Last news in Fakti

9 Август, 2021 13:20 2 177 31

Искрен Веселинов: ВМРО иска референдум успоредно с президентския вот, а следващите избори да са за ВНС

  • вмро-
  • референдум-
  • искрен веселинов

Това е единственият изход от конституционната криза, в която изпадна България

Искрен Веселинов: ВМРО иска референдум успоредно с президентския вот, а следващите избори да са за ВНС - 1
Снимка: Фейсбук

1. Подкрепяте ли изпълнителната власт да се избира пряко от гражданите в два тура?

2. Подкрепяте ли Народното събрание да заседава на сесии, а не постоянно?

3. Подкрепяте ли въвеждането на образователен ценз за гласуване?

На тези въпроси да отговорят българските граждани на референдум, предлага заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов. Според него биха могли да се добавят и други въпроси - за мястото на прокуратурата в съдебната система, за забрана на пропаганда срещу половата идентичност или задължителното гласуване - решение на президента.

Веселинов заявява, че президентът вместо да става част от маневрите на партиите и конституционната безизходица би могъл да внесе в Народното събрание своя проект за промяна на Конституцията, с който ще промени системата като цяло. Но това го чакаме вече една година, затова според Искрен Веселинов благодарение на промените в закона, инициирани от ВМРО, вече е възможен референдум по въпроси от компетентността на Велико народно събрание.

Искрен Веселинов смята, че този референдум би могъл да се състои успоредно с президентския вот, а следващите избори да са за Велико народно събрание, което ще е обвързано с народната воля. Така ще получим истинска, а не оперетна смяна на системата. Ще излезем трайно от безпътицата, в която ни вкара партийния антагонизъм. И не на последно място - ще имаме шанс завинаги да извадим олигархията от политиката, категоричен е заместник-председателят на ВМРО.

Ето позицията му, публикувана във „Фейсбук“:

Маневрите на протестърските партии в новия парламент приличат на сложни военни маневри, при които всеки е срещу всеки, но не смее да даде първия изстрел.

ИТН твърдят, че са победили, макар да взеха само 600 хиляди гласа, и трябва да управляват без някой да им се меси, а другите имат право да ги подкрепят или ще ходят на избори. Безотговорна държавнически теза, но полезна за опазване на един електорат, който гледа гнусливо на всички стари муцуни в политиката и омешването с тях би го демотивирало. Впрочем този електорат чака мигновени чудеса и успехи, каквито в политиката са невъзможни. Той е култивиран след дълги години осмиване на традиционната политика и политици, след повсеместно отрицание. Липсва му каквато и да било идея какво трябва да дойде след тях. Освен, че е време за „друго“. Това „друго“ не е ясно нито на Слави, нито на майсторите на скеча, които днес го представляват в Парламента. (Впрочем трябва ли да изписвам вече с главна буква името на институцията, след всичко, което се случи там след последните два избора?!) В момента за бъдещето на ИТН изглежда по-ужасно да получат подкрепа за свой кабинет, отколкото ако бъдат бламирани. В първия случай ще се сблъскат челно с проблеми, от които нищо не разбират, ще работят във враждебна среда и с кратък хоризонт - лесно могат да се окажат виновни за всякакви неща и да загубят подкрепа при едни скорошни избори. Във втория ще продължат да правят това, което умеят най-добре: да критикарстват, да дават акъли и защитават каузи. Ще громят в 7/8 от сутрин до здрач предателите от ДБ, ИБ(Г)НИ и президентството, без да забравят архиврага - ГЕРБ. Всичко това ще им даде политически точки без да носят отговорност, а и време да разберат политиката като процес.

Останалите „протестъри“ са стари политически муцуни и са свикнали да гледат на властта като на средство за трупане на активи (икономически и политически). Подкрепата на управление, което не им дава нищо от това, изглежда нелепа. Тя би ги ангажирала с отговорност, от която няма да се отърват лесно. Особено неприемливо е това за ДБ, които вече лелеят мечти да станат голяма политическа сила, да „отвоюват дясното“ от ГЕРБ и да управляват дълго и щастливо много мандати в името на евроатлантическите ценности и господари. „Мутрите на Мая“ си правят друга сметка - обезличаването им покрай ИТН бързо ще ги смъкне под 4%, тъй като и двете формации са конструирани на основата анти-ГЕРБ. Лесно по-големият ще изсмуче по-малкия.

Тоест при тези маневри и трите формации имат една основна задача - да избягат от отговорност и да запазят сили и популярност за избори, в чието скорошно провеждане явно никоя не се съмнява. Мисълта за държавния интерес, за нуждата от стабилно управление с дългосрочен хоризонт, което да съживи икономиката и повиши доходите, не минава никому. В тази ситуация логично изплува мантрата „Служебният кабинет да продължи да управлява“. Защо? Защото всички ще излязат сухи от водата, ще запазят опозиционния си плам и антигербаджийската си риторика и ще продължат маневрите, докато една от страните се окаже достатъчно подготвена, за да събори тази изкуствена конструкция и да спечели избори сама. В този период ще видим състезание по популизъм на теми от съдебна реформа до мажоритарен избор - всеки ще гледа да натрупа точки и да поокаля конкурентите. Кой ще предложи формално служебния кабинет за редовен е второстепенен въпрос - обикновено това правят или най-малките или партиите в най-голяма безизходица, такива са коалицията на Мая и БСП. Всяка от тях би наблегнала на формалността на акта и би се скрила зад високия рейтинг на президента, който следва да поеме цялата отговорност.

На пръв поглед той изглежда губещ, но това съвсем не е така. Той лесно ще влезе в ролята на спасител от безотговорността на партиите. Посланията на „неговия“ кабинет за повече социални плащания и преизчисление на пенсиите ясно трасират неговите предизборни тези. В малкото месеци до края на октомври, когато ще се произведат президентските избори, трудно биха се натрупали негативи, които да му навредят. След това политическите му цели ще бъдат други - трети президентски мандат няма по действащата Конституция. И тези цели лесно биха били обслужени от действащ кабинет с висок рейтинг - той може да се окаже ядрото за нов политически проект.

Единственият, който със сигурност ще загуби от тези сложни маневри е българския гражданин. Ще загуби време. А пред него ще стои същото неясно бъдеще: кой с кого ще се съюзи, кой с кого ще се договори? Ще гласува за алтернативи, а ще получава пазарлъци и компромиси.

И преди съм писал, че проблемът е конституционен. И вместо да става част от маневрите президентът би могъл да го реши със своя инициатива - да внесе в Народното събрание своя проект за промяна на Конституцията, с който ще промени системата като цяло. Чакаме го вече една година. Би могъл да приеме и друг подход: благодарение на промени в закона, които ВМРО инициира, вече е възможен референдум по въпроси от компетентността на Велико народно събрание. Аз бих предложил три такива на българските граждани:

1. „Подкрепяте ли изпълнителната власт да се избира пряко от гражданите в два тура?“. С това ще се премахне задкулисието и партийното договаряне за властта - народът ще я избира пряко.

2. „Подкрепяте ли Народното събрание да заседава на сесии, а не постоянно?“. Така ще премахнем професията „депутат“ и ще отпадне темата за намаляване на броя на народните избраници и техните привилегии, ще елиминираме и един сериозен корупционен фактор.

3. „Подкрепяте ли въвеждането на образователен ценз за гласуване?“. С това ще елиминираме купения и етническия вот трайно.

Впрочем биха могли да се добавят и други въпроси - за мястото на прокуратурата в съдебната система, за забрана на пропаганда срещу половата идентичност или задължителното гласуване - решение на президента.

Този референдум би могъл да се състои успоредно с президентския вот, а следващите избори да са за Велико народно събрание, което ще е обвързано с народната воля. Така ще получим истинска, а не оперетна смяна на системата. Ще излезем трайно от безпътицата, в която ни вкара партийния антагонизъм. И не на последно място - ще имаме шанс завинаги да извадим олигархията от политиката.

Всичко това минава през две неща: първо - бламиране избора на кабинета на ИТН в НС, което е задължително дори само заради наличието на вицепремиер по ромските въпроси в него, и второ - смел, честен и визионерски подход на президента към конституционната безизходица от последните месеци.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    28 10 Отговор
    Референдум за президентска република.

    Коментиран от #24

  • 2 LOSHIA

    44 3 Отговор
    ИСКАТЕ АМА НЯМАААААААААА.........НА ВАС ЧЕРВЕНИЯ КАРТОН ВИ СЕ ПОКАЗА 2 ПЪТИ! НЕ МОЖЕ ДА ИСКАТЕ НИЩО!!!!
  • 3 Последния Софиянец

    34 4 Отговор
    Референдум за приемане на еврото
  • 4 ммммм

    35 1 Отговор
    до до вчера беше на влас тогава сливи ли имаше в устата
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 SH BG

    28 3 Отговор
    Лъжльо Веселинов може да поиска само джобни от съпругата си...!!!

    Дааа...!!!
  • 7 ЪЪГФУАХОХАУО

    29 1 Отговор
    Веселинов,не се поти бе,вие сте същите като ГЕРБ-НАЛИ СЕ ЦаЛУВАХТЕ!?...
  • 8 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    29 1 Отговор
    Шкембето НЯМА ПРАВО да иска нищо!
    Продажници!
  • 9 Българка

    26 2 Отговор
    Коплко прозаично! Поредните манипулации и популиски напъни на псевдопатрЕотите да се докопат до кокала.
    Аре у лево! Всички ви видяхне колко пара струвате продажбици на мафията, а и част от нея!
  • 10 Тошо

    27 3 Отговор
    Никой не го интересува какво иска измисленото мвро на бахура Каракачан ( ,,воевода " с турско име ??!!!!) !
  • 11 ТИКВИЧКИ,

    25 2 Отговор
    Продажници, от трите най дългия за вас.
  • 12 ТИ ВИЕ

    16 1 Отговор
    СТЕ У СЕПТИЧНАТА ЯМА. НАГРУХАХТЕ СЕ. СТИГА
    ОПОРКИ. НЯМАТЕ ЛИ
    СЪВЕСТ НЯМАТЕ ЛИ
    ДОСТОЙНСТВО ВИЕ
    СТЕ ПРЕДАТЕЛИ. И.
    ОНЗИ ДАЛАВЕРКО.
  • 13 1934 год

    15 1 Отговор
    Закон за защита на държавата от 1934 г. все още никой не е отменял. Пълна забрана на всички партии. Военно положение за спасението на България. Национализация на всички кражби.
  • 14 BMPO и ГЕРБ

    1 2 Отговор
    Изпуснаха момента да се съгласят Северна Македония да започне преговори за присъединяване към ЕС и по този начин да направят Сан Стефанска България в ЕС по мирен път на печелившите ЧЕ с ТИТО
  • 15 ВМРО докато бяха на власт с ГЕРБ

    3 2 Отговор
    Трябваше да премахнат 4% граница за влизане на партии и независими кандидати в Народното Събрание сега ще гледат далавера далавера всичко е алъш вериш депутати и министри всичко прави се на мъж
  • 16 Абе,

    14 1 Отговор
    Първо ще си излежите присъдите за грабежите и после ще искате каквото и да е !
  • 17 Патерицииии

    13 1 Отговор
    ВМРО, освен за затвора, за друго да мълчат.
  • 18 Анализатор

    9 0 Отговор
    Довчера бяхте крепители на статуквото....
  • 19 Какво ВНС иска този

    2 0 Отговор
    Парламента ще се закрива, всичко по фейса. Патриота дава пример, във фейса ли се депозира искане за Велико Народно Събрании? Така е, единия от джипката управляваше държавата, друг мечтае от дирана, а този по фейса!! Луди хора, луда работа, български иновации.
  • 20 Vladi

    7 1 Отговор
    ВМРО сте изхвърлени от парламента бе келеш , вие сте само граждани , то и Костов може да поиска референдум или примерно НДСВ да иска промяна в избирателния закон , оди пикай и силягай бе момченце
  • 21 Лъжливото овчарско куче Каракачанка

    4 0 Отговор
    Вълк въл овца грабна елате ми помогнете моля ви за Бога.Тичат хора събират се и какво да видят..........
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 народа

    2 0 Отговор
    Патриоташите защо не предлагат референдум за това подкрепяме ли връщане на смъртното наклазания и искаме ли нов Народен Съд? А, сетих се - защото те ще са вторите осъдени след гербавите.
  • 24 Хахаха

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Фатмака, ти ли си?
  • 25 мутри

    2 0 Отговор
    абе патерици нагли, съсипахте името на една велика българска организация
  • 26 Анонимен

    3 0 Отговор
    Да искаш промяна на система която до вчера услужливо си подържал за да извличаш изгоди от нея не е ли малко лицемерно ?
  • 27 мИкедонец

    0 1 Отговор
    Я......подмокреният крачол на торбата БИЛА ......пУдигнат на пръсти !
  • 28 ха ха

    2 0 Отговор
    Тоя боклук защо си мисли, че може да променя конституция след като народа го неще даже в парламента??? Какъв долен цирей!
  • 29 КРАДЦИИИ

    1 0 Отговор
    ЦЯЛОТО ВМРО В ЗАТВОРА ЗАЕДНО С ГЕРБ !
  • 30 КРАДЦИ ЗАТВОР

    1 0 Отговор
    И ТОЗ Е НАДУЛ И ПРОВЕСИЛ БУЗИ КАТО ШЕФА СИ КРАДЕЦ !
  • 31 Свинаркачанов

    0 0 Отговор
    А да продавате паспорти искате ли? Комисионни за самолети на хартиа, продажба на Военни държавни имоти а иска ама няма и няма да има
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове