6 Август, 2021 09:17 1 650 15

Атанас Пеканов: Има две отворени теми в Плана за възстановяване и устойчивост

  • план за възстановяване и устойчивост-
  • атанас пеканов

По думите на вицепремиера държавата трябва да има институционалната подготовка да отговаря в подобни ситуации като пожарите от миналите дни

Атанас Пеканов: Има две отворени теми в Плана за възстановяване и устойчивост - 1

Има две отворени теми в Плана за възстановяване и устойчивост и по тях текат още подобрения - в сферата на енергетиката и в сферата на върховенството на закона. Това заяви пред БНТ служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Той заяви, че това ще бъде финалната версия на Плана.

"Двете неща, за които ангажиментът трябва да е по-висок са в сферата на енергетиката - бъдещето на въглищните региони. Втората сфера е върховенството на правото и закона.

Един служебен кабинет, който има доста ограничен мандат, не може да се ангажира, че в следващите година - две-три тази и тази реформа в сферата на върховенството на закона ще е случи. Не е редно аз да обещавам нещо на европейските институции, когато реално народните представители ще са носители на тези промени. По тези точки трябва да постигнем консенсус с народните представители. За да изпратим плана, те трябва да го консултират това", каза той.

По думите му има забавяне с Плана за възстановяване и устойчивост, но сигналът от Брюксел винаги е бил - "по-добре добър план, отколкото да използвате тези средства по претупан начин".

Пеканов заяви, че е отворен за дискусии и вече се среща с парламентарни групи. Смята, че коректно подхожда и е убеден, че ще се случи приемственост с редовния кабинет.

Една от реформите в Плана е създаване на Комисия за енергиен преход към климатична неутралност - нещо, към което се стреми цяла Европа.

В Плана е заложен и проект за медицински хеликоптери - за оказване помощ по въздуха. Те са съсредоточени в сферата на здравеопазването, но този проект може да бъде допълнен с хеликоптери, които да помагат при пожари, уточни той.

Пеканов каза, че има 11 нови проекта. Единият от тях е Комплексен център за управление и мониторинг на рисковете. Това е единен център, в който да се поучава информация за опасности авария и бедствия - пожари, наводнения, изсичане на гори, неправомерни действия. Така че в реално време институциите да получават таи информация и да могат да отговарят на рисковете. Гражданите също да са информирани.

По думите на вицепремиера държавата трябва да има институционалната подготовка да отговаря в подобни ситуации като пожарите от миналите дни.

"През годините сме игнорирали нещата, които държавата трябва да върши, трябва да имаме истински механизми, които да гарантират това. За да има такива механизми, сега и в Плана залягаме по-социална роля на държавата. С Министерство на труда и социалната политика в рамките на Плана се въвежда реформа, която да засили социалното включване, социалната сфера, индексиране на подпомагането на най-социално изключените - нещо, за което сме били критикувани през последните години", каза вицепремиерът.

На критиката, че последната версия на Плана не е съгласувана с най-голямата представена парламентарна група, Пеканов заяви, че в много кратък срок е трябвало да се изготви подобрената версия на плана и ако в ситуация на предизборна кампания, са били отворили цялата преработка на Плана за всички политически партии, нямало да стигнат до завършен вид.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 съвет

    11 1 Отговор
    където спипаш гербераст спуквай го от бой !

    Коментиран от #14, #15

  • 2 1618

    5 3 Отговор
    Кое е достойното у Cтaниcлaв Трифoнoв?-Зaдкулиcнитe дoгoвoрки c ДПC и ГEРБ,рeдeнeтo нa кaбинeт oт дивaнa,нaпaдкитe и кoнфрoнтaциятa cлeд дoгoвoркитe c ДПC към Cлужeбнoтo прaвитeлcтвo и другитe пaртии,пoдмянaтa и прeдaтeлcтвoтo нa вoтa към избирaтeлитe,прeдлoжeния за министър председател c фaлшивa прeпрaвeнa и пренаписвана aвтoбиoгрaфия,прeдлoжeнитe зaвиcими кaндидaт миниcтри oт ДПC и ГEРБ,eдиния мacoн cвързaн c Пeeвcки, другия нa прaвocъдиeтo c пoхoтливия нaгoн c нeгрaмoтнитe и злoбни нaпaдки към oпoнeнтитe cи и тaкa нaтaтък.Нaглocттa,чe щoм ca глacувaли за теб мoжe дa прaвиш кaквoтo cи иcкaш и кoгaтo cи иcкaш oт дивaнa?Наглостта да твърдиш,че имаш програма,която ще бъде изпълнена от неподготвени и зависими от ДПС и ГЕРБ министри?Наглостта да искаш да бъдеш подкрепен от другите партии без подписан договор за да ги вкараш в капан и след това да обвиниш тях за подмяната на вота,за предателството и неизпълнените ангажименти към избирателите?Служебното правителство трябва да продължи да работи!
  • 3 да бе да

    4 2 Отговор
    Какво да съгласуват с пишман политиците от ИТН без един час опит!?

    Коментиран от #7

  • 4 Gowo

    5 0 Отговор
    И на важния въпрос.Тапата Гешеф....
  • 5 Илхан

    5 2 Отговор
    Служебните министри да направят партия на промяната хората ще ги подкрепят имат над 60% доверие в тях.
  • 6 Aaaaa

    3 1 Отговор
    Слави Трифонов - новият духовен водач! По негов пример, да въведем електронно / фейсбук правителство: Министър от Щатите, Финанси Израел, Култура Франция, Военен от Афганистан, Икономика НБУ, Правосъдие Нигерия и т.н. Управленци с опит, независими и прозрачно управление! Хаха Дигитална революция, за дигитална държава!
  • 7 4864

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "да бе да":

    А колко опит има Пеканов като политик?

    Коментиран от #10, #11

  • 8 Хайде, стига плюнки

    2 3 Отговор
    А, бе, момче, Томислав Дончев си го беше написал, що въртите щуротии. Ако си такъв велик, платен специалист, немаше да си дойдеш. По-скромно!
  • 9 хаха

    3 2 Отговор
    Младо соросоидче нарочено за "експерт" на 30г.
  • 10 Мечо Пух

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "4864":

    И за какво му е на Пеканов опит като политик, като е министър САМО в служебното правителство? Такъв опит дори не му е необходим! Там е сложен като експерт в областта си и, според мен и доста други хора, си върши работата отлично! Пък и не само той от това служебно правителство, което, пак според мен и още много хора, е най-доброто от многото правителства, дето се изредиха през последните 30 години...А от последното редовно пък хич да не говорим...

    Коментиран от #12

  • 11 Gowo

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "4864":

    Мисля вече три месеца.И не се справя лошо.Доказал се е като много добър и като експерт.За това настояваме да заложим на проверени я .Служебното правителство трябва да остане като редовно.Чалгаря си прави експерименти защото други са му господарите.зне българския народ както твърди да българите го избраха но той се оказа мошеник като Баце.Чак сега разбрахме по какъв начин и Баце се е изкачил във властта.
  • 12 Gowo

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Мечо Пух":

    Най важното е че показва необвързаният.Тоеа е най важното което трябва да притежава един политик.Защото никой не се изкачва до изпълнителната власт за добруването на партията му.А за добруването на народа му.Не партията е неговия суверен.А народа е неговия работодате.Това при Баце беше изродено.Всички министри работеха за Баце и партията му.
  • 13 121212

    1 5 Отговор
    Някакъв пикльо се напъва да се прави на държавник 😅
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове