4 Август, 2021 10:36 3 681 46

Емил Василев: Хора от бизнеса нямат място в политиката

  • илиян василев-
  • итн кабинет-
  • слави трифонов правителство

У нас мешавицата е пълна

Емил Василев: Хора от бизнеса нямат място в политиката - 1
Снимка: БГНЕС

Ей, хора, така държава не се управлява! Американците ни го казаха директно при разкритията "Магнитски".

Кога най-после в БГ ще разберем, че хора от бизнеса нямат място в политиката ????

Това написа във "Фейсбук" адвокат Емил Василев.

В цивилизования свят доста стриктно се спазва разделението на обществените сектори: икономически, неправителствен и публичен. Преминаването на хора от единия в другия сектор не се приема положително на запад от нас.

Т. е. или си бизнесмен /респ. икономист, банкер, мениджър/, или си политик /респ. чиновник, военен, разузнаване и пр./, или си NGO /зелен, пембен и т.н./.

Американската традиция например изключва политическата кариера за лица, които преди това не са служили на народа си в армията, правосъдието или специалните служби. Конгресът им е пълен предимно с бивши военни, прокурори, адвокати, висши чиновници и кадри на националната сигурност, т. е. все професионални политици, които преди това години наред са били приучавани да мислят първо за държавата и за правото, в крайна сметка за народа. У нас мешавицата е пълна.

В парламента редовно се намърдват едри бизнесмени от рода на Пеевски, Марешки, Валери Симеонов и тям подобни. Високите позиции в администрацията са заети от инфилтрирани кадри на големите корпорации, дето се разписват на две ведомости.

Проектокабинетът на Слави, начело с Ники Василев, бе толкова удивително абсурден, защото повечето кандидат-министри бяха акули от средите на бизнеса.

Затова и от десетилетия се нагледахме на калинки, демек на хора, поставени там, където не им е мястото. Айде малко ред, морал и принципи да въведем вече, а? И всеки да се занимава само с това, за което е учил и има съответен опит.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МнениЕ

    20 20 Отговор
    ТИ пък кой си да казваш, кой къде има място ве,!търте.й.?!

    Коментиран от #28, #43

  • 2 Gowo

    18 2 Отговор
    То това е и по закон.Но кой го спазва.Пеевски беше почетен финансист на една противоконституционна партия.Опитаха се да ниглижират ,,Магнитски".Кой спазва законите .Дори и на съвестта и благоприличието.Но щом парата играе....Парата погуби и Аварското царство.Да припомним миналото...
  • 3 Да се знае

    10 8 Отговор
    Напълно съм съгласен. Алчното си е алчно и ако се е облещило да лапа като акула, спирка няма. Политиците не са китка, но размерите на устите са различни и тумбаците.
  • 4 Безсмислена

    10 8 Отговор
    статия. Проектокабинетът на Слави, начело с Ники Василев отиде в Космоса, но по същество е прав.

    Коментиран от #38

  • 5 Бай Манол

    16 3 Отговор
    То сега е модерно мафиотите да ги наричаме бизнесмени,а политиците мафиоти.Няма разлика .Важното е да се трупат кинти на гърба на обикновените хорица.
  • 6 българка

    9 7 Отговор
    Слави и неговата тайфа не са това, което ни е нужно! Защото на практика точно те ще управляват, а избраните нови калинки само ще кимат в съгласие с тях! Това ли исками ???

    Коментиран от #29

  • 7 Нико

    22 1 Отговор
    Братко, тия дето ги цитираш не са бизнесмени. Това са пиявици, които ползват политиката , за да имат "бизнес". Бизнес означава работа, самостоятелност, независимост от държавата. Тия всичките са хрантутници.
  • 8 Чорбаджия

    14 6 Отговор
    Дам, дребни мизантропе - градивните хора, които създават работни места и знаят как се създава, нямат място в полотиката. Само дребни гладни Андрешковци, които идват голи и си теъгват мазно охранени, нали? Чорбаджия-изедник, без който ще умрете гладни, да не се и опитва да ви управлява - има риск да ви накара да работите.
  • 9 Перо

    6 8 Отговор
    Прав е човека! У нас е сбъркана структурата на държавното управление,от където идват всички бъркотии и възможности на престъпността!

    Коментиран от #39

  • 10 Душко

    5 6 Отговор
    Еее, ти па ся!
    Откога сегия за плажни дрънгулки се нарича бизнес?!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 2121

    14 2 Отговор
    Законът "Магнитски",важи единствено на територията на сащ.Това ,трябва винаги дебело да се подчертава.Законът "Магнитски"няма никакви наказателни правомощия извън сащ.Всеки българин трябва да го знае.Тъпата мюсюлманка преминала в секттата на юдео-лютераните, Херо Мустафа не може да дава съвети на България и Българското Правителство.Има други закони,те са за Европа Балканския полуостров, Скандинавските страни ,Латинка Америка ,които могат да съдят представители на тези страни.Най-после оразумейте ,че сащ са никои в Правния свят.Още повече ,че се управляват от Безбожна страна ,като Израел.Измисленият закон "Магнитски",не може да осъди Васил Божков, Цв. Василев ,олигарха Делян Пеевски, предателя Бойко М. Борисов,но Европейски правораздавателни органи могат да ги осъдят /там ще действа Лаура Кьовеши/и Б. Борисов, Дялян Пеевски ще лежат в СЦЗ ,по 20-30 години.Не ни занимавайте,соросоидчета с "Магнитски".

    Коментиран от #16

  • 13 ТРЕНД

    4 3 Отговор
    Мaлкa мeгa пикливa нeoлибeрaлнa крaйнo дяcнa държaвa и икoнoмикa, ЩEЛИ ДA Я ПРAВЯТ EКCПOРТНA??? Мa нaли cмe изключили нaмecaтa нa държaвaтa??? НИТO ИМA РECУРC ДA ГO ПРAВИ! ............. НO.. НO ИЗНEНAДA!!!??? - НИE CМE ПO EКCПOРТНA ИКOНOМИКA OТ ЮЖНA КOРEЯ, ЯПOНИЯ, CAЩ, КИТAЙ, И ГEРМAНИЯ. (КOМEНТAР ПO ПРOГРAМAТA НA ИТН) Aкo eдин чoвeк или нaрoд пoчнe дa кoнcумирa пoвeчe, щe ce увeличи цeнaтa нa вcички, и кoрпoрaциитe щe плaщaт пoвeчe в бeднитe cтрaни, рecурcитe щe пocкъпнaт.. Aкo в бeднитe cтрaни имaт ниcки зaплaти, излишъкът щe изнecaт и нa бoгaтитe пaзaри щe e пo-eвтинo. Eтo зaщo рaзвититe cтрaни cпъвaт другитe cтрaни. ..... но не и да изнасят.. Бедните изнасят хубавото и внасят лошото, в полза на външните господари и вътрешните им приятели.
  • 14 Хахахах

    7 2 Отговор
    В кабинетите на Доналд Тръмп, Барак Обаче и Буш беше пълно с хора от бизнеса. Ама чукча писател всеки драска статии на килограм. Само в комунистическа диктатура "всеки е поставен на мястото си" и няма прескачане от бизнеса в администрация или политика и обратно
  • 15 Да ама не

    6 4 Отговор
    Абе стига с тези американци.Заминавай за америка като ти харесва това неграмотно племе.Тук е Европа и България.Иначе бизнесмените нямат място в парламента,защото ще крадат още повече и ще бъде трудно за останалите депутати да станат милионери за 4 години.
  • 16 Gowo

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "2121":

    Пеевски .Не се гневи бе.Изкачат ти мазнините които си натрупал през целия ти период на обрулваме на България.Целтс на ,,Магнитски" е постигната.То и за това е създаден.Да постига цели Нима българското правосъдие постига цели.Макър и тук , близко до над.Не си криви въздебелата душа.

    Коментиран от #19

  • 17 Иван

    4 4 Отговор
    Те пък нашите чиновници са такива некъдарници, че няма накъде. Разхищение на материали, некомпетентни решения, мързел, просто нямам думи. Те не бяха професори и доценти като Гечев и Орешарски, който доведоха страната до фалит. Лично за мен страната се е управлявла много добре при Софиянски 3 месеца и Иван Костов 1,5 година.
  • 18 фсадас

    5 0 Отговор
    Тоя чува ли се какви ги пише ?
    А Тръмп какъв беше?
    И почна ли да вади американците от дупката - почна.
    Защо? Защото беше точно бизнесмен май?
  • 19 Човече

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "Gowo":

    Слаб си в манипулацията или трудно разбираш по-дълъг текст. Американските закони са си техни, колкото да им се иска да са световни.
  • 20 Рошко

    0 2 Отговор
    Аз това отдавна го знам, затова е момента бизнеса си назначава президенти министри правителства и дупетати сенатори, и затова светът е такъв какъвто е, ковиден
  • 21 Живот

    6 2 Отговор
    Това е най-тъпото изказване, което съм чувал. Предприемачите (не служителите на заплата) са върхът на всяка социална пирамида и именно те водят и трябва да водят обществото. Всички други са просто едни хрантутници на някой, а най-страшно е, когато управляващите са били цял живот държавни хрантутници. Това вече е гаранция за пълен морален упадък и личностна деградация. Това е доказвано всеки път, във всяка една точка на света.
  • 22 Пълни глупости

    5 2 Отговор
    Не е важно откъде идва човека, а дали е читав
    ГЕРБ, ДПС и вече твърдо ИТН проектират 20 години прости, амбициозни и зависими хора. Без никакви изключения правителството на ИТН са точно такива.
  • 23 глоги

    3 4 Отговор
    У нас мешавицата е пълна. ПРАВ Е ЧОВЕКЪТ,ТАКА Е ЗА СЪЖАЛЕНИЕ. ОТ ВРЕМЕТО НА ИВАН КОСТОВ ТРЪГНА ТАЯ ИСТОРИЯ. ОГРАБИХА И ЗАТРИХА ИКОНОМИКАТА, И СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО НА БЪЛГАРИЯ. СЕГА ВНАСЯМЕ ВСИЧКО ОТ ЧУЖБИНА НА ДВОЙНИ И ТРОЙНИ ЦЕНИ.
  • 24 точно така

    5 3 Отговор
    Бизнесмените вън от властта изобщо
  • 25 Пацо Шнорхела

    5 0 Отговор
    Държавата има нужда от глътка въздух и аз съм човекът който ще направи това възможно като предоставя най добрия шнорхел на света от марка FINIS! Никой не може да се справи по добре от мен, аз съм уникален шанс за България да се върне на три морета и гордо да плува в тях с плавници FINIS! (Имам и бански, маски и чехли. ако някой се интетесува)
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Варна

    3 1 Отговор
    Като ходи на доктор тоя, да ли ходи при доктор- любител или ходи при професионалист?
    Мисля отговорът за това ,какви хора трябва да управляват е повече от ясен! - Само неподготвените и нямащи никаква представа могат да твърдят, че те трябва да управляват а не професионалистите.
    А да сравняваш американската система с Българската е повече от нелепо!
  • 28 Айа

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "МнениЕ":

    ТИ с каква по-точно компетенция се изказваш, а това че дори обиждаш... - говори много.
    Компрометираните нямат място ТУК - никой не им пречи да ходят да крадат, там където са го правили, но и там никой не ги иска. НАСТРАДАХМЕ СЕ МНОГО - ПОВЯРВАЙ - ако можешл
  • 29 Факт

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "българка":

    Нали знаете какво правят калинките? Ами изяват въшките!
  • 30 Емко

    1 2 Отговор
    коментара от адвокат направо блести а вий какви мошен.ици сте не виждате от бизнесменство с политическа угода. Само диктатор може да изчисти герб и ясладжийте, но проблема е там че няма военен който да не е комунист освен Радев ама и той с чадърче
  • 31 Прав е човека

    4 3 Отговор
    Затова ние не можем да се отлепим от дъното.Редуват се( след първоначалното натрупване на капитал) или директни собственици на фирми ,или техни проксита- депутати.Натам схемата е позната до болка.Частни болници- през лобито от медици- депутати и министри
    Който на по късен етап се оказаха масово собственици на приватизирани,или изкупени за левчета общински болници и поликлиники.Т.н " Небанкови финансови институции" чиста проба лихвари,узаконени през НС.Примерите са стотици.Но слънчасалите чифтокопитни,ги избират или по цвят,или по симпатияПред очите ми е че разговор на две стринки от шоплука,преди изборите за Царо.На женския пазар: Коментираха юпито миленчо..Малии,не видели ма,каков е убав! И къдрав като унука ма.Направо убавец.За него че гласуваме сички!

    Коментиран от #46

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 традиция ли

    2 0 Отговор
    А предишният им президент какъв беше?
  • 34 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    3 1 Отговор
    Донякъде ще се съглася с вас. Да недопустимо е хем да си политик, хем бизнесмен. Но не съм съгласен, че хората нямат право да преминават от едното в другото. Просто този който премине от бизнеса в политиката, трябва да се откаже от бизнеса. И когато се прехвърли от политиката в бизнеса, трява да се откаже от политиката. Също така смятам, че преди някой да станат чиновници или политик, трявба да преминаи през частния буизнес за 10 години. И да е видял какво е да се бачка яко и да се плащат данъци и осигуровки. Които политиците след това крадат или прахосват.

    Първо г-н Eмил Вacилeв, защо не споменавате и не се възмущавате така остро на това, че у нас депутати, кметове, общински съветници. Когато преуспеята в политиката, веднага с единия крак навлизат и в частния бизнес. Но с другия крак остават в политиката.

    Второ г-н Eмил Вacилeв, политиците от ДПС Ахмед Доган и Делян Пеевски се намърдаха в бизнеса, а не обратното. Също и политика от БСП Кирил Добрев се намърда в бизнеса и иска хем с единия крак да е в политиката, хем с другия да е в частния бизнес. Има още много примери например Георги Гергов ...

    Трето у нас в изминалите 30 години, в политиката и в бизнеса е пълно само с милиционери, ченгета, военни, доносници и професионални комунистически апаратчици. Които започнаха от политиката и се прехвърлиха и в бизнеса. И са хем бизнесмени, хем и политици. Практиката показа, че резултата от това е плачевен. Резулататите у нас в изминалите 30 години показа
  • 35 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    3 0 Отговор
    Резулататите у нас в изминалите 30 години показаха, че професионалните политици у нас като натрупат власт веднага прескачат с единия крак в частния бизнес. Но с другия крак остават в политиката, власта и общините. Всички кметове и общински съветници у нас паралено с политическата си дейност се занимават с ново строителство, ремонти, обществени поръчки ... След като политиците у нас, хем остават в политиката, хем изместват бизнесмените от бизнеса. На бизнесмените не им осатна друго освен да влязат в политиката и да изместята крадливите и некадърни политици от политиката.
  • 36 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    2 1 Отговор
    A oтнocнo "калинкитe" нaрицaтeлнoтo прoизлeзe oт Кaлинa Илиeвa, кoятo никoгa нe e билa в чacтният бизнec. Кaлинa Илиeвa e дeтe нa aпрaтчик приятeл нa бившия прeмиeр тулуп. Кoятo нямa нищo oбщo c бизнeca. Училa нeдoучилa в чужбина и зaтoвa фaлшифицирaлa диплoмaтa cи. И c пoмoщa нa връзкитe нa бaщa и c прeмиeрa тулуп. От нeкaдърнa cтудeнткa в чужбинa, прeз фaлшификaтoрaкa нa диплoмa cтaнaлa виcш чинoвник с назначение от тулупа.

    В нoрмaлнитe държaви зa фaлшифицирaнe нa дoкумeнти ce нocи нaкaзaтeлнa oтгoвoрнoc. А у нac кoгaтo „богоизбраните“ cа в рoднинcки или приятлcки връзки c влacтимaщитe, "прaвocъдиeтo" и „главния прокурор“. Нe нocят никаква отговорност за безобразията които вършат и щетите които нанасят ...

    Коментиран от #45

  • 37 Сульо

    2 0 Отговор
    Някакъв боклук написал нещо във фейса и трябва да става новина във сайта? Аз ако напиша някоя глупост ще я публикувате ли?
  • 38 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Безсмислена":

    Не е прав. Трябва да може да се преминава от бизнеса в политиката и обратно. Това, което е НЕДОПУСТИМЕ Е ДА СЕ СЕДИ ЕДНОВРЕМЕННО С ЕДИНИЯ КРАК ВЪВ ВАСТТА/ПОЛИТИКАТА/, А С ДРУГИЯ КРАК В БИЗНЕСА. Както правят Ахмед Доган, Делян Пеевски ... и много кметове.

    Допустимо е да се премине от бинзенеса в политиката. Но заедно с това трябва да се скъса с бизнеса. Както е допустимо да се премине от политиката в бизнеса. Но трябва да се скъса с политиката.

    Например Хелмут Кол, Дейвид Камерън ... преминаха от политиката в бизнеса.
  • 39 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Перо":

    "Прaв e чoвeкa! У нac e cбъркaнa cтруктурaтa нa държaвнoтo упрaвлeниe ..."

    Не, не е прав. У нас проблема, че в изминалите 30 години. Политиците, когато забогатеят от политика и натрупат първоначакен капитал. Отиват с единия крак в бианеса, но с другия крак остаават в политиката-властта.
  • 40 Кире

    1 1 Отговор
    Преди говореха точно обратното. Даже точно тях ни ги дават за пример. Доналд Тръп какъв е?

    Коментиран от #44

  • 41 Емил Василев??" Хора от бизнеса, нямат

    3 0 Отговор
    Масто в политиката"??? Нещасник!!! Трябва да са От СИК, Учили в Симеоново, Наследствени ДС ченгета, Наследствени политици?? Идиот?!!!
  • 42 Сър Пичук

    1 0 Отговор
    У нас нещата са генерално сбъркани. Парламента е един тюрлю-гявеч от слуги на олигарсите, хора с конфликти на интереси, гешефтари, нарциси и абсолютно начинаещи в политиката, които са само пълнеж, защото имат тепърва да се учат. Тези хора са практически без контрол от тези, които са ги избрали и се сещат за тях само при избори. Самият избор на депутатите и организацията на работата им са порочни и в тях има заложени корупция, тясно-партийни интереси и зависимост на депутатите.
    Нещата трябва да се преорат из основи. И не само в Парламента, но навсякъде. Затова всички, които някак си са се докопали до сладки позиции не желаят изстинска смяна на модела, на Конституцията и на всичко останало, което ни пречи да сме нормална държава. Всичко, което се предлага сега е козметика.
  • 43 Аха, ясно,

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "МнениЕ":

    хората занимаващи се с истински бизнес не може,а протежетата на мутрите Галеви и олигарсите Божков, Прокопиев и Домусчиеви може. Браво! Заслужи си 40 сребърника !
  • 44 Какъв е

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Кире":

    този Доналд Тръмп - да не е дупетат от ДБ ?
  • 45 Ами то

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    и в служебното правителство има министри с фалшиви дипломи пък нещо не виеш да им се търси отговорност ? Защо така? Все от платените и продажните ли сте ?
  • 46 Това

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Прав е човека":

    дейността ви, като платени протестърчета и платени тролчета зачита ли ви се за трудов стаж ? А осигуровки плащате ли ? За един приятел питам.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове