Last news in Fakti

18 Юли, 2021 06:23 2 309 34

Страхил Делийски: Трифонов е шоумен, да не търсим политическа логика

  • страхил делийски-
  • политолог

Политикът от плът и кръв ясно знае какви ценности защитава, заяви политологът

Страхил Делийски: Трифонов е шоумен, да не търсим политическа логика - 1
Снимка: БГНЕС

„Николай Василев, експерти, концесии, приватизации, космос! Холограмоподобен лидер предлага ”програма”, наподобяваща ученическо есе на тема ”Какъв ще стана, като порасна”. Работливите експерти ще се ползват с политическата подкрепа на една партия, за която са гласували 1/10 от избирателите. Вярно е, че след Борисов всичко може да изглежда смислено и приемливо, но този сценарий сякаш е правен в голямото междучасие. Но за отбиване на номера става. Успех!“

Политологът Страхил Делийски коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ на БНР откъде излизат „холограмните“ образи на българските политици и кои са акцентите от изминалата седмица.

„Можем много акценти да си изберем. Господин Трифонов е добър шоумен. Не бива да търсим политическа логика в това, което се случва, защото г-н Трифонов не е политик, а шоумен. Той е свикнал да не се отчита, да не диалогизира, да чете от аутокю и да развеселява. Но и да предизвиква възмущение у публиката спрямо лошите политици, безобразното управление и т.н., и той продължава да прави същото нещо сега, макар и с променлив успех. Сещам се за книгата „Generation "П“ на Виктор Пелевин, която е написана в края на 90-те години на миналия век за прехода в бившия Съветски съюз. Книгата завършва как в по телевизията няма истински политици. Те са холограми и един огромен набор от IT специалисти се грижат да изобразят единият – пръста на Елцин, другият – за носа му и т.н. Идеята е, че нас ни чакат времена, в които политиката ще бъде преживявана през телевизията, както се и случи, но за сметка на реални политици има програмирани холограмни образи. Което между другото не променя смисъла на новата политика, защото това виждаме в офертата на Трифонов – няма политика. Вместо това има някакви експерти, които ще менажират някакви неща – ще приватизират банки, ще продават непостроени магистрали. Сякаш този „суверен“ е единен и няма различни социални групи, които искат различни неща. И това се случи през един написан на аутокю авторефереат, пуснат в социалните мрежи.“

„Политикът от плът и кръв ясно знае какви ценности защитава и казва, да речем: „Зад мен стои средната класа, която има нужда от конкретни неща, аз защитавам нейния интерес и в рамките на демократичното състезания отивам да поставя техния интерес на дневен ред. А ние имаме някакви уж от кръв и плът хора, които не говорят на езика на различните социални интереси, както и на езика на публичната политика като инструмент за защита на различните социални групи. А говорят на някаква политическа Java (език в програмирането – бел.ред.), която си разбират само те, а ние виждаме някакви неразбираеми символи, които накрая интерпретираме като – всички са едни и същи. Защото имаме едни пластмасови представители на политическите партии, холограми, които без диалог, спор, дискусия се опитват да наложат някакви техни решения. Но изкуството на политиката е в компромисите и диалога, които липсват днес. А не една холограма да излезе и да ти каже – концесии, приватизации и няколко детски градини... Това наистина звучи като антиутопия от края на миналия век. Затова не можем да живеем в общо политическо общество.

Според мен обяснението на случващото се не е в задкулисието, а в това, че всеки човек се преживява през моментите, когато е бил силен. Много мъже остават в казармата на мисловно равнище, много жени остават в моминския си период. Трифонов беше силен в края на миналия век и сякаш е останал там, в тези времена.“

"Този тип популистки образи на мачо, на силния мъж, който ни се кара от телевизора, функционират различно в различните културни контексти по света. Да, нашите са по-банкянски, по-учиндолски, но смисълът от този тип образи и популистки конструкции е да форматират политическия конфликт по вертикалата – между онези горе, които са неморални, крадливи и онези долу, които сме всички ние. Когато се форматира така един конфликт, не остава място за никакви реални политически сблъсъци, които да решат проблема на разделеното общество, в което живеем. Но тези еднакви холограмни образи на политиците са много лесни за конструиране и менажиране, защото са конструирани на базата на първосигнални етико-морални усещания, а не на живия политически живот", завършва Делийски.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    20 12 Отговор
    Слави е слуга на дУган ага и тулупа

    Коментиран от #20

  • 2 рири

    14 26 Отговор
    Ти па даже и шоумен не си. Клоун и палячо.
  • 3 КОТарАК

    10 35 Отговор
    тоя как си вади хляба? кой му плаща и кво точно работи освен да пише тъпизми?

    Коментиран от #5, #10, #13, #27

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 11 Отговор
    а БОЙКО е мутра и бандит сикаджия даже лежа в завора в ПАНКРАЦ ЧЕХИЯ

    Коментиран от #21, #32

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 роси

    4 16 Отговор
    Бившият като бе пожарникар, маркучи ли трябваше да търсим от него? Какъв е този примитивизъм. Укринският президент какъв е по професия?

    Коментиран от #25

  • 7 mmm

    7 17 Отговор
    Срахиле какъв си ти? Политолог ли?...ааа пт тези където цял живот не работят нищо и само акъл ръсят!! А теб като те гледам и какъв мазник си.Аз не мога да си обясна ,как при толко разбирачи в тази страна не можем да се оправим??
  • 8 Българин

    4 9 Отговор
    А ти си откровен и_иот.
  • 9 Франк

    16 2 Отговор
    ЗА ШОУМЕН Е НЕКАДЪРЕН.НО ЗА КУКЛА НА КОНЦИ СТАВА.ЗАВИСИМ,ОЛЕН И БЕЗ СЕМЕЙСТВО.АКО НЕ Е ТОЙ ЩЕ Е ДРУГ.ГЛУПАЦИТЕ ОСТАВАТ.
  • 10 Франк

    13 3 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Ти това не можеш да го разбереш.Такива като него се опитват да ти налеят малко акъл и да се спасиш.Но явно няма шанс.Нивото е отчайващо.
  • 11 волан

    0 1 Отговор
    ”Какъв ще стана, като порастна?”. Ще видим.Още съм на 5 години,ще реша по-късно.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гост

    15 6 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Който има нещо горе разбира ,а който няма чете и пак не разбира. Така е с чалгарите .
  • 14 Гост

    11 6 Отговор

    До коментар #12 от "КОТарАК":

    А бе котарак ли си котка куче като не разбираш от политика и други подобни не коментирай . Човека го каза Слави чалгата не става за нищо. Чети бе коте не личи и формацията без да се замисляш.

    Коментиран от #17

  • 15 Видяхме го тиквения

    12 4 Отговор
    От плът и кръв ,обикаляше села и паланки, що не дойде у софето, да се срещне с гражданите, така го обичаме ,че .....
    Ама да шубето е голЕм страх.
    И да питам ,абе тия всичките социолози,политолози, абе от къде се пръкнахте бе?
    До преди 10 дни, ви нЕмаше никви , 70% от вас ги виждам за сефте. А всеки ден в последните двв години следя новините.
    От къде се взехте , и мнение изказвате, странно защо ни на първите,ни на вторите избори,за тая година, познахте резултата?

    Коментиран от #30

  • 16 патриот

    11 3 Отговор
    Страхиле, хващам се за думите ти, че след Борисов, всичко можело да изглежда смисленно и приемливо, защото явно си с обърната на 180 градуса ценностна система, защото смисленно и приемливо е това, което е полезно за държавата! Това, което Борисов свърши за времето, за което управляваше! Не ти ли прави впечатление, че никой от тия с претенции към властта, не зачеква по никакъв начин темата за по нататъшното развитие и напредъка на България? Ами няма ка да е иначе, защото каквито и идеи предлагаш на тая тема, че се сблъскаш с факта, че то още преди това е било предвидено и превърнато в реалност! Има една поговорка, използвана в някой от предишните изборни кампании и тя е, "че нищо не обединява така силно, както мисълта за общия враг и нищо не разединява така силно, както мисълта, пред общата победа"!
    Първото действие от това театрото, ни донесе долнопробно противоборство, загуба на време и на грешни пари, а второто, което още не приключило, ни убеждава че спечелилите изборите, изпитват остър дефицит на държавническо мислене и не се свинят да ни правят на глупаци!

    Коментиран от #23

  • 17 нашия

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    и ти нищо не си разбрал....чети и внимава ...опитай ако можеш да вникнеш в това което четеш.....да ти подскажа...казжа ,че от такива политици ,като сегашните/не персонално Славчо/ като цяло нямаме нужда
  • 18 сороснерес

    0 6 Отговор
    Кой ли не се из--ака по- повод предложеното правителство от Слави..Знайни и незнайни ,платени и просто за спортен интерес..Цялата работа е ясна като бял ден..Повече лапане и постове когато има КОАЛИЦИЯ...стигаме до уреждане на мойте хора чак до чистачката в сградата на парламента..дори по-сложно да се вмъкнеш там ,отколкото да си депутат..Какъв идиот трябва да бъдеш ..да вярваш че всичко се прави в името на народа..Вижте ги..Поне Слави не крал , не корумпиран..Другите всички от протестни групички..имат опит в това начинание или били в управлението и им харесало..да живуркат на скромна държавна хранилка. Нищо няма да излезе от цялата тази история,някои народи прокълнати да търпят управляващите -ИДИОТИ..
  • 19 Страхил Делийски!! На гледахме се на

    3 6 Отговор
    Програми, политики, визий, и какви ли не Измишльотини от Политици за 31год!!Освен Крадене и лъжи не видяхме друго през тези31 год!!! Харесва ли ти?? На мен Не, И на милиони Българи не!! ТАКА, че "шоумена" е решил да не върви по тези Отъпкани пътеки, и за това му гласува доверие народа!! Може да не си съгласен, по важното е тези на Изборите, какво са казали!! Трябва да си син На Ненчо Делийски, почтен човек!!!

    Коментиран от #26, #29

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ле ле

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    чехите са виновни, да бяха го задържали повече..щяхме да избегнем тази катострофа..с еднокнижника..
  • 22 Who you bol

    3 3 Отговор
    МИСИРСКИТЕ МЕДИИ реват много, а 12 години ближеха наи добрата черта на Тиквата. ДА СМЕНЯТ ПРОФЕСИЯТА СИ С ЕДНА ПО ДРЕВНА..
  • 23 среднощен

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "патриот":

    Браво!
  • 24 Who you bol

    3 3 Отговор
    МИСИРСКИТЕ МЕДИИ реват много, а 12 години ближеха наи добрата черта на Тиквата. ДА СМЕНЯТ ПРОФЕСИЯТА СИ С ЕДНА ПО ДРЕВНА..

    Коментиран от #28

  • 25 Бандера

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "роси":

    Сериозно ли даваш пример с Украйна и Зеленски?
  • 26 да не забравяме

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Страхил Делийски!! На гледахме се на":

    9% от него са му гласували, останалите 91% не са!
  • 27 Подкрепа за Борисов

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    А ти си Трол на Комуняги те пишеш тъпотии
  • 28 Аз Човек

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Who you bol":

    Ти с древната ли си анонимното
  • 29 Подкрепа за Борисов

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Страхил Делийски!! На гледахме се на":

    Много малко българи са гласували на изборите още повече за мултака Мултак се крие и се мисли за единствен Е не е така Аз не искам разни сърдити мултаци и техните слуги да управляват България Искам си Демокрацията
  • 30 Подкрепа за Борисов

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Видяхме го тиквения":

    А Мултака се крие в МИША дупка и даже не знае да говори вечно сърдит вечно недоволен Не искам разни простаци разни нискоинтелигенти елементи слуги на Мултака да са си въобразил и че са единствени месии и щели незнам какво си с техните болни мозъци
  • 31 ...

    8 0 Отговор
    Чалгарят си е чалгар и трудно ще влезе в кожата на истинския политик, такъв какъвто наистина трябва да бъде. Но да се замислим докъде стига акъла на избирателя, който разсъждава на тема ''кой да управлява България'' и разсъжденията му могат ли да надскочат махленско-ракиджийските приказки. Липсата на ценности и здрав разум в избирателя издигнаха подобен на тях да реди съдбините на страната. Останалите са малцинство...
  • 32 Подкрепа за Борисов

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Борисов е Лидер Борисов е Демократ Борисов е Политик Чалгаря е хитър мултак изгониха го от БТВ И търси свежи парични потоци Глупавите Наивници свикнали да търсят Оправач И ни го натресоха Мултака Но Мен тези Мултаци не мога да заблудят
  • 33 Подкрепа за Борисов

    1 3 Отговор
    Борисов е Лидер Борисов е Демократ Борисов е Политик Чалгаря е хитър мултак изгониха го от БТВ И търси свежи парични потоци Глупавите Наивници свикнали да търсят Оправач И ни го натресоха Мултака Но Мен тези Мултаци не мога да заблудят
  • 34 Аз Негодника

    0 1 Отговор
    Телевизии,медии,анализатори,политолози,отдавна не обслужват,обществения интерес...А на този който плаща,господаря...Разбира се че ИТН са в правото си,да решават, и да правят какво те са решили....Това че на другите ОЛИГАРХИЧНО зависима,прислуга,ни лъже че не било в никакви норми,че не било се правило така...Са пълни лъжи и манипулации,и някакъв вид ответна реакция на НАЙ ВАОЖНОТО...ИТН не ги допуска до гювеча... РАЗБИРА СЕ ЧЕ Е ИМАЛО ГРУБИ ПРОЕКТИ ЗА КОАЛИЦИЯ И ЗА ПОДКРЕПАТА. ОЩЕ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ...НО ТЕ УСЛУЖЛИВО КРИЯТ..ЗАЩОТО Е БИЛО ЯКО ПАЗАРЕНЕ...НА КОЙТО ИТН НЕ СА БИЛИ СЪГЛАСНИ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове