет, или да мине под мост. Как ли го е молила девушката на руски да не се хака във водата.. При военните няма такива глезотии, сам взимаш решения и ги изпълняваш. Това да не ти е граждански полет по строг маршрут, курс и височина. А при един въздушен бой какво става, каката ще те побърка и надуе главата. Предупрежденията са със зумер и най често се изключват, особено при атака. А това е атака на МиГ-а. Кулата следи основно курса/направлението/ в случая, приказките са обрани до минимум, подават се команди само и то по азимут основно. Има нещо гнило тука. Може и нашите да са човъркали нещо по кутията и сега визите виновни. Пратят ли я г...вете им ще лъснат като месечина в оная злополучна нощ

    Коментиран от #97, #98, #99, #100, #101

  • 97 SAAB

    0 0 Отговор

    До коментар #96 от "един от стадото":

    ВЯрно си от стадото.................това с женският глас е истина.....потърси в мрежата ! това е така даже в машини на земята .....женският глас се различава от това което чуваш в ефир......и осъзнаваш ,че ти говори твоята машина ......това е смъсълът.....чечиджия !
  • 98 SAAB

    0 0 Отговор

    До коментар #96 от "един от стадото":

    Ей
    в стадото ......."минаване под мост и бръснещ полет ".....рамбо ли гледаш или филм от ВСВ .........
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 SAAB

    0 0 Отговор

    До коментар #96 от "един от стадото":

    намери в тубата : Pauline Nordin Stratosphere flight in the MiG-29
    52.16 мн.......при кацане ще чуеш компютара на МИГ -29 .....
    ==="Височината е опасна , гледай екрана "=== женски рускоговорящ глас ! трие ми линка

    Коментиран от #102

  • 102 Наташката

    1 0 Отговор

    До коментар #101 от "SAAB":

    Това което казва прословутата жена, която наричат на кратко "Наташка" е ако си нагласил радиовисотомера на определена височина и то в случая казва само Височина опасная, нищо повече. И сега да разгледаме радиовисотомера. На кратко доплеров измерител. За да е топен трябва да не си с по голям наклон от 20 градуса да не си в плътна облачност и над водна повърхност грешката в изчислението я дават по голяма. А от друга страна, Наташката се обажда ако има особен случай в полет. Това прави речевия информатор, в случая и да му се е обадила е било твърде късно. И не забравяйте, че това е самолет от 1989г. Няма кой знае какво.
  • 103 мунчо

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    ти май си скаран с математиката я вземи малко да посмяташ:
    1200 метра височина - движи се със 900 км или 900 000 метра в час
    900 000 /60 за да разберем колко е в минута - 15 000 метра в минута пак делиш на 60 за да разберем колко взема за секунда - оказва се че взема 250 метра за секунда - така 1200 метра на 250 метра в секунда окозва че пилотът е имал 4.8 секунди време за реакция- при падане от 1200 метра до 0 метра. 5 секунди как ти се струва - едно мигане на радара на 1200 метра и след това няма повече мигания - малко е вероятно радара да опреснява под 5 секунди.
    Първо сметни нещата после давай тъпи оценки.

    Коментиран от #106

  • 104 кочо

    1 2 Отговор
    САМОЛЕТА Е ИЗЛЕТЯЛ ОТ ЛЕТИЩЕТО В ГРАФ ИГНАТИЕВО ДО ШАБЛА СА ОКОЛО 300КМ.ИЗГУБЕНО ГОРИВО.ЗАЩО НЕ Е ИЗЛЕТЯЛ ОТ ЛЕТИЩЕ ДО ВАРНА.КЪДЕ Е ТРЯБВАЛО СЕ ВЪРНЕ САМОЛЕТА-И ЩЕ ИМА ЛИ МЕЖДИНО КАЦАНЕ АКО НЕЩО СЕ ОБЪРКА С ГОРИВОТО.ЯВНО ИМА МНОГО НЕРЕШЕНИ ЗАДАЧИ ОТ ЩАБА НА ВВС.

    Коментиран от #110

  • 105 dsсса

    1 0 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Докладът за катастрофата от 9 юни, почернила международното учение „Шабла 2021“, трябва да бъде оповестен днес"

    Изводът в доклада ще бъде " 'беш ли мааму, к'во се е случило".
  • 106 dsсса

    1 0 Отговор

    До коментар #103 от "мунчо":

    Да, ама трябва да умножиш по синус от алфа, където алфа е ъгълът на наклона на траекторията на самолета към повърхността на земата. Вашите сметки ще са верни, ако самолета лети вертикално към повърхността.
  • 107 Анатемакраваре

    0 0 Отговор
    А защо краварете, пардон - партньорете от ФАЩ ги нЕма в цялата схема!?
    Бас държа,че няма да бъде публикувана истината за смъртта на майора.
  • 108 миро

    1 1 Отговор
    след като прочетох статията си погледнах календара,2021 г предполажиж че греша сигурна е 1935.погледнах тогава телефона ми не 2021 година е.самолетите в 1935 година сигурно се е гледало през прозореца къде се намират отдавна има висотомери уреди показващи хоризонта сляпо кацане.статияте е писана от синовете на братя монголие явно затова не знаят за тезе нововъведения в управляването на самолетите-
  • 109 Бай Манчо

    1 0 Отговор
    Нали когато самолета е изчезнал от екраните на радарите е бил на 1200м / скорост 900км/h , кой лъже , хайде отивайте в Москва за да я разчетете ако умишлено не сте я повредели вече . Какво значи обтегнати отношения Руснаците никога няма ни върнат още повече , че става въпрос за тяхна машина - е ... ремонтирана в Полша с демократични части 2-ра употреба и без лиценз но истината трябва да излезе . Нашите паркетни генерали и зелени чорапи да престанат да се правят на "ястреби"
  • 110 ИСУФТ

    2 0 Отговор

    До коментар #104 от "кочо":

    ЗАЩОТО ТОЛБУХИНСКОТО ЛЕТИЩЕ НАЙ ГОЛЯМОТО НА БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ УМИШЛЕНО ГО ЗАТВОРИХА ВАШИТЕ НАТОВСКИ РОБОВЛАДЕЛЦИ И СЕГА КЛЕПАТЕ КАТО ПАТКАНЧЕТА У ТРИЦИ!
  • 111 Не е истина

    1 0 Отговор
    това просто! Пилот, изпълнил задачата си на учение в мирно време затрит от диспечера. Имам един въпрос по този Параграф 22: Ако пилотът беше имал достатъчно летателни часове, натренираност и подготовка щяха ли да имат някакво значение тези обстоятелства когато диспечерът го засили към водната повърхност? За съжаление ми се струва, че случаят потвърждава една моя житейска теория: "Че е много важно човек да има образование, възпитание и способности, но най-важното в живота е да попаднеш сред свестни хора, защото в този случай дори ти самият да не си много стока те ще те поправят, но дори да имаш най-доброто образование, възпитание и способности ако попаднеш в ръчичките на не читави хора и останеш при тях достатъчно дълго време те със сигурност ще те запратят на дъното завинаги" !
  • 112 Реалист 2

    0 0 Отговор

    До коментар #89 от "Рософоб":

    Обяснено ти е в статията - руснаците не искат калинките на Гешев назнаени в ДАНс за да мислят интриги за "руски шпиони" !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове