Last news in Fakti

23 Юли, 2021 12:31 8 207 74

Прокуратурата отговори за 38-те магистрати и политици със сметки в чужбина

  • бойко рашков-
  • прокуратура-
  • сметки в чужбина

Обвинението изпрати официална позиция до медиите

Прокуратурата отговори за 38-те магистрати и политици със сметки в чужбина - 1
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата отговори на въпросите за 38-те магистрати и политици с имоти и сметки в чужбина, за които говори вицепремиерът Бойко Рашков.

Ето данните, които обвинението разпространи:

С писмо от 13.05.2019 г. главният прокурор на Република България г-н Сотир Цацаров е изискал от ДАНС цялата налична информация (вкл. и по линия на финансовото разузнаване) за лица, заемащи висши публични длъжности, недекларирали по съответния ред притежавани лично от тях или чрез свързани или подставени лица банкови сметки в чужбина; недвижими имоти или друго имущество на значителна стойност; участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании и извършени разходи и инвестиции в чужбина.

В отговор на писмото са постъпили справки от 19.07.2019 г. и от 15.08.2019 г. от Държавна агенция „Национална сигурност“, съдържащи класифицирана оперативна информация, голяма част от която е описана от ДАНС като „непотвърдена“. В същата не фигурират лица, заемащи висши публични длъжности, недекларирали по съответния ред участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании и извършени разходи и инвестиции в чужбина.

Посочените в справките данни не са били достатъчни, за да бъде направен извод за наличие на основателно предположение за извършено престъпление от общ характер, което е наложило извършването на лична проверка от прокурор при Върховна касационна прокуратура (ВКП).

В хода на проверката и от съдържащата се в справките информация от НАП е установено, че по отношение на 11 лица – представители на органи на законодателната и изпълнителната власт (2-ма народни представители, 2-ма зам. министри, 2-ма председатели на общински съвети, 1 кмет, 4-ма зам. кмета) и за 27 магистрати (17 съдии, 5-ма прокурори и 5-ма следователи) съществува съмнение за недеклариране по съответния ред на притежавани от тях банкови сметки и/или недвижими имоти в чужбина.

По отношение така установените 38 лица, с постановления на прокурор от ВКП от 19.09.2019 г., са възложени данъчни проверки на НАП за периода от 2016 г. до 2019 г. С цел да бъдат установени конкретните банкови сметки в чужбина, размера и произхода на финансовите средства, постъпили по тях, както и притежавани недвижими имоти в чужбина и произхода на средствата за придобиването им с постановление на прокурор от ВКП от 22.10.2019 г. са възложени проверки и на КПКОНПИ.

За изясняване на цитираните факти и обстоятелства от страна на КПКОНПИ са извършени редица действия, като на ВКП е предоставена информация относно притежаваното от лицата движимо и недвижимо имущество и налични банкови сметки.

Материалите от извършените проверки на НАП са постъпвали във ВКП, като последно изпратената информация е с дата едва от 25.06. 2021 г. и е получена в прокуратурата на 05.07.2021 г. Към момента по отношение на едно от лицата все още не са приключили процесуалните действия по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) от органите на НАП за събиране на доказателства.

Възложените данъчни проверки са приключени с протоколи. По реда на ДОПК е разкрита данъчна и осигурителна информация. Органите по приходите не са установили несъответствия и предпоставки за предприемане на последващи контролни действия, като е изяснен и законният произход на средствата. В резултат на предприетите процесуални действия и събраните доказателства в хода на възложените данъчни проверки органите по приходите са констатирали, че липсват нарушения на данъчното и осигурителното законодателство от страна на проверяваните лица.

По отношение на останалите посочени в справките на ДАНС лица е констатирано, че част от тях са декларирали притежавано недвижимо имущество и банкови сметки в чужбина, а за други задължението за деклариране е възникнало в по-късен момент. Две от лицата са били обект на данъчни ревизии по вече образувани преписки и досъдебни производства. За голяма част от тези лица също е посочено от ДАНС, че оперативната информация е непотвърдена и/или непроверена.

Информацията, съдържаща се в справките на ДАНС, е класифицирана с ниво на класификация „Поверително“ по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ) и разгласяването ѝ би било престъпление по чл. 357 от НК. Материалите от възложените на НАП проверки, съдържат данъчна и осигурителна информация, която е предоставена по реда на ДОПК само и единствено за служебни цели. Това изключва разпространението на информацията от възложените проверки от страна на ПРБ, тъй като това би било извършване на нарушение на българското законодателство и/или престъпление.

Събраните материали от извършените проверки са изпратени от ВКП на компетентната първоинстанционна прокуратура, по компетентност.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    200 8 Отговор
    Разтягане на локуми, дайте имената.
  • 2 шмени капели

    152 6 Отговор
    нямало имената ?
  • 3 Последния Софиянец

    195 13 Отговор
    Докато не махнем Гешеф няма да има наказани Крадци.Не разбрахте ли?

    Коментиран от #17, #31, #44

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Довечера

    75 5 Отговор
    Бира и Цацка.
  • 6 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    151 8 Отговор
    Чисти като Момина сълза.....
    Толкова си може каскетурата.
    Да пере незаконно придобито богатство.
  • 7 Дельо Хайдутин

    137 7 Отговор
    Значи сметките с крадени пари са ,,поверителни,,.Браво Гешев!
  • 8 БАЙ Х@Й ‼️

    107 3 Отговор
    Както казваше старшината : " Въпроса с банята е уреден . Баня няма да има !"
  • 9 глоги

    78 3 Отговор
    "съществува съмнение за недеклариране по съответния ред на притежавани от тях банкови сметки и/или недвижими имоти в чужбина." СЪЩЕСТВУВА СЪМНЕНИЕ ИЛИ СЪЩЕСТВУВАТ НЕОБОРИМИ ДОКАЗАТЕЛСТВА?

    Коментиран от #35

  • 10 завод

    93 4 Отговор
    Тераси ,веранди и асансьори. Къщи в Барселона,кюлчета и пачки евра.
  • 11 МКХ

    93 3 Отговор
    ДАНС разполагала с непотвърдена информация ....Тогава какво работи ДАНС освен специализацията по ловенето на руски шпиони.

    Коментиран от #42

  • 12 Професора

    73 3 Отговор
    Бандитите платили данъци на откраднатите пари и вс било ОК според прокуратурата. От бандити не може да се очаква, че ще разобличават бандити!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Данъчния

    59 6 Отговор
    На Гешо милионите в чужбина са му от хонорара от КТБ!

    Коментиран от #24

  • 15 6996

    56 4 Отговор
    Явно пак някой друг ще трябва да им свърши работа, я някой журналист, я някое цру и т.н.
  • 16 Българка

    11 66 Отговор
    Интересно, в този списък фигурира ли името на Бойко Рашков и Рашкова. За едно приятелско семейство питам.

    Коментиран от #26, #30, #53

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Шаолина

    73 4 Отговор
    Ако парите са ти изрядни няма какво да криеш щом крият имената значи има нещо нередно. Декларациите на магистратите са публични и никакъв закон не ги пази от разгласяване!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 бачо

    36 2 Отговор
    Още малко "Ариел" на капсули сложете и да станат кристално чисти
  • 21 Пипи Чорапчето

    54 4 Отговор
    Дрън-дрън-дрън, бля-бля-бля... това е изявлението!
    Но от каскетурата - и това ни е много, ще трябва да чакаме прокуратурата какво ще каже;)
    Иначе именцата са запечатани с гриф "строго секретно" - че да не се разпространяват, иначе... пандис палас чака разпространителя, дръзнал да отговори на обществения интерес, който иначе пък Каскет Каренин много тачи, когато му отърва на пиара!;)
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Абсолютно вярно!

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Данъчния":

    Точно така е!
  • 25 С тези сметки в Овшорките Спретнаха

    35 6 Отговор
    Пълен маскарад!! Тези сметки, не са, сметки, а Халюцинации!! Те имат там Милиони, но са законни, озаконили са ги!! Забравили са само да напишат, че ги имат!!!
  • 26 ЗА ПРЪВ ПЪТ

    2 19 Отговор

    До коментар #16 от "Българка":

    ОТ 681година ЗАДАВАШ РАЗУМЕН ВЪПРОС🚨,АМА ИМА ЛИ КОЙ КОЙ ДАРИ КАЖЕ😱
  • 27 Това

    25 2 Отговор
    за "отговор" ли искат да мине ?
  • 28 Тиква

    22 1 Отговор
    И къде е списъка с имената им? И още има но в скоро време. Явно не помним едни неща които се скриха за дни и се забрави за тях!!!!
  • 29 българка

    41 2 Отговор
    Много бързо разбраха, че Божков е подстрекател на протестите, а от няколко години не могат да установят дали някой е скрил информация за притежаване на собственост зад граница ?
    Продължава голямото шикалкавене - ОТГОВАРЯМЕ ВИ, НО НЕ ВИ КАЗВАМЕ НИЩО!
  • 30 Пипи Чорапчето

    34 4 Отговор

    До коментар #16 от "Българка":

    Въпросът ти е лишен от елементарна логика - именно Рашков вдигна пак темата за "този списък". И едва ли щеше да я поддържа толкова, ако имаше и най-малката опасност да е в списъка.
    Виж как са наслагали предупрежденията за огласяването му от каскетурата и си задай любимия адвокатски въпрос "кой има полза?";))

    Коментиран от #37

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Реалист 2

    16 2 Отговор
    Хм. Около главния и назначените от него в прокуратурата и Данс възприеха бойкови маниери.
  • 34 12 КЕТНЕФА

    5 16 Отговор
    КОЙ ПЪК ЩЕ ИМА ПОВЕЧЕ КЕНЕФИ ОТ РАШКО БОЙКОВ?
  • 35 Пифи

    5 22 Отговор

    До коментар #9 от "глоги":

    А на милиционера Рашков са необорими въздухарските партенки, а?
  • 36 ПРАЗЕН СПИСЪК

    3 12 Отговор
    ТРЯБВА ДА ИМАТ ПОНЕ ДВАНАДЕСЕТ КЕНЕФА.
  • 37 Българка

    21 0 Отговор

    До коментар #30 от "Пипи Чорапчето":

    Благодаря за коментара ти! Той е към гербавия крадец, който пише от моя ник! А моя коментар беше гневен срещу Гешев и прокуратурата, но модераторът го изтри!

    Коментиран от #40

  • 38 Пешо от блока

    29 2 Отговор
    Едно време така се пишеха докладите за младежката дейност на Комсомола- уж пише нещо, а пък нищо не казва. Гешев и целия ВСС трябва да се махнат.
  • 39 12 КЕТНЕФА

    7 15 Отговор
    19 ИМОТА 12 КЕНЕФА, 7 СЕ ГУБЯТ? КЪДЕ ХОДИ ПО НУЖДА В ОСТАНАЛИТЕ СИ 7 ИМОТА? ИЛИ НЕ СЪМ РАЗБРАЛ - МАЙ ИМА 12 КЕНЕФА САМО В ЕДИН ИМОТ?

    Коментиран от #51

  • 40 Пипи Чорапчето

    17 2 Отговор

    До коментар #37 от "Българка":

    О! Това им е стара тактика на гербавите тролове;))
    Нищо, ще омалеят скоро като им секнат 'стинките от централата;)
    Ще останат само тези, които страстно го любят;)
  • 41 ИТТН

    5 15 Отговор
    ВАЖНОТО Е ЧЕ ДПС ЩЕ НИ УПРАВЛЯВА. ГЕРБ СА БЪЛГАРИ, А ДПС СА ЧЕСТНИ ТУРЦИ И НИКОГА НЕ СА КРАЛИ!

    Коментиран от #43

  • 42 Пифи

    8 14 Отговор

    До коментар #11 от "МКХ":

    И това е най-важното, да изчегъртат руската агентура и предателите от България. Никога в историята българска Русия не ни е направила добро без да обезпечи имперските си интереси! Дори и освобождението от турско сме си го платили с 32.5 тона злато...има документи.
  • 43 ИТН И ДПС

    13 5 Отговор

    До коментар #41 от "ИТТН":

    БОЙКО ИМАШЕ ЕДНО ПОЛУПРАЗНО ЧЕКМЕДЖЕ , А ДОГАН ЦЯЛА СТАЯ ПЪЛНА С ПАРИ И ТО ОЩЕ ПРЕДИ 20 ГОДИНИ?
  • 44 Пифи

    2 20 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Какво толкоз лошо ти е направил Гешев, че така го мразиш? ...или ти е платено за това?

    Коментиран от #74

  • 45 Самюел Б

    22 2 Отговор
    ВИЕ ОТ ПРОКУРАТУРАТА НАИСТИНА СЕ ДОКАЗАХТЕ
    ПРЕД БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, ЧЕ СТЕ . . .ПРЕСТЪПНИЦИ !
  • 46 Фершел

    6 5 Отговор
    Нали Рашков при Диков каза че преди изборите ще вади такъмите трети петък с Диков се крият като мушмороци
  • 47 Пенди

    5 1 Отговор
    Много обидчив е тоя гологлав швепс, бе? Заплашил Боко и готово. Шъ скъса и другия минискус.
  • 48 Чавдар Георгиев

    16 0 Отговор
    КОИ СА ИМЕНАТА???!!! Дъръ-дъра, два чадъра!
  • 49 СМЕРШ

    16 0 Отговор
    Както винаги отново се стеле мъгла около имената)
  • 50 Дядо Йоцо гледа

    13 0 Отговор
    - бла бла бла - имам чувството, че се намираме в държавата на кума лиса - краде се, а няма следи
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Прозрачна помия

    17 1 Отговор
    Тия само Велика българска революция ги оправя. По примера на френската и с подобни резултати. Щом мафията е превзела държавата, защо народът да не си я върне обратно? Боклук до боклука се наредили във всяка институция, звено и селско кметство, а кадърните хора са изтикани в ъгъла или напуснали страната заради ей тези красавци, разменящи си услуги. ВСС спасява Каскета от обезглавяване, а Каскета спасява ВСС. Елементарно прозрачно.
  • 53 Пенди

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Българка":

    А нещо без ръце и под вода? Само питам?
  • 54 Бай Иван

    13 3 Отговор
    Горното показва, че самата прокуратура е мафията в БГ

    Коментиран от #55

  • 55 069

    10 0 Отговор

    До коментар #54 от "Бай Иван":

    Нещо подобно, но не точно. Те са важен отдел на мафията на пряко подчинение на Кръстника.
  • 56 Toxic

    16 1 Отговор
    Гербаджиите направиха думите пожарникар, прокурор и патриот мръсни думи.
  • 57 Зоро

    12 2 Отговор
    Или живеем в държавата с най-честните политици, или дансаджийте и прокурорите са страшно некадърни и корумпирани! !! Познайте кое е вярното...
  • 58 гост

    9 2 Отговор
    Има ли в тая държава някой,който може да разследва и покаже на
    народа истината за крадците? Това, което пишете е само запълване
    на страниците и замазване очите на хората.По-добре напишете с
    две думи "НЯМА НАРУШЕНИЯ".
  • 59 chi

    6 1 Отговор
    Прокуратурата се е вкарала в ситуация, че каквото и да каже все е грешно!
  • 60 Jacques Yves Moineau

    6 0 Отговор
    Думи, думи, думи....
  • 61 Санчо

    11 1 Отговор
    За записите с гласа на Тиквун, дето нарежда размазване на физиономии - прокуратурата не откри нарушение... За филмчето с чекмеджето и спящия тулуп - пак не откриха нарушение... За къщата и магазина в Барселона - и там нямало нарушение... Тез прокурори с широко затворените очи, дали ще вземат премия в края на годината?!?
  • 62 Веско

    5 1 Отговор
    Диагнозата е окончателна - Гешев и защитниците му във ВСС са престъпен сговор и ОПГ
  • 63 Стоянов

    4 1 Отговор
    Пълно изчегъртване на герберасткия Октопод, оплел в отровните си пипала цялата Държава.
  • 64 Фффффф

    5 1 Отговор
    За кокошка няма прошка, за милиони няма закони,...това е България на мутрите,тиквите,и честните магистрати
  • 65 12 КЕНЕФА В 13

    3 0 Отговор

    До коментар #51 от "Пенди":

    ТИ ОТ НУЖНИКА НА СЕЛО ЛИ СЕ ОБАЖДАШ? ОЩЕ СЕ БЪРШЕШ С РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО?
  • 66 ПУТИН

    3 1 Отговор
    КОЙ НЕ ГЕПЕШЕ ПРЕЗ ПРЕХОДА ЧЕ СЕГА ГОНИТЕ МАГИСТРАТИТЕ, БИЛИ КРАЛИ? НАЛИ ПАЗЕХА МУТРИ И ОЛИГАРСИ ЦЕЛИ 30 ГОДИНИ ОТ ПРАВОСЪДИЕ И ТОВА СТРУВА МНОГО ПАРИ? А МИЛИОНЕРИТЕ ОТ БСП, ДПС И КОСТОВИТЕ НАГРАБИХА КОЙ БАНКА, КОЙ ИМПЕКС, КОЙ 19 ИМОТА - ВСЕКИ С 12 КЕНЕФА, КОЙ ТЕЦ, ВЕЦ, КАБЕЛ С ЕЛЕКТРОМЕР - ДА НИ ПРОДАВА ТОК.....
  • 67 вили

    3 0 Отговор
    къдеее са паритее дайте имената
  • 68 незнайко

    5 0 Отговор
    Четейки статията като стигнах до този абзац (наличие на основателно предположение за извършено престъпление от общ характер,) престанах да чета !!! ГОСПОДА БЪЛГАРИ , ОТДАВНА ВСИЧКО Е ПОКРИТО !!!
  • 69 От цялата тази

    7 0 Отговор
    Миш- маш информация,поне аз не разбрах нищо.Освен две неща: Че всичките са чиста вода,като росни капчици направо.И другото: че и да имали имущество,сметки навън,нямало данни за нарушения!? Та в задачата се пита само едно: Всичките са изключително ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ.ТОЕСТ : СЪС ФИЛСИРАНИ ЗАПЛАТИ.Е,как се случва,че държавен служител,който няма странични доходи( закона не разрешава) с една заплата,та дори и десет бона месечно ( на пръсти се броят такива) изобщо ще има възможност,да купува имоти извън страната,да има депозити и офшорни сметки навън? Изключително права е Манолова,за тотална ревизия от най висшия ешелон,до обикновените служители от службите,МВР,НАП,Съдебна система,Агенции, Митниците, .До крак,пълна проверка назад не пет,а десет години.Днешния МС може да приеме такива законодафтелни промени.Никой- нито от ЕС,нито от Щатите,ще изрази отрицателно мнение.Те самите говорят за Корупционната ерозия,обхванала тялото на държавата.
  • 70 оня

    4 1 Отговор
    Каскетурата и ДАНС не вършат никаква работа. На всичкото отгоре имали съмнения:)) Смешна работа. Сега явно ще почнат да изнудват:))
  • 71 До Слави Трифонов

    5 0 Отговор
    Дано си се досетил,да имаш хора,който да следят Социалните мрежи.Те са най точният лакмус за проблемите и очакванията на народа.Надявам се да е така: Ще задам един въпрос,който касае стотици хиляди българи- пряко: Наясно ли са Вашите юристи,че през закон,е разрешено на около 300 души- т.н Частни съдебни изпълнители,да изсмукват буквално стотици милиони ежегодно от повтарям- стотици хиляди домакинства! От тези,който са на ниския социален праг.Монополи,Топлофикация,бързи кредити, им подават изпълнителни искове,закупени за стотинки бройката от разни банки.И хората,без да са се явили на дело,без уведомление от съда,разбират ,че са осъдени,а всички сметки, заплата, пенсия, недвижимо имущество,са под запор.Изменете чл.410 и чл.411 от закона за ЧСИ.Такова узаконено мародерство ,няма никъде в Европа.Ако се променят тези убииствени членове,ще се блокира източването на милиарди от огромна част от обществото.Напаравите ли това,милиони ще ви благославят. И ще получите подкрепа, каквато никой до момента не е получил за 30 години.Говорим за над 350 хиляди домакинства,който ще застанат зад вас като гранитна скала!
  • 72 Чичо Пенчо

    2 0 Отговор
    Главния шаман изцвили нещо по новините и гербавите шматароци се разкудкудякат по форумите жизнерадостно, получавайки оргазъм от жълтеникавия вид на господаря си.
  • 73 Кокъл

    1 0 Отговор
    Това е най-корумпираната държава в света,и в Африка не е така.Страшно е.
  • 74 Като наКино

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Пифи":

    А, то на които е платено, ще си свършат работата - споко. Играеш ли мафиотски - свършваш мафиотски. Тъпака не трябваше да им пипа децата - предполагам ще има пропорция...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове