Last news in Fakti

26 Юли, 2021 09:26 3 315 31

Огнян Минчев: Нямаме интерес от признаването на "българско малцинство" в Република Северна Македония

  • македония-
  • българи-
  • малциннство

Предложението породи опасения

Огнян Минчев: Нямаме интерес от признаването на "българско малцинство" в Република Северна Македония - 1
Снимка: БГНЕС

България не е заинтересована да иска признаване на "българско малцинство" в РС Македония, заяви политологът Огнян Минчев в публикация в профила си във Фейсбук.

"На базата на българската Конституция в двустранната българо-македонска декларация от 1999 г. бе утвърден принципът на задължението на страните да спазват индивидуалните права на своите граждани да се самоидентифицират и да проявяват свободно своята идентичност в доброволни обединения в сферата на гражданското общество. Българската държава признава равноправни граждани, а не малцинства и мнозинства." - напомня Минчев.

"Крайно време е в българските институции - най-вече във МВнР да започнат да управляват компетентни хора и да се спре взимането на решения на парче! Голямата беля, която направиха разни "патриоти" не може да бъде поправена с нова поредица идиотски решения, откъснати от контекст, национален интерес и перспективна стратегия за неговото отстояване." - подчертава политологът.

Припомняме, в петък служебният министър на външните работи Светлан Стоев заяви на брифинг, че МВнР търси възможности българите да бъдат вписани в конституцията на Република Северна Македония наравно с останалите изброени народи в страната.

Предложението породи опасения, че в условията на насаждане на омраза към България и българите, хората с българско самосъзнание в Република Северна Македония ще бъдат подложени на натиск и дори за тях може да е опасно да се заявят като българи. Много българи в Македония споделят, че са станали обект на подигравки и омраза, нерядко и на физическа агресия.

Така едно официално признато "българско малцинство" може да се окаже много малобройно и това да затрудни отстояването на правата на българите.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 .....

    25 1 Отговор
    И албанците вас няма да признаят някой ден.
  • 2 закривай

    25 1 Отговор
    Разбира се, че нямаме ниакъв интерес. Те сами си идват в БГ за паспорти. Защо ни трябва да претендираме за малцинство в такава фалшива страна. По-добре да се борим за признаване на българско малцинство в Гърция и Турция, отколкото във фалирала Македония.
  • 3 Последния Софиянец

    26 1 Отговор
    Там сме мнозинство.
  • 4 така е

    23 1 Отговор
    Има логика че не сега е момента. Но пък ние не трябва да мълчим за изстэпленията на макетата а да ги направим публични пред света и да им нагтрием носа. Затова ще гледат ЕС през крив макарон и точка.
  • 5 гост

    27 2 Отговор
    Мнозинството в македония са българи а останалите са албанци !!!Толкова е просто !!!
  • 6 Уйке

    22 0 Отговор
    Питам знаещите-може ли в РСМ да има Македонци, албанци, сърби, цигани и т. н., а да няма Българи! Просто тези, които се определят като Македонци, са преоблекли се по сръбски тертип Българи!

    Коментиран от #22

  • 7 Чук и Гек

    14 0 Отговор
    Не е това опасното бе, Минчев! Опасното е да поискат реципрочност - тук да признаем македонско малцинство! Експлоатирането на примитивната страст на всеки да се чувства по различен и специален е опасно нещо! От кавга произлиза още по голяма кавга! каквото и да кажеш, ще чуеш обиди и обвинения в отговор. Окупатори, фашисти, татари и подобни!
  • 8 Оди преподавай...

    3 1 Отговор
    ...Научен Комунизъм,там ти е силата...!Не се занимавай с неща,от които не разбираш...
  • 9 Перо

    3 8 Отговор
    И Минчев си няма понятие от нещата за които пише. БГ официално се е отрекла от българското население,след 1945 г.
  • 10 Някой

    11 0 Отговор
    Какво малцинство бе? Наще са мнозинство! Напротив нека се заявяват, че са българи, а нашата държава нека вдига патардия ако ги тормозят, тъкмо да ги видят в ЕС, как зачитат правата на човека да се самоопределя както желае!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гай Турий

    6 3 Отговор
    Шопарът Минчев да бъде кастриран и оксикиран от всички медии. Тоя назиционален предател трябва да бъде разследван за шпионаж и предателство от три десетилетия. Има ли прокурори в България??!
  • 14 То тука

    5 1 Отговор
    да се обявиш "българин" и те наричат расист,камо ли пък в Македония,пърдом,в република Северна Македония..
  • 15 !!!?

    7 5 Отговор
    Леко по леко на накой ще врат главите, че некадърните генерали водят антимакедонска политика против българските интереси. След като твърдят, че македонците са българи, вместо да мотивират македонците да приемат българската История, те ги упрекват, че са я откраднали. А и какви претенции за българско малцинство в Македония след като са българи. Първосигналналната инфантилна реакция на Фигурантите е пословична !!!?

    Коментиран от #19

  • 16 що за глупости

    5 2 Отговор
    200хил души имат Български паспорт в РСМ. Това е близо 10% от населението на РСМ. Съвсем редно е тази общност да бъде посочена в конституцията на РСМ колкото и да не им харесва на някои

    Коментиран от #31

  • 17 българка

    6 2 Отговор
    Проблемът в РСМ е, че вместо защита, българите там са подложени на тормоз, даже геноцид ! Може ли това да бъде държава, част от ЕС ? Според мен - НЕ!
    Да си оправят политиката спрямо своите поданици-българи и тогава може да се помисли по въпроса - мое мнение!
  • 18 Чук и Гек

    9 1 Отговор
    Организирайте една екскурзия на деца от Македония да отидат в Малко Търново и Царево и да видят къде още е било въстанието! Да чуят как хора родени в Прелеп учителстват в Тракия и как войводи като Кръстю Българията днес са в Тиквешко, утре в Одринско. Христо Силянов също...
  • 19 т-п трол гербав

    10 2 Отговор

    До коментар #15 от "!!!?":

    Абе вие герберугите какво свършихте за 12г., че ще критикуваш тези, които управляват от 3 месеца?! Един договор от 2 странички и срещу него не постигнахте нищо. А гръцкия дотовор колко стотин страници е, тролчо гербав?!

    Коментиран от #21

  • 20 Скорпи

    7 1 Отговор
    Как да разбираме, българско малцинство...в българска държава...Смешки..
  • 21 !!!?

    3 4 Отговор

    До коментар #19 от "т-п трол гербав":

    Договор дупка не прави ! Виж собствената си История и наименовонието на собсвената си държава - до преди тридесет годшни беше НРБ, а сега е РБ. Македония беше БЮРМ, а сега СМ. Прилагателните се менят, но наименованието на държавата остава !!!?

    Коментиран от #23

  • 22 Шляхтиц

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Уйке":

    Знаеш ли какво е изкъпан македонец, чист българин. Умишлено не пиша северен македонец, от най-искрено уважение към истинските македонци. За да ги признаят като самостоятелна държава смениха дори името си.
    Шляхтиц.
  • 23 т-п трол гербав

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "!!!?":

    И наименованието какво общо има със свършеното от герберугите за 12г?!
  • 24 Анджело

    7 0 Отговор
    Цяла Сев Македония населението е българско болшинство
  • 25 Петров

    2 0 Отговор
    Тая каша, дето са я забъркали Герб и предишните, няма оправия. Този договор е едно безполезно нищо.
  • 26 Калмук

    4 1 Отговор
    Г-н Минчев, много, ама много слаба теза !!! ... За албанци, сърби, бошняци (?!), цигани, власи (?!) - може, за българи - не ... И дайте да се снишим, че българите може да се окажат малко ?!?!?! Какво значение има бройката ?!?!? Говорим за принципна постановка - как така до 1944 година говорим за българите като основен етнос в Македония, а след това, за някакви си две поколения се изпаряват, изчеазват ... ??? Ако наистина са изчезнали, значи говорим за етническо прочиствеане и геноцид - и тогава разгоеорът и исканията ще станат мноооого по-неприятни за орките край Вардара.
  • 27 Павел Пенев

    4 0 Отговор
    Както винаги не си прав бе дебел. А защо настоявахме в Албания да се признае българско малцинство. Такова малцинство в РСМ няма защото там всички са българи. Нашето искане трябва да е да се признае българско мнозинство.
  • 28 Прав е

    5 0 Отговор
    Ако искаме признаване на българско малцинство, то това означаваме че признаваме македонците за отделен народ!

    Коментиран от #29

  • 29 Калмук

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Прав е":

    Ако онези край Вардара смятат себе си за македонци, хунзи, келеши ... - тяхна си воля ... няма никакво значение дали ги признаваме или не. Въпросът е къде изчезнаха българите, докато власите и циганите останаха ... че и в конституцията ги споменават ?!?!?!

    Коментиран от #30

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Македонец

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "що за глупости":

    Я кажи ми умнико що като има избори тези 200000 не гласуват за Бугарска партия като тогава няма опасност никой да разбере за кого си гласувал.
    Зашото ше се разбере че царя е гол.
    Обаче вие се страхувате тук да прузнаете Макесонско малцинство и партия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове