Last news in Fakti

28 Юли, 2021 20:40 2 720 26

87 000 българи са инфектирани с хепатит C?

  • хепатит c-
  • инфектирани-
  • заразени

Заболяването е безсимптомно и много от заразените разбират късно, че са инфектирани

87 000 българи са инфектирани с хепатит C? - 1
Снимка: Shutterstock

Все по-малко българи се изследват дали са болни от хепатит C. Миналата година това са направили само 700 души. Лекарите обаче смятат, че около 87 хиляди българи са инфектирани, без да подозират, съобщи бТВ.

Хепатит С е безсимптомно заболяване, можем да живеем с него в продължение на 20-30 години. И без да разберем, то да навреди сериозно на черния ни дроб. Такъв е случаят на Елисавета Хермес. При рутинен преглед и кръвни изследвания разбира, че е болна.

„Уплаших се, защото е нещо, което не знам какво е – хем е заразно, хем не казва нищо в тялото ми, няма болки и симптоми, нищо - просто си си здрав човек. И това беше шок, че съм болна от хепатит C”, разказва Елизавета.

Хепатит С е първата причина за рак на черния дроб и цироза, казва проф. Красимир Антонов от болница „Св. Иван Рилски“.

„Това е пример, че когато човек не знае, идва при лекаря, когато има цироза, ако е много напреднала, тя не е обратима, дори да изгоним вируса, болестта прогресира, за съжаление, човек може да почине от цироза на черния дроб“, казва проф. Антонов.

В България хепатит С се диагностицира два пъти по-рядко, отколкото в Европа. От 2 до 31 август всеки може да се изследва безплатно в Клиниката по гастроентерология в университетската болница. А лечението се покрива от Здравната каса.

„Не чакайте – вземете си здравето в свои ръце“, призовава проф. Красимир Антонов.

Коварната болест е не само изпитание, но и житейски урок за Елисавета: „Здравето не ни е подарък, трябва да правим нещо за него“.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината днес

    29 2 Отговор
    Истински терор ВМА София....идват двама и се заявява на персонала който не е ваксинират да слиза долу в този кабинет ...принудителна ваксинация някой са получили на първия ден след ваксината болки и силно неразположение ....още един случай мъж на 50 умира от доброволна ваксина... Разпространявайте тея ни бутат в някаква касапница ...българи стига!!!!съединението прави силата да се борим не се предавайте .не се карайте обединете се защото е страшно
  • 2 Рошко

    12 1 Отговор
    То вече от изследване ше на изтровят
  • 3 Тишо Капута

    14 3 Отговор
    Ама има ли я още тази болест? Това е нов вид на Ковид.
  • 4 Витамин С

    7 2 Отговор
    Бар ви флашката мръсна
  • 5 Hoho Boho

    7 3 Отговор
    Що не експериментирате с някаква нова ваксинка.
    Ние ще подпишем информирано съгласие...
  • 6 ()()()

    3 13 Отговор
    Как така бе, ганьо е безсмъртен него нищо не го лови, ни корони, ни хепатит, той ще удари една ракия и ще се излекува, седнали някакви ваксини да му пробутват, той, ганьо да не епрост като немците или французите, ганьо е тарикат, кат баце, никой нищо не може му каже на него, за ганьо закона д врата у полето!

    Коментиран от #14

  • 7 Ауу не ги е срам

    16 2 Отговор
    Как така хепатит, тия хора не са ли чували за ковид, възмутен съм.
  • 8 Просветен илюминат

    12 1 Отговор
    Здравната система яростно се нуждае от пациенти,защо ли?
    Побъркаха си всички тотално,а само от заглавията се разбира,че Матрицата яко се храни от нашето нещастие и отречете,че психопати ръководят света.
  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 4 Отговор
    Заврете си хепатите там дет слънце не огрява-некадърници!Ако са ви преливали кръв ,или кръвни продукти,много вероятно е да имате Жълтеница С.Нейния период на развитие е толкова бавен,че само много и постоянно алкохол и то некачествен,може да ви доведе до цироза!А самата цироза докато стане нелечима трябва да имате живота на Орел йоги за да се притеснявате!

    Коментиран от #10

  • 10 Молисе

    3 9 Отговор

    До коментар #9 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Моли да не го лепнеш…

    Коментиран от #15

  • 11 Иванов

    13 0 Отговор
    Покрай шумотевицата коронавирус,забравихме че съществуват и други болести.Дори онкологичните заболявания останаха на заден план.
  • 12 Просветен илюминат

    8 0 Отговор
    На психично ниво един чернодробен карцином винаги съответства на биологичния конфликт „страх от гладна смърт”. Какво чудно тогава, че в области, които носят отпечатъка на политически хаос, размирици, глад, бедствия, чернодробният рак се среща до 35 пъти по-често, отколкото в области, където животът е осигурен и подреден.
  • 13 Просветен илюминат

    6 1 Отговор
    Ако на един пациент се каже, че има рак на червата и трябва да се оперира, тогава той обикновено преживява нов, втори конфликт:
    - Една мисловна атака срещу корема, който трябва да бъде опериран. Един такъв биологичен конфликт причинява карцином на перитонеума (коремната ципа), растящ в активната фаза на конфликта.

    - Един солитарен (единичен) чернодробен карцином, при това винаги вдясно дорзално (отзад). Той изразява биологично-архаичния страх, че вече никаква храна няма да премине през червото, защото там привидно е застанал тумор. Това значи, че пациентът има истински архаичен страх да не умре от глад или пък да не развие илеус (чревна непроходимост) и пак да умре от глад, защото си представя, че храната вече не може да премине.



    Минава време от диагнозата до момента на операцията (по правило 3–4 седмици) хирургът обикновено открива т. нар. точковидни метастази по перитонеума (коремната ципа), а ако направи и томография на черния дроб малко преди или след операцията, открива и споменатото вече кръгово огнище в черния дроб, вдясно дорзално. При тази диагноза пациентът обикновено се счита за неоперабилен, нелечим, загубен случай.

    Коментиран от #16

  • 14 😬😬😬😬😬😬😬

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "()()()":

    ЗАТОВА ЛЕЖИ МЛАД ДВА МЕТРА ПОД ПОЛЕТО⛪
  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "Молисе":

    Аз съм подържал живота на Човек от това,знам за цирозата повече от всичкия интернет дет се ровите.Ти си седнал да ми говориш!Имаш ли пари се лекуваш с хуманоалбумин,ако не знаеш на гутъл преводача.....Проблема ви е обездвижването и от там лаша работа на жлезите ви с Вътрешна секреция!!понеже живеете в злоба и лъжа и трябва ежедневно да правите нещА лоши за да получите стотинките с,които да живеете ,това ви създава болестите и измисления свят ,в който няма място за Човещина!Колко пари съм дал за хуманоалбумин за да подържам ......Цяла година ви уча да смятате и на медицина и сте толкова погълнати от егото си ,че не може светъл лъч да пробие съзнанието ви!Когато си помислиш нещо....Аз вече съм мислил и анализирал това...

    Коментиран от #17, #18

  • 16 ДОБРИЯ ДОКТОР КУИН ЛЕЧИТЕЛКАТА

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Просветен илюминат":

    ТОВА ТИ ЛИ СИ!?ОЩЕ ЛИ УЧИШ МЕДЕЦИНА ПРИ ДР.РОС 🚑ГАСТРО НОМ ЛИ ЩЕ СТАВАШ
  • 17 НА БЛИЗО НЕ ВИЖДАМ

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    .....ДРУГ ПЪТ ПИШИ ДАЛИ СИ ВИЖДАЛ АЛКОХОЛНА ЦИРОЗА....ДАЛИ СИ СЕ ГРИЖИЛ ЧЕ ТРИ МЕСЕЦА ЗА ЦИРОЗА ТРЕТИ СТАДИЙ....АСЦИД....И КАК ЧОВЕКА ИЗГЛЕЖДА КАТО РЕКЛАМНОТО ЧОВЕЧЕ НА ГУМИ „МИШЕЛИН”...КАК БОЛНИЯ НАДИГА РЪКА КЪМ УСТАТА ВСЕ ЕДНО ДЪРЖИ ЧАША ИЛИ ШИШЕ И СЕ ОПТВА ДА ПИЕ....!!!И НАКРАЯ ОРГАНИТЕ ОТКАЗВАТ БЪБРЕЦИ,СЪРЦЕ........И⛪⛪⛪⛪

    Коментиран от #20

  • 18 НазадНзад

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Лъжеш, ако си бил свидетел на това което пишеш, нямаше да пишеш подобни глупости из форумите, освен ако не си някаой дебелокож егоист!
    И нямаше да си елементарен антиваксър, ако наистина си любознателен и ползваш интернет за да се учиш, ще да си чел, че науката възлага надежди на иРНК ваксините в борбата с рак, хепатит и спин, така както навремето се пребори човечеството с туберколозата и подобни. И едно време е имало индивиди като теб, против ваксините, но слава богу, че е наделял зрдравия разум, иначе още щяхме да мрем от тунерколоза и чума като пилци!
    Разбра ли се колко назадничав ум си?

    Коментиран от #21, #22, #24

  • 19 Нали

    2 2 Отговор
    щяхме да измреме от Ковид? Какъв е сега този хепатит С, спин, рак и от ПТП? Дори и от куршум не се умира. Я кажете кога пак ще ръсите да завия краставиците, че ги изгорихте?
  • 20 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "НА БЛИЗО НЕ ВИЖДАМ":

    Накрая си повръща червата през устата и толкоз!Когато ти кажа ,че съм лекувал и съм дал маса пари,аз не съм ,като вас да лъжа,или ,като супер лекарите ви!Накрая умираш точно както съм ти го написал в началото!!!Знаеш ли за какъв период от време и знаеш ли,че до този стадий всеки друг стадий е ЛЕЧИМ!Черния дроб има невероятна регенеративна способност!Сега се оказва ,че и МИОКАРДА на Сърцето има същите свойства!
  • 21 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "НазадНзад":

    Първо се научи това не е ваксина,второ за разлика от теб спасявам и хора и птици и животни!И Великия аятолах -НИКОГА не лъже!Дори обещание на шега изпълнява!Ти си един нефелен младеж дет вярва в глупостите на нета!От Живия живот нищо не знаеш!На Всичко отгоре и шах не можеш да играеш,а се опитваш да мислиш!
  • 22 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "НазадНзад":

    В момента ортодокс медицината лекува рак навсякъде,без ПАнкреас.Аз знам ,че не знаеш каква функция и какво представлява задстомашната жлеза,но отвори нета и ще станеш .......Обясних ти днес!След ваксинация се получават проблеми с Щитовидната жлеза.При теб явно има йоден недоимък.......Йодния недоимък е по неприятен от йодния излишък...провери в уики педията ,защо.Ако не откриеш ще ти обясня!
  • 23 Дръвчо

    3 1 Отговор
    Хепатита не е важен. Страшното е, че сезония грип се превърна в пандемия.
  • 24 Сух

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "НазадНзад":

    Обясни как за няколко месеца направиха ваксина за SARS COV2 но за HIV още няма. Магия а?
  • 25 Ами

    0 0 Отговор
    При толкова много татуирани - нищо чудно
  • 26 Фаро

    0 0 Отговор
    А честито, маските парцали си казаха тежката дума сега ще видите истинско бедствие с това майтап няма и ковида е детска играчка
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове