22 Юли, 2021 15:07 1 187

А1 стартира курсове по дигитална грамотност за възрастни като част от инициативата Интернет за всички 55+

  • а1-
  • 55+-
  • читалища-
  • интернет

Програмата се реализира в 20 населени места в България в партньорство с Асоциация „Съвременни читалища“

А1, в партньорство с Асоциация „Съвременни читалища“, започва нова серия обучения по дигитална грамотност за възрастни като част от инициативата „Интернет за всички 55+“. Програмата ще обхване читалища в 20 населени места и ще бъде напълно безплатна за всички желаещи възрастни граждани, които искат да научат повече за работата с таблет и смартфон.

А1 стартира курсове по дигитална грамотност за възрастни като част от инициативата Интернет за всички 55+

„Уменията за работа с мобилни устройства вече изглеждат даденост и рядко се замисляме, че сред нас има хора, които не могат да ги използват пълноценно, просто защото никой не им е показал как да го правят. В същото време през последните година и половина мобилните технологии станаха задължителна част от нашето ежедневие и освен удобство, забавление и информация, ни предложиха и безопасност по време на пандемията от COVID-19. Именно затова смятаме, че инициативата „Интернет за всички 55+“ е по-важна от когато и да било и трябва да продължи, за да помогне на повече хора да се възползват от съвременните технологии“, коментира Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“, А1 България.

„Новата програма от инициативата „Интернет за всички 55+“ има за цел да помогне на възрастните хора да придобият дигитални умения, които ще са им полезни ежедневно. Образователният материал е съобразен с нуждите конкретно на тази група хора, а те са специфични. Методиката на обучение е не по-малко важна и поради тази причина се спряхме на видеосъдържание, което да е достъпно от таблети в 20 читалища. Така учебните материали са на разположение в библиотеката, където има осигурени материални и технически условия и не на последното място са налични читалищни служители, които да помагат на възрастните хора в процеса на учене“, сподели инж. Георги Петров, председател на УС на Асоциация „Съвременни читалища“.

Уроците са направени под формата на видеоклипове, които възрастните хора могат да изгледат в едно от 20-те читалища, които участват в програмата. А1 е осигурила таблети с мобилен интернет и нужните аксесоари, така че всички желаещи да могат да преминат през обучението. Допълнително съдействие на място ще оказват служителите на читалищата, които ще помагат на възрастните хора преди началото на уроците. За тези, които преминат през обучението и попълнят изходния тест, е предвидена и томбола с технологични награди.

Видеоуроците са разработени и заснети в партньорство с Асоциация „Съвременни читалища“ и имат за цел да покажат на възрастните хора как да си служат по-добре с мобилни устройства като телефони и таблети. Курсовете показват как да направим настройки на телефона; как да се свържем към Wi-Fi; как да свалим и ползваме различни чат приложения и друга полезна информация и съвети.

Програмата ще продължи до 15 октомври тази година и ще обхване читалища в 20 населени места, сред които са градовете Белене, Варна, Дряново, Пловдив, Провадия, Радомир, София и селата Белцов, Брестовица, Буковец, Добрина, Дорково, Йоаким Груево, Караманово, Куртово Конаре, Кутово, Ново село, Радилово, Раковица, Ценово. Пълният списък на читалищата е достъпен на сайта телекома: http://bit.ly/Internet4All55

Видеоуроците са качени и на YouTube канала на А1 (http://bit.ly/Internet4All55Video) и така ще бъдат достъпни и за възрастните хора, които са по-напреднали в дигиталните технологии, или могат да разчитат на свой близък, който да им помогне.

Възрастните хора са само една от групите, към които е насочена международната инициатива за онлайн и компютърна грамотност на А1 Group, част от която е и А1 България, „Интернет за всички“. Нейната цел е да осигури достъп до информация, знания и образование в областта на технологиите на тези, които по някаква причина нямат шанс да се възползват от тази възможност, включително хора с нисък социално-икономически статус, възрастни мъже и жени, както и тези, които живеят в по-малки населени места. Програмата стартира в България през 2014 г., като в началото е фокусирана върху обучения на деца и младежи, а от 2016 г. обхваща и възрастни над 55 години.



Свързани новини


Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове