Last news in Fakti

3 Август, 2021 17:43 2 613 11

Специален туристически влак ще продължава да пътува по теснолинейката

  • влак-
  • теснолинейка-
  • бдж-
  • туристи

Цената на двупосочния билет е 45,00 лв. за един пътник с включено запазено място в двете посоки

Специален туристически влак ще продължава да пътува по теснолинейката - 1
Снимка: БДЖ

Специален влак с организирана туристическа програма ще пътува на 7-ми август /събота/ по маршрут от гара Септември до гара Аврамово и след час и половина престой на най-високата гара на Балканския полуостров ще отпътува обратно за гара Септември. Това ще бъде второто подобно пътуване за феновете на теснопътното влакче, организирано от БДЖ и Гражданско сдружение „За теснолинейката”, които на 1-ви август отбелязаха със специалнa композиция 95-ата годишнина от потеглянето на първия влак по теснопътната жп линия Септември-Добринище.

Композицията е изключително атрактивна за любителите на теснолинейката, тъй като ще пътува в състав от стандартни пътнически вагони и товарни вагони, теглени от дизелов локомотив, каквито смесени композиции са пътували всеки ден по линията до спирането на товарното движение в началото на века. Към състава на влака ще бъде включен и вагон бистро.

Композицията ще замине от гара Септември в 10:45 ч. и по време на пътуването са предвидени спирания на влака в гара Цепина за разглеждане на Дом-музея на теснолинейката, гара Велинград, гара Цветино – една от най-колоритните по маршрута и за фотопауза в дивата местност край спирка Света Петка, където в миналото парните локомотиви са зареждани с вода. В гара Аврамово композицията ще престои час и половина, където пътуващите ще могат да се насладят на приятна разходка или пикник в красивата планинска местност. При пътуването от Аврамово до Септември влакът ще престои на новата планинска спирка Стоян Митов, открита в чест на 100-годишнината от приемането на закона за построяване на теснолинейката, както и на спирка Велинград-юг, разположена в непосредствена близост до известния велинградски парк „Клептуза”. Композицията ще пристигне в гара Септември в 18:35 ч.

Цената на двупосочния билет е 45,00 лв. за един пътник с включено запазено място в двете посоки. Децата до 7-годишна възраст ще пътуват безплатно без да ползват отделно седящо място, като при закупуване на билети е необходим документ, удостоверяващ тяхната възраст. БДЖ напомня, че децата на възраст до 10 години задължително пътуват с придружител.

Билети могат да бъдат закупени онлайн на следния линк и от билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Магарето

    12 5 Отговор
    45 лв. Колкото самолет до Будапеща?
  • 2 честен ционист

    7 12 Отговор
    Пътуването с влак в БГ е приключение с неизвестен изход, а с теснолинейка си е живо мъчение.
  • 3 В тази теснолинейка

    1 5 Отговор
    има ли медици, защо я наричат така ?
  • 4 Сатана

    8 6 Отговор
    Пътувал с теснолинейката и помня,че едвам се влачеше по баира.Наистина е живописно но за 45 лъва трябва да сервират поне бира с кебапчета.

    Коментиран от #9

  • 5 айдеее

    4 2 Отговор
    Тези познават ли парите.
  • 6 Иван

    2 3 Отговор
    Айде нема нужда.
  • 7 КОЙ

    2 3 Отговор
    Хубаво и интересно но пак в южна България в северна пак нищо
  • 8 БДЖ за продан

    3 2 Отговор
    Днес ми се разказва играта с влака един час закъснение и без климатик в най голямата жега да продават БДЖ
  • 9 Да ти го напиша

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана":

    Ще дават на тепсия ,розовите кюлоти на майка ти . А,те ухаят на ферментирала скумрия)))).
  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 0 Отговор
    Проблемите на Пирин и Банско ще се решат с оформянето на теснолинейката в Разложка долина като ЖП пръстен и се свържат селищата: Белица, Якоруда, Разлог, Банско, Добринище.... и т. н.
    Повече от половината пръстен отдавна е построен. Той е само малък участък от теснолинейката която минава през Родопите. Остават около 20 км. да се затвори пръстена. Площта на цялата Разложка долина е приблизително колкото София. Влакчетата по "Пръстена" да бъдат луксозни, с отопление и най-важно -на често. При лошо време е неземно удоволствие за скиора, да разпусне в минералната баня на Добринище, а и други минерални извори има в долината които могат да се използват. СЪЩЕВРЕМЕННО ЩЕ СЕ ПОЛЗВАТ ОТ СКИОРИТЕ И СЪСЕДНИТЕ СКИ ЗОНИ, КОЕТО ЩЕ ПРЕМАХНЕ СТРУПВАНЕТО ПО ПИСТИТЕ НА ВРЪХ ТОДОРКА.
  • 11 адаша

    4 0 Отговор
    Едно време го кръстихме каубойското влакче. Има места по трасето, на които по време на движение, можеш да слезеш от първия вагон, да пуснеш една вода и да се качиш в последния. Вагон бюфета работеше само от Добринище към Септември. Седеше се на трикраки столчета и на третата бира ставаше опасно...Ех! Младост, младост...!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове