14 Юли, 2021 20:30 1 415 9

Акад. Петрунов: Няма данни, че смесването на ваксини е достатъчно безопасно

  • тромбози-
  • смесване на ваксини-
  • ваксини

Световната здравна организация излезе с препоръка препаратите да не се смесват

Акад. Петрунов: Няма данни, че смесването на ваксини е достатъчно безопасно - 1
Снимка: БГНЕС

Световната здравна организация излезе с препоръка да не се смесват различни видове ваксини срещу COVID-19. Тази практика придоби полулярност след случаите на тромбози, възникали след имунизация с препарата на AstraZeneca, съобщи Нова тв.

Вече няколко месеца въпросът със смесването на ваксините срещу COVID-19 вълнува научната общност. През това време се появиха противоречиви становища за това дали използването на различни видове препарати е ефективно и безопасно. В някои държави комбинирането вече е факт. Световната здравна организация обаче смята смесването на ваксините за опасна тенденция и не го препоръчва.

Главният научен експерт на Световната здравна организация призова да се изчака с комбинацията на ваксини от различни производители.

„Това е малко опасна тенденция. Нямаме достатъчно данни и доказателства за ефекта от смесване на препаратите. Комбинирането на ваксините е неизучена материя, а проучванията продължават и ще трябва да изчакаме техните резултати”, посочи д-р Сумия Сваминатан от СЗО.

Зад препоръката на СЗО застава и имунологът академик Богдан Петрунов. Един от основните проблеми за него са неясните последици за човешкото здраве.

„Няма достатъчно данни, че смесването на две ваксини, различни по произход, е безопасно за момента. Това е много сериозен риск и не е оправдан до момента. При един неуспех на тази смесена ваксинация, това ще компрометра цялата ваксинационна програма в света”, смята той.

Засега научните данни са свързанни с имунния отговор при инжектране на първа доза от AstraZeneca и втора от Pfizer.

„Това се прави в Англия, в Испания, във Франция. Резултатите обаче са добри, защото имунитетът, който се постига с два вида ваксини, се оказа добър. В това няма никакво съмнение, но ние не знаем какви ще бъдат по-късните резултати”, посочи акад. Петрунов.

Той поясни, че в нито една от кратките характеристики на разрешените за употреба ваксини не е описана възможността за комбинация с други препарати срещу коронавирус.

„Те имат различен механизъм на действие. По различен начин се внася антигенът в човешкия организъм и по-различнен начин се стимулира имунната система”, каза още той.

По въпроса все още липсва официално становище от Европейския и от Американския лекарствен регулатор.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    22 1 Отговор
    Отровата е една и съща.
  • 2 Доктора

    26 1 Отговор
    Няма данни, че „ваксините“ изобщо са безопасни, независимо дали се смесват или не! Първото, което е, те не са минали през всички етапи на изпитания и тестове, за да бъдат така скоростно вкарани в употреба. Няма все още опити с животни и хора, както няма резултати от използването им. Това е престъпление срещу човечеството да се ползва нещо на живи хора без да бъде изпитано и проверено.
  • 3 Нещо не е наред

    27 0 Отговор
    Те направо го удариха съвсем през просото, само и само да накарат хората да се ваксинират с някоя от ваксините. Какво не чухме по въпроса, преболедували да се ваксинират, хора с антитела да се ваксинират, ваксинирани да се ваксинират, де се смесват ваксините ...
    Въртят, сучат, все на ваксиниране ги избива.
    Колкото повече натискат, толкова повече се дърпам, нещо не е наред.
  • 4 Учен

    20 0 Отговор
    Казват "Повярвате на науката". От кога му викат на това наука?
    А защо не пробват в една спинцовка да сложат 1/3 файзер, 1/3 астра и 1/3 Модерна... Така и така се вижда, че си правят експерименти, да пробват и това.
    А защо не и някои други коктейли със Спутник 5, китайската и още някои други?
    Наздраве
  • 5 По въпроса

    23 0 Отговор
    Липва отговорност от производителя и от правителствата, но има безгранична вяра в безопастността на ваксините и наличие на огромен натиск върху населението да се ваксинират.
  • 6 кой му е писано

    14 0 Отговор
    То пък за какво ли има доказателство около експерименталните течности ?
  • 7 Асан на зъболекар

    3 0 Отговор
    Ам онази дъртата баба, тя нали ги омеси..
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ал Тъпоне

    0 0 Отговор
    Иска да каже, че не е като пиенето да започнеш с аперитив после а минеш на бира, след това на вино и да завършиш с коняк!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове