Last news in Fakti

4 Август, 2021 10:16 4 447 44

Смилов: Първо ще се смеем, после ще плачем

  • даниел смилов-
  • трети мандат-
  • итн

Шансовете за успех на третия мандат са много малки, допълни още Смилов

Смилов: Първо ще се смеем, после ще плачем - 1
Снимка: БГНЕС

„Може би първо ще се смеем, после ще плачем“, каза пред БНР политологът, университетски преподавател и програмен директор на Центъра за либерални стратегии доц. Даниел Смилов. Според него има някакъв шанс за съставяне на правителство, но то едва ли ще бъде стабилно и ще може да бъде правителство на промяната.

„Тоест, те искат да получат един мандат, който е уж мандат за права на промяната, а след това да имат пълната свобода да формират такива плаващи мнозинства. Целият въпрос е защо пък ДБ и ИБГНИ трябва да ги подкрепят в едно такова начинание.“, допълни той пред БНР.

В българската ситуация идеята да се управлява с плаващи мнозинства е покана за възстановяване на модела за управление на ГЕРБ, смята Смилов.

„Целият въпрос е защо партия, която идва уж да променя модела, на практика възпроизвежда негови основни характеристики.“

Относно персоналния състав на втория проектокабинет на ИТН Даниел Смилов изтъкна, че е трудно това правителство да бъде окачествено като технократично, експертно правителство.

Първият вариант е проформа опит за съставяне на правителство с идеята, че това е по-скоро провокация, която другите да отхвърлят и да се стигне до избори – това според преподавателя е реалистичен сценарий.

Втория вариант политологът очерта като подкрепа за ИТН с гласовете на БСП и помощ от ДПС за сваляне на кворума например. Като го нарече „доста ясен и чист вариант“, той уточни, че в този случай „няма да имаме правителство на промяната, а нещо друго“.

Ако ДБ и ИБГНИ решат да дадат някакъв шанс, можем да се окажем в най-неясната ситуация, отбеляза Смилов по третия вариант. В този случай по думите му статуквото може да се окаже щастливо да управлява с плаващи мнозинства постфактум.

Шансовете за успех на третия мандат са много малки, допълни още Смилов.

„Шансът да има някакво правителство все още зависи от първия мандат и какво ще се случи.“

Странно е защо от ИТН решиха да се конфронтират с ключови министри на служебното правителство, които са много популярни, коментира доц. Смилов.

„Другото, което прави неприятно впечатление, е начинът, по който тези атаки бяха организирани – уж с изваждане на някакви факти от жълтата преса.“

В действията на ИТН има една водеща нишка – да покажат, че те карат влака, обобщи политологът.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 адаша

    44 4 Отговор
    Прав е човека. Чака ни кофти ситуация ако чалгарите управляват...
  • 2 Gowo

    37 1 Отговор
    Целта е ясна .Зад намеренията на задкулисието ДПС стоят разделение на българското общество.След този антиконституционен проект ,министерство по ромските въпроси , вече не е тайна ,Кой" стои зад него
  • 3 МУСТАФА

    19 6 Отговор
    АЗ МНОГО ХАРЕСВАМ КЮЧЕЦИТЕ НА СЛАВИ
  • 4 ТаУмВзе

    15 6 Отговор
    Либерални стратегии ли бе палавник! За такива соросоидчета вече сме се озъбили, без зъбки. Но смех да е. Каквото и да стане, го отнасяме още по злокобно, с всеки час в който мутропитека, каскета и шиши не са в затвора. Другото са алабализми.

    Коментиран от #15

  • 5 PrezidentExit

    14 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: „Другото, което прави неприятно впечатление, е начинът, по който тези атаки бяха организирани – уж с изваждане на някакви факти от жълтата преса.“...
    Значи, че и сайта "Бивол" е жълта преса????....
    Ха-Ха-ха

    Коментиран от #34

  • 6 Gowo

    32 0 Отговор
    Когато Слави излезе и погне Доган за Сараите и ТЕЦ Варна тогава ще му повярвам.Това ще е доказателство че не са негови хора.Другото е чалга и ....още нещо.

    Коментиран от #33

  • 7 българка

    23 1 Отговор
    Не разбирам, защо заради егото на една съмнителна като интелект и способности личност, отново трябва да бъдем запратени в безвремието!
    Нали уж трябваше да има решителна промяна, но не и от нищото към друго нищо!

    Коментиран от #16, #19

  • 8 2525

    27 2 Отговор
    Не се смеем, Смилов, не се смеем. Чудим се откъде ни дойде това на главата. Каква я мислехме, каква стана...

    Коментиран от #12

  • 9 Последния Софиянец

    6 6 Отговор
    Партиите се провалиха! Радев да вика танковете!

    Коментиран от #25

  • 10 ПСР

    16 1 Отговор
    Според мен първо ще плачем,а после горко ще ревем.
  • 11 mi6osp

    9 2 Отговор
    Единственият шанс правителството на Трифонов да мине е с гласовете на ГЕРБ, ДПС и на измамените и негнусливите от ИТН.

    Коментиран от #21, #27

  • 12 Gowo

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "2525":

    Лошото е че тия, зад океана повярваха на Слави.Нищо не им е ясно за българската действителност

    Коментиран от #30

  • 13 Отличен

    9 1 Отговор
    анализ, но защо първо да смеем, а после да плачем. Ние се смеем от първия ден на Шнорхела. Защо трябва да се избира това правителство, за да падне след 2-3 месеца. Вярно, ще плачем през това време и ще дойде "Зимата на нашето недоволство", но не по Стайнбек, а по български. Вън на задкулисието, което ни предлагат. ДПС какво - кворум за избирането на тези лаици ли ще осигурява или ще гласува /и как/. Както усещам, ще излязат от залата, за да оситурят кворума и ще лъснат зависимостите.
  • 14 ревизор

    2 11 Отговор
    Ще има такива, главно от ДБ, които ще плачат, но не виждам, защо другите да не продължат да се смеят? Още повече, че предложеният за премиер Пламен Николов е един изключително културен и независим човек !
  • 15 Да не би

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    всичко това да го очакваш от СлаФчо?!

    Коментиран от #20

  • 16 LOSHIA

    5 6 Отговор

    До коментар #7 от "българка":

    РИСТЬО ИВАНИВ И А.АТАНАСОВ СА ВЕЧЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ТРУПОВЕ,ТРЛОЛЕ
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Перо

    7 6 Отговор
    Трябваше да вземат финансовия,икономическия и МВР министър от служебното правителство! Външните хора с някакъв опит на фирмено ниво са непредвидими!

    Коментиран от #32

  • 19 Защото

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "българка":

    егото на тази "личност" може и да има начало, но няма край, а главата, която уж е на раменете му не е негова. Тази личност беше инсталирана и ѝ пожелавам катапулт, за да се изстреля сам в Космоса. Тъкмо ще реализира програмата си.
  • 20 ТаУмВзе

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "Да не би":

    И ти си прав. Какво да очаквам от учиндолският чалгар, освен Нищото да ни затрие официално.

    Коментиран от #26

  • 21 LOSHIA

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "mi6osp":

    КОГАТО ЕДНО НИЩО КОМЕНТИРА НЕЩО,РЕЗУЛТАТА Е ОТНОВО НИЩО!
  • 22 пешо

    4 4 Отговор
    ех, смилов, смилов! това ви е проблемът на вас, со.росоидите - как с минимална подкрепа на популацията да карате влака. целият напън е за това. за това точно са ви засилили да словоб.лудствате по телевизии и сайтове. надявам се, че няма да ви се получи, все пак. не по-малко зло сте от банкянския, шъ знайш.
  • 23 LOSHIA

    2 4 Отговор
    ПОРЪЧКОВА СТАТИЯ-БЕЗДАРЕН ОПИТ ЗА КОМПРОМАТ!!!
  • 24 Нормален човек

    6 2 Отговор
    Този либерален отпадък работи за ицето бойкикев, както и огромна мрежа от медии. Херото ги натиска, обаче българинът не се връзва само на медии. Затова и ДБ печели само сред заблудените наркоманчета, възпитаниците на НБУ и костовистите от последните дни. Ако има сериозна власт у нас, да България трябва да бъде забранена
  • 25 Пак те

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    питам! Знаеш ли колко танка има БА. Не ме карай да се смея. Не танкове трябват тук, а пак народен гняв! "Професионален" протестър да зове за танкове, които ги няма ми намирисва на незнание по много въпроси.
  • 26 LOSHIA

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "ТаУмВзе":

    Липсата на ум обикновено е съпроводена с простотия в излишък‼️

    Коментиран от #39

  • 27 Тц Борисовите

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "mi6osp":

    ще гласуват против, ДПС ще излезе , а другите балами ще го изберат. Истината е, че става дума за задкулисен хор на ИТН, ГЕРБ и ДПС. Разчели са го.
  • 28 Rat-Bilen

    3 2 Отговор
    Програмен директор на Центъра за ЛИБЕРАЛНИ, че и стратегии, доц. Даниел Смилов.......Поредният миризлив ПОР.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 това са

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "Gowo":

    бели роби, които му повярваха, че ще ги върне в България и ще им осигури спокоен живот. Не са виновни, че му повярваха. Вината е негова, че ги излъга.

    Коментиран от #36

  • 31 оня с коня

    9 3 Отговор
    Смилов преди Изборите беше ЯРОСТЕН ПРОТИВНИК на ГЕРБ и Борисов и определено насъскваше тълпата да тласува зрещу тях за да ги КАТУРНЕ.И се пита в задачката:След като е политолог,Университетски преподавател и Програмен директор,ЗАЩО НЕ ПРЕДВИДИ Развитието на Нещата и вероятните Действия на Слави за да не я докараме до това незавидно положение?Защо тия елементарни Излияния ги казва чак сега,а не преди Изборите?щото на практика излиза ,че е един обикновен Журналист,който просто отразява фактите СЛЕД КАТО вече са се случили.И да каже още Смилов,ама ЧЕСТНО: ПО-ДОБРЕ ли сме в сегашната Ситуация отколкото при Борисовото управление и по-спокоен и Финансово обезпечен ли е народът,или ТОЧНО ОБРАТНОТО?!
  • 32 Нямаше

    4 4 Отговор

    До коментар #18 от "Перо":

    никакъв шанс. Оплювките срещу тези кадърни хора започнаха от ИТН, които бяха преписани от ПИК.

    Коментиран от #38

  • 33 Аз ще му

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Gowo":

    Повярвам ,когато погне приватизаторите съсипали държавата.
  • 34 LOSHIA

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "PrezidentExit":

    Бивол са зад партията ДБ на Ристьо Иванов,плевелите на Ив.Костов,както ги наричат и градска десница-ВЯТЪР и МЪГЛА.Всички до един ,некачествено пребоядисани. Червените им петна личат от далече!!

    Коментиран от #43

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 LOSHIA

    0 9 Отговор

    До коментар #30 от "това са":

    Гербаджии! Кабинет ще има! Ревизия ще има! Свиквайте да бъдете арестувани и съдени! Народа това иска! Ревете колкото искате!

    Коментиран от #37

  • 37 Върви

    3 2 Отговор

    До коментар #36 от "LOSHIA":

    в народ бг, за да видиш кой кой е в този кабинет - бъка, бъка от гербаджии и депесари. Чакай промяна на куково лято!
  • 38 Вижте

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "Нямаше":

    какво се случва в ПИК в момента. Хейт срещу президента, хейт срещу читавите хора в служебното, хейт срещу ДБ и хората на Мая. За ГРОБ И ДПС тишина, за ИТН славословия. По-ясно от това здраве му кажи. Корнелия дано съвсем чавка не й е изпила мозъка и да не подкрепи.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Матей

    2 0 Отговор
    Ккави успехи,бе,на тия антинародни еквилибристи ли,какво толкова им се надявате?Да има някой да грабне една вЪршина и да им обрули свинските уши.Най-добре се смее,който се смее последен,а при така предложеното правителство ,накрая ще тържествува боко.толкова ли е трудно да се предвиди как ще се развият нещата до полвин година?Ама как да стане по-добре при настоящите обстоятелства,поне нови избори може да отсеят плявата.
  • 41 отврат

    2 0 Отговор
    Любителите на кючека, които гласуваха за главния Чалгаджия на държавата, убедени ли са че той ще ги управлява и ако ДА, като какъв - като плюещ от диванчето на мутренски диалект " ти к,в си и като к,в предлагаш" . Само че нормалните хора очакват "радетелите" за образование да ползват книжовна реч в публичното пространство , да говорят по същество и аргументирано, а не да продължават да опростачават и подрастващото поколение. Видимо е че с този махленски език целят да привлекат необразовани хора , които лесно се манипулират и лъжат.
  • 42 Минувач

    1 0 Отговор
    Голяма е вероятността да се окаже прав
  • 43 това е добре

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "LOSHIA":

    Чест е за ДБ , ако Бивол и Бърд са зад тях. Това са журналисти, които имат истински разследвания с документи и доказателства и са признати в цял свят. Много от разследванията им са ползвани и от американските сенатори по казуса "Магнитски" за Шиши и приятели.
    Та Бивол и ПИК са двете крайни противоположности - първите работят като професионалисти с проверени доказателства а пикливите пускат собствени измишльотини като новини.
    Защо ли Гешев не се самосезира по публикации на Бивол, а се самосезира непрекъснато по скалъпените ПИКливи новини с цел тормоз на определени хора и фирми.
  • 44 Това нещо

    3 0 Отговор
    Трябваше да го обясни на ягодарите, хамалите в строителството и миячи на богаташки дупета в UK.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове