23 Юли, 2021 11:19 1 923 14

Николай Велчев: Масово се отнемат и продават сгради от училища и детски градини

  • училища-
  • градини-
  • софия-
  • николай велчев

Общинският съветник от „БСП за България“ изрази несъгласието си с предложението физкултурния комплекс и актовата зала към 21 СУ „Христо Ботев“ да се даде на частен инвеститор

Николай Велчев: Масово се отнемат и продават сгради от училища и детски градини - 1
Снимка: БСП

През годините на Прехода масово се отнемаха и продаваха недовършените или действащи сгради от училища и детски градини. Това е и една от причините децата на София и България към момента да са неграмотни. Това заяви общинският съветник от „БСП за България“ Николай Велчев по време на заседание на Столичния общински съвет. Той изрази несъгласието си с предложението да бъде проведена процедура по учредяване на срочно и безвъзмездно право на строеж върху физкултурен комплекс и актова зала към 21 СУ „Христо Ботев“ в кв. „Лозенец“.

„Това е съзнателен опит от страна на мнозинството от ГЕРБ в Столичен общински съвет да се отнеме съществуваща материална база от 21 СОУ и да бъде предоставена на частни лица. Бъдещето и просперитета на държавата ни през следващите 15 - 20 години ще се осланя на сега подрастващите, които трябва да образовани и висококвалифицирани, а не да са евтина необразована работна ръка“, каза Велчев и добави, че трябва да се навакса загубеното от предходните 30 години.

Общинският съветник съобщи, че състоянието на съществуващия строеж дава възможност за нормална бъдеща експлоатация, за поемане на вертикални и хоризонтални натоварвания от експлоатационните товари и сеизмични въздействия.

„През последните години половината конструкция бе съзнателно разрушена, за да се окупира от частни интереси. Това, че тази част безотговорно е била унищожена от материалната база 21 СУ „ Христо Ботев“ не може с лека ръка да ни накара да учредяваме безвъзмездно право на строеж на някой си заинтересован частен инвеститор. Наложително е да положим усилия да бъде достроена и надстроена останалата част с общински средства, за да я превърнем в модерна и добре оборудвана материална база, отговаряща на европейските изисквания“, категоричен е Велчев.

Според него строежът може да бъде използван по предназначение и може да бъде престрояван и надстрояван, за което има констативно становище. „Възпитаниците на 21 СУ работят успешно по европейски програми, за което получават високи постижения и оценки. Актовата зала на първия етаж може да се ползва от учащите, като представят постиженията си на обществото и на други и училища в София. Училището може да отдава тази зала под наем за културни изяви, изложби, литературни четения, нови книги на български автори, камерни концерти и други и да получава съответно доходи – т.е. да се самоиздържа. Редно е да се предвиди бюджет за бъдещо строителство от Столична община, а не от частни лица“, заяви Николай Велчев.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    16 4 Отговор
    Фандъкова позор! Оставка и ЗАТВОР!

    Коментиран от #3, #4

  • 2 БСП в канала

    3 21 Отговор
    Ми направете им деца, по комунистически почин. Така ще са пълни училищата. Червена амбразура такава:)))))
  • 3 Turkoman

    3 12 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Оставка и затвор викаш....значи ако не подаде оставка няма как да я вкарат в зандана по твоята логика...я кажи как върви кебапчийницата?
    Правиш ли хубави шкембе-чорби да мина за по една?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Форум

    11 1 Отговор
    Ами четете форумите и ще видите каква маса тъпаци е избълвала образователната ни система.
  • 6 Сссс

    18 4 Отговор
    И така се отнемат вече 32 години! Един лапа комисионни, за другите липса на градини и строежа им за сметка на данъците им. А какви градини и училища построиха комунистите с плувни басейни и физкултурни комплекси! Строителите на Боко само дават под наем прибират пари, а родители плащат, за да спортуват децата им. Обирджии на съвременна България.

    Коментиран от #13

  • 7 Смърт на фашизма!

    11 1 Отговор
    Свобода на народа!
  • 8 д а

    4 3 Отговор
    Не забравяйте да вЕрвате в "промянятя"!!!
  • 9 Летописец

    10 3 Отговор
    Ами, прав е комунистът ! В последните 30 години се мисли за електората - а той е роми и пенсионери. За децата - последно. Вече и за кучета и английски херцогини се отделя повече медийно време, отколкото за децата на България.

    Коментиран от #11

  • 10 Комунист

    7 1 Отговор
    Че, те го направиха вашите хора Велчев,не други. На 09.11.1989-та долу горе бяхме равни. На 10.11.89-та, след тази дата- ПОГРОМ! Построената държавна собственост от Народа масово по СПИСЪК се ограби. Всички днешни капиталисти и почтени честни бизнесмени,се пръкнаха от този грабеж. Сгради на училища,ясли и градини също бяха присвоени. Днес няма. Така ще е. Капитализъм.
  • 11 Пенсионер

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Летописец":

    И ти летописецо ще сганеш пенсионер. Ще видиш и ти какъв х.... е. Няма да ти се размине. Старост, нерадост....Запомни го добре!
  • 12 Позор

    6 0 Отговор
    Места в училищата в София за нашите няма, но се раздават на частници, които да направят частно училище и да ни скубят в частни училища. Преди 6-7 години частна градина Тути завзе двора на държавна градина пак в кв. Лозенец и беше построена там, вместо в държавната градина да се построи още една сградс. Тути - детската градина на майката на Кристиан - убиецът на Милен Цветков.

    Коментиран от #14

  • 13 Комунист

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Сссс":

    Всички сгради на градини, ясли и училища, плувни комплекси и прочие, построени по времето на социализма, Иван Костов и царя ги раздадоха на "наши" хора на безценица, при приватизацията.
  • 14 Енгелс

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Позор":

    При капитализма е така.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове