Last news in Fakti

7 Август, 2021 14:29 2 704 33

Манолова внесе законопроект за контрол над колекторите

  • мая манолова-
  • законопроект-
  • колектори

Текстовете предвиждат само дружества, вписани в специален единен регистър към министъра на икономиката, да имат право да събират вземания от потребители

Манолова внесе законопроект за контрол над колекторите - 1

Парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ с председател Мая Манолова внесе промени в Закона за защита на потребителите, с които да се прекрати безконтролният тормоз от колекторските фирми над гражданите. Законопроектът има за цел да се въведат строги и ясни правила, с които да се забрани натискът над гражданите и да се изсветли работата на колекторските фирми, става ясно от мотивите към проекта.

Текстовете предвиждат само дружества, вписани в специален единен регистър към министъра на икономиката, да имат право да събират вземания от потребители. Контролът върху фирмите ще се извършва от Комисията за защита на потребителите, министъра на икономиката, а когато задълженията са по кредити – и от Българската народна банка.

Въвежда се и забрана колекторските фирми да използват тормоз, принуда, заплахи, обиди или физическо насилие, за да принуждават длъжниците да изплащат задълженията си. Забранява се да притесняват гражданите на работните им места и в дома им и да поставят съобщения за дълга на обществени места. Когато търсят длъжника, ще имат право да го правят само писмено или по телефон, не по-често от интервал от два работни дни. Забранява се и звъненето през почивните дни и между 20:00 и 7:00 часа.

Текстовете предвиждат колекторска фирма, която системно нарушава правилата, да бъде заличавана от регистъра и дейността по събиране на вземания да бъде прекратена. За нарушения, извършени от дружества за събиране на вземания, санкциите са 5% от оборота, но не по-малко от 5000 лв. за всеки отделен случай.

Промените в закона въвеждат изискване за регистрация на колекторските фирми – капитал от 500 хил. лв. и застраховка „професионална отговорност“. Законопроектът забранява осъждани лица да притежават, ръководят или да работят във фирма за събиране на вземания.

Законопроектът забранява и прехвърляне на вземане на втори, трети и следващ колектор. Предвижда се прехвърляне на вземане да може да се извършва само при изрично писмено съгласие на потребителя в договора, с посочване на конкретно дружество за събиране на вземания, вписано в единния регистър. Задълженията за обществени услуги като сметки за ток, парно, вода, телефон няма да могат да бъдат прехвърляни за събиране от колекторски фирми.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    58 4 Отговор
    БРАВО МАЯ,БИЙ СИКАДЖИЙСКАТА ПАПЛАЧ....
  • 2 Кежо

    8 56 Отговор
    То пък това е най-важното, че от него почнаха...

    Коментиран от #23

  • 3 Душко

    6 38 Отговор
    Браво Майче!
    Но все си мисля че не можеш да излезеш от сценичния образ на "Омбудсман" и си още в предизборна кампания!?

    Коментиран от #4, #12

  • 4 Пак

    31 8 Отговор

    До коментар #3 от "Душко":

    ще гласувам за ИСБНИ и пак и пак и пак
  • 5 1618

    23 10 Отговор
    Кoятo и дa e пaртия,aкo дoпуcнe грeшкa и влeзe в кaпaнa нa прeдaтeлcкaтa пaртия Имa тaкъв нaрoд cъc ceдящ нa дивaнa куклoвoд зaвиcим oт ДПС и ГEРБ щe пaднe нa дънoтo зaeднo c прeдaтeлcкaтa пaртия! Тoвa e прeдaтeлcтвoтo нa гoдинaтa! Нaрoдa щe линчувa ИТН и вcякa пaртия кoятo гo пoдкрeпи!

    Коментиран от #18

  • 6 Сега

    30 6 Отговор
    Забрани бързите кредити със 100% лихва патка заспала!
  • 7 БСП на Бунището

    10 24 Отговор
    Явно такова е споразумението на Манолова и Евророма да гласуват за нея всичките цигани на Цветелин Кънчев....Ами добавете го в името де - Изправи се БГ и Роми -Ние Идваме!!!
  • 8 Последния Софиянец

    25 8 Отговор
    Мачкай Майче!
  • 9 На тая ненормалница

    6 26 Отговор
    Трябва да и се забрани изобщо да влиза в парламента

    Коментиран от #19

  • 10 Киро Жарта

    2 14 Отговор
    Че ву изпапкам поничката 😄 на Майчето
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Душко

    3 8 Отговор

    До коментар #3 от "Душко":

    Ама що ми напраскахте минусите бре хора - Ооо неразумний!?
    Ти "последния Сф" - а аз си мислех че последният чистокръвен Сф загина при бомбандировките през 1943 !
    И ти с кодовото име 1618 - как ли си пишеш на любимата, ако за прости неща ти трябват 3 страници!?
  • 13 Спечелихте ме !!!

    15 9 Отговор
    Твърдо ще гласувам за Мая и ИБГНИ !
    Браво,все така до края,скъпа моя МАЯ !

    Коментиран от #21

  • 14 Душко герберушко

    4 5 Отговор
    Бегай бе козел !
  • 15 ММА боец от Средец София

    5 8 Отговор
    Който обижда Мая! Ще види...края...
  • 16 АМОН

    5 10 Отговор
    Премиерът: Актуализацията на бюджета е наложителна

    СЕСТРА ГАЛЕВА ОБАЧЕ РАЗИГРАВА ЦИРКОВЕ С КОЛЕКТОРСКИ ФИРМИ.

    ТАЗИ СТРАДАЩА ОТ ЛОГОРЕЯ ПТИЦА ИЛИ НЕ Е С МОЗЪКА СИ, ИЛИ ПЪК ПРАВИ ТОВА КОЕТО И КАЖАТ ОТ ЗАДКУЛИСИЕТО!!
  • 17 Матей

    21 2 Отговор
    Това ли можа да измисли мая,с това да ни блесне в очите?Пълни глупости!Немедлено закриване на всички колекторски фирми и ЧСИ,шефовете им веднага в пандиза.Строга забрана за лихварство и много години затвор при осъществяване на такова престъпление.Какво ги чишкат,та те са се разплули и удариха през къра,действат и грабят като бегликчии.

    Коментиран от #22, #27

  • 18 LOSHIA

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "1618":

    Червен Ицко иска да е министър-председател,защото след му отнеха адвокатските права той друго не може да работи
  • 19 LOSHIA

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "На тая ненормалница":

    ИЗБОРИ ДО ДУПКА, ДОКАТО НЕ СЕ ИЗЧИСТИ ВСИЧКО СТАРО И НЕНУЖНО!
  • 20 744784490

    2 0 Отговор
    Няма оправия!
  • 21 И ОТНОВО8434

    7 4 Отговор

    До коментар #13 от "Спечелихте ме !!!":

    Мая е скритото старо ръждясало оръдие на задкулисието и то ще бъде бракувано.
  • 22 И ОТНОВО

    6 4 Отговор

    До коментар #17 от "Матей":

    Цялата политическа кариера на Мая е свързана с това тя да изплува отгоре............но какво от това.....Да не забравяме и кой я назначи за Омбуцман

    Коментиран от #24

  • 23 Важно е

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Кежо":

    Важно е , важно защото близка до Боци колектирска фирма получи миналата година държавна помощ от 70 милиона
  • 24 И......

    14 1 Отговор

    До коментар #22 от "И ОТНОВО":

    Когато бе Омбудсман лошо ли беше? Кой друг се опитва да прокара някакви закони, засягащи голяма маса от българите!? Кой лично се яви и поде граждански инициативи и ходи от министерство в министерство и т.н., за да се свърши работа, за хората? Кажи бре, посочи поне един който не се казва Мая Манолова!
  • 25 chi

    9 1 Отговор
    Браво Мая!
  • 26 Порно

    3 2 Отговор
    Тъпо и безсмислено упражнение. Така ще превърне колекторите в институция , за което те отдавна мечтаят. Липсва най важното право на длъжника - правото да бъде забравен ако откаже да плати доброволно. Тогава за кредиторите остава само възможността да се обърнат към съда. А сега няма да звънят по 3 пъти на ден , а само веднъж на два дни. Голямо облгчение , няма що.
  • 27 Куку

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Матей":

    Ми да! По тази логика трябва да закрият и банките, особено в сегашния им вид, щото са узаконени лихвари, ползващи се дори със защита от държавата...В настоящия момент банките са си живи разбойници с техните всевъзможни такси и нулеви лихви по депозити...
  • 28 Само казвам

    3 0 Отговор
    Манолова не се разтакавай,а вкарайте за разглеждане внесения законопроект за актуализация на бюджет 2021 година.Този законопроект,който си внесла може да почака след това.Актуализирайте бюджет 2021 година и после разглеждайте всичко останало.Ние българските граждани това искаме.Щом като казвате ние сме суверена,тогава ни слушайте,че иначе ще си останете и без нас!
  • 29 Право

    3 0 Отговор
    в целта! Нема бево нема десно! След тях и водния сектор.
  • 30 БРАВО

    1 0 Отговор
    на Мая!

    Бой по гербераските мутри!
  • 31 КЪРЛЕЖ БОКОВ

    1 1 Отговор
    ОТКАКЕ ЖИВА МАЯ СЕ БОРИ С КОЛЕКТОРИ И КОЛЕКТОРКИ НО ЕФЕКТ НЯМА -- ЗАПЛАТИТЕ ОБАЧЕ СИ ТЕЧАТ РЕГУЛЯРНО И НИЕ Я ХРАНТУТИМЕ ДОСТА КАЧЕСТВЕНО , А ПЕНСИЯТА И НЯМА ДА Е 300 ЛЕВА ........... ТЯ ЗАЕМИ НЕ ВЗИМА !
  • 32 ГАТИ ПРОМЯНАТА

    0 1 Отговор
    ЗАКЪДЕ СМЕ БЕЗ МАЯ ...................... И БОЙКО - ОТ ЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ - ПЪЛНИ БОКЛУЦИ.............. РАЗЛИКАТА Е САМО ЧЕ МАЯ СЕ БОРИ А БОЙКО Я СНАБДЯВА С КОЛЕКТОРСКИ МУТРИ ! ТАКА ЦИКЪЛА Е ЗАТВОРЕН !
  • 33 Даа!

    0 1 Отговор
    Добре ги подкарва.Ако имаше по голяма група,щеше да отреже крилете и на чситата Изглежда ,това ще го направи в бъдеще.Тук мнозина е хулят,а едновременно говорят против Бойко,и крещят за чегъртане.Но пропускат,че 70 милиона от техните пари отидоха при една фирма от този бранш.Като " помощ срещу коронката. ".За да увеличат офисите и бройката на служителите си.Що за зобита сте? Кой друг освен Манолова е скочил срешу тях,и то- от години.Никой! Сега( ако изобщо мине в НС,защото те са в негласна комбина със чси) им отрязва възможността да изкупуват на килограм съмнителни задължения със изтекла давност от оператори,ВиК,Топлофикация и разни мономполисти.До сега ги изкупуваха по десетина стотинки на досие.Защото са несъбираеми по закон,ако стигнат до съда.Колкото и да вземе- винаги са на печалба.Браво Манолова.С тези два проектозакона ще спечелиш хиляди,десетки хиляди подръжници. А онзи, който ореже ЧСИ,от раз може спокойно да разчита на над Половин Милион Гласа допълнително,още през Октомври.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове