Last news in Fakti

26 Юли, 2021 04:20 10 962 54

26 юли 811 г. Хан Крум убива император Никифор I

  • хан крум-
  • убива-
  • император-
  • никифор i-
  • византия-
  • българия

Византия е слаба

26 юли 811 г. Хан Крум убива император Никифор I - 1
Снимка: Архив

В почти 1000-летната история на Византийската империя има само три случая, когато василевси загиват в битка. Първи император Валент пада в битката с готите през 378 година. При превземането на Константинопол от турците през 1453 година загива Константин XI. Третият случай на смърт на василевса в битка е “на сметката” на българите.

И тази смърт е увековечена в много хроники и мнозина по света са чували за чашата, направена от черепа на Никифор I. Императорът загива в битката при Върбишкия проход на 26 юли 811 година.

Никифор I се качва на престола на Византия през 802 година. Плановете му са да върне в пределите на империята териториите, завоювани от българите. През 807 година предприема кампания, но тя е неудачна. Достига само до Одрин, защото се налага да се върне в столицата си, където придворните кроят заговор зад гърба му. Българският владетел хан Крум смята предприетата от Никифор кампания като достатъчен повод, за военни действия срещу византийците. Крум навлиза в земите по поречието на Струма. През 809 година ханът обсажда и превзема важната крепост Средец. В отговор на това Никифор I започва подготовка за нов поход срещу българите.

През лятото на 811 година 80-хилядна византийска армия преминава границата – Стара планина – и нахлува в българските земи. По пътя към столицата на българите византийците грабят и унищожават населените места. На 20 юли армията напада Плиска. Градът се отбранява от 12-хиляден гарнизон, но преимуществото на византийците е огромно и столицата пада. Градът е разграбен и опожарен. Издевателствата над мирното население са чудовищни. Хронистите са описали случаи, в които български деца са приковавани за земята, а върху тях са пускани мелнични камъни, за да ги премажат.

Хан Крум праща на императора две послания. Първото е при навлизането на василевса в българските земи. Крум предлага мирни преговори. Никифор I изобщо не обръща внимание на предложението, уверен в победата, която ще пожъне. След разграбването на Плиска ханът праща второ послание, в което казва: “Ето, ти победи. И тъй, вземи, каквото ти е угодно, и си иди миром”. И това предложение е подминато с пренебрежение.

Крум събира набързо 50-хилядна войска и се подготвя да пресрещне византийците. Никифор I научава за подготовката на българите. Това го кара да предприеме оттегляне към столицата си, като избира най-прекия път – през Върбишкия проход. На 25 юли вечерта, когато византийските армии вече са навлезли навътре в прохода, на императора му става ясно, че българите са близо и му готвят засада. Донесенията на разузнавачите му, които праща, но твърде късно, сочат, че армията му ще се наложи да излиза с битка от прохода, тъй като българите са отрязали пътя му за отстъпление. Хронистът Теофан Изповедник пише, че в отчаянието си Никифор I казва на свитата си: “Дори да бяхме крилати, никой да не се надява, че ще избегне гибелта”.

След като цяла нощ българите блъскат мечовете в щитовете си, скрити в дърветата в теснината, в ранното утро на 26 юли 811 година предприемат атака директно в центъра на византийския лагер. Обезкуражени и уплашени гвардейските части, охраняващи императора се огъват под натиска на българската атака. Редовните войски, виждайки, че гвардията губи битката, са обхванати от паника и хукват да се спасяват. Част от тях се насочват право към издигнатите от българите прегради в южната част на прохода. Търсейки спасение, се опитват да прекосят реката, но затъват в калта. Застигнати са от другите византийски войници. Българите бързо ги унищожават. В битката загиват почти всички. Не е точно ясно, дали император Никифор I е пленен и екзекутиран, или пада убит още по време на атаката на лагера му. Фактът, който е документиран от много хронисти, е известен на всеки българин – хан Крум нарежда черепа на василевса да бъде обкован със сребро и да се превърне в чаша, от която победителят и неговите приближени да пият в знак на великата победа.

Хронистите пишат: “Като отрязал главата на Никифора, Крум очистил черепа и го обковал отвън със сребро, с гордост карал славянските князе да пият.”

Синът на Никифор I, Ставракий, успява макар и тежко ранен да избяга. За кратко управлява Византия, но в раздирания тежки междуособици двор много бързо се отказва от трона и се замонашва.

Хан Крум използва това, че Византия е слаба и през следващите години предприема разширяване на българската държава на юг от Стара планина. В края на управлението си ханът достига до стените на Константинопол, но повалилата го внезапна смърт попречва на превземането на вечния град.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 14 Отговор
    ююда живее БЪЛГАРИЯ ээ
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Историк любител

    12 10 Отговор
    Тази версия за битката е предположена от Васил Златарски през 1920 - те.
  • 6 На 11 юли лето 2021

    37 11 Отговор
    Хан Дългун "убива" император Чекмеджор Първи,пие няколко шота от кратуната му и почва да върши глупости..

    Коментиран от #52

  • 7 Историк любител

    23 7 Отговор
    Според открити след смъртта на Златарски документи, битката е станала в равнина по пътя за София, някъде след Горна Оряховица. Паисий Хилендарски е писал , в историята си ,че е станала до село Славомир (днешно Сломер).
    Паисий е заимствал тази информация от Мауро Орбини. " Слава могила" до Сломер е гробница (могила на Църк.славянски ) на загиналите Крумови войници , според мен.
    Моля иманярите да не ровят могилата. Там няма злато, само тленни останки.

    Коментиран от #8

  • 8 Наистина си любител

    45 1 Отговор

    До коментар #7 от "Историк любител":

    Засада се прави в проход,ждрело,дефиле,не на голо поле.То е за право хоро..
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 йоийиоий

    3 2 Отговор
    оийойои
  • 11 Историк любител

    19 5 Отговор
    Прочетете "Анонимния Ватикански разказ" открит от архивиста Иван Дуйчев, година след смъртта на Златарски .
    " Нападнати са докато спели" на равно място, на около половината път между Плиска и Сердика. След като са разбити , бягат на юг към Стара Планина и там влизат в проходите.
    Това го пиша не заради невежата, писал по - горе, а за да знаят повече хора, че от 100 години , няма развитие по една толкова важна за историята ни битка.
    Върбишкия проход е преров
    ен много пъти, и от археолози и от иманяри. Никаква битка не е станала там. Питайте ги.
    В Ришкия са открити върхове на стрели и кръстчета, но тези са от друга битка - 767 Кан Винех избива 10000 ромеи.
    Прочете "Анонимния Ватикански разказ " и сами преценете

    Коментиран от #15

  • 12 Хайл

    9 10 Отговор

    До коментар #3 от "нашия":

    Благодарим за изчерпателната ти статия...сега иди се запиши в първи клас

    Коментиран от #19

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Хи их хи

    20 2 Отговор

    До коментар #13 от "Vlad":

    И е пума, която се прави на по-голям турчин и от най-големия тюрк! Това е комплекса, който носят всичките чиито род е предал род и религия!
  • 15 Наистина си любител

    23 5 Отговор

    До коментар #11 от "Историк любител":

    Голямата битка е във Върбишкия,за това е останала в Историята като такава.Останалите са "подгряващи".Точно там Никифор губи главата си.А "историчарите" винаги ще търсят под вола теле и Александър Македонски за праотец..
  • 16 Историк любител

    14 5 Отговор
    Няма да споря, всеки може да си вярва в каквото иска и да избива комплекси анонимно по интернет, като обижда наред :)
    Ако няколко човека тук прочетат Анонимния Ватикански разказ и История Славянбългарская на Паисий, ще съм доволен. За дебати на по- високо ниво , Е мейла ми е [email protected]. Комуникирам с историци - професионалисти и любители.

    Коментиран от #47

  • 17 Хайл

    26 3 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Българите защитаваме земята си,турците какво правеха в България? Българин да е дошъл да коли турчин в турция????

    Коментиран от #54

  • 18 що така бре

    4 29 Отговор
    Защо е трябвало да убиваме, когато заеладяваме територии, аз мислех, че с пасти и бонбони сме черпили местното население и така сме си увеличавали териториите. Сега разбирам защо османците са ни убивали когато ни завладявали. Нормални неща
  • 19 нашия

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "Хайл":

    точно на това което съм казал /а това е истината/ не ги учат децата в първи клас -тук е проблема
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Геласий Втори

    16 2 Отговор
    Еее, от черепа на император Тиквун трудно ще се пие вино..много е голям!! По-скоро можем в него да се варят компоти, пак е нещо..
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Българин

    11 1 Отговор
    Българската държава в Украйна и северен Кавказ се създава 165 година. Това го пише в именника на българските князе!АВИТОХОЛ живя 300 години. Родът му Дуло, а годината му дилом твирем
    Ирник живя 150 години. Родът му Дуло, а годината му дилом твирем.
    Гостун, наместникът бидейки, 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
    Курт 60 години държа. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
    Безмер 3 години. А родът на този Дуло, а годината му шегор вечем.
    Тези петима князе държаха князуването от другата страна на Дунава 515 години с остригани глави. И след това дойде на страната на Дунава Исперих княз. Същото и досега.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Злобар

    4 4 Отговор

    До коментар #26 от "Прислужнички барбарски":

    Много послушни тез пленена ве мой чак от главата на Никифор вино са пили златната хазна на византийската държава постоянно опразнена откупи са плащали тези послушни племена да не ги нападат,много са били послушни вах

    Коментиран от #28, #29, #32

  • 28 Хановете занаят

    8 3 Отговор

    До коментар #27 от "Злобар":

    Византия е била един донор на злато и гръцки и латински роби и нищо повече!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ВАСИЛ В

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Злобар":

    и Никифорос Ксифиас на 29юли 1014 ..Википедиа за информацията

    Коментиран от #33

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Хаберий

    15 3 Отговор
    Забравен е римският император Деций, убит край Абритус, Разградско, на 1 юли 251 г. от готските племена. Готите се считат за етнически клон на древните българи. Император Валент е убит, или изгорен в една плевня на 9 август 378 г. край древния град Кан-Дере, днес Одрин, където се е криел от хон-българите и готите след разгрома на неговите легиони там. Никифор е загинал във Върбишкия проход от ръцете на българите на 26 юли 811 г. Римските или ромейски императори са загивали от български ръце, което е потвърждение за бойната слава на българската войска отпреди хилядолетия до 20-ти век.

    Коментиран от #36

  • 36 Пресиян

    11 5 Отговор

    До коментар #35 от "Хаберий":

    Това е най смешната империя в историята на човечеството тормозели са само малоумните германци и зле физически развитите средиземноморци.но с българи и персийци са удряли на камък.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Хаберий

    14 2 Отговор
    В същия дух на исторически прочети на древната българска слава може да прибавим и жалката смърт на персийския цар Кир I Велики през 530 г. пр.н.е., когато напада българската масагетска държава на царица Томира. Кир с измама убива нейния син Спаргап, но тя му обещала, че ще го удави в кръв и изпълнява своята закана. Кир е победен с военни хитрости в степите между Амударя и Сърдаря, после е пленен и накрая е удавен в един мях с кръв от неговите убити войници. После от черепа му си Томира си прави ритуална чаша за пиене на напитки, което е древна българска традиция.

    Коментиран от #40

  • 39 Истанбул

    3 1 Отговор

    До коментар #37 от "Кресна":

    Византия е мъртва много отдавна.
  • 40 българите

    8 0 Отговор

    До коментар #38 от "Хаберий":

    Българите убиват и царят на лонгобардите в нощба битка после Албоин си прави чаша от неговият череп и предвожда голям народ от лонгобарди,авари, българи и саксонци в Италия, където доразбиват останките от римската империя и се настаняват трайно.

    Коментиран от #41

  • 41 Хаберий

    5 1 Отговор

    До коментар #40 от "българите":

    Едно допълнение, всички описани от теб племена са български по произход. Етнонимът "лонгобарди" в латинските извори произлиза от българското "алан-кубари", аварите са клон от българите, управлявани от т.н. аварска българска династия, саксините в Западна Европа произлизат от българите-сакси от северното Прикаспие, мигрирали на запад още в 11-10 в. пр.н.е. при управлението на българския император Йолъйг Катраг.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Пресиян

    6 1 Отговор
    С българите шега не бива. лициний крас е свършил много по смешно. убили са го след като е обиклил в клетка цирковете на цяла Персия а после са му напълнили гърлото с течно злато 😃
  • 44 Вируслав

    11 7 Отговор
    Когато чета исторически данни от "патриотични буквари"... Смях! 80 хил. армия през ранно Средновековие? Това е била горе - долу абсолютната численост на византийската армия. Как си представяте да се оголят в онези времена всякакви граници? Както и 12 хил. гарнизон в Плиска? Ходили ли сте въобще в Плиска? 12 хил. души по стените щяха да са един връз друг, а и спокойно щяха да парират обсадата на това място с достатъчно катран и опитни стрелци. Дори и срещу 80 хиляди под защитата на стените! Друго все още неизяснено относно битката в прохода: кой проход? Във Върбишки няма река точно по протежението на проходната част! Единственият проход отговарящ на условията "пряк път към Константинопол", копираща линията на пътя и пълноводна по онези времена река, готова да дави е Луда Камчия! Отиваме на "вариант" най-вероятно Айтоски проход!!! За накрая; всички наши владетели, които са се опитали да превземат Града на Босфора са се провалял по един или друг начин и е следвал задължителен упадък на България, след това! Реално най-близо до целта е бил Фердинанд през 1913 г. Наши подразделения са навлезли до днешния район Авджълар на Истанбул, но... Великите сили пак са играли срещу Европа вместо помощ да изтласкаме исляма на азиатския бряг на Босфора!
  • 45 Асен Милев

    5 7 Отговор
    Какво е това "Хан"
    НЯМА НИТО ЕДИН ИСТОРИЧЕСКИ ДОКУМЕНТ В СВЕТА, КЪДЕТО БЪЛГАРСКИ ВЛАДЕТЕЛ ДА Е ЗАПИСАН С ТИТЛАТА "ХАН/КАН" ?
    Няма нито един гръцки, византийски, римски или арабски документ от онова време, в който да става ясно че някога си, някой си български владетел е наричан от когото и да било "хан" или "кан".

    Архонт, канас, княз, цар са титлите на българите!

    Коментиран от #48, #51

  • 46 ГАНЙОСТАН

    2 9 Отговор
    ДЪРЖАВАТА НА ВЕЛИКИТЕ МИШКИ,ПРЕДАТЕЛИ,ЛАПНИШАРАНИ
  • 47 Наистина си любител

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Историк любител":

    И то надменен.Сигурно обичаш да висиш пред огледалото..
  • 48 Трол

    4 5 Отговор

    До коментар #45 от "Асен Милев":

    Е ти си го написал в последното изречение, втората дума! Надписа от колоната на Омуртаг /иначе как ти звучи името му, ели пък първите две срички-о мур таг/даг/даа/ За незнаещите турски има една буквичка-юмушак g. Ние я четем-Доган, Ердоган, те не я четат-Дооан, Ердооан, удължават гласната. Та думата ми е за втората дума /на това се казва тафтология/, и тя е кан/а! Никакъв канас, след приемане на християнството си я имаме думата княз, архонт е гръцката титла давана на владетелите ни от ромеите/гърците. И по никакъв начин канас не е гърцизирано /както някои наши "историци" се опитват да го натаманят"/-княз, те използват архонт! Титлите кавхан, ичиргу биол, багатур /думата даже е монголска, при руснаците-богатир/, показват ясно, че са дошли от централна Азия, за титлите казвам. Историческите версии са бол и мешавица. За мен си съм стигнал до извода, чи сме основно индоевропейци образували народ при смесването на централно азиатци със сармато- алани и тюркскоезична управляваща върхушка. Който, както иска да се възприема!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Калъчев

    11 1 Отговор
    Столицата Плиска не е била защитавана, а отстъпена от Крум, който се е изтеглил за печелене на тактическо време, през което да събере повече войска от т.н. "славянски племена" и да му дойде помощ Улаг-Българ (Влашка България) от Кара Българ (днешна Украйна). Плиска е била опожарена и разграбена безпрепятсвено. Таково подобно отстъпление е приложено и от руснаците за Москва пред Наполеон през 1812 г., да се задавят с плячка и пиячка и после да ги издавят в кръв и блата.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 4 Отговор
    Учудвам се как може една ЛЪЖА, че българските владетели са били ХАНОВЕ, да доведе до такова тотално изпростяване на населението.
    Български ханове е имало по пътищата, сега им се вика "мотели", другото е в сбърканите мозъци на чуждите и наши престъпници-историци.
    "О, неразумний юроде.... ...."-отец Паисий. Колко ли пъти се е обърнал в ГРОБА, чувайки за тези ХАНОВЕ и не само той, ами Раковски, ами другите ни будители-възрожденци.
  • 54 Хор

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хайл":

    Турките са били тук много преди да дойдат брадовчдите им Българи...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове